Mødedato: 22.11.2006, kl. 20:15

Standarder for sagsbehandlingen for udsatte børn og unge som bilag til Børne- og ungepolitikken

Se alle bilag

Standarder for sagsbehandlingen for udsatte børn og unge som bilag til Børne- og ungepolitikken

Socialudvalget

 

DAGSORDEN

for ordinært møde onsdag den 22. november 2006

 

 

22.      Standarder for sagsbehandlingen for udsatte børn og unge som bilag til Børne- og ungepolitikken

 

SUD 449/2006  J.nr. 449/2006

 

 

INDSTILLING

Socialforvaltningen indstiller til Socialudvalget,

 

At Socialudvalget godkender, at standarderne for sagsbehandlingen for udsatte børn og unge vedlægges som bilag til Børne- og ungepolitikken.

 

 

RESUME

Københavns Kommune udarbejder for øjeblikket en børne- og ungepolitik. Produktet bliver i første omgang fremlagt Socialudvalget og Børne- og ungdomsudvalget i november og december måned 2006. Børne- og ungdomsforvaltningen og Børne- og ungdomsudvalget har det overordnede ansvar for udarbejdelsen af selve politikken.

 

Politikken sendes derefter i høring, og vil blive endeligt behandlet af Socialudvalget og Børne- og ungdomsudvalget den 14. marts 2007 og af Borgerrepræsentationen den 29. marts 2007.

 

Som led i anbringelsesreformen er der stillet krav til kommunerne om, at der skal udarbejdes standarder for sagsbehandlingen efter servicelovens kapitel 8 på minimum fem af lovgivningen givne punkter. Standarderne skal vedlægges Børne- og ungepolitikken som bilag. Socialforvaltningen og Socialudvalget har det overordnede ansvar for udarbejdelsen af standarderne, jf. indstilling til SUD den 8. november om revideret tids- og aktivitetsplan for børne- og ungepolitikken.

 

SAGSBESKRIVELSE

 

 

1. Standarderne for sagsbehandlingen

De vedlagte standarder beskriver sagsbehandlingen efter kapitel 8 i serviceloven, som er særlig støtte til børn og unge. Standarderne beskriver derfor som udgangspunkt Socialforvaltningens arbejde i børnefamiliesager.

 

De fem punkter for sagsbehandlingen som jf. anbringelsesreformen skal beskrives i standarderne er:

 

1.      Den tidlige indsats, herunder hvordan kommunen sikrer, at skoler, dagtilbud m.v. foretager de nødvendige underretninger og sikrer opfølgningen på underretningerne.

2.      Inddragelse af forældremyndighedsindehaveren og barnet eller den unge under hele indsatsen.

3.      Systematisk inddragelse af familie og netværk, jf. § 57 a i lov om social service.

4.      Opfølgning og evaluering af den konkrete indsats, herunder tilsyn og forberedelse til hjemgivelse.

5.      Afdækning af de særlige forhold og indsatser i forhold til unge, der er fyldt 15 år.

 

Standarderne skal beskrive kommunens målsætninger, indsatser og fremgangsmåder for sagsbehandlingen for udsatte børn og unge. Det skal endvidere fastlægges efter hvilke konkrete mål, kommunen vil vurdere om indsatsen på det enkelte område har levet op til kommunens egen standard.

 

I udformningen af standarderne er der hentet inspiration fra Servicestyrelsens anbefalinger for opbygningen af standarderne. Der er således taget udgangspunkt i den skabelon for standarderne som Servicestyrelsen har udarbejdet.

 

Indholdet i standarderne er allerede vedtagne indsatser, tiltag og relaterede mål eksempelvis indsatser og mål fra sektorplanen for børnefamilieområdet. Hertil kommer nyere tiltag eller tiltag som er planlagt i 2007 enten af forvaltningen eller som er besluttet på politisk niveau.

 

1.1 Opfølgning og revision af standarderne

Mindst hver andet år skal kommunen følge op på standarderne for sagsbehandlingen. I den forbindelse skal det vurderes om der er behov for særlige undersøgelser og om standarderne for sagsbehandlingen skal tilpasses.

 

Standarderne samt processen omkring opfølgning og revision skal gøres alment tilgængelig for offentligheden. Dette vil i Københavns Kommune ske ved offentliggørelse på kommunens hjemmeside.

