Mødedato: 21.09.2016, kl. 13:00
Mødested: Rådhuset, stuen, værelse 8

Afrapportering af kvalitetsmål og forslag til fremtidig varetagelse af tilsyn på hjemmeplejeområdet

Socialudvalget skal godkende forslag til fremtidig varetagelse af tilsyn på hjemmeplejeområdet. Socialudvalget forelægges tillige den årlige afrapportering ift. hjemmeplejens kvalitetsmål.

Indstilling

Socialforvaltningen indstiller over for Socialudvalget,

  1. at Socialudvalget tager afrapportering vedr. hjemmeplejens kvalitetsmål til efterretning,
  2. at Socialudvalget godkender, at en ekstern leverandør fremover foretager tilsyn med hjemmeplejens ydelser,
  3. at Socialudvalget godkender, at der fremadrettet foretages én årlig brugertilfredshedsundersøgelse i hjemmeplejen, frem for halvårlige brugertilfredshedsundersøgelser,
  4. at Socialudvalget godkender, at afrapportering af hjemmeplejens tilsyn og opfyldelse af kvalitetsmålindarbejdes i ledelsesinformationen, og at Socialudvalget derudover orienteres løbende ved særligt bekymrende forhold.

Problemstilling

Socialudvalget forelægges årligt en afrapportering ift. hjemmeplejens kvalitetsmål, jf. udvalgsbeslutning af 21. november 2012 (2012-155494).

Forvaltningen ønsker at sikre ensartethed i tilsynet på hjemmeplejeområdet i henholdsvis Socialforvaltningen og Sundheds- og Omsorgsforvaltningen og samtidig højne kvaliteten af tilsynet. Det foreslås derfor, at en ekstern leverandør fremover foretager tilsyn med Den Sociale Hjemmepleje og Socialforvaltningens private leverandør af hjemmepleje, på samme måde som der foretages tilsyn med hjemmeplejen i Sundheds- og Omsorgsforvaltningen.

Borgercenter Hjemmepleje har hidtil foretaget halvårlige tilsyn i form af en brugertilfredshedsundersøgelse. Den 4. juni 2014 besluttede Socialudvalget imidlertid, at forvaltningen skal arbejde systematisk med brugertilfredshed (2013-61030). Det betyder, at der årligt foretages én samlet brugertilfredshedsundersøgelse for hele forvaltningen. Det foreslås derfor, at der fremadrettet foretages én årlig brugertilfredshedsundersøgelse, frem for halvårlige brugertilfredshedsundersøgelser i hjemmeplejen, da den nuværende praksis medfører et dobbeltberedskab i den decentrale enhed og centralforvaltningen.

Der skal tages stilling til, hvordan Socialudvalget fremover foretrækker at blive orienteret om opfyldelse af kvalitetsmål og tilsyn i hjemmeplejen.

Løsning

Kvalitetsmål

Socialforvaltningen arbejder med fire kvalitetsmål i hjemmeplejen:

1. Fast kontaktperson hos leverandøren

Kvalitetsmålet viser, hvor stor en andel af borgerne, der har en fast hjemmehjælper.

2. Fast kontaktperson hos hjemmeplejevisitationen

Kvalitetsmålet viser, hvor stor en andel af borgerne, der har en fast kontaktperson i visitationen.

3. Tilstræbe få forskellige medarbejdere i hjemmet

Kvalitetsmålet viser, hvor stor en andel af besøgene hos borgeren, der er leveret af de to medarbejdere, der har været mest i borgerens hjem.

4. Ingen aflysninger af hjemmehjælp fra leverandøren

Her måles på leveringen af både personlig pleje og praktisk hjælp. Personlig pleje må aldrig aflyses af leverandøren, mens måltallet for praktisk hjælp af Borgerrepræsentationen anses for opfyldt, hvis der gives et erstatningsbesøg inden fem hverdage.

Som det fremgår af nedenstående tabel er tre ud af de fire kvalitetsmål opfyldt i 2015.

Kvalitetsmål

Mål

Resultat 2014

Resultat 2015

1. Fast kontaktperson hos leverandøren

> 85 pct.

92,8 pct.

87,8 pct.

2. Fast kontaktperson hos hjemmeplejevisitationen

> 98 pct.

99,0 pct.

93,6 pct.

3. Tilstræbe få forskellige medarbejdere i hjemmet

> 66 pct.

