Mødedato: 31.10.2018, kl. 16:00
Mødested: Rådhuset, stuen, værelse 8

Fremtidig organisatorisk forankring af stofindtagelsesrummet H17

Resumé

Socialudvalget skal tage stilling til, om Socialforvaltningen skal indhente tilbud fra relevante selvejende institutioner om eventuel fremtidig varetagelse af driften af stofindtagelsesrum i Københavns Kommune. Sagen er bestilt af Socialudvalget.  

Indstilling

Socialforvaltningen indstiller, at Socialudvalget godkender,

  1. at Socialforvaltningen indhenter tilbud fra to aktører; Mændenes Hjem og Kirkens Korshær om eventuel varetagelse af den fremtidige drift af stofindtagelsesrum i Københavns Kommune med henblik på at tilvejebringe et fyldestgørende grundlag for en efterfølgende politisk beslutning om den fremtidige drift af H17.
  2. at Socialforvaltningen som minimum stiller de krav til indholdet af tilbud fra relevante selvejende institutioner, som er beskrevet i nærværende sag.

Problemstilling

Socialforvaltningen driver stofindtagelsesrummet H17. Landets øvrige fire stofindtagelsesrum drives af selvejende institutioner, idet Mændenes Hjem driver Skyen i København, mens stofindtagelsesrummene i hhv. Vejle, Odense og Aarhus alle drives af Kirkens Korshær. Socialudvalget har bedt om en indstilling om mulighederne for, at driften af H17 overdrages til en selvejende institution.

En evt. overdragelse af driften af H17 til en selvejende institution med driftsoverenskomst med Københavns Kommune forudsætter, at der er kvalificerede selvejende institutioner, som er interesserede i at overtage driften, herunder evt. vilkår herfor (se ”forslag til krav til tilbudsgivere” nedenfor). Dette kan afklares ved at indhente tilbud fra relevante selvejende institutioner på eventuel fremtidig drift af H17 med henblik på at tilvejebringe et beslutningsgrundlag for Socialudvalgets videre drøftelse af fremtidig forankring af H17.

Løsning

Hvis Socialudvalget beslutter det, kan Socialforvaltningen indhente tilbud fra relevante selvejende institutioner om eventuel fremtidig varetagelse af driften af H17. Socialforvaltningen vil i så fald iværksætte arbejdet og forelægge en ny sag, hvor Socialudvalget kan tage endeligt stilling til, om man vil anbefale overfor Økonomiudvalget og Borgerrepræsentationen, at driften af H17 overdrages til en selvejende institution under en driftsoverenskomst med kommunen.

Efter loven er det alene selvejende institutioner med driftsoverenskomst med kommunen, der kan varetage driften af stofindtagelsesrum. Når en aftale med en selvejende institution er baseret på en driftsoverenskomst, der opfylder betingelserne i udbudslovens § 12, vil den være en såkaldt in-house opgave i kommunen, dvs. at løsningen af opgaven er undergivet så intensiv offentlig kontrol, at aftalen vil være omfattet af de samme regler, som der gælder for kommunens egne tilbud. Konsekvensen heraf er, at der ikke er krav om sædvanligt udbud efter EU-reglerne. Ved udvælgelse af en aktør er kommunen alene forpligtet til at inddrage de bedst kvalificerede aktører med relevante erfaringer på vilkår, der tilgodeser den bedst mulige anvendelse af de økonomiske ressourcer. Derfor vil man bede to aktører; Mændenes Hjem og Kirkens Korshær om at komme med et tilbud. Andre aktører vil af egen drift kunne indgive tilbud.

Årsagen til, at Mændenes Hjem og Kirkens Korshær vil blive opfordret til at komme med et tilbud, er, at det umiddelbart er vurderingen, at der er ganske få aktører, som vil være relevante ift. en evt. overtagelse af driften af H17. Dette skal bl.a. ses i sammenhæng med de krav, som stilles af godkendende myndigheder, jf. nedenfor. Generelt vil varetagelsen af en så kompleks driftsopgave som H17 forudsætte indgående kendskab til og erfaring med målgruppen, herunder erfaring fra driften af tilsvarende tilbud.

