Mødedato: 19.09.2012, kl. 19:30
Mødested: Rådhuset, stuen, værelse 8

Orientering om deltagelse i Socialstyrelsens pilotprojekt vedr. udredningsværktøj til børn med funktionsnedsættelse

Socialudvalget orienteres om Socialforvaltningens deltagelse i Socialstyrelsens pilotprojekt vedrørende udvikling af et udredningsværktøj til børn med funktionsnedsættelse.

Indstilling og beslutning

Socialforvaltningen indstiller til Socialudvalget,

  1. At Socialudvalget tager til efterretning, at Socialforvaltningen deltager i Socialstyrelsens pilotprojekt vedr. udredningsværktøj til børn med funktionsnedsættelse

Problemstilling

Socialforvaltningen blev i januar 2012 godkendt til at deltage i Socialstyrelsens projekt ”Kvalificering af sagsbehandlingen – udvikling og afprøvning af værktøj til beskrivelse og vurdering af funktionsevne hos børn og unge med funktionsnedsættelse”. Projektet løber over perioden februar 2012 til juni 2013.

Socialforvaltningen ønskede at deltage i Socialstyrelsens projekt, da der efter implementeringen af VUM på voksenområdet er blevet efterspurgt et redskab til at belyse børns funktionsniveau på mere systematisk vis. Derudover vurderer Socialforvaltningen, at værktøjet giver mulighed for et bedre overblik over målgruppen, dels i forhold til udviklingen i børnenes støttebehov, men også i forhold til hvilke foranstaltninger, der iværksættes til hvilke børn. Projektets udredningsværktøj minder i stor udstrækning om værktøjet i VUM, dog tilpasset bestemmelserne på børneområdet, og Socialforvaltningen har siden 2011 haft gode erfaringer med at anvende VUM på handicap- og psykiatriområdet.

Socialstyrelsen kompenserer Socialforvaltningen for ekstraordinære udgifter som følge af deltagelse i projektet (op til 320.000 kr.). Midlerne anvendes primært til en midlertidig stilling som sagsbehandler, som kan understøtte børnefamilieenhedens arbejde med at afprøve værktøjet. En lille del af midlerne går til projektlederunderstøttelse af projektet. Socialudvalgets indtægts- og udgiftsbudget vil blive hævet med op til 320.000 kr. i årene 2012-2013. Korrektionen vil blive håndteret i forbindelse med næstkommende sag om bevillingsmæssige ændringer pr. november 2012.

Løsning

Formålet med Socialforvaltningens deltagelse i projektet er at udvikle og afprøve et udredningsværktøj til børn og unge med funktionsnedsættelse, som kan anvendes til at udrede barnets/den unges funktionsniveau. De børn/unge, som værktøjet retter sig mod, er eksempelvis børn/unge med autisme, hvor forældrene har behov for aflastning. På børneområdet stilles der et lovgivningsmæssigt krav om, at der for børn udarbejdes en børnefaglig undersøgelse, jf. servicelovens § 50, hvis der er bekymring eller formodning om, at barnet/den unge har behov for særlig støtte. Gennem den børnefaglige undersøgelse udreder sagsbehandleren barnets/den unges behov. Den børnefaglige undersøgelse indeholder dog ikke et systematisk værktøj til at udrede og beskrive barnets/den unges fysiske og/eller psykiske funktionsnedsættelse.

Det nye redskab til beskrivelse og vurdering af funktionsevne hos børn og unge med funktionsnedsættelse skal således supplere den nuværende sagsbehandling på børnehandicapområdet.

 

Socialstyrelsens formål med værktøjet er dels at sikre en systematisk og helhedsorienteret udredning af barnets/den unges behov samt at skabe rammer for inddragelse af barnet/den unge og familien. Derudover er Socialstyrelsens formål at understøtte bedre vilkår for dokumentation, indsamling af evidensbaseret viden og styring, hvilket også er af stor interesse for Socialforvaltningen. Generelt er det Socialforvaltningens ønske at bidrage til udviklingen af metoder på det sociale område, hvorfor det også blev vurderet relevant at deltage i dette projekt. De øvrige kommuner i pilotprojektet er Herning, Hjørring, Kerteminde og Middelfart.

