Mødedato: 21.06.2017, kl. 16:00
Mødested: Rådhuset, stuen, værelse 8

Status på omlægningen af aktivitets- og samværstilbud til borgere med psykiske lidelser

Se alle bilag
Socialudvalget vedtog sidste år en omstilling af aktivitets- og samværsområdet. Socialudvalget præsenteres nu for en status på omstillingen.

Indstilling

Socialforvaltningen indstiller,

  1. at Socialudvalget tager status på omstillingen af aktivitets- og samværstilbud til borgere med psykiske lidelser til efterretning.
  2. At Socialudvalget godkender afviklingen af det selvejende tilbud Amadeus i Sydhavnen med en efterfølgende fordeling af midlerne til de to resterende tilbud i området, Café Rose og Pegasus

Problemstilling

Hele aktivitets- og samværsområdet gennemgik fra 2015-2016 en omlægning, hvor tilbuddene i højere grad skulle arbejde recoveryfokuseret, og hvor hver bydel har ansvaret for at udvikle hver sit faglige spor. Processen for omlægningen var tilrettelagt som en samskabelsesproces med høj inddragelse af brugerne.

Omlægningen blev besluttet af Socialudvalget den 15. juni 2016.

Tre aktivitets- og samværstilbud er finansieret af særtilskuddet, som Københavns Kommune mistede pr. 1. januar 2017. Det drejer sig om tilbuddene:

  • Ungehus på Hørsholmsgade Nørrebro (tidligere Idrætshuset)
  • Ottilia i Valby
  • Pinta i Vanløse

Tilbuddene har finansiering indtil årsskiftet.

Som en del af omlægningen er det besluttet at foretage en omfordeling af midler mellem bydelene, således at midlerne i højere grad end tidligere er tilpasset demografien i området. Omfordelingen af midler betyder, at forvaltningen på baggrund af det mistede særtilskud må afvente med dele af omlægningen, indtil det er klart, om midlerne fra særtildskuddet findes i budgetforhandlingerne for budget 2018. Forvaltningen igangsætter derfor på nuværende tidspunkt ikke processen omkring udbud af to nye tilbud, da der er risiko for, at der ikke er finansiering til tilbuddene.

Usikkerheden omkring økonomien på området og udsættelsen af udbud har givet uro på nogle tilbud både blandt medarbejdere og brugere. Den private organisation We Shelter ønsker på baggrund af en huslejestigning og på baggrund af usikkerheden om områdets økonomi at afvikle ét af sine to tilbud i Sydhavnen, tilbuddet Amadeus. We Shelter kritiserer den manglende udmelding om områdets økonomi og gør opmærksom på, at det skaber uvished hos brugere og medarbejdere. Henvendelsen fra We Shelter er vedlagt som bilag 1.   

Nedenfor følger en status på omlægningen i hver bydel, herunder en plan for håndteringen af afviklingen af Amadeus.

LØSNING

Center City

Fagligt spor: Livsmestringsforløb

Center Citys aktivitets- og samværstilbud udbyder visiterede og uvisiterede livsmestringsforløb. Der er pt. opstartet tre forløb omhandlende:

  • Indkøb og madlavning

  • Økonomi, budgetlægning, e-boks mv.

  • Kunst og kreative udtryksformer 

Tilbuddet på Lyrskovgade er afviklet, og der er etableret et øget samarbejde med Kontaktcenteret i Valdemarsgade om tilpasning af tilbuddet til også at indbefatte borgere med sindslidelse

Som en del af omlægningen skal der etableres et nyt tilbud på Østerbro i det tidligere Milepælens lokaler på Svendborggade og et nyt tilbud i Sydhavnen. Tilbuddet i Sydhavnene skal erstatte de nuværende tilbud i bydelen.

Etableringen og driften af de nye tilbud skal i udbud. Jf. ovenfor er det grundet særtilskuddets bortfald prioriteret at vente med udbuddet, indtil der er en afklaring af områdets samlede økonomi.

WeShelter driver i dag to af de tre tilbud i Sydhavnen. WeShelter ønsker grundet en huslejestigning at afvikle det ene tilbud, Amadeus. Lejemålet er på nuværende tidspunkt ikke opsagt. De resterende to tilbud Pegasus (også drevet af WeShelter) og Café Rose (kommunalt drevet) vil fortsætte. Brugergruppen på Amadeus er borgere med psykiske lidelser, hvoraf en del også et alkohol- eller stofmisbrug. Stedet har åbent mandag, tirsdag, torsdag og fredag kl. 10-15.  

Forvaltningen vil inden afviklingen af Amadeus igangsætte en proces med brugerne, hvor de støttes i i stedet at bruge Pegasus eller Café Rose, der ligger henholdsvis 600 m og 1,2 km væk.

