Mødedato: 16.12.2015, kl. 16:00
Mødested: Rådhuset, stuen, værelse 8

Afrapportering fra Socialudvalgets studietur, oktober 2015

Se alle bilag
Socialudvalget skal tage afrapportering fra Socialudvalgets studietur i perioden d. 19. til 23. oktober 2015 til efterretning med henblik på efterfølgende drøftelse af udbytte, erfaringer og afvikling af studieturen, samt at udvalgsmedlemmerne stiller de spørgsmål til forvaltningen, der måtte være opstået efter hjemkomsten. Socialudvalget skal ligeledes tage regnskab fra studieturen til efterretning.

Indstilling

Socialforvaltningen indstiller,

1. at Socialudvalget tager afrapporteringen fra studietur i oktober 2015 til efterretning (bilag 1)

2. at Socialudvalget drøfter udbytte, erfaringer og afvikling af studieturen

 3. at Socialudvalget drøfter, hvad Socialforvaltningen skal arbejde videre med på baggrund af erfaringerne fra studieturen

4. at Socialudvalget tager regnskab fra studieturen til efterretning (bilag 2)

Problemstilling

Socialudvalget var på studietur i perioden d. 19. til 23. oktober 2015. Studieturen omfattede besøg i Paris og i London. Formålet med studieturen var at få ny viden med henblik på at videreudvikle de sociale indsatser i Københavns Kommune, så københavnske borgere oplever nye tiltag på socialområdet. Socialforvaltningens indsatser skal løbende udvikles, sådan at borgernes udvikling kan understøttes. Socialforvaltningen bygger den sociale indsats på viden, og det er derfor vigtigt, at når der skal udvikles nye indsatser, at Socialforvaltningen lærer af andre, og det sker i samskabelse med borgerne og andre aktører.

Studieturens temaer var:
  • Forebyggelse af radikalisering
  • Unge hjemløse
  • Hjemløse migranter
  • Samskabelse og social innovation 
Socialudvalgets studietur var arrangeret som en fælles studietur med Beskæftigelses- og Integrationsudvalget for de besøg, der vedrørte temaet om forebyggelse af radikalisering.

Studieturen omfattede:
  • Byvandring i socialt boligområde i Saint-Denis, Paris om forebyggelse af radikalisering
  • Besøg med drøftelse hos det franske indenrigsministerium om den franske stats anti-radikaliseringsindsats
  • Besøg med drøftelse hos det franske nationale politi om det franske politis anti-radikaliseringsindsats
  • Oplæg af og drøftelse med professor Laurent Bonelli om radikalisering
  • Besøg med drøftelse hos French Association for Victims of Terrorism, der er en sammenslutning af ofre for terrorisme 
  • Besøg med drøftelse hos Depaul Nightstop, der er et akut overnatningstilbud til unge hjemløse
  • Besøg med drøftelse hos Participle, der er en social innovationsvirksomhed
  • Besøg med drøftelse hos LIFE/Families First i byen Swindon, der er et projekt udarbejdet af Participle i samarbejde med Swindon
  • Besøg med drøftelse hos London Reconnection Project, der er et tilbud til hjemløse migranter i London
  • Besøg med drøftelse hos den velgørende organisation NESTA, der har fokus på innovation og udvikling

Løsning

Socialudvalget forelægges her afrapporteringen fra Socialudvalgets studietur i oktober 2015. Rapporten er bygget op efter de temaer, som studieturen omhandlede med de tilknyttede besøg.

Socialforvaltningen indstiller overfor Socialudvalget, at rapporten tages til efterretning (bilag 1), og at Socialudvalget drøfter udbytte, erfaringer og afviklingen af studieturen.

Socialforvaltningen skal samtidig opfordre til, at Socialudvalget drøfter, hvad udvalget ønsker, at Socialforvaltningen konkret følger op på på baggrund af studieturen. Socialforvaltningen har noteret sig følgende i forhold til de enkelte temaer på studieturen:

Radikalisering

Forebyggelse er radikalisering er en fælles strategi mellem Socialforvaltningen og Beskæftigelses- og Integrationsforvaltningen. De to forvaltninger vil bruge input fra studieturen til at arbejde videre med at udvikle de allerede eksisterende tilbud og indsatser på området i Københavns Kommune.

Samskabelse og social innovation

Socialforvaltningen har under besøgt i Swindon noteret sig tilgangen til at arbejde med udsatte borgere, herunder især den måde hvorpå de i Swindon arbejder tværfagligt sammen i teams omkring borgeren og på den måde får sikret en helhedsorienteret og sammenhængende indsats. Et andet interessant element er teamets opsøgende og insisterende kontakt til borgeren kombineret med den høje grad af borgerstyring af, hvilke udfordringer der skulle arbejdes med. Det sikrer en høj grad af tillid til teamet og et medejerskab til forandringerne hos borgeren. Disse faglige elementer vil forvaltningen arbejde videre med. Det sker i dag allerede delvist i omstillingen af ungeområdet, Tæt på Familien, og kunne også inspirere til en udvikling af det sociale arbejde på voksenområdet.

Erfaringerne fra NESTAs arbejde med innovation vil indgå i Socialforvaltingens fremtidige udvikling af indsatser. Socialforvaltningen har arbejdet med innovation siden opstarten af tillidsreformen i 2013.  Bruger-, medarbejder- og interessentinddragelse er en vigtig del af forvaltningens innovationsproces, og særligt her kan erfaringer fra NESTA inspirere. For at støtte arbejdet med innovation rundt om i forvaltningen tilbyder konsulenter fra Socialforvaltningen sparring og understøttelse af konkrete innovationsprocesser, og der er udarbejdet et innovationstræningskoncept, der udbydes som et led i den almindelige kompetenceudvikling af ledere og medarbejdere. 

Unge hjemløse og hjemløse migranter

I forbindelse med indgåelse af aftalen om Budget 2016 blev der sat midler af til en fortsættelse af Transitprogrammet. Socialforvaltningen ønsker at bringe erfaringerne fra det lignende Reconnection Project ind i det videre arbejde med at understøtte den gode hjemrejse for særligt udsatte migranter.

Socialforvaltningen vil gerne udvide mulighederne for at kunne hjælpe udsatte unge videre når de befinder sig i akut hjemløshed. Nightstop har etableret en løsning på den akutte hjemløshed, hvor unge tilbydes overnatning hos private for en nat eller to. Det er en løsning, der i høj grad tager udgangspunkt i aktivering af frivillige ressourcer og engagement, men også indgående kendskab til målgruppen. Derfor ønsker forvaltningen at bringe disse erfaringer videre ind i arbejdet med eksterne aktører omkring samskabte løsninger for unge hjemløse.

Regnskab for studieturen

Ligeledes skal Socialudvalget tage regnskabet til efterretning. Socialforvaltningen bemærker, at regnskabet viser, at forbrug på studieturen ligger cirka 91.000 kr. under budget for studieturen.

Økonomi

Indstillingen har ingen økonomiske konsekvenser.

Videre proces

Socialforvaltningen vil efter Socialudvalgets drøftelse følge op på de spørgsmål og ønsker, som udvalgsmedlemmerne måtte have på baggrund af studieturen.

 

Anette Laigaard


/ Ane K. Christensen

Beslutning

Punktets behandling blev indledt med et oplæg af administrerende direktør Anette Laigaard.

Indstillingens 1. og 4. at-punkter blev taget til efterretning. Indstillingens 2. og 3. at-punkter blev drøftet.

Til top