Forslag til krav til tilbudsgivere

Socialforvaltningen anbefaler, at følgende skal indgå i de tilbud, som Socialforvaltningen indhenter:

  • Et bud på hvilke sociale tilbud udover den overvågede stofindtagelse, der skal indgå i stofindtagelsesrummet H17. Der kan eventuelt fremlægges mere end én model pr. tilbudsgiver.
  • “Et bud på hvilke sociale tilbud, hvilken kapacitet af hhv. ryge- og injektionspladser samt hvilken åbningstid tilbudsgiver kan levere indenfor hhv. 1) H17’s oprindelige budget på 19,0 mio. kr./ år (udgifter til husleje, forbrugsafgifter mv. er fratrukket beløbet) og 2) inklusive den ekstra bevilling på 4,9 mio. kr./ år, som blev tillagt H17s budget i årene 2019 til 2022 ved budgetaftalen for 2019. Begge beløb er PL 2019 niveau”
  • Tilbudsgiver kan inkludere forslag om mindre fysiske ændringer (mindre tilpasninger, fx etablering af skillevæg el.lign.)
  • Bud på løsning af opgaven skal indeholde en beskrivelse af, hvornår løsningen er i drift, hvilke sociale tilbud der er til rådighed, en beskrivelse af både ryge- og injektionstilbuddet og af åbningstiderne.
  • Tilbuddet skal udformes så det kan indgå som en del af aftalegrundlaget i en kommende driftsoverenskomst og således, at bestemmelserne i udbudsloven er opfyldt.
  • Budgettet for bud skal omfatte alle udgifter ved overtagelsen af opgaven, alle driftsudgifter ved løsningen af opgaven og alle udgifter til administrationen af opgaven.
  • Det er et vilkår for overtagelsen af driften af H17, at tilbuddet som helhed er underlagt de samme vilkår som andre tilbud, og bl.a. også er omfattet af politiske beslutninger om ændringer i budgetvilkårene i forbindelse med den årlige behandling af kommunens budgetter.
  • Tilbudsgivere skal udfylde et skema, der beskriver, hvad man kan levere dels med og uden yderligere midler til mindre fysiske tilpasninger, dels med og uden den midlertidige tillægsbevilling på 4,9 mio. kr. fra Budgetaftalen 2019. Det er ikke et krav, at man kan levere et tilbud inden for alle disse scenarier.
  • Et bud på om budgettet til H17 med fordel kan fordeles til drift af yderligere stofindtagelsesrum i andre bydele med den konsekvens, at budgettet til H17 reduceres. I givet fald bedes tilbudsgiverne uddybe med hvilke beløb og med hvilke konsekvenser for deres drift af H17, det vil have, hvis de anbefaler, at en del af budgettet tilføres andre stofindtagelsesrum. Tilbudsgiverne bør sandsynliggøre, at de har økonomisk soliditet, der sikrer, at de kan løfte opgaven.

Tilladelser fra Københavns Politi og Sundheds- og Ældreministeriet

Stofindtagelsesrum skal være godkendt afKøbenhavns Politi og Sundheds- og Ældreministeriet. Ændringer i indholdet af eksisterende godkendelser af stofindtagelsesrum i Københavns Kommune vil i givet fald forudsætte fornyet godkendelse.  

Ændring af lejeaftalen om H17

H17 er beliggende i en kommunal ejendom, der administreres af Københavns Ejendomme og Indkøb. Hvis en selvejende institution måtte overtage driften af H17, vil det kunne finde sted i H17s nuværende lokaler med en uændret lejeudgift. De aktuelle lejeudgifter inklusive á conto vand, varme og drift er fratrukket det beløb, som tilbudsgiverne skal afgive bud indenfor, jf. ovenfor. Udgifter til indvendigt vedligeholdelse indgår ikke i lejebetalingen, men vil skulle afholdes af tilbuddets budget.

