Mødedato: 26.04.2023, kl. 16:30
Mødested: Rådhuset, stuen, værelse 8

Håndtering af Socialforvaltningens økonomi 2023

Resumé

Presset på Socialforvaltningens økonomi har været stigende over en årrække, og økonomien har været særlig udfordret siden 3. kvartal af 2022. Der er iværksat økonomiske handleplaner i alle tre borgercentre for at imødegå en del af den økonomiske ubalance, og ved Overførselssagen 2022/23 blev der tilført nye midler, som dækker størstedelen af de udestående budgetmæssige udfordringer efter handleplaner. Med denne sag orienteres Socialudvalget om de økonomiske handleplaner samt om den resterende ubalance. På mødet den 17. maj 2023 får Socialudvalget forvaltningens kvartalsprognose til godkendelse, som vil indeholde mere fyldestgørende forklaringer på den økonomiske situation, ligesom den vil indeholde en opdateret, konsolideret prognose.

Indstilling

Socialforvaltningen indstiller,

  1. at Socialudvalget tager Socialforvaltningens overordnede økonomiske situation og de økonomiske handleplaner til efterretning.

Problemstilling

På landsplan er det specialiserede socialområde økonomisk udfordret, og der har gennem de seneste år været en stigning i udgifterne, både på det specialiserede voksen- og børneområde. På voksenområdet ser kommunerne, på trods af et forholdsvist stabilt antal borgere på landsplan, en stigning i antallet af borgere med mere komplekse støttebehov. På børneområdet er udfordringen særligt en stigning i antallet af børn med psykiatriske diagnoser, herunder autismespektrumsforstyrrelser. Dette er tendenser, der også ses i Socialforvaltningen i Københavns Kommune, hvilket i stigende grad giver forvaltningen økonomiske udfordringer – trods stram styring og tilførsel af midler, herunder også i Budget 2023.

På området Børnefamilier med særlige behov vedrører udfordringen særligt stigende aktivitet og enhedspris som følge af flere samtidige foranstaltninger og længere indsatser. Dette hænger bl.a. sammen med psykisk mistrivsel, som for eksempel spiseforstyrrelser og angst, et stigende antal underretninger fra psykiatrien, samt COVID-eftervirkninger. Dette medfører flere og mere omfattende foranstaltninger.

På Handicapområdet vedrører udfordringen primært stigende enhedspriser som følge af øget støttebehov og stigning i enhedspriser til køb af pladser på botilbud. Dertil kommer en aktivitets- og enhedsprisstigning på børnehandicapområdet på forebyggende foranstaltninger og dagbehandling. Dette hænger bl.a. sammen med en stigning i foranstaltninger til børn og unge med autisme, COVID-eftervirkninger og øget mistrivsel samt flere komplekse behov hos børn og unge.

For Udsatte voksne vedrører udfordringen primært stigende udgifter på områder med selvhenvenderprincip, hvor forvaltningen har ingen eller meget begrænsede muligheder for at styre udgifterne. I 2023 ses der stigende aktivitet på køb af pladser på bl.a. krisecentre.

I Den sociale hjemmepleje vedrører udfordringen primært stigende aktivitet, hvor der særligt på praktisk hjælp ses en stigning i antal visiterede og leverede timer. Dette vedrører primært nye borgere og i mindre grad stigning i antal timer til eksisterende borgere. Hertil ses en stigning i aktiviteten på sygepleje, hvor der er en stigning i både antallet af borgere og antallet af leverede timer.

På området Borgere med sindslidelse forventes pt. ikke en budgetudfordring, men til gengæld er det pga. omprioritering af budgetmidler ikke muligt at reducere udfordringerne med forsyningsforpligtelsen i den takt, som blev lagt til grund for bevillingen hertil ved budget 2023.

Foruden ovenstående er der en generel risiko for, at de stigende priser på bl.a. købte døgntilbudspladser og øvrige indkøbsområder vil overstige den nuværende pris- og lønregulering for 2023.

Der vurderes at være tale om strukturelle udfordringer på tværs af områderne, og de nuværende udfordringer forventes således at fortsætte i 2024, medmindre udfordringsbilledet ændrer sig betydeligt. Det vurderes derfor ikke at være tilstrækkeligt med en étårig løsning.

Løsning

Forvaltningen har senest orienteret Socialudvalget om igangsatte økonomiske handleplaner i 2023 for ca. 45 mio. kr. ifm. udvalgets budgetseminar den 3.-4. februar 2023. Disse handleplaner vedrørte Borgercenter Børn og Unge samt Borgercenter Handicap. Den økonomiske udfordring er sidenhen vokset, hvorfor forvaltningen har været nødsaget til at skrue op for disse handleplaner, så de nu udgør i alt ca. 65 mio. kr. Derudover har forvaltningen efter afslutning af overførselssagen igangsat en økonomisk handleplan i Borgercenter Voksne, som udgør ca. 15 mio. kr. Handleplanerne udgør således samlet set ca. 80 mio. kr. Det skal bemærkes, at handleplanernes omfang betyder, at de også indebærer serviceforringelser for borgere og medarbejdere, jf. uddybende beskrivelse af de respektive handleplaners indhold nedenfor.

Ved overførselssagen 22/23 blev forvaltningen tilført 104,5 mio. kr. i need-to og øvrige midler, der bidrager til håndtering af de økonomiske udfordringer. Hertil kommer knap 25 mio. kr. til kompensation for stigende priser i 2022. Øvrige midler, der er tilgået forvaltningen i overførselssagen, har ikke indflydelse på de økonomiske udfordringer.

