Mødedato: 17.05.2006, kl. 16:00

Etablering af social behandlingsgaranti til 15 - 18-årige stofafhængige. (Udmøntning af midler til udsatte unge i budgetaftalen 2006.)

Etablering af social behandlingsgaranti til 15 - 18-årige stofafhængige. (Udmøntning af midler til udsatte unge i budgetaftalen 2006.)

Socialudvalget

 

DAGSORDEN

for ordinært møde onsdag den 17. maj 2006

 

 

21.      Etablering af social behandlingsgaranti til 15 - 18-årige stofafhængige. (Udmøntning af midler til udsatte unge i budgetaftalen 2006.)

 

SUD 220/2006  J.nr. 220/2006

 

 

INDSTILLING

Socialforvaltningen indstiller til Socialudvalget,

 

at Socialudvalget tiltræder forslaget til implementering af behandlingsgaranti til 15 – 18-årige stofafhængige.

 

 

RESUME

Ved en ændring af Serviceloven fra maj måned 2005 blev Socialministeren bemyndiget til at fastsætte regler om garanti for social behandling for stofmisbrug af unge under 18 år i særlige tilfælde. Socialministeriet udsendte sin bekendtgørelse om emnet i september 2005, til ikrafttrædelse den 1. oktober 2005.

 

Til gennemførelse af behandlingsgarantien for 15-18- årige stofafhængige er der i Københavns Kommune afsat 3,8 mill. kr. (FAU 567/200), hvortil kommer DUT-kompensation til starten på 980.000 kr. i 2006 og 740.000 kr. årligt i årene frem.

 

Behandlingsgarantien blev drøftet på Familie- og arbejdsmarkedsudvalgets møde d. 7. december 2005 (FAU 649/2005 j.nr. 612/205). Forvaltningen blev på mødet bedt om at fremkomme med et forslag til udmøntning af puljen til behandlingsgarantien.

 

I denne indstilling fremlægges der forslag om:

  • Etablering af en projektafdeling i tilknytning til en eksisterende døgninstitution
  • Styrkelse af forældrearbejdet
  • "Flyvende medarbejdere"
  • Udvikling af en hjemmeside for bekymrede forældre i tilknytning til det ambulante behandlingsarbejde.

 

Med implementering af planen lever Socialforvaltningen ikke blot fuldt ud op til de krav, som lovgivningen stiller, men vil også være godt klædt på til at møde de udfordringer, som unges stofmisbrug stiller forvaltningen overfor. 

 

 

SAGSBESKRIVELSE

 

1. Lovgivningsmæssige krav til Socialforvaltningen.

Socialministeriet udsendte i september måned 2005 bekendtgørelse af 11. august 2005 "Bekendtgørelse om garanti for social behandling for stofmisbrug af unge under 18 i særlige tilfælde" Bekendtgørelsen trådte i kraft 01.10.05.

 

Af bekendtgørelsen fremgår bl.a. følgende:

1) Målgruppen er unge, som på grund af stofmisbrug har alvorlige sociale og adfærdsmæssige problemer, der medfører, at den unge ikke kan fungere i forhold til familie, uddannelse, arbejde eller skole ( § 2, stk. 1).

 

2) Den sociale behandlingsgaranti gælder kun i de særlige tilfælde, hvor stofmisbruget har udviklet sig sådan, at den unge ikke kan modtage den almindelige støtte efter servicelovens kap. 8 (Særlig støtte til børn og unge), førend der er sat en social behandling i gang i forhold til stofmisbrugsproblemet (§ 2, stk. 2).

 

3) Det er amtskommunen, der foretager den faglige vurdering (§ 1, stk. 5).

 

4) Tilbudet skal iværksættes senest 14 dage efter henvendelsen til amtskommunen (§ 1, stk. 2).

 

5) Amtskommunen er ansvarlig for antallet af pladser og muligheden for ambulant behandling jf. servicelovens § 51 (§ 4, stk. 2).

 

6) Det er kommunen, der er ansvarlig for, at sagen undersøges og for udarbejdelse af handleplanen for den samlede indsats jf. servicelovens § 58a, stk. 4 (§ 4, stk. 1). Der er tale om en af de situationer, hvor kommunen har pligt til at udarbejde en handleplan (Pligten foreligger, når der er tale om et behandlingskrævende stofmisbrug). § 58a, stk. 4 trådte i kraft 1. januar 2005.

 

2. Hvordan administreres reglerne i København?

Det er Børnefamilieteamet, der er ansvarlig for, at sagen undersøges og for udarbejdelsen af handleplanen for den samlede indsats.

