Mødedato: 21.06.2017, kl. 16:00
Mødested: Rådhuset, stuen, værelse 8

Forlængelse af Huset for Psykisk Sundheds fase 1

Socialudvalget skal tage stilling til en ændring af en tidligere besluttet tidsplan vedrørende fase 1 i etableringen af huse for psykisk sundhed i København.

Indstilling

Socialforvaltningen indstiller,

  1. at Socialudvalget godkender den foreslåede ændring i tidsplanen for fase 1 i form af en forlængelse af pilotprojektet i ét år med henblik på at indsamle flere erfaringer og styrke grundlaget for beslutning om den videre proces for etablering af flere huse for psykisk sundhed i Københavns Kommune.

Problemstilling

Med henblik på at udvikle nye og bedre samarbejdsmodeller mellem Region Hovedstadens Psykiatri og Københavns Kommune, der kan skabe bedre sammenhæng og kontinuitet i indsatsen for sårbare borgere, blev der i budget 2016 afsat midler til et samarbejde om udvikling og etablering af fælles huse for psykisk sundhed i København.

Planen er, at der etableres et mindre fælles Hus for Psykisk Sundhed som pilotprojekt, hvorefter der skulle etableres flere huse i flere områder i København.  

Flere af de planlagte tiltag og fælles indsatser i pilotprojektet er imidlertid først begyndt at tage form senere end planlagt, blandt andet fordi ombygningen af de fysiske rammer har taget meget tid. Både Region Hovedstadens Psykiatri og Socialforvaltningen finder det derfor hensigtsmæssigt, at der samles flere erfaringer fra pilotprojektet før fase 2 sættes i gang.

Løsning

Etableringen af de fælles huse for psykisk sundhed skal foregå trinvist i tre faser:

Den 1. januar 2016 påbegyndtes fase 1 i form af pilotprojektet Huset for Psykisk Sundhed i Griffenfeldsgade på Nørrebro. Her var der i forvejen både relevante kommunale funktioner, herunder psykiatrienhed og det kommunale akuttilbud samt regionale funktioner i form af distriktspsykiatri og akut opsøgende team. I alt huser funktionerne tilsammen ca. 70 medarbejdere og daglige ledere. Der blev også ansat en fælles projektleder.

I 2016 har fokus hovedsageligt været på en ombygning af de eksisterende fysiske rammer i Griffenfeldsgade. Processen er foregået i tæt dialog og samarbejde med både brugere, pårørende og medarbejdere. Fra bruger- og pårørendes side har der været udtrykt tilfredshed med inddragelsen i processerne. Byggeriet er nu overordnet set på plads, og huset blev officielt indviet i december 2016.

Udover byggeprojektet er der i 2016 igangsat flere initiativer, herunder:

  • Understøtte arbejdet med fælles metoder, fx i mødet med patienter og borgere
  • Etablering af fælles ledelsesmodel, herunder hvad fælles ledelse indeholder, og hvordan det i praksis kan foregå
  • Etablering og bemanding af fælles reception/modtagelse
  • Forarbejder som skal føre frem til etablering af fælles netværksmøder med fælles indsatsplan
  • Samarbejdsaftale med brugerorganisationer, herunder aftaler om aktiviteter og anvendelse af lokaler i huset, fx pårørendearrangementer og undervisning
  • Fælles kompetenceudvikling på tværs af region og kommune, herunder undervisning i Åben Dialog.
  • Ledelsesseminar, fyraftensmøder, praktik på tværs og sociale arrangementer

Igennem hele pilotprojektperioden er der oplevet et stort engagement fra både ledere og medarbejdere i Huset for Psykisk Sundhed. Både regionale og kommunale medarbejdere, oplever og giver udtryk for at have samme overordnet mål: at skabe og udvikle bedre tilbud til patienter og borgere i Københavns Kommune.

Ovenstående tiltag er imidlertid kommet i gang senere end planlagt, hvilket påvirker omfanget af de erfaringer, som kan drages af pilotprojektet. Den ansatte projektleder har derudover skiftet job pr. 1. april 2017. Anledningen er blevet brugt til at redefinere den oprindelige projektorganisering, der ikke længere er centreret om en projektledelse. De lokale ledelser er i stedet blevet bedt om at fungere som daglig ledelse og dermed i fællesskab videreføre Huset for Psykisk Sundhed på Griffenfeldsgade. Styregruppen, hvor vicedirektør i Region Hovedstadens Psykiatri Anne Hetz og direktør i Socialforvaltningen Mikkel Boje er formænd, er fortsat overordnet ansvarlig for huset i projektperioden.

Socialforvaltningen og Region Hovedstadens Psykiatri vurderer, at der med fordel kan afsættes mere tid til at udvikle og afprøve indsatserne i huset, inden der træffes beslutning om en opstart af fase 2, der indebærer omdannelse af det etablerede hus til større og bedre rammer.

At indsatserne er kommet senere i gang end oprindeligt planlagt har medført, at der er overført uforbrugte driftsmidler fra 2016 til 2017. Derudover betyder projektlederens stop, at der også forventes uforbrugte midler i 2017. En forlængelse af fase 1 med yderligere ét år kan derfor finansieres med uforbrugte driftsmidler indenfor rammen af de allerede afsatte projektmidler.

Som et led i pilotprojektet er Implement Consulting Group tilknyttet som evaluator. En midtvejsevaluering af projektet forventes at blive godkendt af styregruppen ultimo juni 2017.

Økonomi

Såfremt både Socialudvalget og Psykiatriudvalget i Region Hovedstaden beslutter at forlænge pilotprojektet i ét år, overføres de uforbrugte driftsmidler til 2018. Der vil således ikke være behov for yderligere midler til fortsættelsen af projektperioden i 2018.

Videre proces

Region Hovedstadens Psykiatriudvalg godkendte den foreslåede ændring i tidsplanen på et udvalgsmøde den 23. maj 2017.

Socialudvalget og Psykiatriudvalget i Region Hovedstaden får i 3. kvartal 2017 en orientering om midtvejsevalueringen og arbejdet med de næste faser i etableringen af flere huse for psykisk sundhed i København.

 

Nina Eg Hansen   

                                            / Eva Stokbro Jensen

Beslutning

Kontorchef Eva Stokbro Jensen deltog under punktets behandling.

Indstillingen blev godkendt.

Til top