Dag: 64,2 pct.

Aften: 64,8 pct.

Dag: 75,7 pct.

Aften: 66,1 pct.

4. Ingen aflysninger af hjemmehjælp fra leverandøren

> 98 pct.

Personlig pleje: 100 pct.

Praktisk hjælp: 100 pct.

Personlig pleje: 99,5 pct.

Praktisk hjælp: 99,1 pct.

Kvalitetsmål nr. 2 vedr. andelen af borgere, der har en fast kontaktperson hos hjemmeplejevisitationen, er ikke fuldt opfyldt. Det skal ses i lyset af, at hjemmeplejevisitationen i 2015 har haft en række medarbejdere der er stoppet og nye er tiltrådt.

Tilsyn

Socialforvaltningen og Sundheds- og Omsorgsforvaltningen anvender i dag allerede private leverandører af hjemmepleje efter et fælles udbud, og har således de samme leverandører inden for fritvalgsområdet. Socialforvaltningen foreslår, at konsulentvirksomheden BDO fremover foretager ét årligt tilsyn med Den Sociale Hjemmepleje, på samme måde som BDO foretager tilsyn med hjemmeplejen i Sundheds- og Omsorgsforvaltningen. Overgangen til et eksternt tilsyn vil sikre ensartethed i forvaltningernes tilsyn på hjemmeplejeområdet. Herudover forventes det eksterne tilsyn at højne kvaliteten af tilsynet med Den Sociale Hjemmepleje og den private leverandør af hjemmepleje.

Det bemærkes, at Borgercenter Hjemmepleje kan inkluderes i den allerede eksisterende aftale mellem konsulentvirksomheden BDO og Sundheds- og Omsorgsforvaltningen. Det betyder, at der ikke skal iværksættes et nyt udbud.

Brugertilfredshedsundersøgelse

Socialforvaltningen foreslår, at Borgercenter Hjemmeplejes tilsyn, der i dag sker gennem halvårlige brugertilfredshedsundersøgelser, ophører, idet tilsynet med Den Sociale Hjemmepleje fremover foretages af konsulentvirksomheden BDO.

Socialforvaltningen foreslår i den forbindelse, at brugertilfredshedsundersøgelsen på hjemmeplejeområdet harmoniseres med brugertilfredshedsundersøgelser på forvaltningens øvrige områder. Det betyder, at der foretages én årlig brugertilfredshedsundersøgelse i hjemmeplejen, frem for halvårlige brugertilfredshedsundersøgelser, ligesom der på forvaltningens øvrige områder foretages én årlig brugertilfredshedsundersøgelse.

Det er forvaltningens vurdering, at én årlig brugertilfredshedsundersøgelse er tilstrækkelig, idet hjemmeplejens ydelser tillige kvalitetssikres af konsulentvirksomheden BDO gennem tilsynet. Driften af en halvårlig brugertilfredshedsundersøgelse vil endvidere medføre et særberedskab decentralt i hjemmeplejen.

Fremtidig afrapportering

Socialforvaltningen foreslår, at afrapporteringen af hjemmeplejens tilsyn og opfyldelse af kvalitetsmål indarbejdes i ledelsesinformationen, og at Socialudvalget derudover orienteres løbende ved særligt bekymrende forhold. Fordelen ved denne model er, at informationen indarbejdes i en allerede eksisterende model.

Økonomi

Overgangen til et eksternt tilsyn ved konsulentvirksomheden BDO forventes at koste 300.000 kr. årligt. Udgiften finansieres inden for Borgercenter Hjemmeplejes eksisterende budgetramme. Brugen af en ekstern leverandør vil tillige lette arbejdet med tilsyn i Borgercenter Hjemmepleje.

Videre proces

Hvis Socialudvalget godkender indstillingen, vil en ekstern leverandør fremover foretage tilsynet med Den Sociale Hjemmepleje samt den private leverandør af hjemmepleje. Afrapportering af hjemmeplejens tilsyn og opfyldelse af kvalitetsmål vil fremover blive forelagt Socialudvalget via ledelsesinformationen. Socialudvalget vil derudover blive løbende orienteret ved særligt bekymrende forhold.

Nina Eg Hansen

                               /  Ane K. Christensen

Beslutning

Kontorchef Ane K. Christensen deltog under punktets behandling.

Indstillingens 1. at blev taget til efterretning og 2. - 4. at blev godkendt.

Til top