Mødedato: 31.10.2018, kl. 16:00
Mødested: Rådhuset, stuen, værelse 8

Antallet af indberettede magtanvendelser for 1. halvår 2018

Se alle bilag

Resume

Socialudvalget orienteres om antallet af indberettede magtanvendelser for 1. halvår 2018 på Socialforvaltningens bo- og dagtilbud for børn, unge og voksne borgere med handicap, psykisk lidelser og udsathed.

Socialforvaltningen vurderer, at der er ikke sket markante ændringer på området, når antallet af registrerede magtanvendelser for 1. halvår 2018 sammenholdes med 1. og 2. halvår 2017.

Sagen om indberettede magtanvendelser blev senest behandlet af Socialudvalget den 20. juni 2018.

Indstilling

Socialforvaltningen indstiller,

  1. at Socialudvalget tager opgørelse over indberettede magtanvendelser for 1. halvår 2018 til efterretning.

Problemstilling

Det følger af serviceloven og voksenansvarsloven, at Socialudvalget årligt skal forelægges data om indberettede magtanvendelser fra bo- og dagtilbud for børn, unge og voksne borgere med handicap, psykisk lidelser og udsathed, samt om årsagerne hertil. Socialudvalget har tidligere besluttet (7.5.2014), at orienteringen skal ske halvårligt. Socialudvalget fik sidste gang forelagt sag om indberettede magtanvendelser den 20.6.2018.

Løsning

Der er i 1. halvår 2018 blevet registreret 784 indberetninger om magtanvendelse på forvaltningens bo- og dagtilbud. Det er 52 færre indberettede magtanvendelser sammenlignet med 2. halvår 2017. Registreringerne skal understøtte læring om, hvornår en magtanvendelse er nødvendig, og hvordan den kan forebygges. 

Socialtilsynet får tilsendt indberetninger om magtanvendelse, så de kan vurdere, om indberetningerne om magtanvendelse giver anledning til tilsynsmæssige overvejelser. Det kan f.eks. være at påpege behov for ændringer i tilrettelæggelsen af arbejdet i tilbuddet, så anvendelsen af magt reduceres mest muligt. Socialforvaltningen er løbende i dialog med Socialtilsynet om arbejdet med magtanvendelser.

Opgørelse for 1. halvår 2018
Indberetningerne om magtanvendelser for 1. halvår 2018 fordeler sig på fem målgruppeområder, som afspejler Socialforvaltningens organisering:

Tabel 1. Fordeling på områderne

                               

 

Magtanvendelser

(1. halvår 2017)

 

Magtanvendelser

(2. halvår 2017)

 

Magtanvendelser

(1. halvår 2018)

Fordeling af  magtanvendelser     på antal forskellige 

personer        

(1. halvår 2018)  

Handicap – børn

64

78

71

22

Handicap – voksne

190*

187**

174

65

Psykiatri

92

79

85

29

Udsatte grupper

2

4

4

3

Børn og unge

436

488

450

135

I alt

784

836

784

 

*) Der er tilføjet yderligere 1 magtanvendelse til 1. halvår 2017, fordi de er indberettet for sent.
**) Der er tilføjet yderligere 9 magtanvendelser til 2. halvår 2017, fordi de er indberettet for sent eller forkert i systemet.

Socialforvaltningen vurderer, at der ikke kan lægges en overordnet forklaring til grund for, at antallet af indberetninger om magtanvendelser på forvaltningens bo- og dagtilbud er faldet i forhold til 2. halvår 2017, da det typisk vil være konkrete forhold på de enkelte områder, som kan forårsage flere eller færre indberetninger om magtanvendelse.

I bilag 1 er der beskrevet en række konkrete forhold, der beskriver fald og stigning i antallet af indberetninger på de enkelte områder samt de konkrete vurderinger af årsagerne hertil.

Opgørelse over typer af tilladte og ikke-tilladte magtanvendelser for 1. halvår 2018
I tabel 2 ses en oversigt over, hvordan de enkelte indberettede magtanvendelser er kategoriseret i forhold til, om der er tale om tilladte eller ikke-tilladte på voksenområdet.

Tabel 2. Fordeling på voksenområderne for 1. halvår 2018

 

Handicap (voksen)

Psykiatri

Udsatte grupper

I alt

Tilladte magtanvendelser

137

5

0

142

Nødret og nødværge

20

80

4

104

Beskyttende magtanvendelser (vurderet ikke-tilladt)

17

0

0

17

Anden form for magtanvendelser (vurderet ikke-tilladt)

0

0

0

0

Der har ikke været nogen magtanvendelser i kategorien i anden form for magtanvendelser (rød farve) udgjorde i 1. halvår 2018 på voksenområdet. Magtanvendelserne vurderes ikke tilladt efter magtanvendelsesbekendtgørelsen og straffelovens bestemmelser om nødværge/nødret. Det er eksempelvis situationer, hvor en medarbejder ikke har overvejet, om magtanvendelse kunne undgås ved enten at anvende andre pædagogiske metoder eller at anvende mindre indgribende foranstaltninger.

