Mødedato: 19.09.2012, kl. 19:30
Mødested: Rådhuset, stuen, værelse 8

Kvalitetsmodel og akkreditering med eksternt tilsyn

Se alle bilag

På baggrund af det forventede lovpligtige eksterne tilsyn skal Socialudvalget tage stilling til ændringer af tidligere beslutninger vedrørende kvalitetsmodel og akkreditering i Socialforvaltningen.

Indstilling og beslutning

Socialforvaltningen indstiller, at Socialudvalget beslutter:  

  1. At Socialforvaltningen gennemfører akkreditering med interne auditorer,
  2. At Socialforvaltningens akkrediteringsproces løber over 2 år, og forvaltningen udnytter dette til at understøtte forvaltningens effektfokus på voksen og børneområdet,
  3. At Socialforvaltningen fortsætter samarbejdet med Revas Aps vedrørende det socialfaglige tilsyn frem til det forventede lovpligtige eksterne tilsyn træder i kraft (forventeligt i 2014), og anmoder Revas Aps om at benytte kvalitetsmodellen i sit tilsyn med forvaltningens bo- og døgntilbud på voksenområdet,
  4. At Socialforvaltningen reserverer 2.050.000 kr. på bevillingsområdet Tværgående opgaver og administration, funktion 6.45.51.1 i 2014 og 2015 til dækning af udgifter til det forventede lovpligtige eksterne tilsyn, og 
  5. At Socialforvaltningen implementerer akkreditering på dagtilbud for voksne fra 2014.  

 

Problemstilling

Socialudvalget besluttede i november 2011, at kvalitetsmodellen og akkreditering skulle implementeres på voksenområdet. Akkreditering skulle sikre, at forvaltningen levede op til sin tilsynsforpligtigelse, der skulle gennemføres med auditorteams bestående af både interne og eksterne auditorer. Tilbud og centre skulle akkrediteres på dele af kvalitetsmodellen hvert år og andre dele hvert andet år. 

 

Socialforvaltningen er blevet opmærksom på, at Social- og Integrationsministeriet arbejder på, at ændre reglerne for tilsyn med kommunernes socialfaglige tilbud. Lovændringen forventes at betyde, at tilsynene skal foretages af en af staten udpeget organisation eller myndighed.

 

Det forventede lovpligtige eksterne tilsyn betyder, at der med den tidligere besluttede akkrediteringsproces med eksternt audit vil være to årlige eksterne tilsyn på bo- og døgntilbud på voksenområdet. Socialforvaltningen vurderer derfor, at det er hensigtsmæssigt, at gentænke den tidligere vedtagne akkrediteringsproces, for at sikre:

·         Sammenhæng mellem det forventede lovpligtige eksterne tilsyn og forvaltningens arbejde med kvalitetsmodellen og akkreditering.

·         Ressourcer til både den kvalitetsudviklingsopgave og den kvalitetssikringsopgave, som udvalget har ønsket varetaget med        
      vedtagelsen af implementering af akkreditering på voksenområdet.

·         Fortsat balance mellem kvalitetssikring, kvalitetsudvikling og styring lokalt og i forvaltningen som helhed.

Det skal for en god ordens skyld oplyses, at Center for børn med handicap følger forvaltningens organisering og hører til handicapområdet og ikke børneområdet. Voksenområdet indbefatter således også børnehandicapområdet.

 

 

Løsning

Socialforvaltningen arbejder for at sikre sammenhæng mellem det forventede lovpligtige eksterne tilsyn og kvalitetsmodellen. Forvaltningen arbejder for, at de tilsynsførende, som staten måtte udpege, tager udgangspunkt i kvalitetsmodellen og tilbuddenes kvalitetsbeskrivelse, når de gennemfører det forventede lovpligtige eksterne tilsyn.  Kvalitetsmodellen vil om nødvendigt blive tilpasset, så det sikres, at den understøtter tilbuddenes forberedelse til det eksterne tilsyn.  