Den samlede udfordring er herefter i størrelsesordenen ca. 15 mio. kr. under forudsætning af, at forvaltningen når i mål med de økonomiske handleplaner. Forvaltningen vil afvente Økonomiaftalen mellem KL og regeringen ift. midtvejsregulering af kommunernes budgetter. Første kvartalsprognose (Socialudvalgets møde den 17. maj 2023) vil indeholde en mere fyldestgørende forklaring på den økonomiske situation.

Tabel 1: Forventet udestående udfordring i 2023 efter bevillinger i overførselssagen 22/23 og effekt af handleplaner (2023 p/l, mio. kr.).

Bevilling

Forventet udfordring 2023 før bevillinger i overførselssagen og handleplaner

Bevillinger i

overførselssagen*

Handleplaner

Forventet udestående udfordring 2023

Børnefamilier med særlige behov

-73,5

38,5

35,0

0,0

Borgere med sindslidelse

2,8

0,2

7,0

10,0

Udsatte voksne

-31,2

21,2

5,0

-5,0

Den sociale hjemmepleje

-9,6

1,6

3,0

-5,0

Borgere med handicap

-117,2

67,2

30,0

-20,0

Tværgående opgaver og administration

4,8

0,2

0,0

5,0

Servicedrift i alt

-223,8

128,8

80,0

-15,0

* Heraf need-to på 23,9 mio. kr.

Uddybende beskrivelse af handleplaner

I Borgercenter Børn og Unge er der igangsat handleplaner for ca. 35 mio. kr. Dette vedrører bl.a. udskydelse af nye ansættelser og genbesættelser ved vakancer samt mindre kompetenceudvikling af medarbejdere. Hertil er der skærpet visitationspraksis i forhold til nye sager, og der er igangsat en systematisk gennemgang af eksisterende sager samt hyppigere opfølgning på igangværende indsatser mhp. at reducere omfanget, intensiteten, varigheden og dobbeltforanstaltninger. Tiltagene på området omfatter bl.a. øget brug af netværksfamiliepleje fremfor familiepleje, øget brug af fleksible indsatser fremfor dagbehandling, reduceret opholdslængde på døgninstitutioner og mindre brug af opholdssteder mv. Det understreges, at der i alle sager vil være en konkret, individuel vurdering af barnet eller den unges forhold, som er afgørende for, om der kan iværksættes en mindre indgribende indsats eller ophør af indsats.

I Borgercenter Handicap er der igangsat handleplaner for ca. 30 mio. kr. Dette vedrører bl.a. reduceret brug af eksterne vikarer, optimering af vagtplanlægning, udskydelse af nye ansættelser og genbesættelser ved vakancer, samt mindre kompetenceudvikling af medarbejdere. Hertil prioriteres der på voksenrammen budgetmidler til allerede igangsatte købte døgntilbudspladser fremfor igangsættelse af nye køb, hvilket vil medføre at ventelisten i 2023 ikke afvikles i samme omfang som forudsat ved bevillingen fra budget 2023 til dette. På børnerammen vil tiltagene bl.a. omfatte reduceret betaling til dagbehandlingstilbud, såfremt et barn har reduceret skema. Det bemærkes, at forvaltningen hertil har styrket indsatsen rettet mod de stigende priser på køb af pladser (f.eks. gennemgang af alle eksisterende kontrakter på køb og via styrket forhandlingsindsats).

I Borgercenter Voksne er der igangsat handleplaner for ca. 15 mio. kr. Dette vedrører bl.a. udskydelse af nye ansættelser og genbesættelser ved vakancer, mindre kompetenceudvikling af medarbejdere, reduktion i administrative udgifter, herunder reduceret indkøb af inventar, samt udskydelse af igangsættelsen af nye initiativer, som der er kommet budgetmidler til ift. bl.a. Servicekultur (budget 2021), Bedre botilbud (budget 2022) og Faglig ledelse i DSH (budget 2023). Hertil lægges til grund, at der på rusmiddelområdet kan reduceres i antallet af købte pladser. Det bemærkes, at der ud over ovenstående ved årets indgang blev prioriteret midler til allerede igangsatte købte døgntilbudspladser fremfor igangsættelse af nye køb, hvorved ventelisten på ikke mindst sindslidelsesområdet ikke kan reduceres i det omfang, som blev lagt til grund ved tildeling af midler ved budget 2023.

Udfordringen i 2024

Socialforvaltningen vil kvalificere den varige udfordring frem mod Socialudvalgets budgetseminar i august 2023, hvor forvaltningen vil forelægge udvalget en sag med forslag til håndtering af de økonomiske udfordringer i 2024. Det kan både omfatte videreførelse af handleplanerne fra 2023 og/eller iværksættelse af andre besparelser. Den endelige håndtering vil i sagens natur afhænge af resultatet af budgetforhandlingerne 2024, herunder opfølgningen på hensigtserklæringer fra tidligere forhandlinger (fx refinansiering af udløb og indførelse af demografimodel på børneområdet), tilførsel af midler til forvaltningens specifikke udfordringer (fx stigende udgifter til borgere med handicap med stort støttebehov) og refinansiering af øvrige større udløb (fx merudgifter vedr. stigende mistrivsel blandt børn og unge).

Økonomi

Økonomien er indeholdt i sagen.

Videre proces

Socialudvalget forelægges kvartalsprognosen pr. april til godkendelse den 17. maj 2023, som vil indeholde en mere detaljeret beskrivelse af de økonomiske udfordringer i 2023.

På Socialudvalgets møde den 18. august 2023 forelægges Socialudvalget en sag med forslag til håndtering af de økonomiske udfordringer i 2024.

Mikkel Boje

                                          / Anders Johannes Kristensen

Beslutning

Indstillingen blev taget til efterretning.

Fra Socialforvaltningen deltog kontorchef Anders Johannes Kristensen.

Til top