Mødedato: 30.05.2012, kl. 19:30
Mødested: Rådhuset, stuen, værelse 8

Revision af Hospitals- og Psykiatriplan 2020 (fællesindstilling mellem SOF og SUF)

Se alle bilag

Sundheds- og Omsorgsudvalget og Socialudvalget skal godkende høringssvar til Region Hovedstaden vedrørende Region Hovedstadens forslag for 2012 til årlige tilpasninger af deres Hospitals- og Psykiatriplan 2020. 

Problemstilling

Københavns Kommune har fået Region Hovedstadens forslag til tilpasninger af Region Hovedstadens ”Hospitals- og Psykiatriplan 2020” for 2012 i høring (bilag 2 og 3).

Der er tale om en konkret udmøntning af Region Hovedstadens ”Hospitals- og Psykiatriplan 2020”, som Socialudvalget og Sundheds- og Omsorgudvalget behandlede i maj 2011, hvorefter Københavns Kommune sendte Regionsrådet et høringssvar til planen. Regionsrådet godkendte herefter ”Hospitals- og Psykiatriplan 2020” på baggrund af de indkomne høringssvar.

Ifølge planen skal Regionsrådet en gang årligt vurdere specialefordelingen i ”Hospitals- og Psykiatriplanen 2020”. Regionsrådet træffer beslutning om en eventuel omfordeling af specialerne på baggrund af en høring af blandt andet kommunerne i regionen.

Sundheds- og Omsorgsudvalget og Socialudvalget forelægges derfor nu udkast til Københavns Kommunes høringssvar til dette års tilpasninger af ”Hospitals- og Psykiatriplan 2020” til godkendelse. Det har ikke været muligt at behandle høringssvaret politisk indenfor høringsfristen, hvorfor der allerede er fremsendt et høringssvar til Region Hovedstaden med forbehold for politisk godkendelse. Høringssvaret vil blive tilpasset på baggrund af udvalgenes eventuelle bemærkninger dertil.

 

Løsning

I høringssvaret til ”Hospitals- og Psykiatriplan 2020” der blev behandlet i 2011, fandt Københavns Kommune, at planforslaget indeholdt gode visioner og tiltag, der vil fortsætte den positive udvikling af hospitalsvæsenet med fokus på sammenhæng for borgerne. Kommunen lagde vægt på, at samarbejdet mellem somatik og psykiatri skulle udbygges. Kommunen lagde desuden vægt på, at kommunen skal være en aktiv samarbejdspart i arbejdet med planen.

 

Københavns Kommune finder overordnet set de nu foreslåede tilpasninger i ”Hospitals- og Psykiatriplan 2020” relevante og sundhedsfagligt begrundet, om end konsekvenserne for samarbejdet med kommunen på nogle områder mangler at blive belyst. Københavns Kommune forventer løbende at blive inddraget i arbejdet med implementeringen.

Københavns Kommune har følgende bemærkninger i sit udkast til høringssvar til Regionsrådets foreslåede tilpasninger af hospitals- og psykiatriplanen:

Tilpasninger på psykiatriområdet

På psykiatriområdet lægger tilpasningerne op til at samle behandlingen af spiseforstyrrelse for børn og voksen på én klinik, at sammenlægge ledelsen i regionens tre børne– og ungdomspsykiatriske centre, at sammenlægge to distriktspsykiatriske centre udenfor København samt eventuelt at sammenlægge Psykoterapeutisk Center Stolpegård og Psykiatrisk Center Ballerup.

 

De forskellige forslag til ændringer på psykiatriområdet omhandler alle en samling af funktioner, hvilket dels vil betyde, at nogle borgere vil skulle behandles et andet sted – og i nogle tilfælde et mere fjernt sted – end de behandles i dag. Dels vil forslagene betyde, at de kommunale sagsbehandlere vil få andre og flere samarbejdspartnere i psykiatrien, end de har i dag. I dette års udkast til høringssvar har Københavns Kommune derfor opfordret til, at konsekvenserne af disse forandringer belyses nærmere, fordi der ellers er risiko for, at de vil udgøre en barriere for at borgerne får den mest hensigtsmæssige indsats.

