Mødedato: 14.11.2012, kl. 16:00
Mødested: Rådhuset, stuen, værelse 8

Udmøntning af budget 2013 – En styrket indsatsen mod vold i hjemmet

Socialudvalget skal tage stilling til udmøntningen af budgetforslag Ø103: Opkvalificering af indsatsen mod vold i hjemmet på området for udsatte børn og unge.

Indstilling og beslutning

Socialforvaltningen indstiller, at Socialudvalget godkender:

1:     at der afsættes 0,9 mio. kr. i 2013 og 0,9 mio kr. i 2014 på funktion 5.28.21 forebyggende foranstaltninger for børn og unge. Midlerne anvendes til køb af behandlingsforløb, uddannelse af familiebehandlere, samt til afholdelse af  seminar (Midlerne forslås fordelt som beskrevet i tabel 1 i Økonomiafsnittet).

Problemstilling

I forslaget Ø103: ”Opkvalificering af indsatsen mod vold i hjemmet”, der indgik i budgetforhandlingerne for 2013, blev det foreslået, at der i en toårig periode afsættes 2,2 mio. kr. til at styrke indsatsen mod vold i hjemmet.

I budget 2013 er der afsat 0,9 mio kr. i 2013 og 2014 til en styrket indsats mod vold i hjemmet. Der er således ikke afsat midler til  hele det oprindelige budgetforslag, og derfor fremlægger forvaltningen denne udmøntningsindstilling.

Løsning

Socialforvaltningen vil gerne tilbyde en indsats målrettet de børn og unge, som oplever eller udsættes for vold i hjemmet. Formålet med indsatsen er at stoppe eller reducere volden i hjemmet og støtte familien - både samlet og hver for sig - i at håndtere familiens vanskeligheder og sikre, at barnet eller den unge er i positiv trivsel og udvikling.

 

Derfor ønsker forvaltningen at iværksætte et nyt behandlingstilbud, som skal bestå af to hovedelementer. For det første skal voldsudøveren i familien tilbydes behandling. For det andet skal barnet eller den unge tilbydes et forløb, hvor de kan arbejde med følgevirkningerne af volden.


Behandling af voldsudøveren

Behandling af voldsudøveren i familien handler om at gøre en indsats for at stoppe eller reducere volden i hjemmet, og forsøge at ændre adfærdsmønstret hos voldsudøveren.

 

Børnefamiliecenter København har opstartet et samarbejde med en privat leverandør, som er specialiseret i behandlingen af udøvere af vold. De foreløbige erfaringer peger på, at der med behandlingen kan skabes positive forandringer hos voldsudøveren.

Derfor foreslår forvaltningen, at der bygges videre på disse erfaringer, og der afsættes 600.000 kr. i 2013 og 700.000 kr. i 2014 til at købe behandlingsforløb for voldsudøvere. Forvaltningen forventer, at der som minimum kan købes 12 behandlingsforløb i den to årige pilotperiode.

Alle børnefamilieenhederne vil få mulighed for at visitere til tilbuddet. 

Uddannelse af familiebehandlere

Udover behandling til voldsudøveren skal barnet eller den unge sammen med den øvrige familie tilbydes en indsats, hvor der kan arbejdes med følgevirkningerne af volden. Forvaltningen foreslår, at et sådan tilbud forankres i familiehusene i Børnefamiliecenter København. En sådan indsats vil udbygge familiehusenes eksisterende profil, hvor der i dag arbejdes med forskellige ambulante familiebehandlingsforløb, som eksempelvis børne- eller familienetværksgrupper, forældrekurser eller terapeutiske familiesamtaler.

 

Forvaltningen forslås derfor, at der afsættes 250.000 kr. i 2013 og 200.000 kr. i 2014 til uddannelse af minimum en familiebehandler i hver af de otte familiehuse. Beløbet dækker både undervisning, supervision og gennemførsel af behandlingsforløb i hele perioden.

 

Forvaltningen forventer, at uddannelsesmidlerne skal bruges til at certificere familiebehandlerne i den manualbaseret CPC-CBT metode (Cognitive Behavioral Therapy for Families at Risk for Child Physical Abuse). Metoden bruges med succes i flere svenske kommuner, og svenske evalueringer peger på, at behandlingen skaber positive forandringer for børnene. Behandlingen består af individuelle eller gruppebaseret terapiforløb, hvor barnet eller den unge gennem terapien hjælpes til at tackle fortiden, og blive bedre til at mestre sit liv.

 

Forvaltningen forventer, at minimum 10-15 familier per år kan få gavn af tilbuddet i pilotperioden. Herefter kan indsatsen indgå på lige fod med familiehusenes øvrige tilbud.

 

Generel kompetenceudvikling af familiebehandlere og sagsbehandlere

Erfaringerne fra Børnefamiliecenter København viser, at det for mange sagsbehandlere er en læringsproces at have fokus på, og få øvelse i at tale med familierne om vold, og herunder også at motivere voldsudøveren til at gå i behandling. Derfor forslår forvaltningen, at der afsættes 50.000 kr. i 2013 til et seminar for sagsbehandlere og familiebehandlere om at tale med familierne om vold.

Økonomi

Det forslås at midlerne udmøntes som beskrevet i tabel 1, og meldes ud til Børnefamiliecenter København på funktion 5.28.21.1

Tabel 1

 

2013

(2013 pl)

2014

(2013 pl)

Køb af pladser hos ekstern leverandør

600.000 kr.

700.000 kr.

Uddannelse af familiebehandlere og gennemførsel af behandlingsforløb

250.000 kr.

200.000

Generel kompetenceudvikling af sagsbehandlere og familiebehandlere

50.000 kr.

 

I alt

900.000 kr.

900.000 kr.

 

Videre proces

Intet at bemærke

Anette Laigaard

 

 

                                                              /    Ane K. Christensen 

 

Beslutning

Kontorchef Ane K. Christensen og kontorchef Katrine Bagge Thorball overværede punktets behandling.

 

Indstillingen blev godkendt.

 

Til top