Mødedato: 28.10.2020, kl. 16:30
Mødested: Rådhuset, stuen, værelse 8

Socialudvalgets temadrøftelse om Borgerens Plan

Resumé

På Socialudvalgets møde den 22. april 2020 ønskede Socialudvalget en temadrøftelse om Borgerens Plan. Borgerens Plan blev sat i gang i efteråret 2016 på baggrund af et ønske om at styrke forvaltningens dokumentationspraksis og samtidig skabe en fælles ramme for samarbejdet med borgeren. Borgerens Plan er gradvist implementeret siden 2018 og udbredes med it-systemet DOMUS fra maj 2021 til hele forvaltningen.

Indstilling

Socialforvaltningen indstiller,

  1. at Socialudvalget drøfter forvaltningens arbejde med Borgerens Plan.

Problemstilling

Socialudvalget ønskede på mødet den 22. april 2020 en temadrøftelse om Borgerens Plan.

Udviklingen af Borgerens Plan blev sat i gang i efteråret 2016. Den er siden 2018 gradvist implementeret i Socialforvaltningen. Ambitionen er at skabe et enkelt plan- og dokumentationsredskab, som understøtter et tæt samarbejde mellem myndighed og udfører, hvor viden deles smidigt, og hvor der er fokus på borgerens stemme. Borgerens Plan skal forenkle dokumentationen, styrke samarbejdet om sammenhængende indsatser og øge borgernes ejerskab til plan, mål og indsatser. Dermed er Borgerens Plan i tråd med forvaltningens arbejde med en stærkere servicekultur.

Løsning

Borgerens Plan anvendes i forskellig grad i borgercentrene og er i vid udstrækning integreret med borgercentrenes aktuelle faglige satsninger. Fx får alle ny-indskrevne borgere på udsatteområdet en Borgerens Plan. I socialpsykiatrien bliver Borgerens Plan udbredt på bostederne som en del af arbejdet med recovery & rehabilitering og fremskudt sagsbehandling. Udbredelsen er dog forsinket af Corona-pandemien. På handicapområdet anvendes Borgerens Plan p.t. primært på tilbud, som var en del af projekt Borgeren i Førersædet. Børneområdet er i gang på alle områder som en integreret del af arbejdet med Procesbaseret Dokumentation.

I 2021 får forvaltningen DOMUS, som er det nye fælles IT-fagsystem for myndighed og udfører på voksenområdet og for udfører på børneområdet. DOMUS er udviklet til at understøtte enkel dokumentation, smidig videndeling og samarbejde, og vil dermed understøtte implementeringen af Borgerens Plan. Da børneområdet bruger fagsystemet DUBU til myndighedsdelen, skal samarbejde og videndeling tilpasses brug af to systemer. Forvaltningen arbejder for, at systemerne kommer til at understøtte smidig og relevant videndeling om Borgerens Plan.

Hvad er Borgerens Plan?

Borgerens Plan er udviklet sammen med medarbejdere fra alle borgercentre og afprøvet i konkrete borgerforløb. Den består af tre elementer:
  • Én plan for borgeren på tværs af myndighed og udfører med en integreret løsning til enkel løbende dokumentation og evaluering af borgerens udvikling. Planen er IT-understøttet og følger borgeren.
  • En samarbejdsform som styrker et samarbejde, hvor borger, myndighed og udfører samarbejder om fælles mål og deler relevant viden via den fælles plan.
  • En tilgang med fokus på, at borgerens stemme sætter retningen for samarbejde og indsats.

Borgerens stemme sætter retningen for samarbejdet

Borgerens Plan skal understøtte, at de professionelle og borgerne arbejder efter én fælles og samlet plan, hvor parterne har nemmere ved at dele relevant viden, og hvor opfølgningerne tager afsæt i det, der er vigtigt for borgeren. Borgerne vil også i højere grad opleve, at mål i planen formuleres med deres stemme eller sprog. Det styrker borgerens ejerskab og motivation for at lykkes. Nogle borgere kan selv løfte deres stemme. Andre skal have støtte. Og for nogle kræver det dygtige fagprofessionelle, der forstår at læse de små tegn på, hvad der er vigtigt for borgeren.

