Mødedato: 16.09.2020, kl. 16:30
Mødested: Rådhuset, stuen, værelse 8

B-sag. Ansøgning om puljemidler til projektet "Fælles fremskudt psykiatri- og rusmiddelindsats på hjemløseområdet"

Se alle bilag

Resumé

Socialudvalget forelægges en projektansøgning vedr. projektet ”Fælles fremskudt psykiatri- og rusmiddelindsats på hjemløseområdet”. Der er tale om en fælles ansøgning med Region Hovedstadens Psykiatri. Ansøgningen er sendt med forbehold for politisk godken­delse. Hvis Socialudvalget godkender ansøgningen, og midlerne bevilliges, opstartes projektet.

Indstilling

Socialforvaltningen indstiller, 

  1. at Socialudvalget godkender ansøgning om 3,7 mio. kr. til projektet ”Fælles fremskudt psykiatri- og rusmiddelindsats på hjemløseområdet” fra Socialstyrelsens ansøgningspulje ”Social investeringspulje om fremskudt psykiatri”.
  2. at Socialudvalget godkender, at Socialforvaltningens indtægts- og udgiftsbudget justeres med et forventet beløb på 3,7 mio. kr. i perioden 2020-2022, hvis Socialstyrelsen imødekommer ansøgningen, jf. tabel 1 i økonomiafsnittet.

Problemstilling

Mange borgere i hjemløshed har ofte svære psykosociale problemstillinger udover deres hjemløshed. De psykosociale problemstillinger er f.eks. psykiske lidelser og samtidigt rusmiddelforbrug samt manglende tilknytning til beskæftigelses- og uddannelsessystemet. Det etablerede behandlingssystem kan have svært ved at hjælpe gruppen af hjemløse, som er dobbeltbelastede af både psykiatrisk lidelse og samtidigt misbrug.

En årsag hertil er, at borgerens rusmiddelforbrug og symptomerne forbundet hermed ofte er til hinder for gennemførelse af en psykiatrisk udredning, en eventuel diagnosticering og efterfølgende psykiatrisk behandling. Omvendt bliver misbrugsbehandlingen også udfordret af, at borgeren ofte lever med en ubehandlet psykiatrisk lidelse.

Løsning

Socialforvaltningen har sendt en ansøgning til Socialstyrelsens pulje ”Social investeringspulje om fremskudt psykiatri”. Puljens formål er at styrke indsatsen for mennesker i hjemløshed med ubehandlede psykiatriske lidelser ved at omlægge praksis i retning mod en mere fremskudt psykiatriindsats. Støtte fra puljen forudsætter et samarbejde mellem kommune og region. Københavns Kommune og Region Hovedstaden samarbejder i forvejen på hjemløseområdet i form af det psykiatriske gadeplansteam. Det psykiatriske gadeplansteam tilbyder en fremskudt psykiatrisk indsats til hjemløse, men erfaringerne viser, at der er behov for en styrkelse af samarbejdet med rusmiddelbehandlingen, hvis gruppen af hjemløse med dobbeltbelastning skal sikres psykiatrisk udredning og en velkoordineret behandlingsplan for rusmiddelbehandlingen og den psykiatriske behandling. For uddybelse af den nuværende indsats se ansøgningsskemaet i bilag 1.

Projektet ”Fælles fremskudt psykiatri- og rusmiddelindsats på hjemløseområdet” vil udvikle det eksisterende samarbejde mellem Københavns Kommune og Region Hovedstaden. Der skal etableres et fremskudt tværfagligt team, bestående af tre medarbejdere – to fra kommunen og én fra regionen. Derudover er der søgt om midler til projektledelse. Målgruppen for projektet er hjemløse københavnere med ubehandlet psykisk lidelse og samtidigt misbrug. I løbet af projektperioden, som er den 1. oktober 2020 til den 30. september 2022, forventes 30-35 borgere at indgå i projektet.

Det tværfaglige team skal bestå af en psykiatrisk sygeplejerske fra regionen, en kommunal rusmiddelbehandler og en kommunal sagsbehandler fra Hjemløseenheden. Sidstnævnte fungerer som tovholder. Tværfaglighed og inddragelse af borgeren sikres gennem netværksmøder, hvor der udarbejdes en fælles plan for psykiatrisk udredning, psykiatrisk behandling, rusmiddelbehandling samt sociale indsatser. Planen udarbejdes med fokus på borgerens ønsker og behov. Teamet skal arbejde fremskudt, fleksibelt og vedholdende. Borgerforløbene vil ikke blive afsluttet, før det vurderes, at der ikke længere er behov for indsatsen, f.eks. ved at borgeren er blevet i stand til at anvende de ”almindelige indgange” til psykiatri, kommune mv.

Projektets forventede effekt for borgerne er at bidrage til, at borgerne tager deres første skridt på vejen mod en positiv udvikling af egne livsvilkår, så borgeren på længere sigt kan få et liv uden hjemløshed. Der er tale om en målgruppe med komplekse problemstillinger, hvor ændringer i borgerens situation ikke sker med et enkelt greb. På tidspunktet for rekruttering til projektet vil borgerne ofte være fanget i en ond spiral, hvor deres problemer har vokset sig store og uoverskuelige. Vejen mod en mere stabil situation vil ofte være præget af både fremgang og tilbagefald undervejs. Projektets fokus på at arbejdet skal være fremskudt, fleksibelt og vedholdende vil således kunne mindske risikoen for at målgruppen over tid udvikler et større behov for hjælp og støtte.

På baggrund af projektets resultater skal projektets styregruppe tage stilling til, om de vil anbefale en forankring af projektet. Det skal afklares, hvorvidt en eventuel forankring, og dermed omlægning af indsatsen over for målgruppen til en mere fremskudt indsats, vil kunne finansieres inden for Borgercenter Voksnes budget eller kræve varig ekstra finansiering. En eventuel indstilling om omlægning vil blive forelagt Socialudvalget til politisk godkendelse.

Økonomi

Hvis indstillingen godkendes og ansøgningen imødekommes, vil Socialudvalgets ind­tægts- og udgiftsbudget blive justeret med i alt 3.737.506 kr. på bevillings­området udsatte voksne, jf. tabel 1 nedenfor.

Tabel 1. Bevillingsmæssige konsekvenser

At-punkt

Udvalg

Bevilling

(nr. og navn)

Indtægt (I) /
Udgift (U)

Beløb i 1.000 kr. (2020 PL)

Varig?
ja/nej

2020

2021

2022

2

SUD

3210 - Udsatte voksne

U

499

1.842

1.395

Nej

2

SUD

3210 - Udsatte voksne

I

-499

-1.842

-1.395

Nej

I alt

-

-

-

0

0

0

-

Socialudvalgets indtægts- og udgiftsbudget vil blive tilpasset med de tilførte midler i den førstkommende sag om bevillingsmæssige ændringer, som godkendes af Borgerrepræsentationen.

Videre proces

 

Hvis Socialudvalget godkender indstillingen og ansøgning imødekommes, vil Socialforvaltnin­gen igangsætte projektet ”Fælles fremskudt psykiatri- og rusmiddelindsats på hjemløseområdet”.

 

Mikkel Boje

                                          / Anders Møller Jakobsen og Eva Stokbro Jensen

Beslutning

Indstillingen blev godkendt sammen med dagsordenen. 
Til top