Mødedato: 14.12.2016, kl. 16:00
Mødested: Rådhuset, stuen, værelse 8

Status på situationen efter rydning af Pusher-street på Christiania

Socialforvaltningen orienterer Socialudvalget om situationen i København efter at christianitterne har fjernet hashboderne på Christiania.

Indstilling

Socialforvaltningen indstiller til Socialudvalget,

1. at Socialudvalget tager orienteringen om situationen efter rydning af Pusher Street på Christiania til efterretning.

Problemstilling

Christiania tiltrækker mange socialt udsatte unge og voksne. Socialforvaltningen foretager derfor socialt opsøgende arbejde på Christiania. De opsøgende medarbejdere fungerer i et til tider utrygt miljø, og motivationsarbejdet besværliggøres af hashmarkedet, fordi de udsatte har let adgang til hash og kan tiltrækkes af de lettjente penge i det kriminelle miljø.

Med christianitternes rydning af hashboderne i Pusher Street d. 2. september i år er der opstået nye betingelser for det opsøgende sociale arbejde, både på Christiania og i resten af byen, hvor man er meget opmærksom på, om rydningen betyder, at hashmarkedet spreder sig til andre dele af byen.

Socialforvaltningen har siden rydningen af Pusher Street kunnet konstatere, at der er hjemløse unge mellem 18 og 29 år, som er blevet lokket og truet til at begå kriminalitet i relation til euforiserende stoffer rundt omkring i byen.

Løsning

Socialforvaltningen er opmærksom på, hvilke konsekvenser rydningen af Pusher Street har haft både på og udenfor Christiania. Der er ikke fuld klarhed over konsekvenserne af rydningen af Pusher Street, men forvaltningen har en formodning om, at de maskeklædte bande-rockergrupperinger, der tidligere havde organiseret sig på Christiania, nu afsøger nye muligheder for at organisere hashmarkedet i byen, og at der i den forbindelse vil være episoder, afledt af den uafklarede situation i bandemiljøet.

I det følgende gives en status på og udenfor Christiania.

Om situationen på Christiania

Der bliver stadig solgt hash på Christiania, men det sker for tiden under andre og mindre synlige former end før rydningen d. 2. september.

Politiet inviterede umiddelbart efter rydningen til en tryghedsvandring på Christiania. Repræsentanter for Christiania, Fonden Christiania, Bygningsstyrelsen, Kulturarvsstyrelsen, Teknik- og Miljøforvaltningen, Sikker By, SSP, Christianias naboer, Christianhavns Lokaludvalg og Socialforvaltningen deltog på vandringen d. 7. september.

På tryghedsvandringen var fokus særligt på at udvikle de fysiske rammer i form af belysning og trafik. Fra kommunens side har det derfor primært været Teknik- og Miljøforvaltningen, der har fulgt op på vandringen. Politiet ønskede at sætte kameraer op i Pusher Street, hvilket Christiania efterfølgende åbnede op for. Kameraerne er siden blev sat op to gange af politiet, men er begge gange blevet taget ned igen, formodentlig af hashsælgere. Senest har politiet sat skilte op med videoovervågning og skjulte kameraer.

I forlængelse af tryghedsvandringen arbejder parterne på at få mere belysning, beskæring af buske og opsætning af elektroniske stolper til afspærring af bilkørsel. Før rydningen var der opstillet boder, som var skygget af camouflage-net, og sælgerne var maskerede. Umiddelbart efter rydningen var hashsalget faldende og de maskerede sælgere væk. Senest er der en lille stigning i hashsalget og enkelte bandemedlemmer er set på Christiania. En del af salget lader dog til at være skubbet ud af Christiania særligt til voldene, Metrostationen på Christianshavns Torv og Lundtoftegade.

