Mødedato: 29.03.2006, kl. 20:15

Forslag til udmøntning af udvalgsbeslutning om fordeling af 4,7 mill. kr. til kriminalitetsforebyggende tiltag blandt unge

Forslag til udmøntning af udvalgsbeslutning om fordeling af 4,7 mill. kr. til kriminalitetsforebyggende tiltag blandt unge

Socialudvalget

 

DAGSORDEN

for ordinært møde onsdag den 29. marts 2006

 

 

4.      Forslag til udmøntning af udvalgsbeslutning om fordeling af 4,7 mill. kr. til kriminalitetsforebyggende tiltag blandt unge

 

SUD 126/2006  J.nr. 126/2006

 

 

INDSTILLING

Socialforvaltningen indstiller,

at Socialudvalget drøfter de i indstillingen fremlagte forslag.

 

RESUME

FAU besluttede d. 12. oktober 2005, "at 4, 7 mio. kr. skulle udmøntes til en pulje til kriminalitetsforebyggende tiltag blandt unge under bevillingsområdet Børnefamilier med særlige behov". FAU besluttede endvidere "at der skulle udpeges et politisk underudvalg bestående af 2 medlemmer fra den lille valggruppe og 2 medlemmer fra den store valggruppe, der indstiller forslag til FAU om udmøntning af midlerne". 

 

SOF har på sit møde d. 18. januar 2006 drøftet FAU's beslutning. På mødet afgav udvalget følgende bestilling: Udvalget ønskede en indstilling fra forvaltningen, der skitserer flere valgmuligheder.

De 4,7 mill. kr. i puljen er et engangsbeløb. Dvs. at pengene udelukkende er til disposition i 2006.

I praksis betyder det at pengene – selvom de besluttede forslag iværksætte hurtigst muligt – i store træk vil skulle bruges i sidste ½ år af 2006.

Forvaltningens forslag er koordineret med de forslag, der som en del af budgetprocessen for 2007, vil blive fremlagt under overskriften: "Innovation og konsekvens i forhold til kriminelle og kriminalitetstruede unge". 

Fra de samlede forslag i "Innovation og konsekvens i forhold til kriminelle og kriminalitetstruede unge" er udvalgt hele del 1 og de forslag fra del 2, som kan iværksættes hurtigt og i den relativt korte periode. Som et andet kriterium ved udvælgelsen er der lagt vægt på, at aktiviteterne vil kunne afsluttes med udløbet af bevillingsperioden. Dvs. med udgangen af 2006.

I pkt. 7 præsenteres alternative forslag fra del 2 af "Innovation og konsekvens i forhold til kriminelle og kriminalitetstruede unge". Forslagene er alternativer til de elementer af del 2, som forvaltningen har valgt at pege på.

Forvaltningen finder det ikke hensigtsmæssigt at afsætte midlerne for en etårig periode, hvor initiativerne først startes op for derefter at blive stoppet igen efter kort tid. Derfor foreslås, som alternativ til brug af hele puljen i 2006, at puljen fordeles over 2 år med 2,4 mill. kr. i 2006 og 2,3 mill. kr. i 2007. I denne model medtages kun forslag fra "Innovation og konsekvens i forhold til kriminelle og kriminalitetstruede unge" del 1. Dvs. "Natteravnene, "Den korte snor" og en styrkelse af projekt "Unge i dommervagten."

Såfremt en eller flere af de igangsatte aktiviteter skulle blive besluttet permanentgjort i forbindelse med budgetprocessen for 2007, betyder det, at tidspunktet for iværksættelse af forslagene vil være fremrykket med ca. ½ år.

SAGSBESKRIVELSE

1. Indledning.

Hovedsigtet med de nye initiativer, der ligger i budgetforslaget "Innovation og konsekvens i forhold til kriminelle og kriminalitetstruede unge" er at påbegynde en proces, der gør det muligt at komme tidligt på banen i flere sager,

·        at målrette undersøgelsesarbejdet,

·        at skabe nye handlemuligheder, der understøtter formålet og

·        at tage de indledende skridt til en "dokumentationsfunktion" der løbende dokumenterer arbejdet og nyudviklingerne på området vedr. kriminelle og kriminalitetstruede unge.

Et andet hovedsigte med initiativerne er at bidrage til at øge trygheden i lokalområderne.

I det følgende beskrives initiativer der foreslås iværksat for den afsatte pulje på 4,7 mill. kr.

