Mødedato: 16.03.2022, kl. 08:00
Mødested: Rådhuset, stuen, værelse 8

Det faglige oplæg til tiårsplanen for psykiatrien

Se alle bilag

Resumé

Socialudvalget orienteres om det faglige oplæg til tiårsplanen for psykiatrien, som Sundhedsstyrelsen offentliggjorde den 13. januar 2022. Mange af anbefalingerne i oplægget afspejles i forvaltningens faglige visioner for borgere med psykiske lidelser, og forvaltningen ser derfor et godt afsæt for arbejdet med at løse de udfordringer, det faglige oplæg adresserer. Forvaltningen vurderer, at det er for tidligt i processen at igangsætte konkrete initiativer fra oplægget, da der ikke foreligger et politisk udspil. Frem mod en politisk aftale vil forvaltningen interessevaretage med henblik på, at de anbefalinger, forvaltningen ser potentiale i, bliver prioriteret i den endelige aftale.  

Indstilling

Socialforvaltningen indstiller,

  1. at Socialudvalget tager orientering om det faglige oplæg til tiårsplanen for psykiatrien til efterretning.

Problemstilling

Sundhedsstyrelsen offentliggjorde den 13. januar 2022 ”Fagligt oplæg til en 10-årsplan: Bedre mental sundhed og en styrket indsats til mennesker med psykiske lidelser”, jf. bilag 1 og bilag 2. Socialudvalget bestilte den 19. januar 2022 en sag om tiårsplanen med fokus på oplæggets anbefalinger, forvaltningens umiddelbare vurdering af de væsentligste initiativer samt muligheden for at igangsætte udvalgte initiativer i nærmeste fremtid. I fredagsmailen den 4. februar 2022 blev udvalget orienteret om det faglige oplæg.

Løsning

Den overordnede ambition i det faglige oplæg er, at ”mennesker med psykiske lidelser i Danmark skal leve bedre og længere liv, blive inkluderet og accepteret i samfundet og modtage indsatser, der måler sig med de bedste i verden, med respekt for den enkeltes ønsker og valg.” Ambitionen flugter med forvaltningens socialstrategi. Med borgercentrenes omstillingsplaner som omdrejningspunkt arbejder Socialforvaltningen kontinuerligt på, at borgerne får den rigtige indsats på det rigtige tidspunkt i deres forløb, ligesom der er fokus på at finde meningsfulde aktiviteter og positive fællesskaber sammen med den enkelte borger.

 Forvaltningens overordnede vurdering af det faglige oplæg

Forvaltningen vurderer, at det faglige oplæg er solidt og har potentiale til samlet at løfte psykiatriområdet på tværs af sektorer. De 37 anbefalinger favner bredt og skal løftes af både staten, regioner, kommuner og almen praksis. Anbefalingerne omhandler temaerne: Lighed og afstigmatisering, viden, udvikling og stærke faglige miljøer, mental sundhedsfremme, børn og unge, tidlige indsatser for voksne, udredning og behandling, retspsykiatri, socialpsykiatrien samt sammenhæng, jf. bilag 1 og bilag 2. Anbefalingerne peger fx på behov for tidlig opsporing, udbredelse af udgående funktioner samt uddannelses- og kompetenceløft.

Forvaltningen hæfter sig positivt ved, at der på tværs af sektorer er adresseret et behov for tilførsel af midler til den kommunale socialpsykiatri. Dette er en ny tendens. Det er dog et vigtigt opmærksomhedspunkt, at mange af de foreslåede anbefalinger kræver tilførsel af midler, hvis de skal realiseres. Forvaltningen har siden 2017 investeret i et kompetenceløft af medarbejderne i socialpsykiatrien, men det vurderes, at der er et behov for at styrke medarbejdernes kompetencer yderligere grundet borgernes komplekse problemstillinger fx ift. borgere med dobbeltdiagnose og borgere med svære sundhedsfaglige problemstillinger. For at sikre et samlet løft af psykiatriområdet og øge sammenhængskraften mellem sektorer ser forvaltningen derfor behov for en markant tilførsel af økonomiske ressourcer til både kommuner og regioner, ligesom det også er et vigtigt opmærksomhedspunkt, at relevante uddannelsers fokus på mennesker med psykiske udfordringer styrkes.

Næste skridt for tiårsplanen er forventeligt, at regeringen kommer med et politisk udspil for psykiatriområdet med afsæt i det faglige oplæg, som derefter vil danne grundlag for politiske forhandlinger om en aftale med Folketingets partier. Der er endnu ikke udmeldt en tidsramme for den videre politiske proces. På nuværende tidspunkt ved forvaltningen derfor ikke, hvilke konkrete anbefalinger kommunerne bliver forpligtet på at implementere. Forvaltningen vurderer derfor, at det er for tidligt i processen at pege på konkrete initiativer, der kan implementeres i forvaltningens drift.

