Mødedato: 14.11.2012, kl. 16:00
Mødested: Rådhuset, stuen, værelse 8

Undersøgelse af narkotikarelaterede dødsfald i 3 kommuner

Se alle bilag
Socialudvalget skal beslutte, om man i fællesskab med kommunerne Århus og Odense vil indgive en ansøgning til Ministeriet for Forebyggelse og Sundhed om frigivelse af midler til undersøgelse af narkotikarelaterede dødsfald, med København som koordinerende kommune. Undersøgelsen anbefales gennemført af det norske forskningsinstitut SERAF, som har gennemført en tilsvarende undersøgelse i Oslo.

Indstilling og beslutning

Socialforvaltningen indstiller, at
  1. Socialudvalget godkender, at Socialforvaltningen i fællesskab med kommunerne Århus og Odense indgiver en ansøgning til Ministeriet for Forebyggelse og Sundhed om frigivelse af i alt 2,0 mio. kr. til en undersøgelse af narkotikarelaterede dødsfald i de tre kommuner,
  2. Socialudvalget godkender, at Socialforvaltningen ansøger om 1,8 mio. kr. af de samlede 2,0 mio. kr. til hhv. koordinering af den samlede undersøgelse (1,7 mio. kr.) og dataindsamling vedr. København (0,1 mio. kr.),
  3. Socialudvalget godkender, at Socialforvaltningen varetager koordineringen med det udpegede forskningsinstitut ift. den samlede undersøgelse, på vegne af de tre involverede kommuner,
  4. Socialudvalget godkender, at undersøgelsen foretages af det norske forksningsintitut SERAF,
  5. Socialudvalget godkender, at indtægts- og udgiftsbevillinger på 0,05 mio. kr. i 2012 samt 1,75 mio. kr. fordelt på 2013 og 2014 håndteres i den næstkommende sag om bevillingsmæssige ændringer.

Problemstilling

Ministeriet for Forebyggelse og Sundhed har besluttet at afsætte midler i 2012 til en undersøgelse af narkotikarelaterede dødsfald i kommunerne København, Odense og Århus. Socialudvalget skal træffe beslutning vedr. Socialforvaltningens involvering i projektet.

Der er alvorlige sundhedsmæssige konsekvenser forbundet med stofmisbrug og det skønnes, at stofmisbrugere har en 10 gange højere dødelighed end den øvrige befolkning. Antallet af narkotikarelaterede dødsfald i Danmark  har i mange år været konstant højt, ca. 270 dødsfald årligt, til trods for en øget behandlingsindsats, etablering af diverse lavtærskeltilbud mv.. I regi af EMCDDA (Det europæiske overvågningscenter for narkotika og narkotikamisbrug) rapporteres årligt om antallet af narkotikarelaterede dødsfald i de enkelte lande. Der er stor variation i antallet af narkotikarelaterede dødsfald i Europa, men ifølge EMCDDA ligger Danmark blandt de lande med de højeste årlige antal af narkotikarelaterede dødsfald. Det skal dog bemærkes, er der er en vis usikkerhed ved sammenligning af narkotikarelaterede dødsfald landene i mellem pga. uens målemetoder. EMCDDA arbejder for at ensrette målemetoderne, så sammenligninger kan blive mere relevante.

Løsning

Ministeriet for Forebyggelse og Sundhed har afsat 2,0 mio. kr. til en undersøgelse af dødsfaldene i de store danske byer. Midlerne kan frigives ved en fællesansøgning til Ministeriet fra kommunerne, København, Odense og Århus. Københavns Kommunes Socialforvaltning er anbefalet at påtage sig den koordinerende rolle ift. gennemførelsen af undersøgelsen på vegne af de tre kommuner.

Hovedparten af de narkotikarelaterede dødsfald skyldes forgiftninger med heroin, men også metadon indgår som dødsårsag i en del af dødsfaldene. Substitutionsbehandling med metadon reducerer antallet af dødsfald, men metadon indgår også i forgiftningerne. I gennemsnit påvises 3-4 stoffer ved forgiftningerne, hvilket indikerer, at der er tale om blandingsmisbrug, hvor især benzodiazepiner, alkohol og centralstimulerende stoffer medvirker til dødsfaldene. Udover forgiftningerne, udgøres de narkotikarelaterede dødsfald af vold, ulykker og sygdomme, hvor brugen af stoffer indgår i dødsårsagen.

Årsagerne til de narkotikarelaterede dødsfald er således mange og sammensatte. Ministeriet for Forebyggelse og Sundhed ønsker med de afsatte midler at få foretaget en nærmere analyse af dødsfaldende (hvem er døde, hvad døde de af, i hvilket omfang var de i konktakt med social – og sundhedsvæsenet i tiden forud for dødsfaldet osv.). På baggrund af analysen ønsker man at få konkrete bud på, hvad der kan gøres for at forebygge narkotikarelaterede dødsfald fremover.

Socialforvaltningen anbefaler, at undersøgelsen foretages af det norske forskningscenter SERAF, som har foretaget en lignende undersøgelse i Oslo Kommune. Se gerne rapporten ”Dødelige overdoser i Oslo i 2006-2008", vedlagt som bilag 1. Undersøgelsen påviste, at:

  • Faktorer ved overdosisdødsfald er mangfoldige.
  • Der er en mangelfuld koordination  og information mellem instanser (sundhedssystem, sociale system, behandlingssystem mv. ).
  • Manglende systematisk strategi for forebyggelse af overdosisdødsfald i Oslo kommune.

