Mødedato: 25.03.2015, kl. 16:30
Mødested: Rådhuset, stuen, værelse 8

Kriterier for fordeling af § 18-midler til frivilligt socialt arbejde for 2016 og fremover

Se alle bilag

På Socialudvalgets møde d. 12. november 2014 godkendte Socialudvalget § 18-underudvalgets forslag om, at Socialudvalget i foråret 2015 skulle drøfte de fremadrettede kriterier og præmisser for fordelingen af § 18-midlerne til frivilligt socialt arbejde.

Indstilling og beslutning

Socialforvaltningen indstiller overfor Socialudvalget,

1.     at Socialudvalget drøfter, om der skal udarbejdes nye kriterier for den fremtidige fordeling af § 18-midlerne til frivilligt socialt arbejde,

2.   at Socialudvalget godkender, at der for fordelingen af § 18-midlerne fortsat afsættes 15 % af midlerne til treårige projekter, hvoraf ansøgere, der ønsker   
      at indgå samskabelse med Socialforvaltningen og øvrige parter, prioriteres, og

3.   at Socialudvalget godkender, at det elektroniske ansøgningssystem AMES ikke benyttes ved fordelingen af § 18-midler for 2016 og fremover

 

Problemstilling

Ved fordelingen af § 18-midlerne til frivilligt socialt arbejde for 2015 drøftede underudvalget, bestående af Mette Laurberg (A), Finn Rudaizky (O) og Anne Mette Omø Carlsen (Ø), forskellige udfordringer forbundet med fordelingen af midlerne. Underudvalget indstillede på Socialudvalgets møde d. 12. november 2014, i forbindelse med udmøntningen af midler til frivilligt socialt arbejde for 2015, at Socialudvalget i foråret 2015 skulle drøfte kriterierne for den fremtidige uddeling af § 18 midler. Socialudvalget godkendte indstillingen, og skal derfor nu drøfte, om der skal udarbejdes nye kriterier for den fremtidige fordeling af § 18 midlerne.

Løsning

Forskel mellem budget og ansøgt beløb

Nedenstående skema viser hvor mange penge, der reelt var til fordeling i 2015. 

Budget 2015

16.500.000

Budget efter 3 pct. er fratrukket til administration

16.005.000

Budget efter 3 pct. tillagt momsrefusion

16.485.150

 

 

Reserveret til tidligere 3-årige bevilliger

2.467.888

Fast bevilling til Kontaktudvalg og frivilligcentrene

1.641.000

Annoncering

35.000

Til uddeling

12.341.262

 

I 2015 blev der ansøgt for over 60 mio. kr. Der skulle altså fordeles ca. 5 gange mindre, end der var ansøgt for. De tidligere år har der også været stor forskel på ansøgt beløb og beløb til faktisk fordeling, men forskellen er støt stigende pga. de flere ansøgere hvert år.

Fordelingen resulterede i, at mange projekter modtog langt mindre, end de havde søgt om (se bilag 1 for oversigt over fordelingen af midler set i forhold til ansøgt beløb og faktisk bevilget beløb).  Af 2014-projekternes afrapporteringer fremgår det tydeligt, at mange af disse foreninger oplevede, at de i 2014 ikke kunne komme i mål med deres projekter, fordi bevillingen var for lille til at opfylde projektets formål (se bilag 2 for opsamling på evalueringerne).

På grund af den store forskel i ansøgt beløb og midler til ny uddeling, besluttede Underudvalget at indstille til Socialudvalget, at udvalget drøfter, om puljen fremover skal fordeles på en anden måde.

Procedurerne for fordeling af § 18-midler hidtil

Hidtil har det været kutyme at give relativt få afslag. Eksempelvis blev der ved fordelingen af midler for 2015 givet 16 afslag, mens der for midler i 2014 blev givet 18 afslag, svarende til henholdsvis 5,9 pct. og 7 pct. af alle rettidigt modtagne ansøgninger de pågældende år. Der har derudover været tradition for at foretage genbevillinger. En konsekvens af de få afslag og det stigende antal ansøgere hvert år er, at flere projekter skal støttes løbende, og det økonomiske råderum til prioritering af nye projekter, derfor langsomt bliver mindre. Samtidig oplever mange organisationer, at de hvert år går lidt ned i bevilling. Det betyder, at de må nedjustere deres mål og indsatser.

