Mødedato: 22.11.2006, kl. 20:15

Opkvalificering af ungdomssanktionen (bilag)

Se alle bilag

Opkvalificering af ungdomssanktionen (bilag)

Socialudvalget

 

DAGSORDEN

for ordinært møde onsdag den 22. november 2006

 

 

20.      Opkvalificering af ungdomssanktionen (bilag)

 

SUD 416/2006  J.nr. 416/2006

 

 

INDSTILLING

Socialforvaltningen indstiller,

at Socialudvalget tager vedlagte "En undersøgelse af ungdomssanktionen i Københavns Kommune" til efterretning.

 

at Socialudvalget tager de i indstillingen nævnte tiltag med henblik på opkvalificering af ungdomssanktionen i Københavns Kommune til efterretning.

 

 

RESUME

I maj 2006 udkom rapporten "En undersøgelse af ungdomssanktionen i Københavns Kommune". Rapporten peger på en række problemstillinger i forbindelse med ungdomssanktionen – særligt i forhold til fase 3. I forlængelse heraf ønsker  Socialforvaltningen at iværksætte en række initiativer for at opkvalificere indsatserne i ungdomssanktionen. De samlede indsatser kan ses på bilag 2. Den mest omfattende indsats sker via Vilde læreprocesser med projektet "Opkvalificering af ungdomssanktionens 3. fase" jf. bilag 3.

 

SAGSBESKRIVELSE

1. Indledning

Socialforvaltningen har i efteråret 2005 og foråret 2006, fået SPUK[1] til at udarbejde "En undersøgelse af ungdomssanktionen i Københavns Kommune".

 

I denne indstilling præsenteres de overordnede resultater af undersøgelsen, samt Socialforvaltningens forslag til initiativer med henblik på at opkvalificere ungdomssanktionen i Københavns Kommune.

 

 

2. Baggrund

2.1 Hvad er en ungdomssanktion?

En ungdomssanktion indebærer, at den unge (mellem 15 og 18 år) som er dømt ved domstolene for kriminalitet i stedet for at komme i fængsel, modtager et 2-årigt socialpædagogisk behandlingsforløb.

 

 Forløbet består af tre faser:

-         Første fase forgår på sikret afdeling og varer typisk to måneder. I København er den unge typisk på Sønderbro Sikrede i denne periode.

-         Anden fase består af ca. 12 måneder på en døgninstitution, hvor den unge modtager omfattende socialpædagogisk støtte og behandling. I Københavns Kommune benyttes fortrinsvis kommunens egen ungdomssanktionsinstitution "Akademiet"[2] til dette ophold.  Derudover placeres de unge på egnede opholdssteder rundt om i landet.

-         Tredje fase er udslusning af den unge. Udslusningen strækker sig typisk over 10 måneder. Udslusningen vil ofte betyde at den unge placeres i en hybel, og får tilknyttet en kontaktperson.

 

2.2 Ungdomssanktionen i Københavns Kommune

I 2001 trådte bestemmelserne om ungdomssanktionen i kraft. I den forbindelse har Københavns Kommune gjort en aktiv indsats for at styrke ungdomssanktionsforløbene for at undgå, at de unge dømte røg tilbage i kriminalitet.

 

Fokus har fortrinsvis været på kvalificering af fase 2 i ungdomssanktionen. Med oprettelsen af Akademiet og Københavneruddannelsen[3] er kommunen nået et langt skridt i fase 2 i forhold til at kunne håndtere de unge og yde socialpædagogisk behandling, der får de unge på rette spor. Erfaringerne har dog vist, at det alligevel i nogle sager går galt med de unge, og de igen ender i kriminalitet. Oftest er det i forbindelse med udslusningen, og når de unge skal ud og stå på egne ben, at det opleves som svært at fastholde de unge i den positive udvikling.

 

2.3 Formålet med undersøgelsen

I Københavns Kommune har der som nævnt gennem flere år været fokus på forbedring af ungdomssanktionens fase 2, hvorimod indsatsen i forhold til fase 3 har været overladt til den enkelte sagsbehandler. Endvidere har der fra landsdækkende undersøgelse[4] været anbefalinger, der bl.a. går på, at forløbene skal være mere sammenhængende.