 

2. Forslag til understøttelse af tryghedsskabende initiativer i lokalområderne.

Det foreslås at der tages initiativ til at intensivere og formalisere samarbejdet med "Natteravnene", som synligt og på frivilligt grundlag arbejder med at skabe tryghed i lokalområderne.

Det foreslås endvidere at "Natteravnenes" arbejde understøttes gennem samarbejde med organisationer, der har erfaring med at arbejde i lokalområder, hvor etniske minoriteter er dominerende. Fx "Nørrebronx".

""Natteravnene" er en forening af frivillige ansvarlige voksne mennesker, der kan og vil fremstå, som gode "rollemodeller" for lokalområdet børn og unge."

"Natteravnene er synlige de observerer og hjælper. Natteravnene skal ikke lægge en dæmper på de unge, opdrage eller blande sig fysisk i uroligheder." (Citater fra "Natteravnenes" hjemmeside.)

"Natteravnene" er organiseret med et landssekretariat, som støtte for lokalforeningerne, der er organiseret, som selvstændige juridiske enheder efter et fælles koncept. Støtten består bla. i uddannelsesprogrammer for de frivillige.

Den typiske lokale forening består af mellem 20 – 40 frivillige og dækker "en bebyggelse" eller et tilsvarende specifikt lokalområde..

Økonomien kommer fra flere kilder, men først og fremmest fra private. Den primære kilde er "Fonden for Socialt Ansvar", som driver "Natteravnenes" landssekretariat.

Lokalforeningerne i Lundtoftegade og i Raghnhildsgade søgte i 2005 i alt 30.000 kr . af frivillighedsmidlerne. Ansøgningerne blev imødekommet.

Det intensiverede samarbejde med "Natteravnenen" foreslås konkretiseret til at SOF for det første indgår en samarbejdsaftale med "Natteravnenes" landssekretariat med henblik på at opmuntre til etablering af lokalafdelinger relevante steder i byen.

For det andet at der etableres en koordinatorfunktion i 2006 med henblik på at sikre en løbende konstruktivt samarbejde med lokalafdelingerne i København. Det foreslås at stillingen placeres i SSP regi.

For det tredje at der sættes midler af i 2006 til at understøtte "Natteravnenes" arbejde gennem samarbejde med organisationer, der har erfaring med at arbejde i lokalområder, hvor etniske minoriteter er dominerende. Fx "Nørrebronx".

Det bemærkes at der ikke er behov for at afsætte særskilte midler til lokalafdelingernes almindelige arbejde, idet de som hidtil vil kunne søge frivillighedsmidler.

3. Forslag, som retter sig mod unge under den kriminelle lavalder. (12 – 14 år).

3.1."Den korte snor" (Målrettet hurtigt udredningsarbejde)

Efter at have identificeret de 25 mest uroskabende børn og unge i København gennemføres løbende et særlig grundigt, systematisk og hurtigt udredningsarbejde med henblik på at iværksætte "den rigtige" indsats for den enkelte unge.

De unge identificeres i et samarbejde mellem Børnefamilieteamene, Den Sociale Døgnvagt, SOF's gadeplansinstitutioner og politiet.

I dag er der ofte ikke tid til at gennemføre udredningssarbejdet tilstrækkelig grundigt og hurtigt i de mest vanskelige sager. Og grundighed og hurtighed i udredningsarbejdet er en absolut forudsætning for at kunne etablere den rigtige fremadrettede indsats.

Den nødvendige hurtighed og grundighed sikres ved et dobbeltgreb: Udredningsfunktionen i Børnefamilieteamene styrkes samtidig med at en bydækkende Udrednings- Analyse- og Coachingenhed, forankret i en af de bydækkende institutioner fx "Vilde læreprocesser" eller "Spydspidsen", tilbyder konkret støtte til Børnefamilieteamene til gennemførelse af udredningsarbejdet i forhold til den enkelte unge.

En væsentlig foranstaltning i forhold til disse unge er tildeling af en kontaktperson. I de sværeste sager kan det være vanskeligt at finde en egnet person. Den bydækkende Udrednings- Analyse- og Coachingenhed tilbyder derfor også Børnefamilieteamene hjælp med at finde den rigtige kontaktperson til de svære børn og unge. Udrednings- analyse- og Coachingsenheden tilbyder også Børne- familieteamet hjælp med at coache kontaktpersonen med henblik på at få den størst mulige effekt i arbejdet med den enkelte unge.

