Mødedato: 24.04.2019, kl. 16:30
Mødested: Rådhuset, stuen, værelse 8

B-sag. Evaluering af Hjerneskadekoordinationen

Se alle bilag
Udvalget forelægges en evaluering af Hjerneskadekoordinationen.

Indstilling

Socialforvaltningen indstiller,

  1. at Socialudvalget tager Evaluering af Hjerneskadekoordinationen (bilag 1) til efterretning.

Problemstilling

Som en del af Budget 2016 besluttede Borgerrepræsentationen at etablere en Hjerneskadekoordination, som en ny fælles enhed på tværs af Sundheds- og Omsorgsforvaltningen og Socialforvaltningen.  

I december 2018 blev der foretaget en evaluering af Hjerneskadekoordinationens funktion (bilag 1). Evalueringen viser, at forvaltningen har haft succes med at etablere en enhed, der varetager de forskellige behov, som borgere med erhvervet hjerneskade måtte have.

Evalueringen forelægges nu udvalget.

Løsning

Hjerneskadekoordinationen

Hvert år får ca. 1000 borgere i Københavns Kommune en hjerneskade. Borgere med erhvervet hjerneskade har ofte omfattende følger af hjerneskaden, som kan have stor indflydelse på deres liv, hverdag og livsvilkår. Derfor har borgere med erhvervet hjerneskade behov for genoptrænings- og rehabiliteringsforløb, der kan mindske følgerne af hjerneskaden, så de kan opnå et selvstændigt og meningsfuldt liv. Det kan betyde flere former for tilbud og indsatser i flere forvaltninger.

Hjerneskadekoordinationens formål er dels at øge borgernes oplevelse af, at deres forløb efter en erhvervet hjerneskade bliver koordineret på tværs af tilbud og forvaltninger og dels at sikre høj faglig kvalitet og koordination på tværs af sektorer og forvaltninger i Københavns Kommune. Dette understøttes ved, at fire hjerneskadekoordinatorer fungerer som gennemgående kontaktpersoner for borgere med erhvervet hjerneskade og deres pårørende. Hjerneskadekoordinationen har gennemført 460 forløb siden opstarten i 2016 til og med 2018.

Baggrund for etableringen

Forud for Hjerneskadekoordinationen eksisterede Hjerneskadesamrådet, som var en enhed på tværs af Sundhed- og Omsorgsforvaltningen, Socialforvaltningen, Beskæftigelses- og Integrationsforvaltningen og Børne- og Ungdomsforvaltningen. Enheden havde til formål at styrke koordinationen for borgere med erhvervet hjerneskade.

Med indførelsen af specialiseret rehabilitering i 2015 fulgte Sundhedsstyrelsens kvalitetskrav om en koordinationsfunktion til borgere med erhvervet hjerneskade. Behovet for øget koordination viste sig ligeledes i en evaluering af Hjerneskadesamrådet.

Derfor blev Hjerneskadesamrådet erstattet af Hjerneskadekoordinationen i Sundhed- og Omsorgsforvaltningen og Socialforvaltningen. Beskæftigelses- og Integrationsforvaltningen vurderede i 2015, at de ville afholde udgifter til indsatsen indenfor egen ramme, og udpegede i den forbindelse en hjerneskadekoordinator i deres forvaltning. Hjerneskadekoordinationen samarbejder fortsat med Børne- og Ungdomsforvaltningen, som tilbyder specielt tilrettelagt undervisningstilbud til borgere med funktionsnedsættelse - fx hjerneskade.

Der blev i budget 2016 givet varige midler til ansættelse af to hjerneskadekoordinatorer i Socialforvaltningen og to hjerneskadekoordinatorer samt en administrativ sundhedsfaglig medarbejder i Sundhed- og Omsorgsforvaltningen, hvor koordinationen af ordningen også er er placeret. Som supplement til hjerneskadekoordinatorerne er også et lederforum for hjerneskade – fortsat med repræsentation af alle fire forvaltninger.

Evalueringens resultater

Evalueringen af Hjerneskadekoordinationen (bilag 1) viser, at formålet med Hjerneskadekoordinationen i høj grad er opfyldt. Overordnet peger evalueringen på, at Hjerneskadekoordinationen guider borgere og pårørende trygt og velkoordineret gennem rehabiliteringsforløbet.

Yderligere peger evalueringen på et velfungerende samarbejde mellem Sundhed- og Omsorgsforvaltningen og Socialforvaltningen, mens borgerne udtrykker usikkerhed over deres fremtidige jobsituation og over at blive indkaldt til opfølgning i jobcentret, hvilket kan pege på et behov for tættere samarbejde med Beskæftigelses- og Integrationsforvaltningen vedrørende borgernes beskæftigelse. Det bemærkes, at Beskæftigelses- og Integrationsforvaltningen ikke har indgået i evalueringen.

Borgerne fortæller, at deres hjerneskadekoordinator opleves som en repræsentant for Københavns Kommune, der guider dem igennem forløbet og tager hånd om deres forskellige behov. Borgerne sætter pris på den kontinuitet, det giver, at hjerneskadekoordinatoren følger deres forløb lige fra begyndelsen.

Anbefalinger og udviklingsmuligheder

Evalueringen er udarbejdet på baggrund af en række interviews med borgere, pårørende, hjerneskadekoordinatorerne og deres ledere samt samarbejdspartnere. Evalueringen præsenterer følgende anbefalinger og udviklingsmuligheder, som kan bidrage til det videre udviklingsarbejde med Hjerneskadekoordinationen:

  • Fokus på ro og nærvær i mødet med borgere
  • Løbende opfølgning med borgere
  • Støtte til pårørende
  • Formaliser afslutningen på forløb, således at borgeren ved, hvordan og om de kan gøre brug af Hjerneskadekoordinationen i fremtiden.
  • Et tættere samarbejde med Beskæftigelses- og Integrationsforvaltningen vedrørende borgernes beskæftigelse.

Økonomi

Indstillingen har ingen økonomiske konsekvenser. Der er med Budget 2016 afsat 2,6 mio. kr. (2016 pl) årligt i varige midler til hjerneskadekoordinatorer.

Videre proces

Sundhed- og Omsorgsforvaltningen og Socialforvaltningen vil sammen følge op på evalueringens anbefalinger. Beskæftigelses- og Integrationsforvaltningen har tilkendegivet, at de er meget optaget af, at borgerne oplever et samlet forløb og indgår gerne i en konstruktiv dialog om dette.

Sundheds- og Omsorgsudvalget forelægges evalueringen (bilag 1) den 25. april 2019.

 

Nina Eg Hansen

                                          / Eva Stokbro

Beslutning

Indstillingen blev godkendt sammen med dagsordenen.
Til top