Potentiale for udvikling af psykiatriområdet og igangsættelse af initiativer

Det faglige oplæg konkluderer, at der er behov for at sikre tilstrækkelig kapacitet, sammenhæng i indsatser på tværs af sektorer, kvalitet og tværfaglighed i de eksisterende tilbud samt tilstrækkelige forebyggende og tidlige indsatser. Forvaltningen vurderer, at der er et godt afsæt for arbejdet med at løse de udfordringer, oplægget adresserer og arbejder kontinuerligt på at styrke indsatserne målrettet borgere med psykiske lidelser inden for forvaltningens nuværende økonomiske ramme. I det følgende præsenteres to områder, hvor forvaltningen særligt ser potentiale i at udvikle tilbudsviften:

Øget behov for specialisering og tilpasning af tilbudsviften. Forvaltningen oplever et stigende antal børn, unge og voksne med et øget behov for specialiseret behandling, som kræver yderligere kompetencer og en anden normering. Det gælder eksempelvis udsatte kriminalitetstruede unge på forvaltningens tilbud, som i tiltagende grad har svære psykiske lidelser, et stigende antal børn, unge og voksne med en spiseforstyrrelse, som har behov for massiv støtte, når de udskrives fra hospitalet og en stigning i børn og unge med autisme, der udvikler en psykisk lidelse som depression, angst, OCD mv. Det kræver særlige kompetencer og særskilt viden om autisme for at kunne tilbyde det rette tilbud til denne målgruppe. Endelig ser forvaltningen et behov for at sikre tilstrækkelig fleksible indsatser i overgangsfaser fra behandlingspsykiatrien til kommunale indsatser på tværs af børn, unge og voksne og fra botilbud og ud i egen bolig for borgere over 18 år. Forvaltningen vil derfor fokusere på, at følgende anbefalinger bliver prioriteret i den endelige politiske aftale om tiårsplanen:   

  • 13. Etablering eller udbygning af eksisterende specialiserede sociale tilbud til børn og unge med svære psykiske lidelser.
  • 28. Opbygning og omlægning af kapaciteten i socialpsykiatrien, så der er de tilstrækkelige og tilgængelige vidensbaserede tilbud, samtidig med at der sker en udbredelse af fleksible tilbud, der møder de varierende behov, som mennesker med psykiske lidelser har.
  • 33. En øget specialisering af socialpsykiatriske indsatser til mennesker med de sværeste psykiske lidelser og mest komplekse problemer.

Potentiale i styrket samarbejde omkring borgeren sammen med fremskudte indsatser. Forvaltningen har allerede gode erfaringer med fremskudte indsatser og ser gerne et øget samarbejde med Region Hovedstaden. Borgercenter Voksne har fx gode erfaringer med regionens botilbudsteams, hvor psykiatere kommer ud på forvaltningens botilbud, opsøgende gadeplansmedarbejdere, fremskudt sagsbehandling, samt fremskudt misbrugsbehandling. Borgercenter Børn og Unge har gode erfaringer med at have en psykiater tilknyttet Hybelinstitutionen, som er et botilbud for unge i alderen 15-23 år med behov for socialpædagogisk støtte. Det har medvirket til, at flere unge er blevet diagnosticeret og har modtaget relevant behandling. Forvaltningen vil derfor arbejde for, at følgende anbefalinger kommer til at indgå i den endelige politiske aftale om tiårsplanen:

  • 12. Øget kvalitet i behandlingen til børn og unge med svære psykiske lidelser gennem tværfaglige, udgående funktioner og forløbsbeskrivelser.
  • 21. Udbredelse af udgående specialiserede, tværfaglige funktioner til mennesker med svær psykisk lidelse.
  • 34. Udvikling og udbredelse af opsøgende gadeplansarbejde til mennesker med de sværeste psykiske lidelser og komplekse sociale problemer.
  • 36. En styrket koordination af det samlede forløb for mennesker med psykiske lidelser med faste kontaktpersoner og koordinatorer i alle sektorer.

Herudover ønsker forvaltningen, at der kommer et større fokus på retspsykiatri i den endelige politiske aftale for at sikre, at kommunernes udfordringer på området bliver tydeliggjort og håndteret. Kommunernes udfordringer ift. det retspsykiatriske område kan være relevant at løfte i samarbejde med Kommunernes Landsforening.

Økonomi

Indstillingen har ingen økonomiske konsekvenser.

Videre proces

Socialudvalget vil få forelagt en temadrøftelse, når der er indgået en politisk aftale om tiårsplanen.

Mikkel Boje

                                                       / Eva Stokbro Jensen

Beslutning

Indstillingen blev taget til efterretning.

Vicedirektør Lise Sidsen Vandahl, vicedirektør Anders Møller Jakobsen og kontorchef Eva Stokbro Jensen deltog under punktets behandling.

Til top