Socialforvaltningen har opsøgende arbejde på Christiania ved tilbuddet Vilde Liv og Christianiateamet. Derudover har Sundhedsteamet og Københavnerteamet også deres gang på området. Rydningens konsekvenser for det sociale arbejde ligger ikke fast endnu, men forvaltningen har – efter at have talt med politi, opsøgende medarbejdere, SSP og Sikker By – et foreløbigt bud: 

  • Rydningen af Pusher Street har medført, at færre socialt udsatte – særligt unge – kan tjene penge på hash-salg på Christiania. En del af dem er uafklarede om, hvordan de skal forholde sig til den nye situation, hvilket de opsøgende medarbejdere forsøger at bruge som afsæt til motivation for arbejde, uddannelse og aktiviteter.
  • Inde på Christiania er miljøet blevet mindre anspændt og mere positivt at arbejde i.
  • Der er etableret hashsalg på voldene tæt på Socialforvaltningens tilbud Vilde Livs container i Bådsmandsstræde. Det er problematisk at have det kriminelle miljø så tæt på det sociale arbejde med de udsatte unge. Politiet er opmærksom på problematikken. Der er risiko for kamp om hashmarkedet, hvor de udsatte unge risikerer at komme til skade eller lader sig indrullere i kriminalitet evt. som bandemedlem. Som modsvar forsøger det opsøgende arbejde at drage de unge ind i alternative fællesskaber og uddannelse.   

Situationen udenfor Christiania

Der er risiko for, at udsatte unge andre steder i byen bliver inddraget i hashsalg, idet markedet delvis skubbes ud af Christiania. SSP følger udviklingen i tæt samarbejde med politiet, så det opsøgende arbejde kan omstille sig i takt med ændrede mønstre i hashsalget.

Der er ikke tegn på at den organiserede hashhandel er flyttet til et andet specifikt sted i København. Der handles med hash forskellige steder i byen og også stadig på Christiania.

Socialforvaltningens hjemløseenhed har konstateret, at unge hjemløse bliver opsøgt af kriminelle grupperinger, særligt Loyal to Familia, om at begå ulovligheder i tilknytning til handel med euforiserende stoffer. Det er beskrevet i en artikel i Berlingske Tidende d. 2. december. Af artiklen fremgår det, at hjemløseenheden er i kontakt med 12 til 15 af de unge, som inden for det seneste par måneder er blevet rekrutteret af bander til at sælge hash. Det reelle antal formodes at være noget højere, idet de unge ikke henvender sig, før de er meget pressede.

Ud over at mangle en bolig har de unge ofte yderligere sociale vanskeligheder. Der er tale om unge, som typisk har et meget svagt netværk, har psykiske problemer, ofte kombineret med et misbrug. Når de unge har et misbrug og er i kontakt med sælgere fra bander, er der en øget risiko for, at de unge fristes af muligheden for at tjene nogle hurtige penge eller til at købe på klods for til gengæld at gøre banderne tjenester.

Socialforvaltningen har undersøgt, om det i samme grad er tilfældet, at unge under atten år i stigende grad rekrutteres af de kriminelle miljøer til at begå hash-relateret kriminalitet. Der ses hos de kriminelle bander en tendens, som over de seneste år er blevet mere fremherskende, til at banderne i stigende grad er blevet bevidste om de muligheder, der ligger i at markedsføre sig på de forskellige sociale medier og virkningen af rygmærker, t-shirts og andre synlige emblemer.

Socialforvaltningen kan konstatere, at en del af de unge under 18 år er fascinerede og tiltrukket af den visuelle markedsføring, som banderne fører. Dog har Socialforvaltningen siden lukningen af Pusher Street ikke kunnet konstatere en bekymrende øget risiko for rekruttering af unge under 18 år til de kriminelle miljøer ude i byen.

Det er heller ikke forvaltningens indtryk, at brugerne af byens fem 18 + centre er mere involverede i hashhandlen end de var før rydningen på Christiania.

Tommy Laursen, chef for SSP Sekretariatet, deltager på Socialudvalgets møde, hvor han giver en opdateret status på situationen efter rydningen af PusherStreet.

Økonomi

Indstillingen har ingen økonomiske konsekvenser.

Videre proces

Forvaltningen tilpasser det opsøgende arbejde på Christiania og i resten af byen i takt med udviklingen og under hensyntagen de nuværende ressourcer på området.

Socialforvaltningen vil følge situationen med de unge hjemløse nøje i den kommende tid og der er indledt et samarbejde mellem Enheden for Kriminalpræventive Indsatser og Ungeprojektet for unge hjemløse om en målrettet indsats for de unge, som har en tilknytning til bandemiljøet.

 

Nina Eg

                      / Eva Stokbro Jensen

Beslutning

Kontorchef Eva Stokbro Jensen og SSP chef Tommy Laursen deltog under punktets behandling.

Indstillingen blev taget til efterretning.

Til top