Mødedato: 28.03.2007, kl. 20:15

Brugerundersøgelse på området for børnefamilier med særlige behov

Brugerundersøgelse på området for børnefamilier med særlige behov

Socialudvalget

 

BESLUTNINGSPROTOKOL

fra ordinært møde onsdag den 28. marts 2007

 

 

16.      Brugerundersøgelse på området for børnefamilier med særlige behov

 

SUD  90/2007  J.nr. 90/2007

 

 

 

INDSTILLING OG BESLUTNING

Udviklings- og Formidlingscentret for Børn og Unge (UFC) har i løbet af maj – november 2006 gennemført en undersøgelse af brugerinddragelse med udgangspunkt i udvalgte sektorplanmål på området for børnefamilier med særlige behov.

 

Beslutning

 

Problemstilling

Udviklings- og Formidlingscentret for Børn og Unge (UFC) har gennemført en brugerundersøgelse af, hvorvidt Københavns Kommune lever op til 4 kvalitetsmål vedr. brugerinddragelse, der er formuleret i Sektorplanen for børn, unge og forældre med særlige behov (2003). På baggrund af resultaterne af denne undersøgelse vil forvaltningen iværksætte en række initiativer til styrkelse af brugerinddragelsen på området, som Socialudvalget bedes tage til efterretning.

 

Løsning

Brugerundersøgelsens resultater viser, at sektorplanens kvalitetsmål 5.3, om at mindst 80 % af forældrene skal have en opfattelse af, at de er blevet informeret og inddraget i udarbejdelsen af handleplanen opfyldes tilfredsstillende, idet 82 % af forældrene i spørgeskemaundersøgelsen oplever sig middel eller højt inddraget i sagsbehandlingen (Undersøgelsen indeholdt en række forskellige spørgsmål om inddragelse, hvoraf kun to spørgsmål relaterede sig direkte til handleplanen. Undersøgelser viser, at forældre sagtens kan føle sig inddraget uden at kende til ordet/begrebet handleplan, så det har vist sig vigtigt at spørge til inddragelse på andre måder). Det bemærkes, at undersøgelsen viser, at der ikke er forskel på etnisk danske og etniske minoritetsfamiliers oplevelse af inddragelse. Undersøgelsens resultater understreger, at der pågår et rigtig godt arbejde i børnefamilieteamene med at inddrage forældrene i sagsbehandlingen, og at der anvendes metoder i sagsbehandlingen, der i vid udstrækning understøtter inddragelsen og det helhedsorienterede syn på familiens ressourcer.

 

Kvalitetsmål 7.2 går på, at familier med etnisk minoritetsbaggrund skal have en oplevelse af, at deres sproglige, religiøse og flerkulturelle baggrund respekteres. I undersøgelsen angiver lidt over halvdelen af de etniske minoritetsfamilier at hhv. sagsbehandleren og den hjælp barnet får tager hensyn til barnets spisevaner, sprog og religion, mens kun en tredjedel af de adspurgte etniske minoritetsfamilier oplever, at der tages hensyn til barnets beklædning. Disse resultater er dog svære at generalisere, eftersom også mange etnisk danske familier peger på, at der ikke tages højde for spisevaner, religion, beklædning og sprog i sagsbehandlingen. Det er således svært at konkludere, hvor stor en del af de negative besvarelser, der reelt skyldes en etnisk faktor.

 

Kvalitetsmål 21.1 om, at mindst 75 % af forældrene skal synes, at den iværksatte indsats støtter dem i at varetage forældrerollen opfyldes næsten til fulde, eftersom 70 % af forældrene oplever, at den iværksatte indsats støtter dem i at varetage forældrerollen. Resultatet med til at bekræfte, at der i vid udstrækning arbejdes ud fra et heldheldsorienteret syn på familien, og at denne tilgang fremover med fordel kan styrkes.

