Mødedato: 20.06.2018, kl. 16:00
Mødested: Rådhuset, stuen, værelse 8

B-sag. Orientering om midlertidig lukning af Krisecentret Baltic

Orientering om, at Socialforvaltningen på grund af indeklimaproblemer har besluttet at iværksætte en midlertidig lukning af Krisecentret Baltic.

Indstilling

Socialforvaltningen indstiller,

1. at Socialudvalget tager nedenstående orientering om en midlertidig lukning af Krisecentret     Baltic på grund af alvorlige indeklimaproblemer til efterretning.

Problemstilling

I brev af 22. maj 2018 har Socialtilsynet Hovedstaden varslet Krisecentret Baltic om, at Socialtilsynet påtænker at meddele Baltic følgende påbud:

”Baltic Krisecenter skal inden 1. juli 2018 dokumentere, at der ikke forefindes sundhedsskadelig skimmel i forhold til beboere og ansatte på Dortheavej 71. Dokumentationen skal omfatte samtlige lejligheder og opholdsrum på adressen.”

Socialudvalget modtog orientering om det påtænkte påbud fra socialtilsynet i fredagsmail den 25. maj 2018.

Krisecentret Baltic er et kommunalt drevet krisecenter for enlige og familier og eventuelt medfølgende børn. Tilbuddet er etableret efter servicelovens § 109 og § 110.

Socialtilsynet har meddelt, at tilsynet forbereder udstedelsen af et påbud på grund af indeklimaproblemer.

Socialtilsynet har, som led i partshøringen, anmodet om Baltics bemærkninger til socialtilsynets påtænkte påbud og de faktuelle forhold, der ligger til grund for påbuddet. Socialforvaltningen har som svar på partshøringen fremsendt sine bemærkninger til socialtilsynet.

Det fremgår af en rapport fra Teknologisk Institut, at der er dårligt indeklima på Baltic, og der kan være mistanke om skimmelsvamp. Der er fundet skimmelsvamp gemt i bygningskonstruktionen, men svampesporerne er aktuelt inaktive, og måling af luften kunne ikke dokumentere forskel på indholdet af skimmelsvampesporer på luft indenfor og udenfor.

Forvaltningen henviser i sine bemærkninger til socialtilsynet til konklusionen fra Skandinavisk Biomedicinsk Institut (SBMI), der har foretaget undersøgelse af eventuelle mikrosvampeforekomster på tilbuddet, samt foretaget lægesamtaler af personer, der angiveligt skulle være berørte i særlig grad. Konklusionen af undersøgelserne er, at SBMI ikke finder indikation på risiko for sundhedsfare grundet mikrosvampe/skimmelsvamp ved ophold i tilbuddet.

Men samtidig fremgår det af to byggetekniske rapporter, at der bl.a. er en generel mangelfuld ventilation i boligerne, forkert fald på badeværelsesgulve, utætte rørsamlinger og utætheder i taget. Det skaber indeklimaproblemer, der påvirker beboere og medarbejdere.

Socialtilsynet har den 11. juni 2018 kvitteret for modtagelsen af Socialforvaltningens beslutning om i en periode at lukke Baltic. Tilsynet skriver: "Jeg kvitterer hermed for meddelelse om, det er besluttet at genhuse samtlige beboere og medfølgende børn i andre fysiske rammer end på Baltic. Socialtilsynet skal i den forbindelse meddele, at socialtilsynet ikke finder at der er grundlag for at udstede et påbud.

Socialtilsynet forventer fortsat at blive holdt orienteret om renoveringen på Baltic, og blive kontaktet, når der er klar til at beboerne flytter tilbage i huset. Socialtilsynet forudsætter selvfølgelig, at der ikke flytter nogen beboere ind i huset, før det er endeligt sikret, at indeklimaet har en kvalitet, og standard, der gør ejendommen egnet til både beboelse og arbejde."

Løsning

På baggrund af ovennævnte undersøgelser og rapporter samt senest Socialtilsynets afdækning har Socialforvaltningen i samarbejde med Københavns Ejendomme vurderet, at der er tale om så alvorlige bygningsmæssige problemer, at det af hensyn til beboere og personale under alle omstændigheder er nødvendigt at iværksætte foranstaltninger, der kan udbore og afhjælpe indeklimaproblemerne.

Derfor ser Socialforvaltningen sig nødsaget til i en periode at flytte beboerne og personale ud af bygningen – senest ved udgangen af juni måned.

Beboerne

Socialforvaltningen har etableret stop for indskrivning af borgere. Socialforvaltningen har derudover besluttet at flytte de nuværende familier fra Baltic og lukke tilbuddet midlertidigt, imens der pågår undersøgelser af alle lejligheder og opholdsrum for sundhedsskadelig skimmelsvamp.

De nuværende nødboliger på Egmontgården vil blive taget i brug som krisecenterpladser, såfremt Socialtilsynet vil godkende dette. En nødbolig kan anvises til midlertidigt husly, hvis en enlig eller familie er husvild. De tilbageværende familier er eller vil blive overflyttet til ledige pladser på krisecentret Egmontgården.  Udflytningsparate vil blive søgt boliganvist. Om nødvendigt vil der kunne tilbydes flytning til andre krisecentre. Alle familier forventes at være fraflyttet Baltic ultimo juni 2018.

Beboere på krisecentret Baltic er orienteret om situationen.

Medarbejderne

Medarbejderne på Baltic vil midlertidig blive omplaceret til andre botilbud. Nogle medarbejdere vil blive midlertidigt overflyttet til Egmontgården. I processen vil der blive taget hensyn til medarbejdernes ønsker.  

Medarbejderne på Krisecentret Baltic er orienteret om situationen.

Baltics bygning

Baltic er beliggende i et privat lejemål. Det er Københavns Ejendomme (KEID), der varetager dialogen med udlejer. KEID har indgået en aftale om, at udlejer foretager en række istandsættelser af bygningen. Herudover må der også forventes udgifter for kommunen for forhold, der efter lejeaftalen påhviler kommunen som lejer.  

Socialtilsynet

Socialforvaltningen er i dialog med Socialtilsynet om de påtænkte initiativer, herunder om en midlertidig ommærkning af nødboligerne fra tilbud efter servicelovens § 80 til krisecenterpladser efter servicelovens §§ 109 og 110 i Egmontgården.

Årsagen til, at Socialtilsynet ikke har udsted det varslede påbud, er, at Socialforvaltningen umiddelbart efter modtagelsen af varslingen har påbegyndt foranstaltninger, der imødekommer de krav, der var indeholdt i Tilsynets varsling og tilsynet forudsætter, at der ikke flytter nogen beboere ind i huset, før det er endeligt sikret, at indeklimaet har en kvalitet, og standard, der gør ejendommen egnet til både beboelse og arbejde. Såfremt forvaltningen ikke lever op til varslingen om påbud, viser tilsynets tilbagemelding, at et påbud i så fald vil blive udstedt.

Økonomi

Da udgiften ved istandsættelsen af bygningen og varigheden af lukkeperioden ikke kan beregnes på nuværende tidspunkt, er det ikke muligt at fastslå de økonomiske konsekvenser af lukningen.

Videre proces

Socialforvaltningen vil til efteråret fremlægge en sag for Socialudvalget, hvor der følges op på de økonomiske konsekvenser af den midlertidige lukning og den fremtidige brug af ejendommen. Socialforvaltningen vil på grundlag heraf udarbejde et forslag herom til budget 2019. 

Nina Eg Hansen    

                                        /  Eva Stokbro Jensen     

Beslutning

Indstillingen blev godkendt under behandlingen af dagsordenens punkt 1.

Til top