Mødedato: 14.12.2016, kl. 16:00
Mødested: Rådhuset, stuen, værelse 8

10 skæve boliger på Hulgårdsvej (fællesindstilling)

Se alle bilag

Borgerrepræsentationen skal tage stilling til, om der skal opføres 10 skæve boliger på Hulgårdsvej 105, 2400 København NV. Indstillingen er den sidste af to indstillinger om udmøntning af i alt 22 skæve boliger.

Tidligere beslutninger

Opførelse af 12 skæve boliger, Amager Vest (BR 22.06.2016)

Indstilling

Teknik- og Miljøforvaltningen og Socialforvaltningen indstiller, at Teknik- og Miljøudvalget og Socialudvalget over for Økonomiudvalget og Borgerrepræsentationen anbefaler,

  1. at der opføres 10 skæve boliger på Hulgårdsvej 105,

  2. at det  tages til efterretning, at boligselskabet 3B opfører og varetager administrationen af boligerne som besluttet på BR 22. juni 2016 ,  

  3. at Københavns Kommune bevilger 1,8 mio. kr. i tilskud til de 10 skæve boliger. Beløbet finansieres inden for Socialudvalget ramme, jf. afsnittet "Økonomi",

Socialforvaltningen indstiller, at Socialudvalget over for Økonomiudvalget og Borgerrepræsentationen anbefaler, 

    4. at Københavns Kommune stiller en byggegrund på Hulgårdsvej 105 vederlagsfrit til                         rådighed for boligselskabet 3B i 32 år

Teknik- og Miljøforvaltningen indstiller, at Teknik- og Miljøudvalget over for Økonomiudvalget og Borgerrepræsentationen anbefaler,

    5. at Teknik- og Miljøudvalget bemyndiges til at meddele tilsagn om at opføre 10 skæve boliger,

    6. at Teknik- og Miljøudvalget bemyndiges til at meddele kommunal garanti for realkreditlånet til          medfinansiering af opførelsen af de 10 skæve boliger (op til 6,4 mio. kr.),

    7. at Teknik- og Miljøforvaltningen bemyndiges til at godkende det endelige projekt og                         anskaffelsessummen under forudsætning af, at der ikke er væsentlige afvigelser i forhold til          det foreliggende.

Problemstilling

Skæve boliger opføres til hjemløse og særligt udsatte borgere, som har svært ved at indpasse sig eller ikke magter at bo i et traditionelt bomiljø. Socialforvaltningen har allerede skæve boliger på eksempelvis Spontinisvej, Ellehjørnet og Toften, og der er efterspørgsel efter de nye skæve boliger.

I forbindelse med Budget 2014 (BR 3. oktober 2013) (A, B, F, O og Ø) bevilgede Borgerrepræsentationen 4 mio. kr. til opførelse af 22 nye skæve boliger. Den 22. juni 2016 godkendte Borgerrepræsentationen, at de første 12 skæve boliger udmøntes på Kongelundsvej 242. I samme indstilling blev det godkendt, at boligselskabet 3B på sigt opfører og varetager administrationen af alle 22 skæve boliger. Denne indstilling omhandler udmøntning af de sidste 10 skæve boliger.

Med denne indstilling frigives 1,8 mio. kr. af de afsatte 4 mio. kr. til et kommunalt tilskud til de sidste 10 skæve boliger. Projektets realisering kræver en godkendelse af, at der for de 10 boliger stilles en kommunal garanti for det realkreditlån, som medfinansierer opførelsen af boligerne.

Løsning

De 10  nye skæve boliger på Hulgårdsvej,  er med til at sikre, at flere hjemløse får og fastholder egen bolig. Der tilknyttes en social vicevært til bebyggelsen, som finansieres af Udlændinge-, Integrations- og Boligministeriet de første tre år.

Boligselskabet 3B opfører 10 to-rums boliger med eget bad, toilet og køkken på et forventet gennemsnitligt areal på 35-40 m2 brutto. Boligerne opføres på Hulgårdsvej 105. På grund af støjgener har grunden ligget ubenyttet hen, og nærmeste byggeri er Grøndalscentret. I forbindelse med opførelsen af boligerne etableres en støjvold for at sikre, at de i henhold til lovgivningen fastsatte støjgrænser overholdes. I forbindelse med boligerne tilknyttes fællesfaciliteter for beboerne og faciliteter til en social vicevært. 

