Mødedato: 18.08.2023, kl. 17:30
Mødested: Park Inn By Radisson, Engvej 171, 2300 København S

Håndtering af medlemsforslag om etablering af stofindtagelsesrum til kvinder

Se alle bilag

Resumé

Borgerrepræsentationen vedtog den 1. juni 2023 et medlemsforslag om etablering af et flere mindre stofindtagelsesrum forbeholdt kvinder. Socialudvalget skal tage stilling til håndteringen heraf. Socialforvaltningen har udarbejdet et budgetnotat til forhandlingerne om budget 2024 om en screeningsbevilling. Socialforvaltningen har ligeledes udarbejdet forslag til bud på en midlertidig, døgnåben stofindtagelsesløsning i perioden frem til, at et permanent stofindtagelsesrum måtte være etableret. 

Indstilling

Socialforvaltningen indstiller, 

  1. at Socialudvalget tager budgetnotat til forhandlingerne om Budget 2024 på en screeningsbevilling vedr. etablering af et eller flere mindre stofindtagelsesrum forbeholdt kvinder, jf. bilag 1, til efterretning.
  2. at Socialudvalget drøfter, om forvaltningen skal igangsætte proces for ændring af driftsoverenskomst for Skyen med henblik på at etablere en midlertidig stofindtagelsesløsning forbeholdt kvinder i perioden frem til, at en permanent løsning måtte være etableret.  
  3. at Socialudvalget godkender, at medlemsforslaget fra Borgerrepræsentationen d. 1. juni 2023 om etablering af stofindtagelsesrum for kvinder er håndteret.

Problemstilling

Borgerrepræsentationen vedtog d. 1. juni 2023 et medlemsforslag fra Socialdemokratiet, SF, Radikale Venstre, Venstre, Alternativet og Dansk Folkeparti, der pålægger Socialforvaltningen at udarbejde en sag om etablering af et eller flere mindre stofindtagelsesrum forbeholdt kvinder, som kan finansieres i forhandlingerne om budget 2024. Stofindtagelsesrummet/-rummene skal: 

  • indrettes til både injektion og rygning
  • etableres på eller så tæt ved de sociale tilbud, som kvinderne i forvejen benytter og opholder sig på – herunder særligt Reden København
  • oprettes i samarbejde med aktører på Vesterbro, der har erfaring med målgruppen og med driften af stofindtagelsesrum. Erfaringer med kønsopdelte stofindtagelsesrum fra andre europæiske lande skal også inddrages.

Socialforvaltningen skal i sagen fremlægge et bud på en akut hjælp til kvinderne i form af en midlertidig, døgnåben stofindtagelsesløsning placeret så tæt ved Reden København som muligt i perioden frem til et permanent stofindtagelsesrum er etableret.

Løsning

I det følgende beskrives hhv. en langsigtet løsning ift. at få etableret stofindtagelsesrum for kvinder samt forvaltningens forslag til en midlertidig løsning, der skal virke fra tidligst primo 2024 frem til, at den langsigtede løsning er etableret.

Etablering af et eller flere stofindtagelsesrum forbeholdt kvinder (langsigtet løsning)
Forvaltningen har udarbejdet et budgetnotat på en screeningsbevilling til budget 2024 om at undersøge muligheden for et eller flere permanente stofindtagelsesrum for kvinder, der kan etableres på eller så tæt på de sociale tilbud, kvinderne i forvejen benytter sig af, jf. bilag 1. Når der er fundet en egnet placering/løsninger, vil der - hvis der skal etableres et eller flere fysiske stofindtagelsesrum - efterfølgende skulle udarbejdes et budgetnotat på en planlægningsbevilling og igen herefter et budgetnotat på en anlægs- samt driftsbevilling.

