Mødedato: 17.05.2006, kl. 16:00

Ekstern projektansøgning om oprettelsen af "Projekt Støtte-/ kontaktperson korps" (Bilag)

Se alle bilag

Ekstern projektansøgning om oprettelsen af "Projekt Støtte-/ kontaktperson korps" (Bilag)

Socialudvalget

 

DAGSORDEN

for ordinært møde onsdag den 17. maj 2006

 

 

20.      Ekstern projektansøgning om oprettelsen af "Projekt Støtte-/ kontaktperson korps" (Bilag)

 

SUD 231/2006  J.nr. 231/2006

 

 

INDSTILLING

Socialforvaltningen indstiller,

 

at Socialudvalget beslutter ikke at give tilskud til "Projekt - oprettelse af Støtte-/kontaktperson korps".

 

RESUME

Socialforvaltningens har modtaget en ekstern projektansøgning fra en privat initiativtager, hvor der søges om finansiering af et projekt, der skal etablere et Støtte/- kontaktperson korps.

 

Projektet vil tilbyde ydelser i forhold til at rekruttere og identificere egnede kontaktpersoner til de enkelte børn, unge og familier.

 

På baggrund af projektbeskrivelsen har Socialforvaltningen vurderet muligheden for etableringen af projektet med kommunale midler. Projektet indebærer dog nogle forhold, som gør, at Socialforvaltningen ikke finder det hensigtsmæssigt, at etablere projektet med finansiering af kommunens midler – herunder projektets sårbarhed, IT problemer og driftsmæ ssige uklarheder.

 

Projektet indeholder imidlertid nogle udmærkede ideer, som Socialforvaltningen allerede arbejder med i forhold til den fremtidige organisering på området 

SAGSBESKRIVELSE

Hovedlinierne i projektet

Der er tale om en ansøgning til et forsøgsprojekt vedrørende etablering og drift af et Støtte- /kontaktperson korps på området børnefamilier med særlige behov. Projektet løber i 2-3 år, hvortil der søges dækning af løn – og driftsudgifter på 648.945 kr. til projektets første år og 552.954 kr. årligt til projektets andet år og tredje år.

 

Projektet foreslås i projektbeskrivelsen (bilag 1- 4) etableret som et firma i privat regi, drevet som et enkeltmandsfirma, der skal servicere socialcentrene i forhold til at kunne skaffe egnede kontaktpersoner til børn, unge og familier med særlige behov inden for få dage. Der kan ifølge Lov om social service § 40, stk. 2. nr.7 udpeges en kontaktperson for et barn, en ung eller for hele familien.

 

Argumentet for, at der skulle være et sådan behov hos socialcentrene hviler på, at der skulle være tre til fem måneders ventetid på, at et barn, en ung eller en familie kan få den ønskede kontaktperson.

 

Projektet lægger op til inden for tre måneder at have etableret et korps med 200 kontaktpersoner, og at der er indhentet børne- og straffeattest på alle støtte- / kontaktpersoner. Kontaktpersonerne tilbydes kurser og opkvalificerende foredrag, ligesom kontaktpersonerne skal serviceres med informationer via en hjemmeside. Derudover peger projektbeskrivelsen på, at projektet vil kunne bibringe kommunen et serviceløft i forhold til, at der vil kunne skaffes støtte- /kontaktpersoner inden for få dage. Projektet mener ligeledes at kunne bibringe kommunen en besparelse i forhold til de udgifter kommunen har til aktivitetspenge, som gives i forbindelse med kontaktpersonens aktivering af barnet eller den unge, idet at projektet, som privat firma, vil kunne søge fonde om midler til aktiviteter.

Vurdering og kommentarer til projektet

Der er tale om et godt og inspirerende projektforslag, som kan virke inspiration til, hvordan socialcentrene kan blive bedre til at rekruttere og servicere kontaktpersoner og dermed løfte serviceniveauet på området i forhold til borgerne.

 

Relevante problemstillinger i projektet

Projektet udmærker sig ved, at der er tale om et projekt, som falder inden for et område, hvor forvaltningen i forvejen arbejder med, at optimere forholdene, idet nogle socialcentre peger på, at de indimellem finder det vanskeligt at skaffe de rette kontaktpersoner.

 

En intern undersøgelse, foretaget af Familie – og Arbejdsmarkedsforvaltningen i første halvår af 2005 viser, at det er yderst forskelligt, hvordan centrene løser opgaven med at skaffe de nødvendige kontaktpersoner. Nogle socialcentre har valgt at fastansætte at antal kontaktpersoner i fuldtidsstillinger, andre benytter sig af løst tilknyttede private kontaktpersoner og endelig gør nogle socialcentre brug af private firmaer.

 

Undersøgelsen viser, at to socialcentre har valgt at omlægge kontaktpersonordningen på en sådan måde, at i stedet for at anvende løst tilknyttede kontaktpersoner og private firmaer, har centret ansat flere fastansatte kontaktpersoner i fuldtidsstillinger. Erfaringerne fra de to socialcentre peger på, at en sådan omlægning medfører en væsentlig forbedring af kvaliteten i kontaktpersonernes arbejde på grund af øget mulighed for koordinering af arbejdet, faglig sparring og vidensopsamling og videndeling mellem de fastansatte medarbejdere. Erfaringerne viser ligeledes, at der kommer en produktivitetsstigning på den måde, idet der bliver brugt færre timer i de enkelte sager, hvorfor der lettere kan ske en løbende tilpasning af det afsatte antal timer til foranstaltningerne i takt med, at behovet ændrer sig.

