Mødedato: 14.11.2012, kl. 16:00
Mødested: Rådhuset, stuen, værelse 8

Evaluering af pilotprojektet "Styrket samarbejde på tværs"

Se alle bilag

Pilotprojektet "Styrket samarbejde på tværs" løb i perioden fra slutningen af 2009 til slutningen af 2011 og havde til formål at udvikle metoder og skabe erfaringer med at styrke samarbejdet på tværs af børnefamilieenheder og sundhedsplejersker for at sikre en bedre og mere sikker opsporing af udsatte børn og deres familier og sikre dem en tidligere og mere helhedsorienteret indsats. Evalueringen af pilotprojektet skal bruges som udgangspunkt for udrulningen af erfaringer og metoder til hele byen, der løber i efteråret 2012.

Indstilling og beslutning

Socialforvaltningen indstiller:

        1. At Socialudvalget tager evalueringen af projekt "Styrket samarbejde på tværs" til efterretning

Problemstilling

I budget 2009 blev der under puljen ’Hvert barn sin chance’ afsat 0,7 mio. kr. i 2009 samt 1,3 mio. kr. i 2010-2012 til et projekt, der skulle styrke samarbejdet mellem sundhedsplejersker og børnefamilieenheder (BFCK) for at sikre en bedre og mere sikker opsporing af udsatte børn og deres familier og sikre dem en tidligere og mere helhedsorienteret indsats (SUD og BUU, 13.05.2009). Projektet er en del af fokusområdet ”Tidlig Indsats” under Københavns Kommunes strategi for udviklingen af arbejdet med udsatte børn, unge og deres familier (Strategi 2010-2012).

Projektet er et metode- og kompetenceudviklingsprojekt, hvor der skulle udvikles og afprøves nye metoder og arbejdsgange til et styrket samarbejde omkring udsatte småbørn og deres familier. Projektet er delt op i en pilotdel, hvor redskaber og metoder skulle udvikles og afprøves og en udrulningsdel, hvor erfaringerne rulles ud til hele byen. Pilotdelen løb fra 2010 til udgangen af 2011, hvor områderne City/Østerbro og Amager Vest deltog, og udrulningen til resten af byen løber her i efteråret 2012.

Pilotprojektet tog udgangspunkt i metoden Signs of Safety (SOS), der blev benyttet som omdrejningspunkt og fælles sprog for samarbejdet mellem børnefamilieenhederne og sundhedsplejen. Sundhedsplejerskerne blev undervist i metoden, som BFCK har benyttet siden 2007. Derudover blev alle undervist i tværfagligt samarbejde, og der blev afholdt tværfaglige dage med gensidig erfarings- og praksisudveksling for at skabe fagligt og personligt kendskab på tværs af faggrupperne.

Derudover udviklede pilotprojektet en samarbejdsmodel, der visualiserer handlemuligheder og arbejdsgange i samarbejdet mellem sundhedsplejen og børnefamilieenheden, både inden og efter der oprettes en sag i Socialforvaltningen og et afklaringsværktøj, der skal benyttes til at afklare karakteren af en bekymring.

Løsning

Evalueringen af pilotprojektet skal bruges til at kvalificere tilrettelæggelsen af udrulningen af projektets erfaringer og metoder til resten af byen. Generelt viser evalueringen, at projektet og projektets redskaber har styrket samarbejdet mellem sundhedsplejersker og medarbejdere i BFCK. Mere specifikt har evalueringen og erfaringerne fra pilotprojektet været medvirkende til, at der i udrulningen bliver sat fokus på særligt fire aspekter:

 

1. Betydningen af ledelsesopbakning til det tværfaglige samarbejde

2. Fokus på det faglige og personlige kendskab faggrupperne imellem

3. SOS som fælles redskab for samarbejde og fælles sprog og forståelse på tværs af fagligheder.

4. Afklaringsværktøjet og samarbejdsmodellen introduceres og stilles til rådighed i udrulningen til understøttelse af samarbejdet, men betragtes ikke som obligatoriske 

