Mødedato: 20.01.2021, kl. 16:30
Mødested: Microsoft Teams

En plads i fællesskabet - Borgercenter Børn og Unges omstillingsplan 2021-2024

Se alle bilag

Resumé

Socialudvalget orienteres om Borgercenter Børn og Unges omstillingsplan. Borgercentrenes omstillingsplaner beskriver en faglig og økonomisk omstilling for de næste fire år og danner udgangspunkt for større investerings-, effektiviserings- og eventuelt ønskeforslag. Det første investeringsforslag fremsættes frem mod Overførselssagen 2021. Socialudvalget drøftede midtvejsstatus på omstillingsplanen d. 17. juni 2020. Der er efterfølgende sket ændringer i omstillingsplanen efter en inddragende proces.

Indstilling

Socialforvaltningen indstiller,

  1. at Socialudvalget tager Borgercenter Børn og Unges omstillingsplan til efterretning.
  2. at Socialudvalget tager til efterretning, at Borgercenter Børn og Unge udarbejder et investeringsforslag til Overførselssagen 2021, hvor der investeres i løsninger i samarbejde med familiens netværk, deltagelse i positive fællesskaber samt sammenhængende forløb.

Problemstilling

Forvaltningen har igangsat et arbejde med omstillingsplaner for de tre borgercentre. Socialudvalget orienteres hermed om Borgercenter Børn og Unges omstillingsplan. Omstillingsplanen beskriver en faglig og økonomisk omstilling for de næste fire år, der skal skabe en klar strategisk retning for udviklingen af det udsatte børne- og ungeområde, forene faglige ambitioner med områdets rammevilkår samt danne ramme for større investerings-effektiviserings- samt eventuelt ønskeforslag de kommende år.

Med Tæt på Familien har Borgercenter Børn og Unge gennem flere år arbejdet på at sætte ind med støtte til familier i begyndende vanskeligheder for at forebygge, at udfordringerne i familierne vokser sig større. Det betyder, at medarbejderne i dag arbejder tættere på familierne og oftere støtter dem i eget hjem. Omstillingsplanen bygger videre på det faglige fundament fra Tæt på Familien og sætter en faglig retning ift. næste skridt om at få udsatte børn og unge mere inkluderet i positive fællesskaber.

Socialudvalget drøftede d. 17. juni midtvejsstatus på Borgercenter Børn og Unges omstillingsplan. Forvaltningen har indarbejdet Socialudvalgets input. Siden midtvejsstatus har Borgercenter Børn og Unge haft en inddragende proces med MED-systemet, medarbejdere og ledere samt Udsatterådet og Frivilligrådet. 

Løsning

Vi ved, at nære, stabile relationer til forældre eller andre omsorgspersoner er afgørende for børn og unges opvækst og trivsel. De udgør ofte de blivende relationer i barnets liv, og det er i disse relationer, at barnet opbygger selvværd og identitet og oplever at være elsket. Fællesskaber med venner og kammerater i fx en klub, forening eller i skolen spiller også en vigtig rolle, da det er dem børn og unge spejler sig i, udvikler sig sammen med og som kan støtte en, når noget er svært. Endelig ved vi, at skolegang og en ungdomsuddannelse er helt afgørende for, at udsatte børn og unge kommer godt i gang med voksenlivet.

Desværre viser undersøgelser, at udsatte børn og unge ofte mangler netop nære, stabile relationer til familie og venner. Og vi ved, at de i mindre grad deltager i fritids- og foreningslivet. Desuden får alt for få udsatte børn og unge folkeskolens afgangsprøve eller gennemfører en ungdomsuddannelse.

Det er Borgercenter Børn og Unges opgave at understøtte, at udsatte børn og unge i København får en barndom med trivsel, tryghed og udvikling. For at lykkes med dette skal den sociale indsats understøtte, at udsatte børn og unge bliver en del af positive fællesskaber i familien, i skolen og i fritiden. At være en del af fællesskaber er vigtigt, fordi Socialforvaltningen blot er gæster i børnenes liv, der er der i nogle timer i døgnet eller i en periode af barndommen og ungdommen. Fællesskaberne og relationerne til netværket er der  derimod, før Socialforvaltningen kommer ind i barnets liv og følger med ind i voksenlivet. Det er her – i netværket, i skolen, i fritidslivet - de permanente løsninger skal findes. Derfor hedder Borgercenter Børn og Unges omstillingsplan ”En plads i fællesskabet”.