 

På baggrund af undersøgelsens resultater er socialcentrene blevet anmodet om at gennemgå deres aktuelle kontaktperson forløb og overveje en omstilling, således at de fremadrettet vil fastansætte kontaktpersoner i socialcentrene. Det forventes imidlertid at omstilling til faste kontaktpersoner vil ske over en længere periode, idet det ikke vil være hensigtsmæssigt at omstille velkørende kontaktforløb med eksterne leverandører.

 

Derudover har Socialforvaltningen i forbindelse med budget 2007, under forslaget "Innovation og konsekvens i forhold til kriminelle og kriminalitetstruede unge i København" indarbejdet tiltaget "Den korte snor". Forslaget omhandler en forbedring af kontaktpersonordningen i forhold til kriminelle og kriminalitetstruede unge på bydækkende niveau. I forslaget "Den korte snor" ligger, at der etableres en "Udrednings- Analyse - og Coachingenhed", der skal kunne bistå Børnefamilieteamene i at finde kvalificerede kontaktpersoner i forhold til særlig vanskelige unge. Forslaget vil således være en opkvalificering af kontaktpersonordningen – både med hensyn til at fremskaffe kontaktpersoner - men også med hensyn til at finde den bedst egnede til opgaven og understøtte deres opgavevaretagelse.

 

Eventuelle problemer med etableringen af det foreskrevne "Projekt Støtte/- kontaktperson korps".

 

En gennemgang af ansøgningen om etablering af "Projekt Støtte kontaktperson korps" peger på, at flere forhold vil vanskeliggøre etableringen af det foreslåede projekt. Dette omfatter følgende problemstillinger:

 

·        Projektet bliver beskrevet drevet som et enkeltmandsfirma i privat regi. Set fra et kommunalt synspunkt, er der tale om levering af en kerneydelse, som bør ligge forankret i den lokale praksis på socialcentrene, hvor den vil kunne etableres uden den sårbarhed, som et enkeltmandsfirma besidder.

 

·        Af hensyn til IT- sikkerhedsproblemer vil det ikke være hensigtsmæssigt, at drive virksomheden fra en privat bopæl, således som projektet foreslår. Derimod ville en placering på et socialcenter være oplagt.

 

·        Projektet foreslår kurser og foredrag til de kontaktpersoner, som ordningen skal servicere, hvilket lyder som et udmærket tiltag. Men i det opstillede driftsbudget figurerer der kun et beløb på 1000 kr. pr. måned, hvilket ikke anses for at række langt, når projektet på den anden side peger på, at det i løbet af tre måneder vil kunne tegne sig for 200 kontaktpersoner. Dertil kommer, at markedsføringsudgiftens størrelse skønnes at kunne holdes på 12.000 kr. årligt, hvilket er lavt i forhold til rekrutteringsbehovet.

 

·        Det er en god ide at indhente børne- og straffeattester på kontaktpersoner. Denne opgave vil socialcentrene kunne løse, hvis det blev etableret som praksis og sat i system.

 

·        Projektforslaget indeholder et ønske om at udvide projektet til andre byer. Det vil i tilfælde af en finansiering fra Københavns kommunes side være problematisk, da det umiddelbart kan blive vanskeligt at redegøre for, hvem der betaler for hvilke ydelser - og til hvem ydelserne går.

 

·        Projektbeskrivelsen nævner, at projektet skal evalueres, men beskriver ikke hvordan og - efter hvilke kriterier. Dette er således ikke omfattet af den økonomiske ramme for projektet.   

 

Sammenfatning

Der er tale op et godt projektoplæg, som ligger i tråd med nogle af de tanker og tiltag, som forvaltningen i forvejen arbejder med i udviklingen af den kerneopgave, som ligger i styringen af kontaktpersonområdet. Forslaget den "Den korte snor" vil i den forbindelse være et skridt på vejen. 

 

Tages projektets sårbarhed, IT problemer og de øvrige nævnte problemstillinger i betragtning synes projektet ikke, i sin nuværende form, ideelt til etablering med en kommunal finansiering. Projektet må således – hvis entreprenøren ønsker at gå videre med forslaget - indgå på lige fod med andre allerede eksisterende private udbydere på markedet.

 

Forvaltningen vil arbejde videre med forslaget om at etablere en database for et kontaktpersonkorps, hvilket skal ses i sammenhæng med det igangværende tiltag med i stigende grad at fastansætte kontaktpersoner frem for at anvende mere løst tilknyttede kontaktpersoner i de enkelte sager.

 

MILJØVURDERING

Sagstypen er ikke omfattet af Socialforvaltningens positivliste over sager, der skal miljøvurderes.

 

ØKONOMI

Der søges 648.945 kr. til projektets første år. Der søges 552.954 kr. til projektets andet år og 552.954 kr. til projektets tredje år.

(Se vedlagte driftsbudget)

 

ANDRE KONSEKVENSER

Ingen

 

HØRING

Ingen

 

BILAG

·        Brev om projekt beskrivelse,

·        Projektbeskrivelse,

·        Driftsbudget 

·        CV på projektansøger

 

 

Grete Munk                                             /                     Sven Bjerre

 


 

Til top