Akkreditering med interne auditorer
Forvaltningen ønsker at sikre dels sammenhæng mellem et lovpligtigt eksternt tilsyn og akkreditering, dels en fortsat balance mellem kvalitetssikring og kvalitetsudvikling. Dertil kommer, at forvaltningen ønsker at undgå dobbelttilsyn. Derfor foreslås det, at akkreditering gennemføres alene med interne auditorer, hvilket vil fremme fokus kvalitetsudvikling frem for kvalitetskontrol. Akkreditering af tilbud og centre kan desuden tjene som forberedelse til de eksterne tilsyn.

Brugen af flere interne auditorer, der skal bedømme det borgerrettede arbejde i andre tilbud, giver vidensdeling og læring, der kan benyttes af medarbejderen i det daglige arbejde og kan deles med kolleger, så det kommer borgerne i tilbuddene til gode uden gennemførslen af kurser og andre ressourcekrævende kompetenceudviklingstiltag.

Endeligt er ressourceforbruget til interne auditorer mindre end til eksterne auditorer. Hvorfor fravalget af eksterne auditorer kan sikre midler til betaling af det forventede lovpligtige eksterne tilsyn.

En toårig akkrediteringsproces
Da akkreditering, med den forventede tilsynsreform, ikke skal forestå tilsyn med tilbuddene, foreslår Socialforvaltningen, at forvaltningen gennemfører akkreditering med en toårig proces. På den måde mindskes presset på tilbud og centre.

En toårig akkrediteringsproces vil skabe øget mulighed for at:

·         Centre og tilbud kan nå at absorbere og anvende den læring og viden, der opnås i arbejdet med kvalitetsmodellen og under internt audit.

·         Centre og tilbud får bedre tid til at indarbejde nye kvalitetsudviklingstiltag – såvel lokalt som på områderne generelt.

·         Forvaltningen kan iværksætte flere tværgående tiltag, som for eksempel

      o   Videreudvikling af rammer og regler, på baggrund af fælles evaluering og vidensopsamling på tværs af målgruppeområderne.

      o   Opfølgende aktiviteter lokalt og tværgående, på baggrund af den ledelsesinformation og viden, som det samlede resultat af audit    
          tilvejebringer.

Se eventuelt bilag 1 oversigt 2-årige akkrediteringsproces

Arbejdet med kvalitetsmodellen og akkreditering kan understøtte Socialforvaltningens effektfokus og mål om øget evidensbaseret praksis. Derfor foreslår forvaltningen, at akkrediteringssekretariatet benytter den tid, en toårig akkrediteringsproces giver sekretariatet og tilbud og centre, til at iværksætte en særlig indsats for at udbrede den viden om ”best praksis”, der indhentes i forbindelse med akkreditering.

Arbejdet kan desuden understøtte arbejdet for god sammenhængskraft i forvaltningen. For at understøtte sammenhængskraften mellem børne- og voksenområdet vil forvaltningen foreslå, at man benytter kriterier fra kvalitetsmodellen til at gennemføre vidensopsamling og dermed også understøtte forvaltningens effektfokus på børneområdet. På den måde vil forvaltningen kunne skabe et fælles sprog i forhold til vidensopsamling, udbredelse af vidensbaseret praksis og kvalitetsudvikling af de borgerrettede ydelser på tværs af forvaltningen. 
 

Fortsat samarbejde med Revas Aps frem til det forventede lovpligtige eksterne tilsyn træder i kraft
Socialforvaltningen foreslår desuden, at forvaltningen fortsætter samarbejdet med Revas Aps frem til det forventede lovpligtige eksterne tilsyn, så der ikke skal opbygges en organisation med eksterne auditorer for et år eller to.

 

Forvaltningen foreslår endvidere, at Revas Aps tager udgangspunkt i kvalitetsmodellen og eventuelt tilbuddenes kvalitetsbeskrivelse. 