De 4 til 5 mest belastede Børnefamilieteams tildeles ekstra personaleressourcer til gennemførelse af udredningsarbejdet i 2006. Der tilbydes samtlige Børnefamilieteams konkret støtte fra den bydækkende Udrednings- Analyse- og Coachingsenhed til gennemførelse af udredningsarbejdet samt til at finde og "coache" de kontaktpersoner, der kobles til den enkelte unge i 2006.

4. Forslag, som retter sig mod unge mellem 15 og 17 år.

4.1. Målrettet systematisk udredningsarbejde.("Unge i dommervagten")

SOF er primus motor i SSP projektet "Unge i dommervagten", som skal sikre en særlig målrettet social indsats over for de ca. 100 unge (og deres familier), som årligt fremstilles i dommervagten. Projektet er startet op pr. 01.12.05.

Socialcenteret er, som en del af projektet forpligtet til at aflægge den unge og familien besøg indenfor 3 dage efter varetægtsfængslingen samt til at udarbejde en foreløbig handleplan indenfor 7 dage.

For at understøtte en så høj grad af målopfyldelse, som muligt tilføres de 4 til 5 mest belastede Børnefamilieteams i 2006 ekstra ressourcer til at gennemføre besøg og udarbejdelse af handleplaner indenfor de nævnte stramme tidsrammer for ca.50 unge.

5. Unge over den kriminelle lavalder dvs. mellem 15 – 17 år i øvrigt.

5.1 Job-aftalen.

Mellem 60 og 80 meget belastede unge får i dag årligt et jobtilbud igennem Spydspidsen. Der er tale om unge, som ikke kan følge et normalt skoleforløb.

Det foreslås at finde yderligere 20 unge, som hører hjemme i målgruppen, men som er knapt så belastede – dvs. unge, som stadig (helt eller delvist) følger et skole- eller uddannelsesforløb – og give dem et fritidsjobtilbud.

De 4 til 5 mest belastede Socialcentre tildeles i 2006 medarbejderressourcer til at ansætte fritidsjobkonsulenter for de unge fx med placering i deres Ungerådgivning.

Fritidsjobkonsulenterne - og de unges kontaktpersoner – tilbydes coaching af Spydspidsen i forhold til, hvordan man finder og vedligeholder kontakten med arbejdsgiverne.

5.2. Systematisk opfølgning på de unge, der har gennemgået et Spydspidsforløb.

Formålet med Spydspidsen er at støtte de meste udsatte unge i København via praktikforløb på almindelige arbejdspladser kombineret med intensiv personlig støtte.

Målgruppen er unge mellem 15 og 17 år, som er udskilt af skolesystemet, og som ikke kan gøre brug af ungdomsuddannelserne.

Praktikforløbet er en mellemstation for den unge, der skal modnes og motiveres til at fortsætte i regulært arbejde eller uddannelse.

Muligheden for at gennemføre et Spydspidsforløb er lovgivningsmæssigt begrænset til unge under 18 år. I nogle tilfælde må det anbefales, at fortsætte den personlige støtte til den unge for at lette overgangen til voksensystemet.

Det anbefales derfor at der afsættes ressourcer til at ansætte faste kontaktpersoner i Spydspidsen, som kan følge og støtte de unge i op til ½ år efter afslutningen af Spydspidsforløbet således at de konsekvent fastholdes i uddannelse og/eller arbejde.

Der vil i 2006 være tale om opfølgning på ca. 25 unge over ½ år efter afslutning af Spydspidsforløbet.

5.3 "Back-up funktionen"

Målgruppen er unge, som tidligere har brugt trusler og vold og som Socialcentrene bedømmer kan profitere af - i op til et år efter det fyldte 18 år - at modtage en form for "efterværn", hvor de bliver fulgt tæt og hvor man sikre at overgangen til voksenverdenen bliver så ordentlig, som mulig. Det indebærer ikke mindst at sikre at kontakten til arbejdsmarkedet og til uddannelsessystemet bliver etableret og fastholdt.

Specielt for unge, som har været igennem et "Ungdomssanktionsforløb" er der erfaring for at det er risikabelt at drosle ned på støtten til den unge i "fase 3 " af forløbet selvom han er blevet 18 år på det tidspunkt.

De 4 til 5 mest belastede Børnefamilieteams tildeles i 2006 ekstra ressourcer til at gennemføre et "efterværnsforløb" af indtil ½ års varighed for i alt 10 – 15 unge.