Forvaltningen vil ifm. screeningen samarbejde med aktører på Vesterbro, der har erfaring med målgruppen og med driften af stofindtagelsesrum. Screeningen vil trække på erfaringer med kønsopdelte stofindtagelsesrum fra andre europæiske lande, ligesom erfaringer fra screeningen for et stofindtagelsesrum på Sundholm også vil blive inddraget. Forvaltningen skal i den forbindelse gøre opmærksom på, at Sundholmscreeningen viste, at små stofindtagelsesrum er forholdsvis dyrere at drifte. Dette skyldes bl.a., at der ifølge Københavns Kommunes kvalitetsstandard for stofindtagelsesrum skal være minimum to sygeplejersker, en socialfaglig medarbejder samt en daglig leder til stede i åbningstiden for hvert stofindtagelsesrum med 1-7 indtagelsespladser. Det skal bemærkes i forlængelse heraf, at det følger af medlemsforslaget, at der skal være tale om en løsning, som skal indrettes til både injektion og rygning, ligesom der skal være tale om et døgnåbent tilbud. 

Forvaltningen vurderer på baggrund af input fra Mændenes Hjem og Samarbejdsforum Indre Vesterbro, at der vil være behov for ca. 50-60 daglige stofindtag i et stofindtagelsesrum for kvinder. Potentialet kan være højere, men det er vanskeligt at vurdere, hvor mange kvinder, der vil foretrække kun at benytte et stofindtagelsesrum for kvinder på en anden lokation end H17. Forvaltningen vurderer, at en del kvinder vil vælge både og, da stofsalget er koncentreret omkring H17.  

I forbindelse med screeningen kan forvaltningen også undersøge, hvilke muligheder der er for at etablere mobile stofindtagelsesrum, som lever op til krav om arbejdsmiljø og de nationale regler omkring drift af stofindtagelsesrum. 
 
I 2025 og 2026 kan kommunerne søge midler via SSA-reserven til et pilotprojekt om kønsopdelte stofindtagelsesrum. Ansøgning om deltagelse i pilotprojektet kan eventuelt indgå i arbejdet frem mod med etableringen af et eller flere stofindtagelsesrum for kvinder.  

Omdannelse af Skyen til midlertidigt stofindtagelsesrum for kvinder
Forvaltningen vurderer, at stofindtagelsesrummet ”Skyen” midlertidigt kan omlægges til at være et stofindtagelsesrum forbeholdt kvinder i perioden frem til et eller flere permanente stofindtagelsesrum måtte være etableret. Forvaltningen foreslår at benytte eksisterende kapacitet, fordi det vurderes at være en konkret, robust og relativt hurtig løsning, der kun i begrænset omfang vil føre til øgede omkostninger på området.

Der er separat indgang til Skyen fra Istedgade, og kvinderne kan derfor tilgå faciliteten uden at skulle ind på Mændenes Hjem. Skyen har dog ikke døgnåbent, men har åben ml. kl. 11.30 og kl. 20.00 alle ugens dage. Hvis åbningstiden skal udvides, skal der afsættes ekstra midler hertil. Det skal ligeledes bemærkes, at Skyen ikke ligger lige ved siden af Reden København.

Som ovenfor nævnt anslås det, at der vil være behov for kapacitet til ca. 50-60 stofindtag dagligt. Skyen har 9 injektionspladser og 8 rygepladser, som vil dække et større behov end det anslåede. En omlægning af Skyen til at være forbeholdt kvinder antages at give et større træk på stofindtagelsesrummet H17 på Halmtorvet, som vil skulle rummes i H17. Desuden vil Skyen ikke kunne bruges som alternativ til H17, når der skal gøres rent på H17, og der vil derfor være helt lukket for stofindtag for andre end kvinder i 1½ time dagligt under rengøringen i H17.

Den midlertidige løsning kræver, at driftsoverenskomsten for Skyen ændres efter gensidig aftale med Mændenes Hjem, som driver Skyen. Løsningen har ikke været drøftet med Mændenes Hjem på nuværende tidspunkt, men forvaltningen kan sætte processen i gang umiddelbart efter Socialudvalgets godkendelse. Processen forventes at løbe hen over efteråret 2023, og den midlertidige løsning vil derfor først kunne blive en realitet primo 2024. Forvaltningen bemærker, at løsningen forventes at generere et øget træk på H17, hvor Mændenes Hjem løbende har gjort opmærksom på, at de vurderer, at budgettet for H17 i forvejen ikke dækker det faktiske behov.

