Mødedato: 23.01.2008, kl. 16:15

Status på implementering af Det faglige Udviklingsprojekt (10-punktsplanen)

Status på implementering af Det faglige Udviklingsprojekt (10-punktsplanen)

Socialudvalget

 

DAGSORDEN

for ordinært møde onsdag den 23. januar 2008

 

 

4.      Status på implementering af Det faglige Udviklingsprojekt (10-punktsplanen)

SUD  22/2008  J.nr. 22/2008

 

 

 

Socialudvalget godkendte i august 2007, at implementeringen af 10-punktsplanen bestod i et fagligt udviklingsprojekt. Det følgende opsummerer status på dette.

 

INDSTILLING OG Beslutning

Socialforvaltningen indstiller,

1.                  at Socialudvalget tager orienteringen til efterretning.

 

 

Problemstilling

Socialudvalget tiltrådte på mødet d. 7. marts, at der i 2007 anvendes 2,0 mio. kr. til udviklingsinitiativer på forvaltningens bo- og dagtilbud for handicappede. På samme møde behandlede udvalget ligeledes et medlemsforslag fra Finn Rudaizky (Løsgænger) samt et medlemsforslag fra Thor Grønlykke, Jens Nielsen og Lars Rasmussen (alle S) med 10 konkrete forslag til forbedringer på kommunens bo- og dagtilbud – kaldet 10-punktsplanen. Hovedparten af de ti punkter er indarbejdet i projekt faglig udvikling, som blev besluttet på udvalgsmødet 12. september 2007. (Undtagelsen er forslaget om, at der fastsættes et loft over antallet af ufaglærte og vikarer på institutionerne.) Udvalget bad på mødet 20. december 2007 om, at planen implementeres umiddelbart. Derfor er der udarbejdet følgende status på projekt faglig udvikling.

 

Løsning

Forvaltningen og bo- og dagtilbud på handicapområdet har arbejdet med projektet siden det blev besluttet i september 2007.

Det faglige udviklingsprojekt er udviklet i samarbejde med Landsforeningen for Socialpædagoger og gennemføres igennem udvikling og implementering af 6 delprojekter, der hver tilrettelægges i dialog med forstandere, medarbejdere, brugere og pårørende:

 

 1.    Faglighed, kompetenceudvikling og efteruddannelse.

Dette delprojekt har til formål at starte en langsigtet proces, der skal sikre, at alle ansatte har den nødvendige viden for at kunne håndtere det daglige arbejde. Delprojektet består af kursusaktiviteter samt en særlig uddannelse af faglige nøglepersoner på bo- og dagtilbud. De ansatte tilbydes blandt andet faglige kurser i magtanvendelse og konfliktløsning, samspil med brugerne (kommunikation, anerkendelse, motivation og brugerindflydelse).

 

Endvidere vil der være specialkurser i handleplaner, medicinhåndtering, autisme, neuropsykologi, sanseintegration, seksualitet og handicap samt seksuelle overgreb. Endelig vil der være en uddannelse af 1-2 nøglepersoner på hvert tilbud, som bl.a. vil bestå i konfliktløsning, coaching, faglig sparring, netværksfacilitering og mødeledelse.

Status er, at der er stor søgning til kurserne i magtanvendelse – kurset bliver således dubleret 1 – 2 gange. Første kursus er afholdt med ca. 20 deltagere. Der er indgået aftale med Danmarks Forvaltningshøjskole om, at de udbyder en kursusrække fra december 2007 til april 2008. Datoer for 2007 – januar 2008 er meldt ud.

 

 2.    Udvikling af holdninger og værdier samt pædagogisk praksis

Formålet med dette delprojekt er at sikre, at der på alle bo- og dagtilbud for handicappede foregår en løbende dialog om etik, holdninger og værdier, og at indholdet i dialogen omsættes til praksis og forankres i hverdagen.

Der er derfor igangsat en proces, hvor alle ledere og medarbejdere skal bidrage til en fælles etisk kodeks, som blev besluttes på et "Etisk kodeks seminar" 18. – 19. december 2007. Arbejdsgrundlaget for den etiske kodeks er en række dilemmaer fra dagligdagen i tilbuddene, som alle har udarbejdet i løbet af november. De ca. 50 dil emmaer foreligger i pjeceform. Seminaret blev afholdt med 90 deltagere – primært fra bo- og dagtilbud på handicapområdet. Den etiske kodeks vil blive trykt og udsendt i januar 2008.

Herefter vil lederne blive støttet i at indarbejde den etiske kodeks i dagligdagen. Fra februar til maj 2008 vil der blive afholdt seminarer i netværkene med deltagelse af samtlige 45 ledere og et tilsvarende antal centrale medarbejdere på tilbuddene, som skal understøtte omsætningen i dagligdagen. Arbejdet med at implementere det etiske kodeks vil begynde på Sundbyvangområdet i februar 2008, hvor der skal laves en plan for implementeringen.