Enkel dokumentation og faglig refleksion

Som IT-understøttet redskab forenkler og reducerer Borgerens Plan den samlede dokumentation om arbejdet med borgerens mål. Redskabet understøtter systematisk og målrettet dokumentation af, hvad der sker i borgerens forløb. Systematikken gør det nemt at finde relevant viden, og giver et nemt overblik over borgerens behov og udvikling. 

Det er en væsentlig del af Borgerens Plan at styrke den faglige indsats. Det sker bl.a. ved løbende dokumentation af og refleksion over tegn på, at borgeren nærmer sig sine mål. Medarbejdere og borgeren evaluerer med jævne mellemrum på, hvordan borgeren udvikler sig på målet – eller vedligeholder en mestring, hvis det er behovet. Er det ikke tilfældet, kan det give anledning til at ændre i mål, aftaler og indsats.

Forankring hos medarbejderne

Borgerens Plan er central i designet af det nye fagsystem DOMUS. DOMUS understøtter målet om enkel og systematisk dokumentation, der følger borgeren, og hvor medarbejderne nemt kan finde den viden, de skal bruge i opgaveløsningen. Arbejdsgangene lettes af de tekniske værktøjer og de indbyggede metoder. Men teknikken gør det ikke alene.

For nogle medarbejdere er det en faglig udfordring at dokumentere enkelt, struktureret og handleanvisende. Også formuleringen af mål med borgerens stemme vil mange steder kalde på en fokuseret indsats. Derfor må vi arbejde med at styrke kompetencer hos medarbejderne gennem nær faglig ledelse. 

De foreløbige erfaringer viser, at Borgerens Plans elementer og principper kan bidrage væsentligt til at styrke den faglige indsats. De viser også, at det er en arbejdsform, der kræver faglige kompetencer, øvelse og refleksion. Derfor skal implementeringen af Borgerens Plan ses som en længere faglig udviklingsproces, som vi skal arbejde kontinuerligt og vedholdende med over flere år for at lykkes.

Helhedsorienteret indsats og samarbejde

Borgerens Plan vedrører på nuværende tidspunkt alene Socialforvaltningens indsats. Nationalt er der varslet ny lovgivning, som gør det muligt at tilbyde borgerne en helhedsorienteret plan på tværs af forvaltningsområder. Lovforslaget forventes fremsat i efteråret 2021.

Socialforvaltningen forventer, at erfaringerne fra Borgerens Plan, sammen med erfaringer fra aktuelle tværforvaltningssamarbejder, der har fokus på en mere sammenhængende indsats, vil give et godt grundlag for implementeringen af ny lovgivning.

Økonomi

Indstillingen har ingen økonomiske konsekvenser.

Videre proces

Borgerens Plan implementeres pt. på udvalgte enheder. Med ibrugtagningen af DOMUS fra maj 2021 implementeres den tekniske del af Borgerens Plan bredt i Socialforvaltningen. Derefter arbejdes videre med at forankre de nye metoder og den samarbejdsform mellem borger, myndighed og udfører, som er en forudsætning for at nå formålet med Borgerens Plan.

Socialforvaltningen vil undersøge, hvordan erfaringerne fra Borgens Plan mv. kan anvendes i implementeringen af den forventede nye lovgivning om helhedsorienteret indsats på tværs af forvaltningsområder.

Mikkel Boje

                                                         / Eva Stokbro Jensen

Beslutning

Indstillingen blev drøftet.

Kontorchef Eva Stokbro Jensen, chefkonsulent Stine G. Page, myndighedssagsbehandler Ann Sophie Børresen og pædagog Palle Minddal deltog under punktets behandling.

Til top