De beskyttende magtanvendelser (gul farve) udgjorde i 1. halvår 2018 17 sager på voksenområdet. Magtanvendelserne vurderes ikke tilladt efter magtanvendelsesbekendtgørelsen og straffelovens bestemmelser om nødværge/nødret. Det skønnes dog samtidigt, at det vil være omsorgssvigt, hvis medarbejderen ikke foretager disse magtanvendelser som f.eks. at fastholdebeboeren i forbindelse med udførelse af omsorgsopgaver (f.eks. dele af den nødvendige personlige pleje, som ikke er specifikt nævnt i bekendtgørelsen).

De tilladte magtanvendelser (grøn farve) udgjorde i 1. halvår 2018 246 sager på voksenområdet.  Magtanvendelserne vurderes tilladt efter magtanvendelsesbekendtgørelsen og straffelovens bestemmelser om nødværge/nødret. De omhandler eksempelvis situationer, hvor personalet fastholder en beboer i en personlig hygiejnesituation (f.eks. tandbørstning, barbering og skiftning af bleer).

På børne- og ungeområdet

Fra 1. januar 2017 har døgninstitutioner og opholdssteder på børne- og ungeområdet (under 18 år) skulle registrere og indberette magtanvendelse, og andre indgreb i selvbestemmelsesretten på en ny måde.  De enkelte indberettede magtanvendelser på børneområdet er efter loven opdelt i 2 kategorier: Magtanvendelser på det relevante lovgrundlag og øvrige magtanvendelser. Magtanvendelser, der er registreret efter §§ 8-14, 16 og 19 i Lov om voksenansvar for anbragte børn og unge, er magtanvendelser, som forvaltningen vurderer er tilladte iht. loven. De øvrige magtanvendelser kan både indeholde tilladte (nødværge- eller nødretshandlinger efter straffeloven) og ikke-tilladte magtanvendelser.

Magtanvendelse over for anbragte børn og unge, der foregår på interne skoler, er nu omfattet af §§ 6, 8 og 9 i Lov om voksenansvar, og indgår derfor i denne opgørelse. Evt. magtanvendelse over for elever på dagbehandlingstilbud er derimod omfattet af folkeskolelovens bestemmelser om magtanvendelse, men indgår også i denne opgørelse.

De enkelte indberettede magtanvendelser på børneområdet er opgjort for sig i tabel 3:

Tabel 3. Fordeling på børneområderne for 1. halvår 2018

 

Handicap (børn)

Børn og unge

I alt

Magtanvendelser efter lov om voksenansvar for anbragte børn og unge, §§ 8-14, 16 og 19 og folkeskoleloven

51

446

497

Magtanvendelser, i øvrigt

20

4

24

Magtanvendelser efter Lov om voksenansvar for anbragte børn og unge og folkeskoleloven udgjorde i 1. halvår 2018 497 sager på børneområdet. Det er 34 færre indberettede magtanvendelser sammenlignet med 2. halvår 2017. De omhandler eksempelvis situationer, hvor personalet fastholder barnet eller den unge, fordi barnet eller den unge er til fare for sig selv eller andre, situationer hvor personalet har foretaget undersøgelse af person eller opholdsrum, situationer hvor et barn eller ung på en delvis lukket afdeling er blevet tilbageholdt og tilbageført ved rømning.

Magtanvendelser i øvrigt udgjorde i 1. halvår 2018 24 sager på børneområdet, hvoraf de 10 magtanvendelser vedrører børn og unge i aflastning, som ikke er omfattet af Lov om voksenansvar.

I 2018 vil Socialforvaltningen fortsat have stort fokus på magtanvendelsesområdet gennem undervisning og dialog med ledelse samt personale på tilbuddene.

Revision af reglerne om magtanvendelse over for voksne med betydelig og varigt nedsat psykisk funktionsevne

Et bredt flertal i Folketinget har indgået en aftale om revision af magtanvendelsesreglerne over for voksne med betydelig og varigt nedsat psykisk funktionsevne.

Den politiske aftale skal sikre bedre og tydeligere regler om magtanvendelse, hvilket skal give personalet på bl.a. botilbud bedre muligheder for at drage omsorg for borgere med psykisk handicap. Aftalen giver f.eks. personalet på botilbud bedre mulighed for at gribe ind i akutte situationer for at sikre borgerens omsorg, sikkerhed og værdighed.

Lovforslaget med ændringerne på magtanvendelsesområdet forventes fremsat af børne- og socialministeren i starten af det nye år. Hvis lovforslaget bliver vedtaget, kan det medføre, at fremtidige afrapporteringer til Socialudvalget om antallet af indberettede magtanvendelser ændrer form.

Økonomi

Indstillingen har ingen økonomiske konsekvenser.

Videre proces

Socialudvalget forelægges i marts/april 2019 en årsopgørelse over indberettede magtanvendelser for hele 2018. 

 

Nina Eg Hansen/

                                  Eva Stokbro Jensen

 

Beslutning

Kontorchef Eva Stokbro Jensen deltog under punktets behandling.

Indstillingen blev taget til efterretning.

Til top