Mødedato: 17.06.2020, kl. 16:30
Mødested: Rådhuset, stuen, værelse 8

Valg af løsning for normalisering af driften på handicapområdet

Se alle bilag

Resumé

Socialudvalget skal tage stilling til, hvordan driften på handicapområdet kan normaliseres. Baggrunden er, at Social- og Indenrigsministeriet den 10. juni 2020 offentliggjorde, at COVID-19-bekendtgørelsen ophæves pr. 17. juni 2020. Det indebærer, at det ikke længere er muligt for kommunerne midlertidigt at fravige deres forpligtelser på socialområdet pga. corona-virus. Samme dag udsendte ministeriet også retningslinjer for genoptagelse af aktiviteter på socialområdet.

Indstilling

Socialforvaltningen indstiller,

1. at Socialudvalget godkender, at forvaltningen normaliserer driften i Borgercenter Handicap med løsningen i scenarie 1, hvor dag- og beskæftigelsestilbud åbnes for borgere i risikogruppen med et afstandskrav på en meter, og at der derudover ikke ændres ved tilrettelæggelsen af tilbuddet.

Hvis 1. at-punkt ikke godkendes, indstiller Socialforvaltningen,

2. at Socialudvalget godkender, at forvaltningen normaliserer driften i Borgercenter Handicap med løsningen i scenarie 2b, hvor dag- og beskæftigelsestilbud åbnes for borgere i risikogruppen med et afstandskrav på to meter, og der oprettes flere hold i de eksisterende lokaler.

Problemstilling

Social- og Indenrigsministeriet skrev den 10. juni 2020, at den særlige COVID-19-bekendtgørelse ophører pr. 17. juni 2020, og at socialområdet på samme dato skal være normaliseret. Dermed bortfalder de midlertidige afgørelser, der er truffet efter bekendtgørelsen. I stedet træder de oprindelige afgørelser for borgerne i kraft, så borgerne igen skal modtage den fulde hjælp og støtte. Der skal træffes en ny afgørelse om anden hjælp til borgeren, hvis det ikke er hensigtsmæssigt at genoptage den oprindelige hjælp pga. den aktuelle smittesituation, f.eks. hvis borgeren er i risikogruppen.

Kommunerne skal fortsat følge sundhedsmyndighedernes retningslinjer om corona-virus, men i de tilgængelige retningslinjer er det uklart, om afstandskravet er en eller to meter og i hvilket omfang dette hensyn står over hensynet om, at borgerne igen skal have deres visiterede ydelse som før corona-situationen.

Afstandskravet har betydning for normaliseringen af området, da dag – og beskæftigelsestilbuddene aktuelt har et afstandskrav på en meter. Der er rent fysisk ikke plads til, at alle borgere kommer tilbage i deres dagtilbud, hvis der skal være to meters afstand til dem, der er i risikogruppen. Derfor ønsker forvaltningen udvalgets stillingtagen til, hvordan der kan ske en normalisering af handicapområdet.

Løsning

Myndighedsområdet i Borgercenter Handicap er normaliseret, og på alle døgntilbud er indsatsen tilrettelagt med to meters afstand borgerne imellem og mellem borgere og medarbejdere. Der anvendes værnemidler, når der skal ydes tættere fysisk støtte af medarbejderne. Denne praksis gælder også alle tilbud til børn. På voksenområdet er alle dag- og beskæftigelsestilbud åbne for borgere, der ikke er i risikogruppen jf. Socialudvalgets beslutning den 20. maj 2020. Forvaltningen mangler dermed at åbne dag- og beskæftigelsestilbud til voksne i risikogruppen, før handicapområdet er normaliseret. I det følgende beskrives de mulige løsninger.

Scenarie 1: Dag- og beskæftigelsestilbud åbnes for borgere i risikogruppen med et afstandskrav på en meter
Afstandskravet på to meter overholdes kun der, hvor det er muligt, og alle sundhedsmæssige retningslinjer følges fortsat. Forvaltningen vil kunne åbne for modtagelsen af alle borgere i dagtilbud, hvis det sker med udgangspunkt i en meters afstandskrav og det kan ske i løbet af en-to uger. Borgercenteret vil skulle tale med de enkelte borgere, deres værger og pårørende for at sikre sig deres ønske om at starte, og at de er trygge ved det. Derefter vil der blive arrangeret kørsel m.m.

Borgerne vil så vidt muligt blive inddelt i små og faste grupper, så smittekæder reduceres og eventuelle smitteudbrud hurtigt kan inddæmmes. Aktiviteter vil så vidt muligt blive afviklet udendørs, og aktiviteter med risiko for dråbesmitte vil blive fravalgt de steder, hvor der er borgere i risikogruppen, og hvor afstandskravet på to meter ikke kan fastholdes. Borgercenteret vil tilbyde øget brug af værnemidler til borgere og medarbejdere for at skabe øget tryghed og forebygge smittespredning.

