Mødedato: 17.05.2006, kl. 16:00

Ansøgning fra Claus Ørsted Film om økonomisk støtte til udarbejdelse af dokumentarfilm om børns ophold på observationskoloni (bilag)

Se alle bilag

Ansøgning fra Claus Ørsted Film om økonomisk støtte til udarbejdelse af dokumentarfilm om børns ophold på observationskoloni (bilag)

Socialudvalget

 

DAGSORDEN

for ordinært møde onsdag den 17. maj 2006

 

 

9.      Ansøgning fra Claus Ørsted Film om økonomisk støtte til udarbejdelse af dokumentarfilm om børns ophold på observationskoloni (bilag)

 

SUD 215/2006  J.nr. 184/2006

 

 

INDSTILLING

Socialforvaltningen indstiller

 

at Socialudvalget ikke mødekommer ansøgningen om økonomisk støtte til udarbejdelse af dokumentarfilm om børns ophold på observationskoloni, som er fremsendt af Claus Ørsted Film.

 

 

 

RESUME

Se sagsbeskrivelsen.

SAGSBESKRIVELSE

Filminstruktør Claus Ørsted har i henvendelse af d. 13. januar 2006 til Socialborgmester Mikkel Warming ansøgt Socialforvaltningen om 75.000 kr. i støtte til en dokumentarfilm om observationskolonien Furesøkolonien. Formålet med filmen er at følge 2-3 børns ophold på kolonien gennem et halvt år for derigennem at sætte fokus på deres udvikling. Et andet omdrejningspunkt i filmen er de udfordringer, som observationskoloniens personalegruppe står overfor i arbejdet med de såkaldt "uunderviselige" børn. Socialborgmesteren har efterfølgende sendt ansøgningen til Socialudvalget til videre foranstaltning.

 

Det indstilles, at der gives afslag på ansøgningen, idet Furesøkolonien tilhører Børn- og Ungeforvaltningens ressortområde.

 

Furesøkolonien er en af Købehavns Kommunes i alt 3 observationskolonier[1]. Kendetegnende for de 3 observationskolonier er, at de fungerer som specialskoler for elever med adfærdsmæssige problemer. Målgruppen er børn i alderen 7-14 år, og der undervises fra 1. til 7. klassetrin. 

 

Den primære opgave for observationskolonierne er at observere eleverne og kortlægge deres ressourcer, sociale og intellektuelle funktionsniveau samt behov, således der kan tilrettelægges et passende skoletilbud til eleverne, når koloniopholdet ophører. Under opholdet modtager eleverne individuelt tilrettelagt undervisning på mindre skolehold, således der tages udgangspunkt i deres skolemæssige situation og faglige forudsætninger.

Længden på et koloniophold varierer efter elevernes behov, men typisk har det en varighed på ca. 3 - 12 mdr. Indstillingen til opholdet sker gennem Pædagogisk Psykologisk Rådgivning (PPR) i samråd med forældrene og klasselæreren.

 

Det lovmæssige grundlag for observationskolonierne forefindes i §§ 20, stk. 1 og 20, stk. 3 i Bekendtgørelse af lov om folkeskolen. Det er alene læreruddannet personale, som varetager opgaverne på observationskolonierne såvel i skole- og fritiden som i nattetimerne. Kolonierne har åbent hele døgnet fra søndag eftermiddag til fredag eftermiddag, hvor eleverne tager på weekend hos deres pårørende. De tre observationskolonier har en samlet normering på 60 elevpladser pr. år.

 

Ifølge undersøgelsen "Mål- og Resultatstyring – Observationskolonierne", som Udannelses- og Ungdomsforvaltningen udarbejdede i 2002, vendte 76 % af eleverne i skoleårene 2000-2002 tilbage til folkeskolen, mens 11 % blev visiteret til speciallæseklasser, tale- eller høreklasser etc. De resterende 13 % blev genplaceret i døgntilbud, herunder på døgninstitutioner, behandlingshjem, kostskoler mv.

 

Socialforvaltningen har som anført i redegørelsen ovenfor ikke nogen indflydelse på eller andel i observationskolonierne. Endvidere er Socialforvaltningen heller ikke involveret i det arbejde, der udføres på de tre kolonier, da observationskolonierne udelukkende er en foranstaltning i henhold til folkeskoleloven.

 

I henhold til kompetencedelingen mellem Børn- og Ungeforvaltningen og Socialforvaltningen bliver Socialforvaltningen kun inddraget, når et barn har så store sociale problemer, at det ikke kan genplaceres i et af folkeskolens tilbud og dermed må overføres til de sociale myndigheder. Dette drejer sig om et klart mindretal blandt børnene.

 

Socialforvaltningen skal gøre opmærksom på, at ansøger har oplyst, at han ultimo sidste år fik afslag på sin ansøgning om økonomisk støtte til filmprojektet fra den daværende Uddannelses- og Ungdomsforvaltning.

 

 

MILJØVURDERING

Sagstypen er ikke omfattet af Socialforvaltningens positivliste over sager, der skal miljøvurderes.

 

 

ØKONOMI

Ansøger anmoder Socialudvalget om 75.000 kr. til filmen. Ifølge ansøgers vedlagte finansieringsplan og jf. vedlagte telefonnotat vil ansøger desforuden søge om økonomisk støtte fra Børne- og Ungdomsforvaltningen (75.000 kr.), Undervisningsministeriet (65.000 kr.) samt unavngivne fonde (51.225 kr.). Omkostninger til dokumentarfilmen udgør i alt 266.225 kr.

 

Da observationskolonier ligger udenfor Socialforvaltningens område, anbefales det at afvise anmodningen om støtte på 75.000 kr.

 

 

ANDRE KONSEKVENSER

Ingen.

 

 

HØRING

Ingen.

 

 

BILAG

  • Ansøgning fra Claus Ørsted Film
  • Ov erslag over produktionsomkostninger fra Claus Ørsted Film
  • CV for Claus Ørsted
  • Kvitteringsbrev fra Socialborgmester Mikkel Warming
  • Telefonnotat vedr. samtale med instruktør Claus Ørsted

 

 

 

 

 

 

 

 

Grethe Munk            /Sven Bjerre

 

 

 

 


 



[1] Furesøkolonien er beliggende i Birkerød, mens Terrasserne og Kallehave Strand er beliggende i henholdsvis Fredensborg og Kalvehave.

Til top