Evalueringen viser, at mere end halvdelen af deltagerne vurderer, at ledelsens opbakning til og prioritering af projektet har haft en stor og en positiv betydning for, om det er lykkedes at styrke samarbejdet. Ligeledes viser erfaringerne fra pilotprojektet, at ledelse har været et afgørende element i forhold til at få samarbejdet til at fungere, dels ved at der på ledelsesniveau løbende snakkes sammen, hvor aftaler for samarbejdet blev indgået og vanskeligheder blev adresseret, og dels ved at ledelsen prioriterede og satte fokus på projektet i det daglige arbejde. Samarbejdet på ledelsesniveau er derfor blevet det centrale element i udrulningen, hvor ledelsen på tværs af Socialforvaltningen og Børne- og Ungdomsforvaltningens mødes og indgår forpligtende aftaler omkring, hvorledes samarbejdet i områderne skal se ud fremover. Det sker i et ledelsesforløb af tre gange, hvoraf det første møde omfatter hele ledelsen i hvert område - områdechef, tværfaglig chef og ledende sundhedsplejerske fra Børne- og Ungdomsforvaltningen, og områdechef og afdelingsledere fra BFCK - for at forankre implementeringen i hele organisationen. De to andre dage i forløbet vil være med afdelingsledere og ledende sundhedsplejersker, der er ansvarlige for samarbejdet i det daglige.  

Evalueringen viser også, at projektet især har opnået positive resultater med hensyn til forøgelse af både det personlige og det faglige kendskab faggrupperne imellem. Især oplevede en overvejende andel af deltagerne, at projektet har øget den faglige indsigt i den modsatte faggruppe, mens omtrent ligeså stor en andel af deltagerne svarede, at projektet i høj eller nogen grad har øget det personlige kendskab faggrupperne imellem. Evalueringen viser i den forbindelse, at deltagerne har været særligt glade for projektets erfarings- og praksisudveksling, som en overvejende andel af deltagerne vurderer, har haft en positiv indflydelse på projektet succes. Derimod mener kun lidt under halvdelen af deltagerne, at undervisningen i tværfagligt samarbejde har haft en positiv indflydelse på projektets målsætning om at styrke samarbejdet. Designet for udrulningen af projektet har derfor sat fokus på netop at støtte op om og skabe rammerne for at sundhedsplejersker og medarbejdere i BFCK får sat ansigt på hinanden og udvekslet viden omkring hinandens hverdag og faglige praksis frem for undervisning i tværfagligt samarbejde. Dette gøres konkret gennem to dage i hvert område, hvor sundhedsplejersker og medarbejdere i BFCK mødes på tværs og snakker samarbejde. Gennem det personlige møde og kendskab skaber projektet mulighed for, at der fx skabes en personlig forpligtigelse for samarbejde overfor en konkret person samt udveksling af kontaktoplysninger. Gennem det faglige kendskab til den modsatte faggruppe muliggør projektet, at både sundhedsplejersker og medarbejdere fra BFCK får viden om handlemuligheder indenfor den modsatte faglighed og forvaltning.

Evalueringen kan endvidere konkludere, at SOS metoden, som har til formål at skabe et fælles sprog, opleves af størstedelen af medarbejdere i BFCK og sundhedsplejen som en brugbar metode både generelt i arbejdet med udsatte småbørnsfamilier og den tværfaglige dialog. I udrulningen af projektet er der således fortsat fokus på SOS som en gennemgående metode i det tværfaglige samarbejde. SOS er en kendt metode for medarbejderne i BFCK, hvorimod SOS er en ny metode for sundhedsplejerskerne. Derfor indgår i projektets udrulning en konference om SOS for sundhedsplejerskerne med formål om at skabe rammerne for et fælles sprog og forståelse mellem sundhedsplejersker og medarbejdere i BFCK, og der arbejdes videre med brugen af det udviklede afklaringsværktøj, som ligeledes bygger på SOS.

Evalueringen pegede på, at godt halvdelen af deltagerne vurderede de udviklede redskaber - afklaringsværktøjet og samarbejdsmodellen - som havende en positiv indflydelse i forhold til at skabe et godt samarbejde. Den anden halvdel vurderede redskaberne til ingen indflydelse at have haft for samarbejdet. Deltagerne er således splittede omkring redskabernes betydning, men da halvdelen mener, at de har haft en positiv effekt, er det blevet besluttet at introducere og stille redskaberne til rådighed i udrulningen til at understøtte samarbejdet mellem sundhedsplejersker og medarbejdere i BFCK. Redskaberne kan således benyttes af medarbejderne, hvis det giver mening i samarbejdet, men skal ikke betragtes som obligatoriske.  

Økonomi

Der er ingen økonomiske konsekvenser forbundet med indstillingen.

Videre proces

Udrulningen løber her i efteråret 2012, og omfatter dels et ledelsesforløb, en konference for sundhedsplejerskerne i SOS samt to tværfaglige dage i hvert område. Udrulningen blev skudt i gang den 4. oktober med den første lederdag. 


                        Anette Laigaard /
                                                                 Ane K. Christensen

Beslutning

Indstillingen blev godkendt ved mødets begyndelse.

Til top