Mødedato: 20.04.2022, kl. 16:30
Mødested: Rådhuset, stuen, værelse 8

Oprettelse af et ungepanel i Socialforvaltningen

Resumé

Socialudvalget orienteres om, at Socialforvaltningen foreløbigt til og med 2024 opretter et ungepanel for udsatte unge. Baggrunden er, at Socialforvaltningen ønsker at styrke inddragelsen af udsatte børn og unge og give dem mulighed for at blive hørt og få indflydelse på forvaltningens indsatser på tværs af Borgercenter Børn og Unge. Panelet bliver forankret i Borgercenter Børn og Unge og skal bestå af ca. 10-25 unge i alderen 15-23 år, der modtager, eller har modtaget, indsatser fra Socialforvaltningen. Panelet bliver etableret for perioden 2021-2024, og indgår i projektet om bedre servicekultur, ligesom panelet finansieres med midler herfra. Forvaltningen vil vurdere panelets aktiviteter i forhold til fremtidig finansiering og forankring, når midlerne fra servicekulturprojektet ophører i 2024.

Indstilling

Socialforvaltningen indstiller, 

  1. at Socialudvalget tager til efterretning, at Socialforvaltningen foreløbigt til og med 2024 opretter et ungepanel, der skal styrke inddragelse og dialog mellem forvaltningen og udsatte unge, der modtager støtte fra forvaltningen.

Problemstilling

Socialforvaltningen ønsker at styrke brugerinddragelsen og give udsatte unge en tydelig stemme i forhold til forvaltningens indsatser for udsatte børn og unge, så de bliver hørt og får indflydelse på tilbud til målgruppen. Socialforvaltningen vil derfor styrke brugerinddragelsen på området for udsatte børn og unge. Det sker som en del af servicekulturprojektet og omstillingsplanen ”En plads i fællesskabet”. Målet er, at udsatte børn og unge i højere grad oplever, at Socialforvaltningen tager udgangspunkt i deres ønsker, mål og udfordringer.

Løsning

Socialforvaltningen etablerer et ”ungepanel” for udsatte unge. Panelet bliver forankret i Borgercenter Børn og Unge. Ungepanelet skal bestå af ca. 10-25 unge i aldersgruppen 15-23 år, der modtager, eller har modtaget, indsatser fra Socialforvaltningen. Indsatserne kan både være forebyggende indsatser eller anbringelse uden for hjemmet. Ungepanelet bliver etableret som led i arbejdet med at skabe øget borgertilfredshed som en del af projektet om bedre servicekultur, der blev givet midler til i budget 2021.

Formålet med oprettelsen af et ungepanel er at øge udsatte børn og unges inddragelse og indflydelse på de indsatser, som Socialforvaltningen tilbyder udsatte børn og unge i regi af Borgercenter Børn og Unge. Panelet skal give konkrete input til arbejdet i Borgercenter Børn og Unge som fx arbejdet med omstillingsplanen ”En plads i Fællesskabet”. Panelet kan også på samme måde som de øvrige råd og nævn i Socialforvaltningen give input til Socialudvalget i forbindelse med den årlige budgetproces. Når Ungepanelet er etableret, vil Socialforvaltningen desuden planlægge et møde mellem Ungeplanelet og Socialudvalget.

Det er Socialforvaltningens vurdering, at det er nødvendigt med en solid pædagogisk understøttelse af ungepanelet. De unge i panelet har brug for at kende hinanden og være trygge ved at give deres mening til kende og komme med input til forvaltningen og Socialudvalget. Forvaltningen vil understøtte de unge i, hvordan de kan omsætte egne erfaringer til mere generelle input og repræsentere alle de udsatte børn og unge i København. Endelig vil forvaltningen understøtte ungepanelets arbejde med at gennemgå budgetforslag og drøfte deres holdninger til dem forud for, at de skal give input til Socialudvalget.

Forvaltningen vil sikre et så bredt sammensat panel som muligt. Derfor vil rekruttering til panelet ske via flere tilgange, så der rekrutteres unge i forskellige livssituationer (både anbragte unge og unge i forebyggende indsatser) og med forskellige typer af sociale udfordringer samt forskellige tyngde af udfordringer. Forvaltningen forventer, at der løbende vil være udskiftning af de unge i panelet, da deres livssituation ofte ændrer sig, ligesom deres overskud til at deltage i et ungepanel også kan skifte afhængigt af den unges konkrete situation.  

Ungepanelet skal være talerør for gruppen af udsatte børn og unge, der modtager støtte i regi af Borgercenter Børn og Unge. Børn og unge med handicap er i dag repræsenteret via Handicaprådet, og forvaltningen foreslår, at dette fortsat skal være tilfældet. Ungepanelets arbejde vil adskille sig fra de etablerede centrale råd i hhv. Borgercenter Handicap og Borgercenter Voksne, da Ungepanelet ikke vil have et direkte politisk og demokratisk formål, men fortrinsvist skal understøtte arbejdet i Borgercenter Børn og Unge. Panelet vil derfor ikke have en formel tilknytning til Socialudvalgets arbejde på linje med de centrale råd, men kan give input til udvalget bl.a. i forbindelse med den årlige budgetproces som beskrevet ovenfor. Det betyder bl.a., at der ikke sker nogen politisk indstilling af medlemmerne, og der ikke etableres vedtægter o.l., som beskriver høringsret mv. ift. Socialudvalget.

Der har tidligere eksisteret et ungepanel i Socialforvaltningen, som var finansieret af midler fra budgetaftalen for 2015-2018. Bevillingen til ungepanelet blev dog ikke forlænget ifm. budgettet for 2019, og panelet ophørte efter en overgangsperiode med et samarbejde med Børns Vilkår. I arbejdet med det nye panel vil forvaltningen trække på erfaringerne med det tidligere ungepanel.

Økonomi

I regi af projektet om bedre servicekultur er der afsat midler til et spor om ”Bedre Borgerfeedback”. Som en del af dette spor bliver der afsat et halvt årsværk i perioden 2021-2024 til at lede og støtte ungepanelet og aktiviteterne beskrevet ovenfor. Der bliver også finansieret en række andre tiltag med midler fra projektet om servicekultur. Forvaltningen vil vurdere panelets aktiviteter i forhold til fremtidig finansiering og forankring, når midlerne fra projektet om bedre servicekultur ophører i 2024.

Videre proces

Borgercenter Børn og Unge igangsætter oprettelsen af et ungepanel. Det er forventningen, at rekruttering af de unge kan sættes i gang i foråret, således at panelet kan give input til Borgercenter Børn og Unge og mødes med Socialudvalget omkring budgetprocessen i august 2022.

 

Mikkel Boje

                                          / Lise Stidsen Vandahl og Eva Stokbro Jensen

Beslutning

Indstillingen blev taget til efterretning.

Vicedirektør Lise Stidsen Vandahl og kontorchef Eva Stokbro Jensen deltog under punktets behandling.


Til top