Mødedato: 24.04.2019, kl. 16:30
Mødested: Rådhuset, stuen, værelse 8

Drøftelse af Socialforvaltningens rådsbetjening

Se alle bilag

Socialforvaltningen betjener en række råd, der skaber fokus på og giver stemme til forskellige målgrupper på socialområdet. Socialudvalget skal drøfte den nuværende organisering af rådene, herunder den politiske deltagelse på møderne og den økonomiske fordeling af midlerne til rådsbetjening.  På baggrund af udvalgets drøftelse vil forvaltningen forelægge en ny sag for udvalget med forslag til den politiske deltagelse på møderne og fordeling af midler til rådsbetjening, såfremt udvalget ønsker det.  

Indstilling

Socialforvaltningen indstiller,

  1. at Socialudvalget drøfter organiseringen af Socialforvaltningens centrale råd, herunder den politiske deltagelse på møderne i forvaltningens råd samt den økonomiske fordeling af midlerne til rådsbetjening.

Problemstilling

Ifølge servicelovens § 16 skal kommunalbestyrelsen sørge for, at brugerne af tilbud efter denne lov får mulighed for at få indflydelse på tilrettelæggelsen og udnyttelsen af tilbuddene. Derudover kan kommunalbestyrelsen nedsætte et eller flere råd, der rådgiver kommunen vedrørende tilrettelæggelsen af indsatsen efter serviceloven. Kommunalbestyrelsen fastsætter selv rammerne for og omfanget af rådenes opgaver. Handicaprådet er dog lovpligtigt jf. § 37 a i lov om retssikkerhed og administration på det sociale område, og der er heri beskrevet en række krav til rådets sammensætning og virke.

Socialborgmesteren har bestilt en sag til Socialudvalget, hvor den nuværende organisering og betjening af forvaltningens centrale fire råd skal drøftes. Socialudvalget kan vælge at fortsætte med den nuværende model eller bede forvaltningen om at vende tilbage med konkrete forslag til modeller for organiseringen og betjeningen af rådene. 

De forskellige råd er kort blevet orienteret om, at Socialudvalget skal drøfte rådenes organisering, og at rådene efterfølgende vil blive inddraget, hvis der på mødet træffes beslutninger, der berører dem.

Løsning

Socialforvaltningen betjener en række centrale råd. Nedenfor er der en kort beskrivelse af hvert råd. Herudover betjener borgercentrene en række lokale råd, bl.a. Centerrådet, Forældrerådet og Borgercenter Hjemmeplejes Brugerråd (jf. bilag 1).

Handicaprådet

Det fremgår af § 37 a i lov om retssikkerhed og administration på det sociale område, at kommunen skal nedsætte et handicapråd. Handicaprådet skal blandt andet rådgive i handicappolitiske spørgsmål og sætte fokus på handicappolitiske problemstillinger. Handicaprådet bliver derfor hørt i alle initiativer, der påvirker mennesker med handicap i byen. Handicaprådet har også årlige samarbejdsmøder med alle kommunens forvaltninger og politiske udvalg om bl.a. budget. Handicaprådet består af 14 medlemmer, hvoraf syv er medlemmer er repræsentanter fra paraplyorganisationen Danske Handicaporganisationer (DH) og syv medlemmer er repræsentanter fra Borgerrepræsentationen. Socialborgmesteren er medlem af rådet, men ikke formand. Handicaprådet modtager en årlig bevilling på 995.000 kr., hvoraf 262.000 kr. er afsat til aktiviteter, og resten til sekretariatsbetjening.

Udsatterådet

Udsatterådet er talerør for borgere berørte af forskellige former for udsathed, herunder eksempelvis stofbrugere, kriseramte kvinder, hjemløse, kvinder i prostitution, langtidsledige, borgere med etnisk minoritetsbaggrund. Udsatterådet har til opgave at give medindflydelse til Københavns udsatte borgere og de organisationer, der forsøger at skabe bedre vilkår for byens udsatte grupper. Det er ikke lovpligtigt at have et udsatteråd, men etableringen af rådet i 2009 skete med henvisning til § 16 i serviceloven. Ifølge § 16 skal kommunen sørge for, at brugerne af tilbud efter serviceloven får mulighed for at få indflydelse på tilrettelæggelsen og udnyttelsen af tilbuddene. Udsatterådet modtager en årlig bevilling på 100.000 kr. Socialborgmesteren er ikke del af rådet, men kan inviteres med til møder med rådet.