Økonomi

Sagen har i sig selv ikke økonomiske konsekvenser.

Hvis Socialudvalget efterfølgende beslutter at overdrage driften af H17 til en selvejende institution, vil der være en engangsudgift ved virksomhedsoverdragelsen på anslået 2,4 mio. kr. i 2018-PL. Udgiften vedrører midler til afholdelse af optjent ferie, som den selvejende institution skal have udbetalt ifbm. overdragelsen. De anslåede 2,4 mio. kr. svarer til 12,5 % af bruttolønudgiften i H17. Herudover kan der være en engangsudgift i forbindelse med eventuel ikke afholdt ferie i ferieåret.

Socialforvaltningen kan ikke anvise finansiering til dækning af de 2,4 mio. kr. til afregning vedr. ferie indenfor driftsbudgettet til H17 og ej heller indenfor Socialforvaltningens samlede driftsbudget. Finansiering af udgifterne forudsætter politisk prioritering heraf. Enten i forbindelse med overførselssagen, i budgetprocessen, eller ved at Socialudvalget anmoder Socialforvaltningen om at anvise finansiering af udgiften inden for budgettets rammer med angivelse af hvilke konsekvenser en sådan prioritering har for de aktiviteter, som herefter ikke kan opretholdes.

Den ekstra bevilling på 4,9 mio. kr./ år, som blev tillagt H17s budget i årene 2019 til 2022 ved budgetaftalen for 2019, vil som udgangspunkt efter udløbet af bevillingsperioden bortfalde medmindre, der sker politisk prioritering af en forlængelse.

Der tages forbehold for, at der ikke er afsat midler til anlæg i det nuværende budget for H17. Hvis Socialudvalget ønsker at imødekomme eventuelle tilbudsgiveres forslag om mindre fysiske ændringer, skal der anvises finansiering herfor.

Tilbudsgiverne bør kunne sandsynliggøre, at de har økonomisk soliditet, der sikrer, at de kan løfte opgaven.

Videre proces

Såfremt Socialudvalget godkender indstillingen, og når Socialforvaltningen i givet fald har modtaget tilbud fra relevante selvejende institutioner om varetagelse af den fremtidige drift af H17, vil forvaltningen forelægge en ny indstilling herom for Socialudvalget. Socialforvaltningen vil i så fald forud for Socialudvalgets endelige beslutning, om hvorvidt driften af H17 skal overdrages til en selvejende institution, forelægge en sag herom i HovedMED. Tilbagemeldingen fra HovedMED vil indgå i Socialforvaltningens indstilling til udvalget. Skulle udvalget herefter vælge at overdrage driften til en selvejende institution, skal sagen efterfølgende behandles i hhv. Økonomiudvalget og Borgerrepræsentationen.

 

Nina Eg Hansen   

                                   / Eva Stokbro Jensen

Beslutning

Kontorchef Eva Stokbro Jensen deltog under punktets behandling

Der blev stillet ændringsforslag om tilføjelse af følgende to at-punkter:

3. at punkt: at følgegruppe- og H17- medarbejderinput tænkes med ind i den videre proces.

4. at-punkt: at de indkomne tilbud skal sammenlignes med en fortsat kommunal drift af H17.

Alle partier tilsluttede sig ændringsforslaget.

Indstillingen blev således godkendt med tilføjelse af yderligere to at-punkter.

Der var følgende protokolbemærkning fra et samlet udvalg, A, B, F, Ø, Å, C og V:

”Alle partier i Socialudvalget stemmer for indstillingen men understreger, at en beslutning om at indhente tilbud ikke er ensbetydende med, at H17 nødvendigvis skal overgå til en selvejende aktør. Vi mener, at det er relevant at få afdækket, hvordan eventuelle andre aktører mener at kunne løse opgaven, men understreger samtidig, at der ikke er truffet en endelig beslutning om driften af H17 før dette grundlag foreligger.”

Til top