 

Kvalitetsmål 12.1 om, at mindst 75 % af døgninstitutionsanbragte børn skal synes, at de er blevet inddraget i drøftelserne omkring deres egen og institutionens hverdag er alene blevet undersøgt kvalitativt gennem interviews med 13 døgninstitutionsanbragte børn og unge, og målet kan derfor ikke belyses kvantitativt. En del af de interviewede børn og unge oplever at blive inddraget og have tilfredsstillende medindflydelse i forhold til deres egen person og hverdag. Generelt oplever de dog ikke at blive inddraget i drøftelserne omkring institutionens hverdag i særlig høj grad, hvilket dog skal ses i forhold til, at en del af de døgninstitutionsanbragte børn, som medvirker i undersøgelsen, er meget behandlingskrævende og har behov for faste rammer og struktur i hverdagen. Dette kan være vanskeligt at kombinere med en høj grad af selvbestemmelse i forhold til tilrettelæggelsen af hverdagens aktiviteter på en døgninstitution.

 

UFCs rapport indeholder resultaterne af undersøgelsen (bilag 1).

 

På baggrund af undersøgelsen peger UFC på en række anbefalinger til styrkelse af inddragelsen af forældrene i sagsbehandlingen, styrkelse af respekten for etniske minoritetsfamiliers flerkulturelle baggrund samt styrkelse af forældrene i varetagelse af forældrerollen (UFCs rapport ss. 60-62). En del af UFCs anbefalinger omhandler organisatoriske og metodemæssige tiltag, som allerede er iværksat i socialcentrenes børnefamilieteams (F.eks. ny organisering af børnefamilieteamene og implementering af Familien i Centrum). Dette afspejles sig også i undersøgelsens forholdsvis gode resultater, hvad angår forvaltningens inddragelse af forældrene og støtte til forældrerollen i sagsbehandlingen.

 

Af de listede anbefalinger vil forvaltningen i samarbejde med børnefamilieteamene arbejdes videre med følgende tiltag med henblik på at styrke inddragelsen og helhedsfokus på familien yderligere:

 

         Introduktion af kulturagrammet i børnefamilieteamene til kortlægning af familiens kultur (jf. bilag 4 i UFC's rapport s. 59).

         Undersøgelse af rammebetingelser og praksis i børnefamilieteamet på Østerbro med henblik på at udbrede gode erfaringer med inddragelse af forældre ud fra teamets gode resultater.

         Udarbejdelse af guidelines for vidensoverførelser ved skift i sagsforløb, således at forældre informeres og inddrages i skift i sagsforløb på den mest hensigtsmæssige måde.

         Udarbejdelse af guidelines for vidensoverførelser mellem sagsbehandler og dem, der varetager foranstaltningerne, således at der handles proaktivt og koordineret i forhold til familien.

         Udarbejdelse af en tjekliste for inddragelse ved første møde med forældrene indeholdende bl.a. afklaring af tidshorisonter, mødekadencer, forventningsafstemninger omkring forløbet og foranstaltningen.

 

For at styrke døgninstitutionsanbragte børns medindflydelse anbefaler UFC konkrete initiativer i forhold til de to døgninstitutioner, der medvirkede i undersøgelsen (Spanager og Brydes Alle). Disse anbefalinger vil blive drøftet med de pågældende døgninstitutioner dels i forbindelse med UFCs præsentation af undersøgelsens resultater på institutionerne og dels i forbindelse med den løbende dialog mellem institutionerne og centralforvaltningen.

 

Derudover vil forvaltningen på baggrund af undersøgelsen iværksætte følgende initiativer til at styrke døgninstitutionsanbragte børns medindflydelse generelt:

 

·        Udarbejde vejledende retningslinjer for inddragelse af døgninstitutionsanbragte børn i deres eget sagsforløb.

·        Udarbejde vejledende retningslinjer for døgninstitutioner med hensyn til etablering af børneråd og afholdelse af børnemøder/husmøder.

 

Økonomi

Indstillingen har ingen økonomiske konsekvenser, da opfølgningen på undersøgelsens resultater ligger i forlængelse af lokal- og centralforvaltningens eksisterende opgavevaretagelse på området for børnefamilier med særlige behov.

 

Videre proces

Ingen.

 

Bilag

Bilag 1: Brugerinddragelse – en undersøgelse blandt børnefamilier med særlige behov udarbejdet af Udviklings- og Formidlingscentret for Børn og Unge december 2006.

 

 

                       Anette Laigaard

/ Sven Bjerre    

 


 

Til top