Mødedato: 18.01.2023, kl. 16:30
Mødested: Rådhuset, stuen, værelse 8

Midtvejsstatus om øget beslutningskompetence i Borgercenter Handicap

Resumé

Socialudvalget orienteres om midtvejsstatus på forsøgsordningen vedrørende øget beslutningskompetence på myndighedsområdet i Borgercenter Handicap. Formålet med initiativet er at udvide sagsbehandlernes nuværende beslutningskompetence og afprøve andre modeller for beslutningstagen end visitationsudvalgene. Formålet er desuden, at beslutninger træffes tættere på borgeren, hvor det er muligt. Denne indstilling skitserer de foreløbige tilbagemeldinger i forhold til medarbejdertilfredsheden. Forvaltningen vurderer, at forsøgsordningen er velmodtaget hos sagsbehandlerne. På trods af forsøgsordningens relativt korte levetid, oplever sagsbehandlerne overordnet set, at forsøgsordningen øger deres trivsel, styrker deres faglighed, og at sagsbehandlingen bliver mere effektiv. Socialudvalget er tidligere blevet orienteret om forsøgsordningen via fredagsmail den 20. april 2022.

Indstilling

Socialforvaltningen indstiller, 

  1. at Socialudvalget tager midtvejsstatus på forsøgsordningen vedrørende øget beslutningskompetence i Borgercenter Handicap til efterretning.

Problemstilling

Borgercenter Handicap har igangsat en forsøgsordning, hvor sagsbehandlernes nuværende beslutningskompetence udvides med en række nye børne- og voksenbestemmelser. Det er sket ud fra et ønske om at styrke servicekulturen, afbureaukratisere arbejdsgange og understøtte et godt arbejdsmiljø. Forsøgsordningen opstartede i oktober 2022 og løber frem til og med marts 2023. Det indgår i forsøgsordningen, at der skal laves en midtvejsstatus om medarbejdernes tilfredshed med forsøgsordningen samt udviklingen i antallet af bevillinger og økonomi.

Øget beslutningskompetence er også knyttet til den afbureaukratiseringsdagsorden, som er aktuel i Socialforvaltningen, hvor målet er at gøre godt socialt arbejde lettere, og som senest blev drøftet i Socialudvalget den 16. november 2022.

Løsning

Socialudvalget præsenteres hermed for en midtvejsstatus på forsøgsordningen. Orienteringen er baseret på en drøftelse, der har været i AfdelingsMED i Borgercenter Handicap. Forud for drøftelsen havde tillidsrepræsentanterne spurgt deres kollegaer, hvordan de oplevede forsøgsordningen samt hvilke fordele og ulemper, der knyttede sig til den. Det skal understreges, at erfaringerne er baseret på forsøgsordningens relativt korte levetid.

Øget trivsel

Generelt fortæller sagsbehandlerne, at forsøgsordningen øger deres trivsel, og at de oplever en højere grad af tillid, hvilket giver dem mere mod på arbejdet. Derudover fortæller flere, at de oplever, at sagsbehandlingen er mere effektiv, og at de i højere grad har mulighed for at tilrettelægge deres arbejde i forhold til deres øvrige sagsstamme. Endvidere oplever flere sagsbehandlere, at deres psykologiske tryghed øges, fordi ansøgninger nu drøftes mere systematisk på teammøder end tidligere.

Styrket faglighed

Sagsbehandlerne oplever også, at forsøgsordningen bidrager til at højne deres faglighed, styrke selvstændigheden og den faglige stolthed. Endvidere tilkendegiver sagsbehandlerne, at de oplever, at forsøgsordningen medfører flere faglige drøftelser og at der, hyppigere end før, sker en uformel kollegial sparring, hvilket sagsbehandlerne oplever styrker fagligheden og læringskulturen.

Bedre borgerservice

Ydermere oplever sagsbehandlerne, at de leverer en bedre service til borgerne og deres pårørende, fordi de hurtigere kan give svar. Sagsbehandlerne vurderer, at det særligt er i forhold til opfølgninger, at der leveres en bedre service. I forbindelse med opfølgninger fortæller sagsbehandlere, at man i kraft af sit virke ikke kan undgå at skabe en form for utryghed hos borgerne, da man potentielt set kan vurdere, at deres tilbud skal ændres eller helt ophøre. Derfor giver det en ro og et godt udgangspunkt for borgerrelationen, at man som sagsbehandler allerede på opfølgningsmødet kan vejlede om, hvorvidt borgers indsats kan fortsætte i samme gænge som hidtil, eller om bevillingen ændres.

Ulemper ved forsøgsordningen

Få sagsbehandlere oplever, at der også er ulemper forbundet med forsøgsordningen. Sagsbehandlerne kan opleve, at det øgede faglige ansvar kan være vanskeligt at forvalte, i og med ens faglige vurderinger ikke kvalitetstjekkes på visitationsmøder. En anden ulempe er, at man som sagsbehandler kan være i tvivl om, hvorvidt ens faglige vurdering af serviceniveauet stemmer overens med kollegaernes. En eventuel forskel ville kunne forårsage en skævvridning i serviceniveauet over for borgerne. Sagsbehandlerne vurderer dog, at kutymen er at sparre med kollegaer, såfremt man er i tvivl om serviceniveauet.

Udvikling i bevillinger og økonomi

I forhold til udviklingen i bevillinger og økonomi, er det på nuværende tidspunkt for tidligt at give en midtvejsstatus, da datagrundlaget er for spinkelt. Borgercenter Handicap vil analysere data for udvalgte paragraffer, når forsøgsordningen har løbet indtil slutningen af marts 2023. Formålet er at identificere udviklinger forårsaget af øget beslutningskompetence. Undervejs i forsøgsordningen afholdes områdevise økonomimøder i forhold til forbrug og udvikling. Det vil dermed blive opdaget, hvis der er en atypisk udvikling knyttet til en specifik børne- eller voksenbestemmelse. Desuden er de særligt omkostningstunge børne- og voksenbestemmelser, som fx bevilling af døgntilbud, fortsat på visitationsmøder.

Økonomi

Indstillingen har ingen økonomiske konsekvenser.

Videre proces

Borgercenter Handicap vurderer løbende, om der er behov for justeringer og yderligere udvidelser af sagsbehandlernes beslutningskompetence. Dette har resulteret i, at der siden forsøgsperiodens opstart er givet yderligere beslutningskompetence på tre børnebestemmelser.

Socialudvalget får en opfølgende orientering inden sommerferien 2023, når forsøgsperioden er afsluttet. Sagen vil have fokus på både medarbejdertrivslen samt en analyse af udviklingen på bestemte børne- og voksenbestemmelser.

Borgercenter Handicap forventer, at projektet overgår til drift efter evalueringen.

 

Mikkel Boje

                                                                  / Mette Boskov Vedsmand og Tine Kock Nielsen

Beslutning

Indstillingen blev taget til efterretning.

Vicedirektør Mette Boskov Vedsmand, borgercenterchef Lise Valentin Bayer og kontorchef Tine Kock Nielsen deltog under punktets behandling. 

Til top