 

Det er "U-turn", (Københavns Kommunes misbrugsbehandlingsinstitution for unge), som foretager den faglige vurdering af, om situationen er omfattet af garantien for social behandling i det enkelte tilfælde. Ligesom institutionen er ansvarlig for, at 14 dages fristen overholdes.

 

3. Hvor stort er problemet?

I "Sundhedsprofil for unge i København 2005" udgivet af Sundheds- og Omsorgsforvaltningen når forvaltningen frem til følgende:

 

8 pct. af elverne i 7. klasse, 24 pct. af eleverne i 9 kl. og 51 pct. af eleverne i 2. gymnasieklasse har prøvet at ryge hash.

 

Man har også spurgt om, hvor mange der har et regelmæssigt forbrug af hash defineret som rygning af hash få gange om måneden, hver weekend eller dagligt, og her ser tallene ud som følger:

 

1 pct. af eleverne i 7. kl., 3 pct. af eleverne i 9. kl. og 4 pct. af eleverne i 2. g. ryger regelmæssigt.

 

I alt 69 unge eller 3 pct. af den samlede undersøgelsespopulation har prøvet hårde stoffer. Dvs. kokain (62 elever), amfetamin (38 elever), ecstasy, heroin og lightergas/lim (hver 35 elever). Der er dog overlap, således at det er en relativt lille gruppe, som især eksperimenterer med de såkaldte feststoffer, kokain, ecstasy og amfetamin.

 

Sammenlignet med tidligere undersøgelser konkluderer man, at forbruget har "stabiliseret sig på et højt niveau".

For så vidt angår de hårde stoffer ses der en tendens til, at både antallet af elever der er blevet tilbudt stoffet og antallet af elever, der har prøvet hårde stoffer er faldet.

 

Det er gruppen af unge med et regelmæssigt forbrug af hash, som Socialforvaltningen primært skal være opmærksom på. Det er i denne gruppe, man finder de unge, hvor et højt forbrug af hash (og andre stoffer) kombineret med sociale, familiemæssige og psykiske problemer risikerer at lægge alvorlige hindringer i vejen for en normal udvikling.

 

Forvaltningen har i en tidligere undersøgelse "Misbrug i et ungdomsperspektiv" vurderet, at denne gruppe udgør ca. 450 unge (Familie- og Arbejdsmarkedsforvaltningen, Københavns Kommune 1999: "Misbrug i et ungdomsperspektiv").

 

Den gruppe af unge, som den sociale behandlingsgaranti i bekendtgørelsen sigter på, er dog langt mindre. Her er der tale om unge, som har et stort regelmæssigt forbrug af mange forskellige stoffer og om unge, som er ude af stand til at opfylde de normale kontakter og forpligtigelser. Socialforvaltningen skønnede i den nævnte undersøgelse, at gruppen andrager 50 – 100 unge.

 

Der kan med andre ord skelnes mellem 2 forskellige målgrupper for Socialforvaltningens arbejde med unge stofmisbrugere:

 

Målgruppe 1: Den relativt store gruppe unge med et problemgivende forbrug af hash og andre stoffer, som er istand til at profitere af ambulante tilbud: Primært "U-turn".

 

Målgruppe 2: Den meget lille gruppe unge, hvor et ambulant tilbud er utilstrækkeligt, og som har brug for et kortvarigt individuelt tilrettelagt døgnforløb for at bryde med et destruktivt mønster og muliggøre en konstruktiv dialog om fremtiden. Skønsmæssigt drejer det sig om 10 – 15 tilfælde på årsplan.

 

Socialforvaltningen har ikke svært ved at leve op til den ret begrænsede sociale behandlingsgaranti, som lovgivningen hjemler jf. beskrivelsen om de lovmæssige krav til Socialforvaltningen i indstillingens punkt 1. Ambitionen i København har dog allerede med etableringen af "U-turn" i 2004 været at forholde sig til de reelle problemer hos de unge og deres forældre. Forslagene i det følgende handler derfor først og fremmest om at udbygge og kvalificere det behandlingsarbejde, som allerede udføres.

 

4. Hvad gør Socialforvaltningen i dag?

Københavns Kommune etablerede i 2004 "U-turn", et ambulant socialt behandlingstilbud til unge misbrugere mellem 14 og 23 år med et problemgivende brug af rusmidler. Institutionen yder social behandling i form af strukturerede gruppeforløb – om dagen for de yngre unge, om aftenen for de ældre unge – samt individuel behandling.

 

At der er tale om social behandling betyder, at der lægges vægt på en pædagogisk tilgang i behandlingen af de unge. Det strukturerede program, der lægges for den enkelte unge, rummer både regulær undervisning og udviklende aktiviteter. For de unge under 18 år betyder det fx., at man henter de unge, som har svært ved at komme op om morgenen. Der lægges også meget vægt på at inddrage forældrene i problemløsningen.