 

Kommunen har desuden i udkastet til høringssvar opfodret til, at Regionsrådet forholder sig til det samlede ansvar for mennesker med ikke-psykotiske lidelser i forbindelse med overvejelserne om den eventuelle sammenlægning af de to behandlingssteder Psykoterapeutisk Center Stolpegård og Psykiatrisk Center Ballerup. Den eventuelle sammenlægning vedrører de to behandlingssteders nuværende målgruppe af mennesker med ikke-psykotiske lidelser, men planen forholder sig ikke til, at regionen samlet set ikke løfter ansvaret for den lettere del af denne målgruppe. En kortlægning foretaget af Dansk Sundhedsinstitut viser således, at behandlingsansvaret for mennesker med depression og angst i dag er uklart mellem praktiserende læger, privatpraktiserende psykologer og psykiatere samt behandlingspsykiatrien, hvorfor disse mennesker ikke får den tilstrækkelige udredning og behandling, og derfor risikerer at ende på en førtidspension.

 


Tilpasninger i somatikken

På det somatiske område vedrører de foreslåede justeringer og ændringer bl.a. opgaveflytning på kræftområdet mellem Rigshospitalet og Herlev Hospital og flytning af planlagt operationer i bevægeapparatet (elektiv ortopædkirurgi) til Gentofte Hospital. Københavns Kommune har ingen bemærkninger til dette. Kommunen vil følge udviklingen af området.

Region Hovedstaden arbejder med et forslag om at flytte høreområdet (audiologien) fra Bispebjerg Hospitaler til Gentofte og Hillerød Hospitaler. Dette forslag er ikke i kommunens borgeres interesse. Mange ældre borgere vil få længere transport til behandling. For kommunens borgere er det vigtigt, at der er reelt alternativ til de private leverandører, hvor der ofte er høj egenbetaling. Det er uklart om der med flytningen sker reduktion i kapaciteten og dermed yderligere stigning i ventetiden, der i forvejen er på 20 uger.

Københavns Kommune mener, at region Hovedstaden af hensyn til de ældre borgere, også skal have fokus på den ukomplicerede høreapparatbehandling

Københavns Kommune foreslår derfor, at der etableres en fast track behandling på hørområdet, som det kendes fra grå stær. Dette vil sikre ældre borgere med ukomplicerede aldersbetingede hørenedsættelser et tilbud om hurtig og omkostningseffektiv behandling.

Det fremgår i øvrigt, at der er betydelige overvejelser om pladsforholdene i forhold til at flytte Audiologisk Afdeling til Gentofte Hospital. Københavns Kommune deltager gerne i drøftelser om etablering af fast track-klinik for høreapparatbehandling. Det vil fx være muligt at etablere en klinik i et af kommunens sundhedshuse. Københavns Kommune deltager i øvrigt gerne i ideudvikling og drøftelser om muligheder for at placere hospitalsfunktioner i kommunens sundhedshuse.

Økonomi

Indstillingen har ingen økonomiske konsekvenser.

Videre proces

Sundheds- og Omsorgsudvalget behandler sagen den 24. maj 2012 og Socialudvalget behandler sagen den 30. maj 2012.

Resultatet af udvalgenes behandling meddeles Region Hovedstaden, evt. i form af et justeret høringssvar. Regionsrådet behandler resultaterne af høringen den 19. juni 2012.

Implementeringen af ”Hospitals- og Psykiatriplan 2020” vil blive fulgt via kommunens deltagelse i Sundhedskoordinationsudvalget.

 

Lene Sillasen                                            Anette Laigaard

Beslutning

Kontorchef Gitte Bylov Larsen overværede punktets behandling.

 

Indstillingen blev godkendt med bemærkning om, at udvalget i høringssvaret særligt ønsker at understrege vigtigheden af, at Regionsrådet forholder sig til det samlede ansvar for gruppen af mennesker med ikke psykotiske lidelser på Psykoterapeutisk Center Stolpegård og Psykiatrisk Center Ballerup, som vil blive berørt af en eventuel sammenlægning.

Til top