 


Beskrivelse af værktøjet

Værktøjet er et udredningsskema, hvor sagsbehandleren skal beskrive barnets/den unges situation i forhold til en række faste temaer. Temaerne er i nogen udstrækning de samme, som sagsbehandleren i dag skal udrede gennem den børnefaglige undersøgelse. Disse er eksempelvis barnets/den unges skoleforhold og læring, fritidsforhold og venskaber, barnets/den unges udvikling og adfærd samt en del, der beskriver barnets/den unges relation til familien samt familiens situation generelt. Dog supplerer værktøjet den børnefaglige udredning med, at beskrivelsen af barnets/den unges sundhedsforhold spiller en særlig rolle. Her indgår for eksempel barnets/den unges fysiske og/eller psykiske funktionsnedsættelse, motorik og mobilitet.

I skemaet indsamles oplysninger fra øvrige parter, herunder eksempelvis fra PPR (pædagogisk, psykologisk rådgivning) og læge, som kategoriseres i de relevante temaer, så al relevant information er samlet på systematisk vis. For hvert tema angiver sagsbehandleren en score fra 0-4, hvor 0 er udtryk for, at barnet/den unge ikke har nogen begrænsninger og dermed ikke har behov for støtte, og 4 er udtryk for komplette begrænsninger, hvor barnet/den unge har brug for massiv støtte. De forskelligartede temaer giver en struktureret fortælling om barnet/den unge og familiens behov, hvilket giver et tydeligt billede af hvilken indsats, der er nødvendig og relevant at igangsætte.

Projektet i Socialforvaltningen

Indsatsen er forankret på Handicapcenter København. Udredningsværktøjet anvendes primært i forbindelse med den børnefaglige undersøgelse, jf. servicelovens § 50, hvor der er bekymring for barnets/den unges trivsel og udvikling. Derudover anvendes værktøjet ved ansøgninger om børn, der skal have genoptræning og råd og vejledning, jf. § 11 i serviceloven samt børn, hvor der er behov for afløsning og aflastning, jf. § 84 i serviceloven.

Dækning af merudgifter eller tabt arbejdsfortjeneste efter servicelovens §§ 41 og 42 er også omfattet af projektet. Dog er det aftalt med Socialstyrelsen, at Socialforvaltningen ikke bidrager med afprøvning af værktøjet på disse paragrafområder på grund af handicapcentrets store fokus på at rette op på sagsbehandlingstiderne her.

Projektperioden er fra februar 2012 til juni 2013, og indledningsvist har Socialforvaltningen deltaget i en række workshops med henblik på at udvikle udredningsværktøjet. Siden juni 2012 er sagsbehandlerne gået i gang med at afprøve værktøjet på samtlige af de nye sager, der kommer ind i enheden.

Socialforvaltningens erfaringer hidtil er, at værktøjet understøtter sagsbehandlingen rigtig godt i sager, hvor udfordringen alene knytter sig til barnets/den unges funktionsnedsættelse. I sager, hvor familiens situation også er påvirket af eksempelvis sociale problemer, eller hvis forældrene selv har fysisk eller psykisk funktionsnedsættelse, er der behov for at supplere udredningen med en social dimension. Her kigges der derfor på muligheder for at samtænke værktøjet med Socialforvaltningens eksisterende udredningsprocesser, og Socialforvaltningen er i dialog med Socialstyrelsen om tilpasning af værktøjet.

Økonomi

Socialforvaltningen får dækket de ekstraordinære udgifter, der er forbundet med deltagelsen i projektet (op til 320.000 kr.) og Socialudvalgets indtægts- og udgiftsbudget skal derfor hæves med op til 320.000 kr. i årene 2012-2013. Korrektionen vil blive håndteret i forbindelse med næstkommende sag om bevillingsmæssige ændringer pr. november 2012.

Videre proces

Det er på nuværende tidspunkt Socialforvaltningens vurdering, at det giver god mening at fortsætte anvendelsen af værktøjet også efter projektperiodens udløb. Socialudvalget vil blive forelagt en afsluttende evaluering og status ved projektets afslutning medio 2013.  

                                         Anette Laigaard

                                                                                          /Gitte Bylov Larsen

Beslutning

Indstillingen blev godkendt ved mødets begyndelse

Til top