Mødedato: 26.04.2006, kl. 20:15

Orientering af Socialudvalget om tilsynsarbejdet på forvaltningens bo- dag- og aflastningstilbud samt tilbud i øvrigt (bilag)

Se alle bilag

Orientering af Socialudvalget om tilsynsarbejdet på forvaltningens bo- dag- og aflastningstilbud samt tilbud i øvrigt (bilag)

Socialudvalget

 

DAGSORDEN

for ordinært møde onsdag den 26. april 2006

 

 

9.      Orientering af Socialudvalget om tilsynsarbejdet på forvaltningens bo- dag- og aflastningstilbud samt tilbud i øvrigt (bilag)

 

SUD 169/2006  J.nr. 169/2006

 

 

INDSTILLING

Socialforvaltningen indstiller,

at Socialudvalget tager orienteringen om tilsynsarbejdet på forvaltningens institutioner til efterretning, og

at Socialudvalget godkender den skitserede procedure for den fremtidige orientering af Socialudvalget om tilsynsvirksomheden.

 

 

RESUME

Indstillingen indeholder en kort beskrivelse af de lovmæssige rammer for tilsynsvirksomheden, herunder de organisatoriske forudsætninger for tilsynet, der omfatter det generelle tilsyn i henhold til Retssikkerhedslov ens § 39, det særlige tilsyn i forhold til børn og unge og institutionstilsynet i henhold til Serviceloven.

Endvidere indeholder indstillingen en oplistning af hvilke institutionstyper tilsynet omfatter samt en kortfattet beskrivelse af indholdet af hhv. det socialfaglige og det sundhedsfaglige tilsyn.

Endelig beskrives en procedure for orientering af Socialudvalget.

Socialudvalget vil blive orienteret om Socialforvaltningens arbejde i forhold til magtanvendelsesbekendtgørelserne i et selvstændigt notat.

 

SAGSBESKRIVELSE

Både i lovgivningen og i de respektive sektorplaner er der angivet krav og forventninger til kvaliteten af socialforvaltningens forskellige tilbud til borgerne. Tillige er der vedrørende tilbud til stofmisbrugere, voksne handicappede og sindslidende samt kvindekrisecentre fastsat egentlige kvalitetsstandarder for arbejdets udførelse.

Tilsynet tænkes og tilrettelægges i høj grad på disse grundlag – og således skal tilsynsvirksomheden aktivt og konkret medvirke til at sikre både den specifikke og generelle kvalitet i Socialforvaltningens samlede betjening af borgere med særlige behov.

Tilsynsvirksomheden er et vigtigt element i en fremsynet Socialforvaltning, der har stadig fokus på at kvalitetssikre og forberede kommunens tilbud til de allersvageste borgere.    

Lovgrundlaget

Det lovmæssige udgangspunkt for det socialfaglige tilsyn med Socialforvaltningens tilbud udspringer af den generelle tilsynsregel i § 39 i lov om retssikkerhed og administration på det sociale område. Ifølge § 39 har amtsrådet pligt til at føre tilsyn med, hvordan de amtskommunale opgaver løses, både hvad angår opgavens indhold og udførelse.

Det lovmæssige udgangspunkt for det sociale tilsyn med tilbuddene til anbragte børn og unge udspringer af §§ 49b og 51 i lov om social service. For så vidt angår godkendelse og tilsynet med plejefamilier og opholdsteder er denne opgave i medfør af servicelovens § 49b placeret i kommunalt regi mens godkendelsen og tilsynet med døgninstitutioner er placeret i amtslig regi. 

 

Derudover skal Socialforvaltningen føre tilsyn med plejehjem og plejehjemslignende tilbud efter Servicelovens § 92 i medfør af servicelovens § 75i.

Endelig påhviler det ifølge servicelovens § 94a Socialforvaltningen at godkende og føre tilsyn med private botilbud, der er etableret efter servicelovens § 91 og § 93.

 

Institutioner

 

Følgende institutionstyper falder indenfor rammerne af forvaltningens tilsynsvirksomhed (bilag 1: oversigt over de konkrete tilbud ):

  • Døgn- og dagbehandlingsinstitutioner for børn og unge op til 22 år
  • opholdssteder for børn, unge og voksne, beliggende i Københavns Kommune
  • døgninstitutioner for handicappede børn
  • dag og døgntilbud for handicappede voksne
  • døgninstitutioner for sindslidende unge/ voksne
  • stofmisbrugsbehandlingsinstitutioner
  • hjemløseinstitutioner
  • kvindekrisecentre
  • plejehjem til alkoholikere
  • forskellige virksomheder og projekter for børn, unge og voksne

 

Tilrettelæggelsen af det socialfaglige tilsyn

Det er som udgangspunkt op til (amts-) kommunen selv at tage stilling til hvordan tilsynet med de enkelte opgaver skal udføres. I praksis kan tilsynet udføres på mange forskellige måder fra indhentelse af div. årsplaner til et meget intensivt tilsyn i form af anmeldte/uanmeldte tilsyn.

 

Der er fra fagområde til fagområde forskellige traditioner for hvordan tilsynsvirksomheden planlægges og afvikles. Et forløb følger dog typisk de nedenfor skitserede retningslinier:

 

Grundlaget for tilsynsbesøgene

Til brug for gennemførelsen af tilsynene arbejdes der hovedsageligt med en tilsynsmanual, der indeholdende 10 emnegrupper:

  • Tilbuddets fysiske rammer.
  • Tilbuddets brugersammensætning og målsætning.
  • Alkohol og stofmisbrug.
  • Brugernes trivsel og dagligdag i tilbuddet.
  • Hjælpemidler i tilbuddet.
  • Tilrettelæggelse af den samlede indsats over for brugeren.
  • Brugerindflydelse i tilbuddet.
  • Inddragelse af pårørende i tilbuddet.
  • Personale i tilbuddet.
  • Personalets kendskab til regler og retningslinier.