 

6. Dokumentation.

6.1. Dokumentation af iværksatte aktiviteter.

Der udarbejdes en rapport med dokumentation og erfaringsopsamling på de løbende aktiviteter, som er igangsat indenfor rammerne af puljen på 4,7 mill. kr.

 

7.  Alternative forslag.

De ovenfor skitserede forslag er forvaltningens forslag til udmøntning af puljen på 4,7 mill. kr. til kriminalitetsforebyggende tiltag.

Socialudvalget har ønsket at faa alternative forslag at välge imellem. Herunder er derfor opstillet alternative forslag til udmøntning til en del af puljen – forslagene er hentet fra budgetoplägget til budget 2007 "Innovation og konsekvens".

De alternative forslag kan erstatte forvaltningens alternative forslag.

7.1."Gadeplanskompetence"

Formål: at sikre at gadeplansmedarbejdere/frontmedarbejdere tilføres kompetencer, der sætter dem i stand til at hæve det faglige niveau i deres arbejde med børn og unge, der bruger vold og trusler om vold.

Som en særlig opgave kan et antal særligt udvalgte frivillige tilbydes at få del i undervisningen. I denne forbindelse tænkes bla. på unge, der tidligere har hørt hjemme i målgruppen. Dermed bidrager SOF konstruktivt til at højne niveauet i dette arbejde.

Kompetenceudviklingsforløbet gennemføres for 25 teammedarbejdere, gadeplansmedarbejdere og relevante frivillige i 2006.

7.2 "Ungdommens stemme"

Formål: at sikre at de unge, der deltager i aktiviteterne kommer til orde med deres egne ord: Hvordan vurderer de udbyttet af deltagelse i aktiviteterne? Føler de sig forstået og hjulpet etc?,

Man får en menneskeligt vedkommende dokumentation af de unges erfaringer og man giver samtidig de unge en chance for at blive "hørt" af både andre unge, interesserede voksne, politikere og professionelle.

Metode: 15 dybtgående interviews, som giver de unge lejlighed til at udtale sig om hvordan det er at blive udsat for SOF's aktuelle bestræbelser i 2006. Erfaringerne samles i en publikation, som distribueres til relevante aktører på området, som kan bruge denne viden i det daglige arbejde.

Der spørges i interviewene til børnenes eget bud på, hvordan man skal hjælpe dem til at komme videre i deres liv.

Alle interviews foretages af en journalist med erfaring i behandling af personfølsomme oplysninger på etisk forsvarlig måde.

7. 3. "Pigeproblematikken".

Meget tyder på, at flere piger end tidligere kan finde på at bruge trusler om vold overfor både andre "vilde piger" og overfor mere almindelige børn, unge og voksne – som oftest fordi pigernes samlede sociale situation er kaotisk og problematisk.

Selvom disse vilde piger udgør en relativt lille gruppe, i forhold til hvor mange drenge, der har samme opførsel, vurderer flere af forvaltningens institutioner og frontmedarbejdere samstemmende, at disse piger skaber utryghed på gaden og i skolerne.

Aktiviteten har til formål at sikre at piger mellem 12 og 18 år med den beskrevne adfærd tilbydes et relevant tilbud der sikrer, at denne opførsel bringes til ophør.

Med hjælp fra Børnefamilieteams, Den Sociale Døgnvagt og politiet udvælges 7 piger i 2006 på baggrund af de afhøringer der er foretaget af politiet under tilstedeværelse af medarbejdere fra Den Sociale Døgnvagt.

De foranstaltninger efter servicelovens regler, der etableres for pigerne følges nøje i 2006 af den særlige pigemedarbejder for at analysere om foranstaltningen virker.

I de tilfælde, hvor foranstaltningen ikke virker efter hensigten finder pigemedarbejderen og sagsbehandleren i fællesskab et tilbud, som bedre matcher pigens behov.

Pigemedarbejderen analyserer og beskriver, hvad der virker og hvad der ikke virker i forhold til pigerne.

På denne måde vil man i løbet af relativt kort tid kunne skabe sig et overblik over problemets omfang samt et grundlag for nytænkende bud på hvordan pigerne skal behandles.