 

"En undersøgelse af ungdomssanktionen i Københavns Kommune" havde til formål at se på sammenhængen mellem indsatserne i ungdomssanktionens anden og tredje fase. Målet var gennem analyse at se på såvel de gode som de mindre gode forløb og hente inspiration til forbedring af indsatsen i fase 2 og 3.

 

Socialforvaltningen ønskede en undersøgelse, der var så konkret, at det var muligt ud fra undersøgelsen at drøfte og eventuelt regulere indsatser, der ikke fungerer optimalt – både hvad angår ungdomssanktionens anden og tredje fase og sammenhængen mellem dem.

 

Rapporten blev afsluttet i maj 2006 og vedlægges i sin helhed.

 

3. Undersøgelsens konklusioner

Af positive konklusioner kan nævnes:

  1. Der er høj grad af kontinuitet i fase 2 forløbene, dvs. få skift til andre fase 2 institutioner.
  2. Alle interviewede i undersøgelsen, både de unge deres forældre og de professionelle, peger på, at de unge er blevet mere socialt kompetente efter fase 2 opholdet.

 

Konklusionen i undersøgelsen peger desuden på:

  1. Udtalelserne fra de sikrede afdelinger er ikke altid af en god nok kvalitet, hvilket medfører, at erfaringerne fra de sikrede afdelinger (fase 1) ikke altid bruges i de videre forløb (fase 2 og 3).
  2. Anbefalinger fra psykologiske undersøgelser i fase 1 følges ikke altid ift. behandlingsindsatsen i fase 2.
  3. Der mangler ofte sammenhæng og brobygning mellem fase 2 og fase 3.
  4. Den faste kontaktperson har en central rolle i at skabe succes i fase 3 forløbet.
  5. De faste kontaktpersoner bevilliges ikke altid timer nok til samvær/støtte med den unge, eller får ikke selv den nødvendige støtte og faglige sparring ift. arbejdet med de unge i fase 3.
  6. Der er lavet handleplaner i knapt 60 % af sagerne i 3. fase. En del af handleplanerne er for ukonkrete.  
  7. Der er behov for kompetenceudvikling hos sagsbehandlerne bl.a. i forhold handleplanerne i fase 3.

 

 

4. Initiativer for at styrke og opkvalificere ungdomssanktionen

På baggrund af undersøgelsens konklusioner og anbefalinger har Socialforvaltningen fundet frem til, hvilke problemfelter det er nødvendigt at gøre noget ved (se bilag 2 og 3).

 

Det mest omfangsrige initiativ iværksættes via Vilde Læreprocesser, der påbegynder et projekt løbende fra september 2006 til december 2007.

Projektet har som formål at opkvalificere behandlingsforløbene for unge i fase 3, primært ift. de unge der udsluses fra Akademiet.

 

Projektet indebærer at 5 unge sanktionsdømte, der starter på 3. fase af ungdomssanktionen i løbet af 2006 eller 2007, følges tæt fra september 2006 til slutningen af 2007. Dette sker gennem jævnlig personlig kontakt med de unge og deres nærmeste netværk, herunder familie, sagsbehandlere og faste kontaktpersoner. Projektet vil uddanne 1-2 sagsbehandler fra hvert socialcenter (de ungdomssanktionsansvarlige) i netværksafholdelse med henblik på at opnå en god brobygning/vidensdeling mellem 2. og 3. fase. Endvidere vil der ske en metodeudvikling i forhold til indsatserne i 3. fase, således de positive erfaringer kan videreformidles.