Scenarie 2: Dag- og beskæftigelsestilbud åbnes for borgere i risikogruppen med et afstandskrav på to meter
Borgere i risikogruppen vil modtage et dagtilbud, der ikke er identisk med det tilbud de modtog før corona-virus, og det vil for flere borgere betyde et reduceret tilbud ift. antal dage/timer.

Borgercenteret skal træffe individuelle og konkrete afgørelser i mindst 163 sager og muligvis for alle, der modtager dag- og beskæftigelsestilbud, så det stemmer overens med, hvordan støtten kan gives på nuværende tidspunkt. Der skal evt. ydes supplerende støtte på de dage, hvor borgeren ikke får et dag- og beskæftigelsestilbud, for at imødekomme borgerens samlede støttebehov i lighed med situationen før corona-virus. Til scenarie 2 er der tre modeller for at kunne opretholde afstandskravet på to meter (se desuden bilag 1):

  • 2a: Borgercenteret etablerer yderligere fysisk kapacitet og opnormeres til borgere i risikogruppe (aktuelt 163 borgere). Forvaltningen råder aktuelt ikke over den nødvendige fysiske kapacitet og det vil være nødvendigt at indgå nye lejeaftaler, hvor der også skal ske tilpasninger, før de kan anvendes af målgruppen. Denne løsning er omkostningstung og en del borgere forventes at skulle vente i flere måneder på at få deres tilbud. Der skal træffes nye afgørelser for borgerne, hvis forvaltningen ikke kan skaffe den nødvendige fysiske kapacitet og må tilbyde alternative løsninger. Det kan f.eks. være øget hjemmevejlederstøtte og ledsagelse, hvilket indebærer en opnormering i hjemmevejlederkorpset og på botilbud.  
  • 2b: Borgercenteret udvider ikke med fysisk kapacitet, men danner flere hold på dag- og beskæftigelsestilbuddene og tilbyder dem andre dage efter behov. Flere borgere vil modtage færre dage/timer end før corona-virus. Ministeriet har oplyst, at støtten kan omlægges til andre dage og/eller forskudte tidspunkter. Det vil være nødvendigt at træffe nye afgørelser i mindst 163 borgersager, hvis det skal forstås bogstaveligt, at borgerne skal modtage den fulde støtte som før. Der vil sandsynligvis være flere borgere, der skal have nye afgørelser, da den ændrede holdplanlægning også berører borgere, der ikke er i risikogruppen pga. den manglende fysisk kapacitet.
  • 2c: Borgercenteret udvider hverken kapaciteten eller antallet af hold. Alle borgere i risikogruppen modtager derfor en konkret sagsbehandling og vurdering af alternative muligheder for støtte til dækning af deres behov jf. serviceloven. Det vil bl.a. være øget hjemmevejlederstøtte og ledsagelse som under model 2a. Myndighedsopgaven skal planlægges under hensyn og prioritering af øvrige myndighedsafgørelser, og det vil derfor ske over en periode, hvilket betyder, at rekruttering til øget hjemmevejledning og ledsagelse også må ske gradvis i takt med, at der visiteres hertil.  

Teststrategi
Der er udarbejdet vejledninger til alle tilbud om borgercenterets test-strategi, som offensivt sikrer test af alle borgere og medarbejdere, når der opstår en situation med mistanke og/eller konstateret smitte. Der kan rekvireres testning via 1813 samme dag med resultat senest dagen efter, hvilket muliggør hurtigt smitteinddæmning.  

Forvaltningen har kontaktet Styrelsen for Patientsikkerhed og drøftet, om styrelsen vil anbefale, at der med en fastlagt kadence testes både borgere og medarbejdere, uanset at de er symptomfrie parallelt med drøftelserne på plejehjemsområdet for ældre. Det anbefaler Styrelsen for Patientsikkerhed ikke aktuelt.

Økonomi

Der vil være øgede udgifter til åbning af dag- og beskæftigelsestilbud for alle borgere i risikogruppen. Afhængig af model vil der være øgede udgifter til værnemidler, kørsel, personale og bygningskapacitet (leje, tilpasning og indretning). Det er usikkert i hvilket omfang udgifter til udvidelse af bygningskapacitet vil kunne henføres til corona-omkostninger.  

Videre proces

Forvaltningen vil normalisere driften af handicapområdet i overensstemmelse med den valgte løsning. Derudover vil forvaltningen søge vejledning hos relevante myndigheder om, hvordan forvaltningen bedst muligt udmønter den valgte løsning i praksis.

Nina Eg Hansen

                                         / Mette Boskov Vedsmand

Beslutning

Sagen blev behandlet efter punkt 3.

Indstillingens 1. at-punkt blev godkendt.

Vicedirektør Mette Boskov Vedsmand og kontorchef Eva Stokbro Jensen deltog under punktets behandling.

Til top