 

Da kommunen kan vælge at udarbejde flere standarder end de i lovgivningen krævede, vil stillingtagen til, hvorvidt der skal udarbejdes standarder på andre sagsbehandlingspunkter indgå som led i opfølgningen på standarderne. 

 

Opfølgningen på standarderne i Københavns Kommune vil første gang ske i december måned 2007.

 

 

1.2 Processen for udarbejdelse af standarderne

 

Selvom standarderne som udgangspunkt omhandler kommunens tiltag efter kapitel 8 i serviceloven er der også tale om et tværfagligt samarbejde mellem Socialforvaltning og Børne- og ungdomsforvaltning.

 

Standarden for tidlig indsats omhandler således tværfagligt samarbejde mellem Socialforvaltningen og Børne- og ungdomsforvaltningen for at sikre, at alle relevante underretninger modtages i Socialforvaltningen.

 

Standarderne for sagsbehandlingen har været behandlet i en arbejdsgruppe med deltagelse af såvel Socialforvaltning og Børne- og ungdomsforvaltning. Konkret har Mål- og rammekontoret for børnefamilier, 2 børnefamilieteamchefer, Mål- og rammekontoret for handicap, Kontoret for kvalitet og tilsyn, Kontoret for Støtte og Rådgivning (BUF), en repræsentant for BUF-distrikt samt en repræsentant for Sundhedsplejen (BUF) været deltagere i arbejdsgruppen.

 

Det skal bemærkes, at der sker ændring af paragrafferne i serviceloven pr. 1. januar 2007, hvorfor f.eks. en § 38 undersøgelse i standarden er benævnt § 50, som er hjemmelen i 2007.

 

1.3 Udvalgets beslutning

Socialudvalgets eventuelle godkendelse af denne indstilling indebærer, at det vil være de vedlagte standarder, der vil blive vedlagt det første udkast til børne- og ungepolitik, som behandles af Børne- og ungeudvalget og Socialudvalget henholdsvis den 29. november og den 6. december 2006 og som derefter sendes i høring i de stående udvalg og Økonomiforvaltningen jf. afsnittet om høring nedenfor.

 

MILJØVURDERING

 

Sagstypen er ikke omfattet af Socialudvalgets positivliste over sager, der skal miljøvurderes.

 

ØKONOMI

 

Alle beskrevne tiltag og indsatser indgår i den almindelige planlægning af Socialforvaltningens arbejde og udgifterne afholdes inden for forvaltningens budget.

 

ANDRE KONSEKVENSER

 

Der er ingen andre konsekvenser af indstillingen.

 

HØRING

 

Standarderne har udover behandlingen i arbejdsgruppen været sendt i høring hos børnefamilieteamcheferne i socialcentrene og i Børne- og ungdomsforvaltningen.

 

Børne- og ungepolitikken inklusiv de vedlagte standarder for sagsbehandlingen sendes i høring i de stående udvalg og Økonomiforvaltningen efter, at udkastet til børne- og ungepolitik er godkendt i Børne- og ungdomsudvalget og Socialudvalget den 27. november og den 6. december 2006. Høringen skal sikre politisk deltagelse gennem en traditionel politisk behandling af et konkret stillet forslag med mulighed for, at der indarbejdes ændringsforslag mm., idet en børne- og ungepolitik fremover vil være med til at danne rammen for mange forskelligartede tilbud i kommunen.

 

BILAG

 

  1. Standard for tværfagligt samarbejde ved tidlig indgriben for børn og unge og opfølgning på underretninger.

 

  1. Standard for opfølgning og evaluering af de konkrete indsatser i den enkelte sag, herunder kommunens tilsyn og forberedelse af hjemgivelse af barnet

 

  1. Standard for sagsbehandlingen vedrørende systematisk inddragelse af familie og netværk

 

  1. Standard for sagsbehandlingen vedrørende inddragelse af forældremyndighedsindehaveren og barnet eller den unge under hele indsatsen

 

  1. Standard for sagsbehandlingen vedrørende afdækning af de særlige forhold og indsatser i forhold til unge, der er fyldt 15 år.

 

 

 

 

 < /o:p>

 

 

 

Grethe Munk   /Sven Bjerre

 

 

 


 

Til top