 

Forberedelsen af tilsynsbesøgene:

Forud for besøget læser konsulenterne tilbuddets seneste Socialfaglige tilsynsrapport, seneste udfærdigede tilsynsrapport fra Embedslægeinstitutionen og tilbuddets udviklingsplan, ligesom der skabes et overblik over indberetninger om magtanvendelser og klagesager vedrørende tilbuddet.

 

Tilsynsbesøgene kan afvikles som anmeldte og som ikke anmeldte besøg hvilket betyder, at to tilsynskonsulenter sammen tager på uanmeldt tilsyn, hvor tilbuddet adviseres telefonisk ½ til 1 time forud for besøget.

 

Tilsynet former sig som en mundtlig dialog, hvor den ene primært interviewer og den anden noterer til brug for udarbejdelsen af den endelige tilsynsrapport. Varigheden af besøgene varierer fra 4 til 6 timer.

 

Tilsynskonsulenterne taler med henholdsvis ledelse, medarbejderrepræsentanter, brugere og pårørende.

I de tilfælde hvor brugerne ikke har noget sprog, er tilsynet meget opmærksomme på hvordan brugernes situation og trivsel er, ved rundgangen på tilbuddet.

 

Der er forskelligheder i, hvordan tilsynet forløber fra tilbud til tilbud, idet tilsynet nogle gange taler med ledelse og medarbejdere sammen, andre gange hver for sig.

Tilsynet foretager altid en rundgang i tilbudet, enten først eller sidste ved besøget.

 

Såfremt det er muligt at tale med en pårørende under tilsynsbesøget sker dette, ellers kontakter tilsynet efterfølgende en pårørende telefonisk.

 

Ved afslutningen af tilsynsbesøget orienteres ledelsen om de bemærkninger tilsynet har.

 

Efterfølgende udarbejdes en rapport som fremsendes til tilbuddet, ligesom rapporten fremsendes til forvaltningens fagkontor.

 

Tilbuddet gives mulighed for, indenfor 1 måned, at komme med korrektioner til faktuelle ting og kommentarer til rapporten.  

 

Forvaltningen lever op til de retningslinier for tilsyn, der opstilles i vejledningen til retssikkerhedsloven (vejl. 21 af 24. februar 2004). Der udarbejdes således kvalitetsstandarder for tilbudene til psykiske syge, handicappede, stofmisbrugere samt Kvindekrisecentrene. Endvidere uarbejdes der udviklingsplaner for institutionerne og forvaltningen aflægger besøg på institutionerne.

 

Det sundhedsfaglige tilsyn

Ud over det socialfaglige tilsyn foretages der endvidere på et sundhedsfagligt tilsyn på institutioner til f.eks. handicappede og psykisk syge som psykiatriske bocentre og stofmisbrugsbehandlingsinstitutioner.

 

Det sundhedsfaglige tilsyn varetages af Embedslægeinstitutionen og her er fokus på brugernes sundhedsfaglige behandling, medicinering, lægelig behandling mv.

 

På handicap- og psykiatriområdet redegør Embedslægeinstitutionen i en selvstændig rapport til Socialudvalget for det sundhedsfaglige tilsyn med institutionerne (jævnfør beslutning i Familie- og Arbejdsmarkedsudvalget 28. november 2001 (FAU 439/2001)).

 

Udvidet tilsyn

I forhold til tilbudene til handicappede og psykisk syge har Familie- og Arbejdsmarkedsudvalget den 28. november 2001(FAU 439/2001) besluttet, at der skulle indføres en tilsynsordning svarende til den, der er gældende på plejehjemsområdet.

 

På kvindekrisecentre og andre, hvor der er børn evt. sammen med forældre foretages tilsyn i lighed med tilsynet på børneområdet.

 

På baggrund af tilsynene på handicap- og psykiatriområdet vil der blive udarbejdet en årlig redegørelse herom til Socialudvalget. Socialudvalget vil således i løbet af 1. kvartal i hvert år modtage en årsberetning om tilsynsarbejdet på disse områder.

 

Årsrapporten tænkes at indeholde følgende elementer:

 

  • Uddybende beskrivelse af tilrettelæggelsen af tilsynsvirksomheden

 

  • Statistik over de gennemførte tilsyn, herunder i hvilken udstrækning, der er givet råd/vejledning, henstilling og pålæg.

 

  • Tematiseret gennemgang af erfaringerne fra de udførte tilsynsbesøg. Emnerne kan fx være brugernes trivsel, brugerindflydelse, de fysiske rammer, samarbejdet med pårørende mv.

 

Derudover vil Socialudvalget samt Borgerrepræsentationen hvert år modtage rapport om tilsynet med plejehjem og plejehjemslignende tilbud efter Servicelovens § 92 i medfør af servicelovens § 75i. Det drejer sig for indeværende om E-huset.

 

MILJØVURDERING

Sagstypen er ikke omfattet af Socialforvaltnings positivliste over sager, der skal miljøvurderes.

 

ØKONOMI

Ingen økonomiske konsekvenser

 

ANDRE KONSEKVENSER

Ingen

 

HØRING

Ingen 

 

BILAG

·        Liste over institutioner, hvor der føres socialfaglige tilsyn af kontoret for Tilsyn.

 

 

Grethe Munk                   /   

 Carsten Stæhr Nielsen

 


 

Til top