 

8. Forslag om fordeling af puljen over 2 år.

Som alternativ til brug af hele puljen i 2006 foreslås det at puljen fordeles over 2 år med 2,4 mill. kr. i 2006 og 2,3 mill. kr. i 2007. Fordelen ved denne model er, at de igangsatte aktiviteter får længere tid at virke i. Til gengæld vil det være færre aktiviteter, som kan sættes i værk.  Det foreslås i den forbindelse, at aktiviteterne i "Innovation og konsekvens i forhold til kriminelle og kriminalitetstruede unge" vælges. Dvs. "Natteravnene", "Den korte snor" og en styrkelse af projekt "Unge i Dommervagten" jf. pkt. 2, 3 og 4.1 ovenfor.

ØKONOMI

 

De enkelte tiltag, deres indhold, kapacitet samt økonomi er sammenfattet i nedenstående tabel. (Tabel 1) for så vidt angår de forslag til udmøntning af puljen, som forvaltningen har valgt at pege på.

 

De alternative forslag er beskrevet i tabel 2.

 

Såfremt et eller flere af de alternative forslag vælges skal der findes tilsvarende "besparelser" blandt forslagene i tabel 1.

 

Tabel 1. Kriminalitetsforebyggende tiltag. Økonomi og sammenfatning vedr. 2006.

Tiltag

Indhold og kapacitet

Økonomi

Tryghed i lokalområderne

 

 

"Natteravnene"

Udvidet samarbejde med "Natteravnene" mfl.

0,600 mill.

12 – 14 årige.

 

 

"Den korte snor".

Udredningsarbejde i forhold til de 25 mest uroskabende unge i ½ år

1,6 mill.

15 – 18 årige

 

 

"Unge i Dommervagten"

Hjemmebesøg indenfor 3 dage og foreløbig handleplan indenfor 7 dage for ca. 50 unge i ½ år

0,200 mill.

"Innovation og konsekvens" del 1 i alt

 

2,4 mill. kr.

15 – 18 årige i øvrigt

 

 

"Jobaftalen"

Jobkonsulenter for 20 unge i ½ år

0,800 mill.

Opfølgning på "Spydspidsforløb"

Faste kontaktpersoner til opfølgning på "Spydspidsforløb" for 25 unge i ½ år

0,600 mill.

"Back-up funktionen"

Tæt opfølgning til 10 – 15 unge i målgruppen i ½ år

0,800 mill.

Dokumentation og formidling

 

 

Dokumentation af igangsatte aktiviteter

Udarbejdelse af rapport for forløbet af ½ året

0,100 mill.

"Innovation og konsekvens" del 2 i alt

 

2,3 mill kr.

"Innovation og konsekvens" del 1 og del 2 i alt

 

4,7 mill.

 

Såfremt forvaltnings  indstilling vedtages i fuldt omfang betyder det at der i 2006 kan rettes et individuelt tilbud til ca. 25 unge i alderen 12-14 år og ca. 70 individuelle tilbud til unge over denne alder. Fordelingen af individuelle tilbud på de enkelte tiltag fremgår af anden kolonne i tabellen. Dertil kommer de mere gruppeorienterede tilbud, som "Natteravnene" repræsenterer.

 

 

Økonomien i de alternative forslag ser ud som følger:

 

Tabel 2 Alternative forslag. Økonomi og sammenfatning vedr. 2006.

 

"Gadeplanskompetence"

Kompetenceudvikling for 25 gadeplansmedarbejdere

0,7mill. kr.

"Ungdommens stemme"

Interviews med unge ca. 15 unge deltagere.

0,2 mill. kr.

"Pigeproblematikken"

Udvælgelse og opfølgning på 7 "Vilde piger"

0,2 mill. kr.

 

 

Hvis modellen med fordeling af puljen med 2,4 mill. kr. i 2006 og 2, 3 mill. kr. i 2007 vælges, vil "Natteravnene", "Den korte snor" og "Unge i Dommervagten" kunne iværksættes ubeskåret i 2006 jf tabel 1. I 2007 vil der være 100.000 kr. mindre til disposition. Disse midler foreslås taget fra "Den korte snor", som derfor i 2007 vil få tildelt 1,5 mill. kr.

 

MILJØVURDERING

Sagstypen er ikke omfattet af Socialforvaltningens positivliste over sager, der skal miljøvurderes.

 

 

ANDRE KONSEKVENSER

Ingen

 

 

HØRING

Ingen

 

BILAG

Ingen

 

 

 

Grethe Munk                     /                     Sven Bjerre


 

Til top