Mødedato: 22.11.2006, kl. 20:15

Ansøgning fra Børns Voksenvenner om driftsoverenskomst med Københavns Kommune (Bilag)

Se alle bilag

Ansøgning fra Børns Voksenvenner om driftsoverenskomst med Københavns Kommune (Bilag)

Socialudvalget

 

DAGSORDEN

for ordinært møde onsdag den 22. november 2006

 

 

19.      Ansøgning fra Børns Voksenvenner om driftsoverenskomst med Københavns Kommune (Bilag)

 

SUD 448/2006  J.nr. 448/2006

 

 

INDSTILLING

Socialforvaltningen indstiller,

 

at Socialudvalget ikke indgår driftsoverenskomst med Børns Voksenvenner.

 

RESUME

Børns Voksenvenner er en frivillig forening, hvis formål er at skabe rammer for venskaber mellem børn med et spinkelt netværk og frivillige ressourcestærke voksne.

 

Børns Voksenvenner anmoder Socialforvaltningen ved brev af 21. marts 2006 om en driftsoverenskomst med kommunen. Der er anmodet om midler til drift af Familievenindeprogrammet svarende til 975 t. kr. i 2007. Dette udgør knap halvdelen af foreningens budgetterede udgifter i 2007.

 

Socialforvaltningen anbefaler, at ansøgningen om driftsoverenskomst afvises. Baggrunden for afvisningen af indgåelse af driftsoverenskomst er, at Socialudvalget som udgangspunkt indgår driftsoverenskomst med organisationer, der kan løse en konkret opgave til varetagelsen af udvalgets ansvar over for særligt udsatte grupper.

 

Foreningens aktiviteter kan endvidere støttes på lige fod med andre relevante frivillige indsatser gennem § 115 midlerne, hvorimod en driftsoverenskomst vil ligge udenfor de normale rammer for samspillet mellem kommuner og frivillige foreninger.

 

Det skal bemærkes, at foreningen også har ansøgt om § 115 midler i 2007, hvorfor udvalget i lighed med årene 2002- 2006 vil kunne støtte foreningen via § 115 midlerne.

SAGSBESKRIVELSE

Børns Voksenvenner er en frivillig forening, hvis formål er at skabe rammer for venskaber mellem børn med et spinkelt netværk og frivillige ressourcestærke voksne. Foreningen har ansøgt om driftsoverenskomst med Københavns Kommune.

 

1. Generelt om foreningens aktiviteter

Foreningen har en række aktiviteter – herunder Voksenvenprogrammet, Familievenindeprogrammet og telefonisk rådgivning af eksempelvis mødre, skolelærere og sundhedsplejersker.

 

Med programmerne søger foreningen:

 

  • At skabe rammer for venskaber mellem frivillige ressourcestærke voksne og børn i alderen 7-12 år, der vokser op med en forælder og som har et spinkelt primært familienetværk.

 

  • At skabe rammer for venskaber mellem ressourcestærke, modne kvinder og enlige mødre med børn i alderen 0-6 år, som har et spinkelt primært familienetværk.

 

  • At forebygge de følger som ensomhed og isolation kan medføre. Programmerne fokuserer derfor på:

 

    • at ruste mødre og børn til at etablere og fastholde nye sociale relationer.
    • at styrke børnenes selvværd ved opmærksomhed fra en anden voksen
    • at give børn og mødre indsigt i andre livsverdener
    • at give børnene – især drengene – en rollemodel

 

Foreningen har ca. 160 kontakter med brugere i Københavns Kommune i løbet af en måned.

 

2. Ansøgning om driftsoverenskomst

Foreningen har siden 2002 modtaget § 115 midler fra Københavns Kommune. Foreningen har modtaget 200 t. kr. i støtte for såvel 2005 og 2006.

 

I forbindelse med foreningens ansøgning om § 115 midler for 2006 anmoder Børns Voksenvenner i brev til Borgmester Bo Asmus Kjeldgaard om en flerårig § 115 bevilling. Anmodningen afvises, da der ikke er mulighed for at give flerårige § 115 bevillinger.

 

Børns Voksenvenner rådes af borgmesteren til i stedet at anmode om en driftsoverenskomst med kommunen ved at kontakte Familie- og Arbejdsmarkedsforvaltningen ved Kontoret for børnefamilier med særlige behov.

 

Børns Voksenvenner anmoder Socialforvaltningen ved brev af 21. marts 2006 om en driftsoverenskomst med kommunen vedrørende foreningens aktiviteter. Driftsoverenskomsten skal træde i stedet for støtten efter § 115, så der kan gives flerårige bevillinger.

 

I skrivelse af 18. august ændres ansøgningen til kun at vedrøre den ene af foreningens aktiviteter – Familievenindeprogrammet, som primært har enlige mødre i Københavns Kommune som målgruppe. I ansøgningen anmodes om dækning af udgifterne til Familievenindeprogrammet svarende til 975 t. kr. i 2007. Dette udgør knap halvdelen af foreningens budgetterede udgifter i 2007.

 

2.1 Familievenindeprogrammet

Familievenindeprogrammet har følgende målgruppe:

 

  • Enlige mødre med børn i alderen 0-6 år, der bor i Københavns Kommune
  • Mødre, der har intet eller et spinkelt familienetværk
  • Mødre, der kan indgå i en givende relation med en familieveninde
  • Mødre, der har tid, lyst og overskud til at få en familieveninde
  • Mødre, der ikke har så store vanskeligheder, at det kræver, at familieveninden har en særlig pædagogisk uddannelse.

 

Familierne er karakteriseret ved, at børnene har en spinkel eller ingen kontakt med deres far og faderens del af familien.

