Mødedato: 26.04.2023, kl. 16:30
Mødested: Rådhuset, stuen, værelse 8

Intern høring af Kommuneplansstrategi 2023

Se alle bilag

Resumé

Socialudvalget skal drøfte forslag til Kommuneplanstrategi 2023 ”Fremtidens klimavenlige hovedstad”, samt udkast til høringssvar. Økonomiforvaltningen giver på mødet en mundtlig orientering om kommuneplanstrategien.

Indstilling

Socialforvaltningen indstiller,

  1. at Socialudvalget drøfter forslag til Kommuneplanstrategi 2023 (Bilag 1)
  2. at Socialudvalget godkender skema til kommentering af Kommuneplansstrategi 2023 (Bilag 2)
  3. at Socialudvalget godkender udkast til følgeskrivelse (Bilag 3), som socialborgmesteren sender på vegne af udvalget

Problemstilling

Økonomiudvalget besluttede den 14. marts 2023 at sende udkast til Kommuneplanstrategi 2023 ”Fremtidens klimavenlige hovedstad” i en otte ugers intern høring frem til den 20. maj 2023. Den interne høring gælder alle fagudvalg, lokaludvalg og Københavns Kommunes Udsatteråd, Ældreråd, Ungeråd og Handicapråd.

Kommuneplanstrategien er Borgerrepræsentationens retningslinjer for byens udvikling og for den kommuneplanlægning, der ønskes gennemført i den kommende valgperiode. Ifølge Planloven skal Borgerrepræsentationen inden udgangen af første valgperiode udarbejde en strategi for kommuneplanlægning. Den endelige kommuneplanstrategi fungerer derefter som grundlag for Borgerrepræsentationens videre beslutning om, hvorvidt der er behov for en hel eller en delvis revision af den gældende Kommuneplan 2019 (KP19).

Udkastet til Kommuneplansstrategi 2023 er udarbejdet af Økonomiforvaltningen med inddragelse af alle fagforvaltninger via en arbejdsgruppe. Herudover har Økonomiudvalget været foreholdt et første udkast, som udvalget har haft til kommentering.

Socialudvalget skal senest den 12. maj 2023 sende et godkendt høringssvar til strategien.

Løsning

Til brug for den interne høring har Socialforvaltningen udarbejdet et udkast til udvalgets høringssvar (bilag 2).

Forvaltningen har derudover udarbejdet udkast til følgeskrivelse til Socialudvalgets høringssvar (bilag 3), som underskrives af Socialborgmesteren.

Udkastet til kommuneplansstrategien er opbygget omkring følgende fem tematikker:

  • Kapitel 2: Hovedstadens byudvikling og mobilitet
  • Kapitel 3: Boliger og sammenhængende by
  • Kapitel 4: En by med erhverv og studiemiljø
  • Kapitel 5: Klimaby med plads til natur, kultur og fritid
  • Kapitel 6: Udvikling med respekt for byens sjæl

Socialforvaltningen foreslår, at Socialudvalgets høringssvar angiver de behov for justeringer af kommuneplanens indhold, som vil være ønskelige for at kunne bidrage til at udvikle København til en blandet by, hvor der er plads til alle, og som understøtter de af byens borgere, der kan have udfordringer med udsathed og handicap.

Forvaltningens oplæg til udkast til høringssvar

Forvaltningen vurderer, at strategien på et overordnet niveau rummer Socialforvaltningens målgrupper og kapacitetsbehov i strategien, men foreslår, at udvalget i sit høringssvar efterspørger nogle yderligere konkretiseringer.

Socialforvaltningen mener, det er godt og nødvendigt, at der med strategien lægges op til en fuld revision af den eksisterende Kommuneplan 2019. Betingelserne for økonomi, vækst og udvikling ser væsentligt anderledes ud end for blot fire år siden. Der er blandt andet et stort behov for revision af de maksimale huslejegrænser på boliger til den boligsociale anvisning, som flere borgere ikke kan imødekomme.

Med bolig-hjemløseaftalen er der kommet nye muligheder for kommunen ift. at reducere ufrivillig hjemløshed. Ud over billige boliger vil der være øget behov for botilbudspladser til udsatte borgere og skæve boliger.

En opmærksomhed i byens udsatte områder handler om deltagelse i byens liv. Udsatte børn og unge deltager i mindre grad i civilsamfundets fællesskaber. De er mindre aktive i foreninger, og de deltager ikke i fritidsaktiviteter i lige så høj grad som majoriteten af børn og unge. Ligeledes har udsatte børn og unge et højere skolefravær. Det er en udfordring, da forskning peger på, at fællesskaber, som fx fællesskabet i folkeskolen og klubber/foreningslivet spiller en vigtig rolle for udsatte børn og unges trivsel.

Endelig oplever borgere med handicap fortsat udfordringer med den fysiske tilgængelighed i København. Det kan eksempelvis være tilgængelighedsudfordringer for borgere, som bruger stok eller kørestol, er svagsynede eller blinde, eller har kognitive handicap.

Socialforvaltningen mener derfor, at de mest afgørende spørgsmål, som kommuneplansstrategien bør adressere er:

  • Det markant forøgede behov for etablering af billige boliger, skæve boliger og botilbud udløst af Bolig-hjemløseaftalen.
  • I forlængelse heraf behov for justering af huslejegrænserne for nybyggede almene boliger, øremærket til boligsocial anvisning
  • Ambition om fokus på indsatser for mulighederne for børn- og unges deltagelse i byens liv i udsatte byområder
  • Ambition om fokus på tilgængelighed og muligheder for borgere med handicap i byens rum

Økonomi

Indstillingen har ikke økonomiske konsekvenser.

Videre proces

På baggrund af drøftelsen i Socialudvalget revideres vedlagte udkast til høringssvar (bilag 2 og 3), og Socialforvaltningen oversender det færdig høringssvar til Økonomiforvaltningen på vegne af Socialudvalget senest den 12. maj 2023.

Borgerrepræsentationen forventes at få forelagt Kommuneplanstrategi 2023 i tredje kvartal af 2023, hvorefter strategien sendes i offentlig høring i otte uger i løbet august og september 2023.

Kommuneplanstrategien vil sammen med en hvidbog, som opsamler offentlighedens bemærkninger til strategien, blive forelagt til endelig vedtagelse i Borgerrepræsentationen i december 2023.

 

Mikkel Boje

                                   / Anders Johannes Kristensen

Beslutning

1. at-punkt blev drøftet.

2. og 3. at-punkt blev godkendt med bemærkning om, at Socialudvalget ønsker, at begrebet Universelt Design indgår i høringssvaret.

Fra Socialforvaltningen deltog kontorchef Anders Johannes Kristensen, fra Økonomiforvaltningen Bystrategisk chef Kenneth Horst Hansen og fuldmægtig Nina Kirstine Lorentzen.

Til top