 

Projektets s ucceskriterier er bl.a.:

  • At handleplaner for de udvalgte unge opkvalificeres, der opstilles konkrete, evaluerbare mål og at 4/5 af sagsbehandlerne på de udvalgte sager, vurderer at der er sket fremskridt i forhold til handleplanens mål for den enkelte unge omkring arbejde/uddannelse, den unges forhold til familien og kriminalitet.
  • At halvdelen af de udvalgte unge et år efter sanktionsforløbets ophør, ikke modtager en dom for tilsvarende alvorlig kriminalitet, som var årsag til ungdomssanktionsdommen.
  • At mindst halvdelen af de udvalgte unge et år efter sanktionsforløbets ophør er i gang med arbejde eller uddannelsesaktiviteter.
  • At ¾ af de involverede samarbejdsparter (sagsbehandlere, kontaktpersoner m. fl.) vurderer, at der foregår en kvalificeret behandlingsindsats i 3. fase, ift. de 5 udvalgte ungdomssanktionssager.
  • At de unge, deres familier og deres sagsbehandlere interviewes omkring de unges forløb, og at ¾ af de interviewede føler, at de har fået hjælp og støtte i forhold til de unges forløb.
  • At der foreligger skriftligt inspirationsmateriale omkring nye metoder i forhold til forældresamarbejde, tæt dialog med de unge og efterfølgende tilbagemelding til de professionelle, retningslinier for mødeafholdelse/ mødeindhold i både 2. og 3. fase.

 

Projektet gennemføres i samarbejde mellem Mål- og rammekontor for børnefamilier og Vilde Læreprocesser med Vilde Læreprocesser som leverandør.

 

Af initiativer udover dette projekt kan nævnes:

  • Mål- og rammekontor for børnefamilier vil i samarbejde med Sønderbro arbejde på at få forbedret kvaliteten af udtalelserne fra de sikrede afdelinger samt sammenhængen mellem fase 1 og fase 2.
  • I hvert børnefamilieteam vil blive udvalgt 1-2 ungdomssanktions-ansvarlige, som får mulighed for at specialisere sig på området således at opgaven styrkes via specialisering.
  • Ultimo 2007 vil Socialforvaltningen udarbejde en ny vejledning for håndtering af ungdomssanktionssager, med metodeafsnit inspireret af projektets erfaringer.

 

Primo 2008 vil der blive lavet en intern evaluering af de samlede indsatser i forhold til opkvalificering af ungdomssanktionen. Socialforvaltningen vil sørge for, at der evalueres på hvert enkelt af de ovenstående succeskriterier og aktiviteter og på den samlede indsats. Evalueringen vil bl.a ske på baggrund af interviews med de unge i ungdomssanktionen, deres sagsbehandlere og medarbejdere fra fase-2 institutioner, samt objektive data for de enkelte unge ift. beskæftigelse og tilbagevenden til kriminalitet.

 

MILJØVUDERING

Sagstypen er ikke omfattet af Socialforvaltningens positivliste over sager, der skal miljøvurderes

 

ØKONOMI

De forskellige initiativer kan afholdes indenfor rammerne af de afsatte budgetmidler til Vilde Læreprocesser og Mål- og rammekontor for børnefamilier.

 

ANDRE KONSEKVENSER

Ingen

 

HØRING

Ingen

 

BILAG

  1. Rapporten: "En undersøgelse af ungdomssanktionen i Københavns Kommune"
  2. Indsatsbeskrivelse
  3. Projektbeskrivelse: Opkvalificering af ungdomssanktionens 3. fase
  4. Sammenligning af SFI's rapport "Ungdomssanktionen i kvalitativ belysning" og "En undersøgelse af ungdomssanktionen i Københavns Kommune".

 

 

Grethe Munk  /

Sven Bjerre       

 


 



[1] Socialt og Pædagogisk Kursus- og Udviklingscenter

 

[2] Akademiet blev oprettet i juli 2003 og er en underafdeling til Sønderbro. Der er plads til 8 ungdomssanktionsdømte.

[3] Københavneruddannelsen var et kompetenceudviklingsforløb, hvor målet bl.a. var at ruste de medarbejdergrupper, der skulle arbejde med de ungdomssanktionsdømte unge.

[4] SFI's "Ungdomssanktionen i kvalitativ belysning" og Rapport fra ekspertgruppen om ungdomssanktionen.

Til top