Rådet for frivilligt socialt arbejde

Rådet for Frivilligt Socialt Arbejde (Frivilligrådet) i København har til formål at drøfte og kvalificere problemstillinger og initiativer om civilsamfundsinddragelse inden for hele det sociale område. Rådet er et samlet talerør for de frivillige sociale foreninger og organisationer i kommunen, der beskæftiger sig med frivilligt arbejde indenfor ældreområdet, børn og unge, udsatte grupper, folkeoplysninger mm. Det er ikke lovpligtigt for kommunen at have et frivilligråd. Frivilligrådet har et budget på 400.000 kr. Socialborgmesteren er ikke del af rådet, men kan inviteres med til møder med rådet.

Dialogforum på psykiatriområdet

Dialogforum er et rådgivende og debatskabende forum, der skal kvalificere kommunens indsats for borgere med psykiske lidelser ved at sikre dialog mellem politikere, brugere og pårørende. Det er ikke lovpligtigt for kommunen at have et råd for borgere med psykiske lidelser, men da medlemmerne af rådet bl.a. tæller brugere af forvaltningens tilbud, ligger etableringen i regi af § 16 i lov om social service. Der er ikke afsat en økonomisk bevilling til Dialogforum. Socialborgmesteren er formand for rådet.

Sekretariatsbetjening af rådene

Alle rådene mødes mellem fire og seks gange årligt. Rådene sekretariatsbetjenes af Center for Socialpolitik og Udvikling i et team, der samarbejder og videndeler på tværs. Teamet består af udvalgte medarbejdere med viden om de enkelte fagområder. Disse medarbejdere har samtidig andre opgaver i centeret med relation til de enkelte råds fagområder, og derved sikres det, at medarbejderne har den nødvendige faglige indsigt til en kvalificeret rådsbetjening. Rådsbetjeningen består fortrinsvis af forberedelse af rådsmøder, afholdelse af arrangementer samt forberedelse af henvendelser, udtalelser og høringssvar fra rådene. For især Handicaprådet er der også sekretariatsbistand i forbindelse med årlige møder med alle kommunens forvaltninger og udvalg om bl.a. budget.

Politisk deltagelse

Det er forskelligt for hvert råd, om der er politisk deltagelse. I Dialogforum og i Handicaprådet er der politiske repræsentanter, mens der ikke er nogen i Frivilligrådet og Udsatterådet, jf. bilag 1.

Socialudvalget kan drøfte, hvorvidt de ønsker rådene organiseret anderledes, herunder den politiske deltagelse på møderne og den økonomiske fordeling af midlerne til rådsbetjening.

Én model kan være at ensrette socialborgmesterens rolle i de forskellige råd. I den nuværende organisering har socialborgmesteren forskellige roller, eksempelvis som formand for Dialogforum og medlem af Handicaprådet. En ensretning vil kunne medføre en større ensartethed i socialborgmesterens deltagelse i de forskellige råd. Det vil kræve en ændring af rådenes forretningsorden, såfremt antallet af politikerne repræsenteret i rådene skal ændres. For Handicaprådet bemærkes dog, at der er krav om 3-7 medlemmer fra Borgerrepræsentationen, jf. § 37a i lov om retssikkerhed og administration på det sociale område.

Den økonomiske fordeling

I tillæg til ovenstående kan Socialudvalget drøfte, om der bør foretages en omfordeling af midlerne mellem rådene. Nedenfor ses den nuværende fordeling af midler til rådene. Midlerne er afsat i forskellige sammenhænge, fx i budgetforhandlinger og i regi af § 18-puljen. En eventuel omfordeling forudsætter politisk beslutning herom i Socialudvalget, Økonomiudvalget og Borgerrepræsentationen.

Oversigt over nuværende fordeling af midler til de forskellige råd

Råd

Budget

Handicaprådet

995.000 kr.

Udsatterådet

100.000 kr.

Rådet for frivilligt socialt arbejde

400.000 kr.

Dialogforum på psykiatriområdet

Der er ikke afsat midler til Dialogforum

Økonomi

Sagen har ingen økonomiske konsekvenser.

Videre proces

Såfremt Socialudvalget ønsker det, vil forvaltningen forelægge en ny sag for udvalget med forslag til den politiske deltagelse på møderne og fordeling af midler til rådsbetjening. Forvaltningen vil inddrage de nuværende råd i arbejdet.

 

Nina Eg Hansen                                                       

                                      / Eva Stokbro Jensen          

 

Beslutning

Kontorchef Eva Stokbro Jensen deltog under punktets behandling.

Indstillingen blev drøftet.

Til top