 

Etablering af et behandlingsforløb kræver altid, at den unge er henvist fra et Socialcenter – for de unge under 18, som led i en handleplan.

 

Udover social behandling har "U-turn" en omfattende rådgivningsvirksomhed i forhold til bekymrede forældre og professionelle fx. skolelærere eller døgninstitutionsmedarbejdere, som har brug for rådgivning om, hvordan man takler de unges misbrugsproblemer.

 

Endvidere har "U-turn" til opgave at være videncenter på området unge og misbrug.  Medierne trækker flittigt på institutionens viden på området.

 

5. Vurdering af behandlingskapaciteten.

 

5.1 Den ambulante behandlingskapacitet.

"U-turns" behandlingskapacitet er på ca. 36 årspladser svarende til ca. 80 behandlingsforløb årligt. Unge under 18 år tegner sig for ca. ½ delen af behandlingsforløbene. I dette tal er ikke medregnet de meget betydelige og vigtige rådgivningsopgaver, som "U-turn", som nævnt løser i forhold til forældre, og professionelle.

 

"U-turns" behandlingstilbud dækker først og fremmest målgruppe 1, den relativt store gruppe unge med et problemskabende brug af rusmidler, hvor "U-turns" behandlingstilbud af Børnefamilieteamet vurderes, som det mest velegnede middel til at ændre udviklingen til noget bedre for den enkelte unge. jvf. pkt. 2.2.

 

Indtil for nyligt var "U-turns" behandlingskapacitet fuldt tilstrækkelig. I de seneste måneder er denne situation afløst af et pres på behandlingskapaciteten. Det er for tidligt at sige, om dette pres er permanent, eller om det skyldes særlige faktorer, som fx. at sagsbehandlerne finder "U-turns" tilbud tiltrækkende og derfor "overbetoner" den unges misbrugsproblemer i forbindelse med visitationen. Forholdet er det, at en høj procentdel af de unge, som Børnefamilieteamet lægger handleplaner for, har et større eller mindre misbrugsproblem.

 

Kommunen var opmærksom på dette i forbindelse med etablering af "U-turn" og lagde derfor den langsigtede strategi at "U-turn" - når behandlingskonceptet var indarbejdet - skulle arbejde aktivt for at videregive sin viden til døgninstitutioner for unge, ungerådgivninger mfl., som har daglig kontakt med unge med misbrugsproblemer med henblik på at øge disse institutioners evne til selv at arbejde med den unges misbrugsproblemer. Det er alt for tidligt at vurdere, om denne strategi virker. Det er derfor også for tidligt at overveje en egentlig udvidelse af den ambulante behandlingskapacitet. Derimod kan der være grund til at udvide "U-turns" kapacitet på andre felter fx. i forhold til forældrearbejdet. Jvf. nedenfor.

 

5.2 Døgnbehandlingskapaciteten.

Stort set alle døgninstitutioner, som arbejder med unge, kender til arbejdet med misbrugsproblemer. I langt de fleste tilfælde er institutionerne også i stand til at håndtere dette problem, som en del af de problemstillinger, der samlet set skal arbejdes med sammen med den enkelte unge.

 

I ganske få tilfælde - skønsmæssigt 10 - 15 på årsplan - antager den unges misbrugsproblemer en karakter, som får institutionsforløbet til at bryde sammen. Her er der brug for en kortvarig og præcis socialpædagogisk indsats skræddersyet til den enkelte unge for at

rede trådene ud og lægge en ny plan, som kan bringe det langsigtede behandlingsforløb tilbage på sporet (Se nedenfor).

 

6. Forslag til nye tiltag for at leve op til garantien for social behandling for stofmisbrug af unge under 18 år i særlige tilfælde.

Nedenfor er opstillet 3 nye initiativer, som foreslås iværksat med henblik på at leve op til den sociale behandlingsgaranti for unge stofmisbrugere.

 

6.1 Forslag til etablering af en projektafdeling i tilknytning til en eksisterende døgninstitution, med speciale i unge med massive misbrugsproblemer. 

 

Målgruppe: Unge (fra målgruppe 2), hvor misbrugsproblemet - ofte i kombination med andre problemer - antager en karakter, som får de iværksatte sociale foranstaltninger for den unge til at bryde sammen eller forhindre at iværksættelse af nødvendige foranstaltninger overhovedet kommer i gang.

Formål: Nedtrapning (hvis det er relevant), etablering af en relation til den unge, udredning af relevante problemer og planlægning af det videre forløb.