Rapporten identificerede 5 overordnede problemområder og fremkom med konkrete forslag til tiltag på systemniveau. Norge har siden 2008 haft en vedvarende nedgang i antal af overdosis/forgiftninger. Det modsatte er tilfældet i Danmark, hvor antallet af dødstal har været mere eller mindre uændret højt. Der kan dog ikke påvises nogen direkte sammenhæng mellem de tiltag, der blev sat i værk pba. undersøgelsen og udvikling i antallet af narkotikarelaterede dødsfald i Norge.

Ansøgningen angår en videnskabelig undersøgelse, der gennemføres og finansieres i et samarbejde mellem flere offentlige myndigheder, og som har til formål at sætte landets kommuner i stand til at begrænse dødeligheden blandt stofmisbrugere.
SERAF er et nationalt universitetsbaseret forskningscenter for rus- og afhængighedsforskning ved Universitetet i Oslo (se evt.: http://www.med.uio.no/klinmed/forskning/sentre/seraf/). Socialforvaltningen vurderer, at SERAF har kompetencer og kapacitet til at foretage en undersøgelse af den narkotikarelaterede dødelighed i de 3 kommuner. Vurderingen er også begrundet i Socialforvaltningens gennemgang af den undersøgelse, SERAF har gennemført i Oslo. Socialforvaltningen forventer, at en tilsvarende dansk viden om narkotikadødsfald kan give resultater i Københavns Kommune, og i Danmark som helhed. SERAF er i samarbejde med Sundhedsstyrelsen og de deltagende kommuner igang med at udarbejde en projektbeskrivelse og et mere detaljeret budget for undersøgelsen.

Den 5. november 2012 vil SERAF præsentere det endelige udkast til en projektbeskrivelse for Sundhedsstyrelsen og de deltagende kommuner. Efterfølgende skal de tre kommuner indsende en fællesansøgning til Ministeriet for Forebyggelse og Sundhed. Anvendelse af midlerne skal påbegyndes i 2012. Samarbejdet med SERAF om udførelsen af undersøgelsen forankres i Københavns Kommune, men udføres på tværs af de tre medvirkende kommuner.         

SERAF vil være projektejer og projektleder. Der lægges op til et tæt samarbejde med de 3 danske kommuner, Sundhedstyrelsen og andre relevante aktører i Danmark. Samarbejdet formaliseres i en referencegruppe. SERAF ansætter og lønner en dansk projektkoordinator, som forventes at bidrage aktivt til dataindsamlingen og efterfølgende databearbejdelse og rapportskrivning. SERAF køber arbejdsplads til projektkoordinatoren i Socialforvaltningen i Københavns Kommune. Derved sikres rådgivning fra Socialforvaltningens Socialoverlæge. De 3 kommuner forventes at stille med velvillighed og adgang til datasystemer for dataindsamlingen, samt ved behov at bidrage med lokalkendskab og nogle ressourcer under dataindsamlingen. Undersøgelsen udføres november 2012 – juni 2014. Dataindsamlingen vil foregå i perioden februar til september 2013.

Økonomi

Københavns Kommune vil som den koordinerende kommune i projektet forestå aflønningen af SERAF, og skal således både ansøge Ministeriet for Forebyggelse og Sundhed om midler til aflønning af SERAF og til dataindsamling, i alt 1,8 mio. kr. Da undersøgelsen igangsættes ultimo 2012, skal der udbetales et beløb på 0,05 mio. kr. i 2012. Socialforvaltningen foreslår, at indtægts- og udgiftsbevillinger på 0,05 mio. kr. i 2012 samt 1,75 mio. kr. fordelt på 2013 og 2014 håndteres i den næstkommende sag om bevillingsmæssige ændringer.

Overordnet budget for undersøgelsen:


Udgiftspost Mio. kr.
A - Undersøgelsen ekskl. dataindsamling
Projektkoordinator (fuld tid i 18 mdr.) 1,20
Administration, løn til projektmedarbejder, overhead til arbejdsplads i Københavns Kommunes Socialforvaltning, statistisk bearbejdning 0,25
Rejseudgifter - Oslo-København 0,10
Adgang/ køb af data, registerkoblinger fra danske registre 0,05
Kvalitativ dataindsamling og databearbejdning 0,05
Diverse 0,05
I alt (*) 1,70
Heraf afholdes i 2012 (**) 0,05
Heraf afholdes i 2013 og 2014 (***) 1,65
B - Dataindsamling i de tre kommuner
København (* + ***) 0,10
Odense 0,10
Århus 0,10
I alt - Undersøgelse og Dataindsamling i kommunerne 2,00
* Udgiftsposter, som Københavns Kommune skal ansøge Ministeriet for Sundhed og Forebyggelse om
** Udgiftspost, der afholdes i 2012
*** Udgiftspost, der afholdes i 2013 og 2014


Videre proces

Hvis Socialudvalget godkender indstillingen, vil Socialforvaltningen indgive ansøgning til Ministeriet for Forebyggelse og Sundhed i fællesskab med kommunerne Århus og Odense, og udbetale en indledende sum på 0,05 mio. kr. til SERAF i 2012.

Anette Laigaard        /
                                        Gitte Bylov Larsen

Beslutning

Kontorchef Gitte Bylov Larsen overværede punktets behandling.

 

Indstillingen blev godkendt.

Til top