 

Foreningens funktion er at formidle kontakten mellem familierne og "familieveninderne". Foreningen foretager et opsøgende arbejde for at finde familieveninder og familier til programmet, hvorefter de frivillige udvælges efter en fast procedure, der inkluderer interview. Der afholdes introduktionskurser for familieveninderne og en matchning mellem familieveninden og familien.

 

Tidsforbruget på en samlet matchning mellem frivillig og familie svarer til ca. 100 timer pr. familie. Programmet er baseret på to faste fuldtidsmedarbejdere. Der er planlagt 40 matchninger mellem familier og familieveninder i 2007.

 

3. Vurdering af ansøgning

Det indstilles, at der ikke indgås driftsoverenskomst med Børns Voksenvenner. Socialudvalget indgår som udgangspunkt kun driftsoverenskomst med organisationer, som kan løse en konkret opgave til varetagelse af udvalgets ansvar over for særligt udsatte grupper.

 

Der lægges i denne sammenhæng vægt på, at familier, der indgår i programmet som udgangspunkt ikke vil være modtagere af foranstaltninger på børnefamilieområdet eller have kontakt til Socialforvaltningens børnefamilieteams.

 

Det vurderes endvidere, at indgåelsen af en driftsoverenskomst med foreningen, ligger udenfor de normale rammer for samspillet mellem kommuner og frivillige foreninger. Med en driftsoverenskomst mellem kommunen og foreningen vil Københavns Kommune påtage sig driftsudgifter for hele Familievenindeprogrammet svarende til 975 t. kr. årligt. Omfanget af støtten er vidtgående i forhold til de vejledende retningslinier for kommunal støtte af en frivillig social aktivitet.

 

Foreningen har i flere år modtaget § 115 midler fra Københavns Kommune. Københavns Kommune har i tidligere år støttet foreningen med 200 t. kr. (2006-pl) årligt samlet til alle foreningens aktiviteter. Udover midlerne fra Københavns Kommune er foreningens aktiviteter i tidligere år finansieret af andre kommuner, fonde og puljer. Ved indgåelse af en driftsoverenskomst med foreningen overtager Københavns Kommune budgetposter, som tidligere har været finansieret andetsteds. Der vil således være tale om en væsentlig udvidelse af støtten til foreningen ved indgåelse af en driftsoverenskomst.

 

Det skal bemærkes, at Socialforvaltningen har kontaktet Børne- og ungdomsforvaltningen om sagen, idet Socialforvaltningen vurderede, at ansøgningen også vedrørte Børne- og ungdomsforvaltningens område, og at en eventuel driftsoverenskomst derfor skulle udarbejdes i samarbejde mellem forvaltningerne.

 

Børne- og ungdomsforvaltningen har til Socialforvaltningen oplyst, at forvaltningen ikke kan støtte foreningen økonomisk, idet der er tale om en meget smal målgruppe i forhold til de ansøgte midler.

 

Socialforvaltningen anbefaler derfor, at ansøgningen om driftsoverenskomst med Børns Voksenvenner afvises.

 

4. Kommuners muligheder for at støtte frivillige foreninger

Servicelovens § 115 giver mulighed for, at kommuner kan støtte frivillige foreninger økonomisk. Der skal således afsættes en pulje af midler, som fordeles efter ansøgning til frivillige foreninger, der udfører socialt arbejde i kommunen – de såkaldte § 115 midler.

 

Støtten efter § 115 gives som et tilskud til den frivillige aktivitet i sin helhed og ikke specifikt til at dække bestemte udgiftstyper.

 

Udover § 115 midle rne kan kommuner støtte foreninger økonomisk ved eksempelvis at stille lokaler til rådighed, ved at yde gratis sekretariatsbistand eller trykke materialer. Der er også mulighed for at støtte en forening gennem ansættelse af personer i flexjob eller lignende som kan understøtte den frivillige sociale aktivitet (kilde: vejledning om kommuner og amters samspil med frivillige sociale organisationer og foreninger).

 

Kommunal støtte til frivillige foreninger må ikke anfægte den frivillige forenings selvbestemmelse.

 

Det vurderes, at foreningens aktiviteter kan støttes på lige fod med andre relevante frivillige indsatser gennem § 115 midlerne.

 

Det skal bemærkes, at der fra næste år vil være mulighed for at søge flerårige § 115 midler.

 

MILJØVURDERING

Sagen er ikke omfattet af Socialforvaltningens positivliste over sager, der skal miljøvurderes.

 

ØKONOMI

Børns Voksenvenner har fastsat et budget for Familievenindeprogrammet 2007 svarende til 975 t. kr., der understøtter 40 matchninger i løbet af året.

 

Budgettet fremgår af tabel 1.

 

Budget for Familieveninde programmet 2007

 

Som det fremgår af tabel 1 er der afsat løn til to medarbejdere, udgifter til husleje, kontorhold, mødeaktivitet og revision.

 

Udgifterne til Familievenindeprogrammet svarer til knap halvdelen af foreningens samlede udgifter til aktiviteter i hovedstadsområdet – herunder til telefonisk rådgivning og Voksenvenprogrammet.

 

ANDRE KONSEKVENSER

Der er ingen andre konsekvenser

 

HØRING

Sagen har ikke været i høring

 

BILAG

  1. Skrivelse fra Bo Asmus Kjeldgaard til Børns Voksenvenner
  2. Ansøgning fra Børns Voksenvenner om driftsoverenskomst
  3. Supplerende oplæg til driftsoverenskomst – Familievenindeprogrammet
  4. Budget for Familievenindeprogrammet 2007 indsendt af Børns Voksenvenner

 

 

 

                                                                

Grethe Munk    /                  Sven Bjerre


 

Til top