Indhold: Et projektforløb skal kunne etableres med meget kort varsel dvs. max. 14 dage fra beslutning til etablering af forløb. Projektforløbet varer maximalt 3-4 mdr.

 

Projektafdelingen arbejder med individuelt tilrettelagte døgnforløb.

I første fase tager 4 pædagoger (2 ad gangen) på tur med den unge. I denne fase er høj mobilitet og højt aktivitetsniveau vigtigt for at nedtrappe og "fange den unge ind".

 

I fase 2 arbejdes der - afhængigt af den enkelte unge - fortsat på individuel basis med mere langsigtede mål, som vil indbefatte fremtidige planer for arbejde, uddannelse, boform mv.

Det individuelle arbejde suppleres med gruppeorienterede forløb, som indebærer terapeutiske samtaler samt undervisning.

 

I fase 3 planlægges overgangen fra projektforløbet til det videre forløb omhyggeligt i tæt samarbejde med unge, forældre og Børnefamilieteam.

 

Kapacitet: 8 - 12 unge pr. år.

Økonomi: 2,58 mill. kr.

 

Projektafdelingen etableres i tilknytning til Akutinstitutionen "Lundtoftegade", idet denne institution dels har stor erfaring med hashmisbrugende unge og dels har et stort kendskab til den projektrelaterede arbejdsform.

 

6.2. Forslag til udbygning af "U - turns" samarbejde med socialcentrene, forældrearbejde og opsøgende arbejde.

 

6.2.1."Flyvende medarbejdere".

 

Formål: Disse medarbejdere skal hjælpe med at sikre, at Børne- familieteamene i tilstrækkeligt omfang får indarbejdet problematikken unge og rusmidler i undersøgelsesarbejdet og i udarbejdelsen af handleplanerne for den unge - i de tilfælde, hvor det er rigtigt og relevant.

Indhold: Den flyvende medarbejders opgave løses ved deltagelse i møder med sagsbehandler og/eller den unge og familien hvor misbrug er et centralt problem. Det kan også ske i form af opsøgende arbejde i forhold til unge, som er svære at motivere for selv at opsøge "U-turn".

Kapacitet: 24 sager på årsplan.

Økonomi: 0,5 mill. kr.

 

6.2.2. Forældrearbejde - i grupper - i forhold til unge, som er i behandling.

 

Målgruppe: På trods af svære opvækstvilkår giver næsten 70 pct. af de unge i "U-turn" udtryk for, at de føler sig meget tætte på deres forældre – en tilknytning og kontakt, der er vigtig i kampen mod misbruget. Der er derfor meget stor gevinst for den unge i en forbedret kommunikation med forældrene.

Metode: Intensivt gruppearbejde med forældre til unge, som er i behandling.

Formål: At give forældrene mulighed for at støtte hinanden samtidig med, at de dermed bliver bedre til at støtte deres børn.

Kapacitet: 12 - 16 forældre om året.

Økonomi: Se nedenfor under 6.2.4.

 

6.2.3. Forældrearbejde i "U-turn" i forhold til forældre, som ikke har unge i behandling i "U-turn".

 

Målgruppe: Forældre, der har børn med et problematisk forhold til rusmidler, som selv gerne vil hjælpe deres unge.

Metode: arbejde i grupper - evt. selvhjælpsgrupper - med henblik på at støtte hinanden.

Endvidere, som forsøg et tilbud om "hjemmeundervisning" med 3 – 6 konsultationer pr. forløb for familier, som ikke er motiverede for gruppearbejde.

Kapacitet: 4 kursusforløb årligt (aftenskolelignende tilbud). I alt 24 - 32 forældre på årsbasis + 6 familier, som får tilbudt "hjemmeundervisning"

Økonomi: Se nedenfor under 6.2.4

 

6.2.4. Forebyggende forældrearbejde.

 

Målgruppe: "U-turn" deltager allerede i dag i uddannelsen af de SSP-medarbejdere, som deltager i de arrangementer, som Sundhedsforvaltningen og SSP i fællesskab arrangerer i skoleregi fx. under overskriften "En teenager i familien".  Erfaringen er, at mange forældre gerne vil fokusere direkte på stofproblemerne. Erfaringen er også, at konkret - erfaringsbaseret - viden om problematikken er det, forældrene efterspørger og lytter til.

Metode: Disse eksisterende aktiviteter kan derfor hensigtsmæssigt suppleres med temamøder om unge og rusmidler, som "U-turn" selv arrangerer for forældre i 7. – 10. klasse enten sammen med klasselæreren eller alene.