Borgercenter Børn og Unges omstillingsplan indeholder fem faglige spor jf. bilag 1:

  • Tidlig indsats (NYT siden midtvejsstatus)
  • Løsninger i samarbejde med familiens netværk
  • Skolegang og deltagelse i positive fællesskaber
  • Sammenhængende forløb
  • En god overgang til voksenlivet (NYT siden midtvejsstatus)

På tværs af de faglige spor vil Borgercenter Børn og Unge arbejde på at styrke servicekulturen gennem en bedre inddragelse af børn, unge og deres familier. Ambitionen er, at de i højere grad end i dag skal opleve sig mødt af forvaltningen, at der tages udgangspunkt i deres ønsker, og at de og deres familier så vidt muligt bliver en aktiv del af løsningen.

Implementeringen af den fælles faglige tilgang vil ske gennem flere forskellige greb, fx lokal dialog om, hvordan omstillingsplanens mål kan omsættes til praksis på de enkelte arbejdspladser, netværk på tværs af Borgercenter Børn og Unge samt kommunikation og vidensdeling. Samtidig har ledelsen en afgørende rolle for at den faglige tilgang bliver nærværende i dagligdagen. Implementeringen understøttes af både tværgående og lokale tiltag.

De faglige spor vil være i fokus i hver deres periode over de næste fire år for at sikre, at tiltagene implementeres i bund, og organisationen ikke overvældes af for mange tiltag på én gang. Ud over de tiltag, der kan igangsættes indenfor rammen, vil Borgercenter Børn og Unge over de kommende fire år udarbejde årlige investeringsforslag med udgangspunkt i omstillingsplanen, der indeholder investeringer i faglige tiltag, der skal understøtte implementeringen af de enkelte faglige spor, og som samtidig bidrager til Borgercenter Børn og Unges andel af Socialforvaltningens årlige effektiviseringsbidrag.

Med det første investeringsforslag til Overførselssagen 2021  investeres der i udvikling og implementering af nye strukturer, indsatser og metoder, der skal understøtte omstillingsplanens mål om at få udsatte børn og unge inkluderet i positive fællesskaber. Dels styrkes det systematiske arbejde med netværksinddragende metoder og anbringelser i netværket, og dels gennem et tættere samarbejde med fx sports- og ungdomsklubber. Derudover investeres i udviklingen af flere sammenhængende forløb. 

De seneste år har der været et økonomisk pres på området for udsatte børn og unge. Med budgetaftalen 2021 blev der som led i en investeringsplan på socialområdet tilført midler i fire år til at kunne fastholde niveauet af indsatser, når børnetallet vokser. Hvis der – udover investeringsforslaget til Overførselssagen 2021 - skal  prioriteres yderligere midler til området, foreslår forvaltningen, at de anvendes til at hæve serviceniveauet særligt på de tidlige, forebyggende indsatser samt til at iværksætte en styrket indsats i barnets første 1000 dage med fokus på systematisk opsporing og familierettede indsatser.

Økonomi

Omstillingsplanen har i sig selv ingen økonomiske konsekvenser. Omstillingsplanen vil dog danne ramme for fremtidige investeringsforslag, der vil indgå som en del af Borgercenter Børn og Unges andel af Socialforvaltningens årlige effektiviseringsbidrag.

Videre proces

Implementeringen af omstillingsplanen igangsættes primo 2021.

Udvalget vil på budgetseminaret i februar 2021 blive præsenteret for det første af Borgercenter Børn og Unges investeringsforslag, der tager udgangspunkt i omstillingsplan.

 Mikkel Boje

                                        / Lise Stidsen Vandahl og Eva Stokbro Jensen

Beslutning

Indstillingen blev taget til efterretning. 

Vicedirektør Lise Stidsen Vandahl og kontorchef Eva Stokbro Jensen deltog under punktets behandling.

Til top