Socialforvaltningen forudsætter, at huslejen kan holdes på et niveau, som en kontanthjælpsmodtager kan betale, hvilket vil sige maksimalt 3.300 kr. om måneden. Det kræver, at Københavns Kommune stiller en byggemodnet grund vederlagsfrit til rådighed i overensstemmelse med gældende praksis. Det er et krav fra realkreditinstitutterne, at grunden er til rådighed to år længere end realkreditlånets løbetid, hvilket indebærer, at grunden skal stilles vederlagsfrit til rådighed i 32 år.  For en nærmere gennemgang af projektbeskrivelsen og baggrunden for projektet, se bilag 1.

Socialforvaltningen får 100 % anvisningsret til boligerne og indgår i processen omkring den endelige udformning af boligerne. Socialforvaltningen vil som i andre skæve boligafdelinger sætte fokus på at matche beboerne til de ledige boliger, når der visiteres nye beboere.

I indstillingen den 22. juni 2016 besluttede Borgerrepræsentationen at fravige praksis om udbud af de sidste 10 boliger. Kommunen er efter 2009 ifølge almenboligloven ikke forpligtiget til at gennemføre udbud af kommunal medfinansiering til almene boliger, men det er normal praksis i Københavns Kommune, at anlægssager sendes i udbud. Formålet er at sikre den bedste pris og kvalitet. Borgerrepræsentationen kan imidlertid godkende, at Borgerrepræsentationens beslutning (BR den 10. april 2003 og BR den 8. maj 2014) om udmøntning af kommunalt udbud kan fraviges.

Baggrunden for, at boligselskabet 3B opfører de 22 boliger er, at det er en udfordring at skabe en god anlægsøkonomi med henholdsvis kun 10 eller 12 skæve boliger. Derfor besluttede Borgerrepræsentationen den 22. juni 2016, at de 10 boliger i denne indstilling også omfattes af udbuddet af de 12 boliger på Kongelundsvej. Det betyder, at 3B kommer til at opføre alle boliger og at konceptet tilnærmelsesvis er det samme for de to byggerier.

Økonomi

Boligerne finansieres af et kommunalt tilskud på 1,8 mio. kr. svarende til ca. 0,2 mio. kr. pr. bolig, et statsligt tilskud på 0,4 mio. kr. pr. bolig, et beboerindskud på 2 % af anlægssummen samt et realkreditlån på det resterende beløb. Det kommunale tilskud finansieres inden for Socialforvaltningens ramme på bevillingsområdet "Byggeri og modernisering af tilbud" på funktion 00.25.18.3 - se bilag 1 for yderligere oplysninger.

Det er herudover nødvendigt, at kommunen stiller en kommunal garanti for realkreditlånet til de 10 boliger. Lånet er budgetteret op til 6,4 mio. kr. Garantien er en eventualforpligtelse, der kun får bevillingsmæssige konsekvenser for kommunen, såfremt låntager, boligselskabet 3B, ikke er i stand til at tilbagebetale lånet. Teknik- og Miljøforvaltningen har på nuværende tidspunkt ingen indikationer på, at lånet ikke vil blive tilbagebetalt.

Socialforvaltningen har 100 % anvisningsret til boligerne og hæfter for eventuel tomgangsleje. Boligselskabet er således garanteret lejeindtægten for byggeriet de næste 30 år. Kommunen kan derfor stille garanti med hjemmel i bekendtgørelse om skæve boliger § 21 for belåning af de 10 skæve boliger samt fællesfaciliteter. 

Driften
Driften til en social vicevært finansieres af Udlændinge-, Integrations- og Boligministeriet de første tre år. Herefter vil en eventuel videreførelse af funktionen være pålagt Københavns Kommune. Den årlige udgift er ca. 0,5 mio. kr. Midlerne til en eventuel videreførelse af den sociale vicevært-funktion påhviler budgetforhandlingerne.

Videre proces

Når Borgerrepræsentationen har godkendt indstillingen, orienteres naboerne om planerne, og lokaludvalget høres om byggeriet. Byggeriet påbegyndes i sommeren 2017 og forventes færdigt i sommeren 2018 forudsat, at høringerne ikke forsinker byggeriet.

 

                               Nina Eg Hansen                  Pernille Andersen

 

 

Beslutning

Kontorchef Siggi Kristoffersen deltog under punktets behandling.

Indstillingen blev godkendt.

Til top