Formål: At give de deltagende forældre redskaber til selv at løse problemerne samt give dem indsigt i, hvornår der bør søges professionel hjælp, hvor den kan findes og svar på de mange spørgsmål, de har om unge og stoffer.

Kapacitet: 12 - 16 arrangementer årligt med i alt ca. 500 deltagende forældre.

Økonomi (for forældrearbejde 6.2.2 – 6.2.4): 1,7 mill. kr., som dækker ansættelse af 3 medarbejdere (årsværk) og øvrige udgifter til aktiviteterne.

 

6.3. Forslag om udvikling af en hjemmeside for bekymrede forældre i regi af "U-turn".

 

Målgruppe: Forældre, der er bekymrede for deres teenagers brug af hash eller andre stoffer, som gerne vil have svar på de spørgsmål, det giver anledning til, uden at de har tænkt sig at deltage i en gruppe.

Formål: At styrke forældre til at kunne agere hensigtsmæssigt i forhold til deres teenagere i relation til stofbrug og den konkrete situation, de konkret befinder sig i.

Metode: En hjemmeside der giver forældrene konkrete handleanvisninger og svar på nagende spørgsmål: Hvad gør jeg når jeg opdager, at min teenager ryger hash eller tager hårde stoffer? Etc. "U-turn" står for hjemmesiden.

Kapacitet: Kapaciteten er for så vidt ubegrænset. Et forsigtigt bud på, hvor mange der vil bruge hjemmesiden, kunne være ca. 600 på årsbasis.

Økonomi: 0,2 mill. kr. som engangsbeløb.

 

MILJØVURDERING

Sagstypen er ikke omfattet af Socialforvaltningens positivliste over sager, der skal miljøvurderes.

 

ØKONOMI

Der er afsat 3,8 mill. kr. til behandlingsgarantien i 2006, 2007 og 2008. I 2009 og årene fremefter er der afsat 4,0 mill. kr. Efter beslutning i FAU (FAU 567/200 j. nr. 567/2005) skal der hertil lægges de DUT-midler, som er afsat til behandlingsgarantien. De udgør 0,98 mill. kr. i 2006 og 0,74 mill. kr. i årene fremover. En oversigt over de beløb, der samlet, er til disposition til gennemførelse af behandlingsgarantien fremgår af tabel 1.

 

Tabel 1. Disponible midler 2006 – 2009 og fremefter.

 

2006

2007

2008

2009 og fremefter.

FAU midler

3,8 mill. kr.

3,8 mill.kr.

3,8 mill.kr.

4,0 mill. kr.

DUT midler

0,98 mill. kr.

0,74 mill. kr.

0,74mill.kr.

0,74 mill. kr.

I alt

4,78 mill.kr.

4,54 mill. kr.

4,54 mill. kr.

4,74 mill. kr.

 

En oversigt over fordelingen af midlerne til de foreslåede aktiviteter samt disses kapacitet fremgår af tabel 2.

 

Tabel 2. Økonomi og kapacitet.

Aktivitet

Økonomi

Kapacitet

"U-turn":

1)      "Flyvende medarbejdere"

2)      Forældrearbejde

                                           

 

0,5 mill.kr.                              1,7 mill. kr.

 

 

24 unge

54 familier

I alt

2,2 mill. kr.

78 unge og familier

Projektafdeling

2,58 mill. kr.

8 - 12 unge

I alt

4,78 mill. kr.

86 unge og familier

Note: Til kapacitetstallet skal lægges de ca. 500 familier, som deltager i temamøder.

 

I 2006 kan aktiviteterne få ½ årsvirkning således, at udgiften til driften af aktiviteterne i 2006 vil være 2,3 mill. kr.

 

 Etableringsudgifterne, som skønnes at blive på 1,28 mill. kr. (primært til projektafdelingen på Akutinstitutionen "Lundtoftegade") afholdes af budgettet for 2006.

0,2 mill. kr. foreslås anvendt, som et engangsbeløb i 2006 til udvikling af en hjemmeside i regi af "U-turn", hvor bekymrede forældre kan hente råd og vejledning.

 

Udgiften i 2006 vil derefter i alt beløbe sig til 3,78 mill. kr. Der resterer således 1,0 mill. kr. i 2006. Rammen anvendes fuldt ud i de følgende år.

 

Tilpasningen til de lidt lavere budgetmidler i 2007 og 2008 gennemføres ved en reduktion af budgettet for projektafdelingen med 40.000 kr. i de 2 år.

 

ANDRE KONSEKVENSER

Ingen

 

HØRING

Ingen

 

BILAG

Ingen

 

 

 

 

Grethe Munk   /Sven Bjerre

 

 


 

Til top