Mødedato: 17.05.2006, kl. 16:00

Høring vedr. forslag til "Idrættens Tænketank" (Bilag)

Se alle bilag

Høring vedr. forslag til "Idrættens Tænketank" (Bilag)

Socialudvalget

 

DAGSORDEN

for ordinært møde onsdag den 17. maj 2006

 

 

15.      Høring vedr. forslag til "Idrættens Tænketank" (Bilag)

 

SUD 225/2006  J.nr. 225/2006

 

 

INDSTILLING

Socialforvaltningen indstiller,

at Socialudvalget godkender at nærværende indstilling fremsendes som Socialudvalgets høringssvar, hvoraf det fremgår at målgrupperne handicappede, kriminalitetstruede unge og udsatte grupper, herunder misbrugere, repræsenteres i "Idrættens Tænketank".

 

 

RESUME

Kultur- og Fritidsudvalget besluttede den 6. april 2006 at sende indstillingen "Idrættens Tænketank" i Københavns Kommune – forslag til etablering i høring. Det er baggrunden for denne indstilling.

 

Idrættens Tænketank er idéskaber og sparringspartner for Kultur- og Fritidsudvalget med henblik på udvikling og implementering af Københavns Kommunes idrætspolitik. Idrættens Tænketank er et rådgivende organ og har 9 medlemmer, hvortil nedenstående institutioner inviteres til at udpege hver 1 medlem.

 

·        DIF København (Danmarks Idræts-Forbund)

·        DGI Storkøbenhavn (Danske Gymnastik- & Idrætsforeninger)

·        DFIF Storkøbenhavn (Dansk Firmaidrætsforbund)

·        Folkeoplysningsudvalget (valgt blandt den frivillige idræt)

·        Team Copenhagen

·        Institut for Idræt, Københavns Universitet

·        Center for forskning i Idræt, Sundhed og Civilsamfund

·        Lokale- og Anlægsfonden

·        Center for Idræt og Arkitektur

 

Det er Socialforvaltningens vurdering, at der er behov for at tænke i helheder og for at sikre sektoransvarlighed for idrætstilbudene. Da det ligeledes er væsentligt at fastholde idræt som en reel mulighed for alle borgere i København, bør der være en repræsentant for de nævnte målgrupper i "Idrættens Tænketank", f.eks. fra Det Sociale Brugerråd.

 

 

SAGSBESKRIVELSE

Af Købehavns Kommunes Idrætspolitik målsætninger fremgår det blandt andet, at "målsætningen er at sikre en fortsat udvikling af aktiviteter og faciliteter til gavn for så mange københavnere som muligt. Her tænkes også på de borgere, som ikke har p.t. dyrker idræt, men som på et tidspunkt i deres liv får lyst til at gå i gang".

 

Det er tanken, at Idrættens Tænketank skal være idéskaber og sparringspartner for Kultur- og Fritidsudvalget med henblik på udvikling og implementering af Københavns Kommunes idrætspolitik.

På denne baggrund finder Socialforvaltningen det vigtigt, at også målgrupperne handicappede, kriminalitetstruede unge og udsatte grupper, herunder misbrugere, repræsenteres i tænketanken. Baggrunden herfor er, at det tale om grupper, hvor enso mhed, inaktivitet og livsstilssygdomme er en del af dagligdagens problemstillinger. Det kan være svært at indgå i sociale netværk.

Specifikt for psykisk syge-gruppen er der evidens for, at idræt og kostomlægning er eneste middel mod uhensigtsmæssige bivirkninger af visse præparater, som er anvendes i den psykiatriske behandling samt at fysisk træning mindsker og forebygger depression, mindsker hallucinationer og angst.

 

Endvidere fremgår det af Københavns Kommunes vedtagne handicappolitik, at "Det skal sikres, at handicappede – børn, unge og voksne – kan deltage på lige fod med andre borgere i et rigt udbud af fritids- og kulturaktiviteter".     

 

I Sektorplan for Handicapområdet fremgår det, at der på handicapområdet er stor søgning til sportstilbud. Det betyder, at der er øgede krav om, at kommunens handicappede borgere kan deltage i idrætsaktiviteter på lige fod med de aktiviteter, som befolkningen tilbydes i almindelighed. Det medfører desuden, at spørgsmålet om tilgængelighed i stigende grad bliver kædet sammen den enkeltes mulighed for deltagelse i idrætstilbud.

Der er således behov for at tænke i helheder inden for handicapområdet og for at sikre sektoransvarlighed for idrætstilbudene.

 

Med udgangspunkt i at fastholde idræt som en reel mulighed for alle borgere i København er det således Socialforvaltningen holdning, at der bør være en repræsentant for målgrupperne handicappede, kriminalitetstruede unge og udsatte grupper, herunder misbrugere, f.eks. fra Det Sociale Brugerråd, i "Idrættens Tænketank".

 

MILJØVURDERING

Sagstypen er ikke omfattet af Socialforvaltningens positiv liste over sager der skal miljøvurderes.

 

ØKONOMI

Ingen

 

ANDRE KONSEKVENSER

Ingen

 

HØRING

Ingen

 

BILAG

·        Indstillingen "Idrættens Tænketank" i Københavns Kommune - forslag til etablering

 

 

 

                                            Grethe Munk

 

 


 

Til top