Omvendt betyder den nuværende tilgang, at man har kunnet understøtte det frivillige sociale arbejde på tværs af hele København – uagtet projektets størrelse, målgruppe osv.

 

Nuværende udfordringer og løsningsforslag

Socialforvaltningen har holdt et møde med Underudvalget for at få konkretiseret de udfordringer, Underudvalget oplevede ved sidste års fordeling.

Udover de mange ressourcemæssige udfordringer pegede Underudvalget på, at der manglede retning fra Socialudvalget til at fordele midlerne (kan vi give langt flere afslag, hvem skal prioriteres?). Derudover pegede man på, at den begrænsede viden om små og nye projekter gjorde det udfordrende at fordele midlerne, samt at for mange midler gives til lønkroner, administration, husleje, telefon osv. I mange tilfælde går alt for få midler til den reelle frivillige aktivitet.

Underudvalget foreslår derfor, at Socialudvalget drøfter, om der kan laves nye kriterier for fordeling af midlerne.  Underudvalget ønsker at følgende inddrages i diskussionen: 

  1.  At små projekter under et vist beløb (fx 50.000 kr.) automatisk modtager en toårig bevilling, og derved kommer til at få en mere stabil finansiering.
  2.  At projekterne fritages fra at lave omfattende afrapporteringer, for at spare administrationsomkostninger. I stedet laver Socialforvaltningen stikprøver blandt  
     projekterne.
  3.  At der ikke gives støtte til meget høj husleje – i stedet opfordres projekterne til at slå sig sammen, flytte eller på anden måde tænke alternativt.
  4.  At der skal være eksplicit fokus på, at projekter, der modtager § 18-støtte, skal tilbyde noget andet, end det Københavns Kommune allerede tilbyder. 
  5.  At de meget professionelle projekter kan opfordres til at søge finansiering på anden vis.
  6.  At de store projekter, der har fået § 18-midler igennem flere år bør løftes over i budgettet.
  7.  At det bør diskuteres, om projekter fremadrettet både skal kunne modtage midler via budgettet og § 18-midler – hvornår kan man i så fald acceptere ”dobbeltstøtte”?
  8. At de temaer, der prioriteres meget højt politisk ikke løses af frivilligmidlerne, men på Socialforvaltningens driftsbudget.
  9. At det overvejes, om paraplyorganisationerne Kontaktudvalget for frivilligt socialt arbejde, Frivilligcentrene og Frivilligt Forum bør og kan finansieres på anden vis.  

I forbindelse med punkt 1 har forvaltningen, på foranledning af Underudvalget, spurgt Kontaktudvalget for frivilligt socialt arbejde og frivilligcentrene i København, om de vurderer, at en sådan ordning ville lette det administrative arbejde for foreninger. De har meldt tilbage, at de er enige i, at der er behov for at lette administrationsbyrden for de frivillige foreninger, men at de er betænkelige ved at sætte en bestemt beløbsgrænse. Derudover mener de, at en sådan ændring bør ske i forbindelse med, at der findes en løsning på den samlede ansøgningsprocedure.

I forbindelse med punkt 9 skal det bemærkes, at det daværende Socialudvalg  7. april 2010 besluttede, at Socialudvalget fra 2011 og fremover skulle bevilge et samlet beløb på 1,641 mio. kr. årligt af § 18-midlerne til finansiering af Kontaktudvalget for frivilligt socialt arbejde, samt til at sikre frivilligcentrene i kommunen den nødvendige kommunale medfinansiering på 350.000 kr. årligt, som muliggør frivilligcentrenes statslige tilskud på samme beløb. Indtil 2011 blev frivilligcentrene også finansieret via § 18, men på baggrund af en årlig ansøgning og med forskellige bevillinger som følge. Dén model skabet en økonomisk usikker situation for centrene.