Fortsat risiko for overgreb mod kvinder 
Forvaltningen vurderer, at etableringen af et stofindtagelsesrum forbeholdt kvinder ikke alene kan sikre kvinder på stofscenen mod overgreb. Redens registreringer af vold, voldtægt og overgreb mod kvinder viser således, at langt de fleste overgreb ikke foregår i H17, men i miljøet omkring stofscenen. Mændenes Hjem har fokus på at højne sikkerheden for kvinder i H17 ved bl.a. at afholde brugermøder kun for kvinder, at have toiletter kun for kvinder og ved at have udvalgte medarbejdere med særligt kvindeansvar, der kan kendes på deres nøglesnor.

Økonomi

Skyen kan omdannes til et midlertidig stofindtagelsesrum for kvinder inden for tilbuddets nuværende budget. Dog vil en evt. udvidelse af åbningstiden kræve, at der afsættes midler hertil, ligesom der også skal afsættes midler, hvis Mændenes Hjem skal kompenseres for det øgede træk på H17.

Finansieringsbehovet til en screeningsbevilling til afdækning af muligheden for permanente stofindtagelsesrum for kvinder er 0,2 mio. kr. Efter en evt. screening skal der ligeledes afsættes midler til en evt. planlægnings- og anlægsbevilling.

Videre proces

Budgetnotatet om screeningsbevilling vedr. etablering af et eller flere mindre stofindtagelsesrum forbeholdt kvinder vil indgå i forhandlingerne om budget 2024. Budgetnotatet vil blive justeret på baggrund af Socialudvalgets drøftelser.

Hvis Socialudvalget ønsker den midlertidige løsning jf. ovenstående beskrivelse, vil forvaltningen hurtigst muligt påbegynde dialog med Mændenes Hjem om proces for midlertidig etablering af stofindtagelsesrum forbeholdt kvinder i Skyen.

 

Mikkel Boje

                                         / Eva Stokbro Jensen


Beslutning

Indstillingens 1. at punkt blev taget til efterretning.

SF fremsatte følgende ændringsforslag (ÆF1) til indstillingens 2. at punkt:

“at Socialudvalget pålægger Socialforvaltningen at vende tilbage med en sag vedrørende etablering og drift af et mobilt stofindtagelsesrum eller anden afskærmning både til rygning og injektion hvis muligt, alternativt kun til injektion) til kvinder, placeret så tæt ved Reden København som muligt - dette med henblik på hurtigst muligt at skabe en akut og midlertidig skærmning af kvinderne frem til, at det permanente stofindtagelsesrum måtte være etableret. Sagen skal, jf. BR-beslutning den 1. juni 2023, udarbejdes med henblik på finansiering i forhandlingerne om budget 2024.”

Enhedslisten fremsatte følgende ændringsforslag (ÆF2) til indstillingens 2. at punkt:

"at Socialudvalget pålægger Socialforvaltningen at undersøge mulighederne for et mobilt stofindtagelsesrum til kvinder, herunder lovkrav og rammer, samt komme tilbage med en sag til Socialudvalget i november 2023. ".

Der var afstemning om det af SF fremsatte ændringsforslag (ÆF1) til indstillingens 2. at-punkt:

Stemmer for: 4 (A, B, F, V)

Stemmer imod: 4 (C, Ø)

Undlod at stemme: 0

Der var dermed stemmelighed, og ændringsforslaget (ÆF1) bortfaldt.

Der var derefter afstemning om det af Enhedslisten fremsatte ændringsforslag (ÆF2) til indstillingens 2. at punkt:

Stemmer for: 7 (A, B, C, V, Ø)

Stemmer imod: 0

Undlod at stemme: 1 (F)

Ændringsforslaget (ÆF2) blev dermed vedtaget som nyt 2. at-punkt og erstattede det tidligere 2. at-punkt. Indstillingens nye 2. at-punkt blev derefter godkendt uden afstemning. 

Vicedirektør Anders Møller Jakobsen og kontorchef Eva Stokbro Jensen fra Socialforvaltningen deltog under punktets behandling.

Til top