2.050.000 kr. i 2014 og 2015 til dækning af udgifter til det forventede lovpligtige eksterne tilsyn
Socialudvalget besluttede i november 2011, på baggrund af forvaltningens forslag herom, at benytte de 2.050.000 kr. forvaltningen hidtil havde brugt til dækning af Revas Aps tilsyn på området til akkreditering. Forvaltningen må forudse at skulle dække udgifterne til det forventede lovpligtige eksterne tilsyn. Forvaltningen foreslår derfor, at den del af akkrediteringsbevillingen, der var afsat til eksterne auditorer, reserveres til betaling af Revas Aps fortsatte tilsyn med tilbuddene i 2013 og til dækning af de forventede lovpligtige eksterne tilsyn i 2014 og 2015.

Implementering af akkreditering på dagtilbud for voksne fra 2014  
Det er forvaltningens vurdering, at det, for at understøtte forenkling og sammenhængskraft i forvaltningen, er vigtigt, at dagtilbuddene på voksenområdet (og børnehandicapområdet) arbejder med kvalitetsudvikling på samme måde som døgnområdet. Flere repræsentanter fra dagtilbudsområdet har desuden gentagne gange ytret ønske om at arbejde med akkreditering og kvalitetsmodellen. Endeligt er det forvaltningens vurdering, at dagtilbuddene har det samme behov for dette kvalitetsarbejde som bo- og døgntilbud. Socialforvaltningen foreslår derfor, at dagtilbud på voksenområdet inddrages i akkrediteringsprocessen fra 2014.

Økonomi

Socialudvalget afsatte i november 2011 7.250.000 kr. til arbejdet med kvalitetsmodellen og akkreditering på voksenområdet. Forvaltningen anmoder ikke om yderligere finansiering eller godkendelse til at benytte de midler Socialudvalget bevilgede til akkreditering i 2011 til ikke relaterede opgaver.

Forvaltningen foreslår, at de 2.050.000 kr. der ifølge udvalgets beslutning fra november 2011 skulle benyttes til eksterne auditorer, benyttes til dækning til af Revas Aps tilsyn på området i 2013 og reserveres til det forventede lovpligtige eksterne tilsyn i 2014 og 2015.

Endeligt foreslår forvaltningen at benytte en mindre del af ressourcerne vidensopsamling på børneområdet, såfremt betaling af det forventede eksterne tilsyn kan dækkes inden for det reserverede beløb eller der på anden vis kan findes midler hertil inden for rammen. 

I 1000 kr.

2013

2014

2015

 Centre og tilbud

 2370

 2075

 2318

 DU (voksne) og Resultatkontoret

 1950

 1600

 1600

 Audit (med interne auditorer)

 870

 395 

 653

 Eksternt tilsyn (REVAS)  

 2050

 

 

Forventet lovpligtige eksterne tilsyn

 

2050

2050

Akkreditering af dagtilbud på voksenområdet

 

630

630

Vidensopsamling på børneområdet

500

I alt

7250

7250

7250

Videre proces

Såfremt Socialudvalget tiltræder indstillingen vil forvaltningen:

· Indgå aftale med Revas Aps om formen af tilsynet i 2013,

· implementere en toårig akkrediteringsproces med internt audit,

· udarbejde en kvalitetsmodel til dagtilbudsområdet, og implementere denne i 2014, og

· gennemføre videnopsamling på børneområdet på baggrund af kvalitetsmodellen i 2014.

Såfremt tilsynsreformen mod forventning får det udfald, at forvaltningen bibeholder dele af eller hele tilsynsforpligtelsen på voksenområdet og børnehandicapområdet, vil forvaltningen udarbejde en indstilling om, hvordan denne opgave kan løftes i sammenhæng med akkrediteringsarbejdet.

 

 

Anette Laigaard         /        Anders Kirchhoff

                            Direktør Anette Laigaard

/Kontorchef Dorte Bukdahl

Beslutning

Kontorchef Dorthe Bukdahl og tilbudsleder på Center for Variable Boformer, Sonja M Poulsen overværede punktets behandling

 


Indstillingen blev godkendt

Til top