 

 3.    Rekruttering og introduktion

Formålet med dette delprojekt er at sikre, at kommunen fremadrettet kan rekruttere kvalificeret personale og at kommunen rekrutterer medarbejdere, som bedst muligt matcher behovene på de enkelte arbejdspladser.

Derfor er der etableret et fælles introduktionsforløb og to undersøgelser af hvad de studerende og medarbejderne lægger vægt på i arbejdet med handicappede. Disse to undersøgelser skal understøtte videreudviklingen af fælles introduktionsforløb og af arbejdet med personalepolitikken på området.

Første introduktionsforløb er afsluttet med udgangen af 2007. Datoer meldes fortløbende ud direkte til ledere og forstandere. Der har deltaget 35 nyansatte i det første forløb. Et lignende antal vil gennemgå forløbet 2 – 3 gange i 2008.

Undersøgelsen blandt studerende og ansatte, der skal understøtte rekrutteringsindsatsen, foreligger cirka 1. februar.

 

 4.    Arbejdets organisering

Dette delprojekt skal afdække muligheder for en eventuel fremtidig anderledes organisering af arbejdet. En arbejdsgruppe bestående af forstandere, ansatte i tilbud, MR-Handicap og LFS skal arbejde med dette ved bl.a. at undersøge mulighederne for ressourcenattevagter, behov for anderledes arbejdstilrettelæggelse, en bedre balancering af samspillet mellem faglærte og ufaglærte samt brugen af supervision.

Arbejdet gik i gang 27. november 2007 og forventes afsluttet i løbet af 1. kvartal 2008 med en række forslag, der kan implementeres på den enkelte arbejdsplads.

 

 5.    Ledelsesudvikling

På kort sigt ligger dette delprojekt stille pga. de mange aktiviteter, der trækker på ledere og forstandere. I løbet af 2008 vil initiativerne blive samlet op i forhold til ledelsen på tilbuddene.

 

 6.    Bruger- og pårørendeinddragelse

Der skal udarbejdes en fælles politik for bruger- og pårørendeinddragelse, som skal besluttes politisk. Formålet hermed er at sikre dialog med relevante interessenter på området samt at sikre ejerskab blandt dem til den politik, der arbejdes efter.

Delprojektet består af et forløb med workshops for personale, brugere og pårørende samt en konsensuskonference. Dette forløb skal munde ud i en politik, som kan besluttes af socialudvalget samt informationsmateriale til brug på den enkelte arbejdsplads.

Status er, at der er indgået en aftale med Socialt Udviklingscenter (SUS) om at varetage denne opgave. Tidsplan for de enkelte aktiviteter vil ligge klar i februar.

 

Følgende initiativer sættes/ er sat i gang på Sundbyvang

Forvaltningen har igangsat en fælles handleplan for dette område. Den indeholder følgende elementer, som ligger ud over det faglige udviklingsprojekt:

1.       Hvert enkelt botilbud udarbejder en plan for, hvordan man vil skærpe indsatsen i forhold til forebyggelse af konflikter, magtanvendelse og andre indgreb i selvbestemmelses­retten, indberetning, opfølgning mv.

2.       Der skal på tværs af hele botilbudsområdet udarbejdes et fælles koncept for pædagogiske handleplaner, således at alle beboere inden udgangen af 2008 har en handleplan ud fra det nye koncept. I den forbindelse skal der i samarbejde med handicapcentret udvikles en model for årlig revision af handleplanen efter servicelovens § 141.

3.       Den udviklede politik for, hvordan man på tilbuddene skal forholde sig til spørgsmålet om politianmeldelse af voldsepisoder, skal formidles og implementeres på det enkelte tilbud.

4.        Der skal i løbet af 2008 gennemføres en række tilsyn specifikt fokuseret på spørgsmålet om arbejdet med Servicelovens regler om magtanvendelse og andre indgreb i selvbestemmelsesretten.

5.       Der skal udvikles et initiativ for at holde de pårørende orienteret om udviklingen i antallet af magtanvendelsesindberetninger m.v., f.eks. i form af et kvartals-nyhedsbrev herom.

6.       Retningslinjer, instrukser, intern uddannelse mv. vedr. medicinhåndtering skal revideres.

 

Økonomi

Der er ingen økonomiske konsekvenser af denne statusorientering

 

Videre proces

Der er planlagt en yderligere orientering af Socialudvalget 13. august 2008.

 

BILAG

Ingen

 

         Anette Laigaard                              /                    Jens Elmelund


 

Til top