WeShelter får i dag en samlet bevilling på 2.2 mio. kr. til drift af både Amadeus og Pegasus. Forvaltningen foreslår, at der i samarbejde med WeShelter aftales en fordeling af midlerne fra Amadeus mellem de to resterende tilbud i området. Det er en del af den oprindelige plan, at der skal etableres et større nyt tilbud i Sydhavnen.                                         

Center Nørrebro

Fagligt spor: Unge, uddannelse og beskæftigelse

Nørrebro har fokus på to delvist overlappende områder:

  • En tidlig og forebyggende indsats for unge
  • En uddannelsesindsats og beskæftigelsesindsats

Center Nørrebro tilbyder i dag aktiviteter målrettet den unge målgruppe via det nyligt etablerede ungehus på Hørsholmsgade. Huset tilbyder forskellige kreative aktiviteter, sportsaktiviteter og cafeen i huset danner rammen om socialt samvær og fællesspisning.

Som en del af omlægningen er det tidligere ungetilbud i Linnésgade afviklet (Støttekontaktcenteret). De unge fra Linnésgade har været kede af at skulle flytte tilbud. Der har på den baggrund været stor fokus på dialogen med de unge og på at flytte de aktiviteter, der fungerede godt i Linnésgade med over i Ungehuset. Alle medarbejdere fra Linnésgade er flyttet med til Hørsholmsgade, indtil deres endelig placering er afklaret.

Ungesporet udvikles i samarbejde med det selvejende tilbud Fountain House. Forvaltningen er i dialog med Fountain House om at udvikle mere strukturerede forløb for unge med psykiske lidelser.

Uddannelses- og beskæftigelsesindsatsen udspringer fra Griffenfeldsgade 35 og Kapelvej 55, der drives af Askovfondens socialpsykiatri, samt gartneriet i Vadsby, Vadsbystræde 6, der drives af WeShelter og cafeen i Thorupgården, Thorupsgade 8 (kommunalt drevet). Samtidig er der i Ungehusets baglokaler på Hørsholmsgade samlet en enhed bl.a. med det specialiserede beskæftigelsestilbud VIVIL.

Enheden indgår bredt i forvaltningens beskæftigelsesindsats og er i dialog med Beskæftigelses- og Integrationsforvaltningen om udviklingen af tiltag og samarbejde til gavn for målgruppen.

Center Amager

Fagligt spor: Sundhed

Center Amager arbejder bredt med både fysisk og mental sundhed for brugerne af aktivitets- og samværstilbud. Tilbuddet Kompasset tilbyder sundhedstjek og har forløb med fokus på kost, ryge- og motionsvaner på tværs af hele byen. 

Det selvejende tilbud Nabocenter Amager, der er drevet af We Shelter, har et særligt fokus på at inddrage frivillige i deres aktiviteter i og udenfor tilbuddet. Nabos mål er, at alle brugere, der ønsker det, får en frivillig netværksven. Der er ligeledes igangsat rådgivningsforløb, aktiviteter og en madklub, der drives i et samarbejde mellem brugere og frivillige.  

Det er endvidere planlagt, som en del af omlægningen, at der skal etableres en satellit til det nuværende tilbud Nabocenter Amager. Etableringen af satellitten afventer udfaldet af budgetforhandlingerne.

Center Nordvest

Fagligt spor: Samvær, netværk og aktive borgere

Center Nordvest har afviklet Nordstjernen og etableret et videns- og kompetencecenter. Centret organiserer og tilbyder sammen med tilbuddet Pinta brugerdrevne kursusforløb i fx recovery og aktivt medborgerskab. Herudover arbejdes med frivillighed og inddragelse. Centerets aktiviteter er fremskudte og foregår udover på aktivitets- og samværstilbud også på biblioteker, i kulturhuse mv. 

Tilbuddet Mamma Mia er i gang med at etablere en indsats, der skal opsøge og motivere borgere fra botilbud og modtagere af bostøtte, der i dag ikke kommer i et aktivitets- og samværstilbud, men som kunne have glæde af et tilbud.

Derudover er der indledt et formaliseret samarbejde med værestedet Muhabet om aktiviteter til brugere med minoritetsbaggrund.

Fra 2018 udvides det brugerdrevne blad Gloria til at være bydækkende og således fungere som informationsplatform for alle aktivitets- og samværstilbud. 

Endelig er alle aktivitets- og samværstilbud på tværs af byen opsøgende på bosteder i forhold til at tilbyde borgere, der i dag ikke benytter et aktivitets- og samværstilbud, et tilbud.  Der er ligeledes øget fokus på, hvordan de enkelte spor udbredes til hele byen, eksempelvis ved at centrene udbyder aktiviteter hos hinanden og støtter brugere i at benytte aktivitets- og samværstilbud på tværs af byen.

ØKONOMI

Indstillingen har ingen økonomiske konsekvenser.

VIDERE PROCES

Det videre arbejde med implementeringen af omstillingsplanen under den nuværende økonomiske ramme fortsætter. Etableringen af nye tilbud afventer budgetforhandlingerne til budget 2018.

 

Nina Eg Hansen

                                                / Eva Stokbro Jensen

Beslutning

Kontorchef Eva Stokbro Jensen deltog under punktets behandling.

Indstillingens 1. at-punkt blev taget til efterretning og 2. at-punkt blev godkendt.

Til top