Mulige veje at gå

Det er en udfordring at fordele § 18-midlerne pga. den store forskel mellem det ansøgte beløb og det faktiske beløb til fordeling. Evalueringen af § 18-midlerne for 2014, samt mange telefoniske samtaler med foreningerne, viser desuden, at den markante forskel mellem ansøgt beløb og faktisk bevilget beløb gør, at projekterne ikke når helt i mål (se bilag 2).

Socialforvaltningen ser følgende mulige spor for den fremtidige fordeling af § 18-midler: 

  1. At der fortsættes som hidtil, hvor der forsøges givet midler til flest mulige projekter. Det betyder, at de mange projekter vil få langt færre midler end ansøgt.
  2. At flere projekter får bevillinger, der stemmer bedre overens med det ansøgte beløb. En konsekvens herved er dog, at der så skal frigives midler hertil. Det kan ske ved at give flere afslag og fordele midler efter nogle mere specifikke kriterier; fx at en bred geografisk spredning blandt projekterne prioriteres, at der primært gives støtte til projekter, der når en bred brugergruppe, at der kun gives støtte til den frivillige del af projekterne (aktiviteter, supervision, rekruttering), at der primært gives tilskud til projekter, der adskiller sig markant fra Københavns Kommunes egne tilbud, og/eller at der ikke gives midler til husleje.
  3. At der afsættes en vis procentdel af midlerne til en særlig udviklingspulje til nye projekter. Denne pulje kan kun ansøges én gang, og skal forstås som en slags saltvandsindsprøjtning til foreninger, der ønsker at teste nye tiltag båret af frivillige kræfter. En pointe med puljen kan være, at projekterne skal arbejde mod bæredygtig forankring og finansiering. Denne model vil også kræve flere afslag eller endnu mindre bevillinger til de øvrige ansøgere.

Mindre administration

Socialforvaltningen vil fremadrettet gøre ansøgningsprocessen lettere for ansøgerne. Det gør vi fx ved at lave et mindre kompliceret ansøgningsskema, der også differentierer i detaljeringsgrad mellem projekter, der søger under og over 100.000 kr. Forvaltningen foreslår også, at det elektroniske ansøgningssystem AMES ikke benyttes fremadrettet, da det volder mange tekniske problemer – både for ansøgere og forvaltning. Mange foreninger har fremhævet, at et sådan tiltag vil skabe mere tid til reelt frivilligt arbejde. Beskæftigelses- og Integrationsforvaltningen, som administrerer brugen af AMES, er indforståede med, at Socialforvaltningen ikke ønsker at benytte systemet fremadrettet.

Treårige bevillinger

I forbindelse med fordelingen af midler for 2015 besluttede Socialudvalget, at 15 pct. af midlerne skulle afsættes til treårige samskabelsesprojekter. Da Socialudvalget med Grundlagspapiret har besluttet, at samskabelse skal være et tværgående princip for arbejdet i Socialforvaltningen, anbefaler Socialforvaltningen, at beslutningen fastholdes for den fremtidige fordeling.

Transitprogram 2015
I forbindelse med Budget 2015 er der afsat 1 mio. kr. i drift til en forstærket kommunal indsats, og  2,5 mio. kr. til en § 18 – særpulje til frivilligt socialt arbejde for særligt udsatte hjemløse. Tilsammen udgør de Københavns Kommunes Transitprogram 2015. Der er tale om et etårigt projekt, der afsluttes med en afrapportering.

Økonomi

Indstillingen har ingen økonomiske konsekvenser.

Videre proces

På baggrund af Socialudvalgets drøftelse – og såfremt Socialudvalget ønsker, at der udarbejdes nye kriterier og rammer for fordelingen af § 18-midlerne - vil Socialforvaltningen inden sommer forelægge Socialudvalget konkrete forslag til fremtidige kriterier for fordeling af midlerne.

 

                   
                 Anette Laigaard 
                                                        /Gitte Bylov Larsen

                   

Beslutning

Kontorchef Gitte Bylov Larsen deltog under punktets behandling.

Indstillingen blev udsat til behandling på et af Socialudvalgets kommende møder.

Til top