Mødedato: 19.09.2012, kl. 19:30
Mødested: Rådhuset, stuen, værelse 8

Tilladelse til budgettering og disponering på tværs af udvalgte IM-funktioner

Se alle bilag

Dette er en budgetteknisk indstilling.
Socialforvaltningen ønsker bedre muligheder for tværgående planlægning og disponering ift. ydelser, tilbud og aktiviteter, der vedrører samme målgrupper.

Problemstilling

Socialforvaltningens vedtagne budget er opdelt på en række funktioner, som er givet af Økonomi- og Indenrigsministeriets autoriserede kontoplan (kaldet ”IM-funktioner”). Budgettering og ombudgettering mellem funktioner indenfor et bevillingsområde skal jf. bevillingsreglerne[1] godkendes af Socialudvalget.

I det daglige styringsarbejde i Socialforvaltningen vil det af socialfaglige og tekniske grunde være hensigtsmæssigt at kunne planlægge og disponere på tværs af udvalgte IM-funktioner. Dette vedrører to tilfælde:

1) Hvor to eller flere IM-funktioner vedrører ydelser, tilbud og aktiviteter, der komplementerer typer af indsatser i forhold til den samme målgruppe.

2) Hvor to eller flere IM-funktioner dækker typer af ydelse, tilbud eller aktiviteter, som på trods af at være definitorisk placeret på forskellige IM-funktioner, reelt er meget lig hinanden.

I sådanne tilfælde er det uhensigtsmæssigt, hvis den budgetansvarlige enhed i sin planlægning skal være bundet af budgettekniske hensyn, frem for i situationen, at kunne vælge den indsats ift. målgruppen og borgerne, der er bedst og mest effektiv.

 

Dette kan illustreres bl.a. med følgende eksempler:

Ad 1) På børneområdet har Socialforvaltningen allerede i en årrække haft udvalgets tilladelse til, at Børnefamiliecenter København får udmeldt én budgetramme der dækker både forebyggende foranstaltninger og døgnpleje/familiepleje. BFCK kan således frit disponere mellem IM-funktionerne 5.28.20.1. Plejefamilier og opholdssteder, og 5.28.21.1. Forebyggende foranstaltninger, som komplementerer typer af indsatser overfor den samme målgruppe.

Ad 2) Botilbud på handicapområdet kan, uanset at de i praksis udbyder ydelser, der er meget lig hinanden, være placeret på forskellige IM-Funktioner, fordi de er oprettet efter forskellige paragraffer i Lov om Social Service. Dette kan fx være IM-funktionerne 5.38.50.1. Botilbud til længerevarende ophold, og 5.38.52.1. Botilbud til midlertidigt ophold. I den praktiske styring og disponering af områderne, er dette et budgetteknisk skel uden reel betydning ift. den socialfaglige indsats.



[1] Bevillingsreglerne i Vedtaget budget 2012. Københavns Kommune. s.149-156

Løsning

Socialforvaltningen skal entydigt stadig budgetlægge, følge op på budgettet og regnskabsaflægge på de enkelte funktioner inden for rammen, så udviklingen kan følges.

Socialforvaltningen indstiller, at Socialudvalget tillader planlægning og disponering på tværs af udvalgte IM-funktioner fra budgetår 2013 og frem, for de i bilag A beskrevne tilbud, ydelser og aktiviteter.

Det understreges, at der kun er mulighed for budgettering på tværs af IM-funktioner i forhold til de opgaver, som eksplicit fremgår af medfølgende bilag. Det understreges endvidere, at forvaltningen ikke vil kunne omplacere midler, som fra politisk side er tiltænkt et specifikt formål. De større frihedsgrader vedr. planlægning og disponering vil ikke have nogen indvirkning ift. detaljeringsgraden af den interne opfølgning eller den økonomiske afrapportering til SUD i øvrigt.

Økonomi

Indstillingen har ingen økonomiske konsekvenser.

Videre proces

Hvis Socialudvalget godkender denne indstilling, vil Socialforvaltningen fremover have mulighed for at budgettere på tværs af de i Bilag A oplistede IM-funktioner. Ændringer i budgetteringen på IM-funktionsniveau vil blive sendt til godkendelse i Socialudvalget i forbindelse med sager om bevillingsmæssige ændringer.

 

Økonomi- og Indenrigsministeriet har udsendt en bekendtgørelse med nye anvisninger for brug af IM-kontoplanen. Københavns Kommune er ved at implementere disse ændringer. På baggrund af dette kan der blive behov for endnu en gennemgang af vores styringsbehov i Socialforvaltningen.

Anette Laigaard

                                                                  / Anders Kirchhoff

Beslutning

Indstillingen blev godkendt ved mødets begyndelse

Til top