Mødedato: 14.08.2020, kl. 08:00
Mødested: Rådhuset, Festsalen

Socialforvaltningens kvartalsprognose pr. august

Se alle bilag

Sagen omhandler Socialforvaltningens kvartalsprognose pr. august 2020. Budgetoverholdelse afhænger af, at forvaltningen får dækket de merudgifter, der følger af COVID-19. I forhold til seneste kvartalsprognose er der sket en forbedring på børne- og ungeområdet. Endvidere har forvaltningen kvalificeret prognosen for merforbruget i Hjemmeplejen, som foreslås dækket fra områderne Tværgående opgaver og administration og borgere med sindslidelse.

Indstilling

Socialforvaltningen indstiller, 

  1. at Socialudvalget godkender Socialforvaltningens bidrag til Københavns Kommunes regnskabsprognose pr. august 2020
  2. at Socialudvalget godkender, at der flyttes 3,8 mio. kr. fra bevillingen Borgere med sindslidelse til bevillingen Hjemmepleje og 11,2 mio. kr. fra bevillingen Tværgående opgaver og administration til bevillingen Hjemmepleje.

Problemstilling

Socialforvaltningen skal aflevere regnskabsprognose til Økonomiforvaltningen. Regnskabsprognosen for Socialforvaltningen indgår i den samlede regnskabsprognose for Københavns Kommune, der behandles i Økonomiudvalget den 19. august 2020. Prognosen viser forventede COVID-19 merudgifter for 62,1 mio. kr., og et forventet merforbrug hos Hjemmeplejen, der kan håndteres ved budgetflyt inden for Socialforvaltningens egen ramme.

Løsning

Socialforvaltningens forventede regnskab pr. august 2020 udviser samlet set et merforbrug på 57 mio. kr. på servicerammen. Hvis COVID-19 fraregnes, udviser prognosen et mindreforbrug på 5 mio. kr. Der er tale om et teknisk mindreforbrug, der skal overføres til næste regnskabsår efter afslutningen af regnskab 2020, da det vedrører den sikrede institution Sønderbro, hvor mer-/mindreforbrug bliver modregnet det efterfølgende år. Socialforvaltningen bemærker, at prognosen er Socialforvaltningens bedste bud på et regnskabsresultat med de aktuelt kendte oplysninger og risici. Såfremt prognosen fx rammer 0,5 pct. forkert ud af et servicebudget på 5,9 mia. kr., vil årsresultatet være et mer- eller mindreforbrug på ca. 29 mio. kr.

Som følge af COVID-19 afholder Socialforvaltningens en række merudgifter. Nogle af disse merudgifter har været afholdt i forbindelse med nedlukningen, mens andre merudgifter vil vare resten af året. Socialforvaltningen har bl.a. COVID-19 merudgifter til værnemidler, overtid, opnormeringer af personale, vikardækning, lokaleudgifter, etablering og drift af omsorgspladser. Uddybning af de opgjorte COVID-19 merudgifter fremgår af bilag 2. Eventuelle forsinkelser af investeringsforslag, herunder evt. forsinket provenu fra forslagene er ikke indregnet i de opgjorte COVID-19 merudgifter, da det er vanskeligt at estimere. Der kan tilsvarende være spredte mindreforbrug som følge af COVID-19, som er vanskelige at estimere.

Prognosen er dertil forbundet med en usikkerhed knyttet til ikke-afstemte balancekonti i kommunen i forbindelse med debitorer. Det betyder, at der kan komme ekstraordinære afskrivninger og dermed flere udgifter end prognosticeret. Dette forventes at være afklaret i forbindelse med tredje kvartalsprognose.

Tabel 1: Socialforvaltningens regnskabsprognose pr. august 2020 (mio. kr.)

Bevilling

Forventet korrigeret budget 2020

Forventet forbrug 2020

Forventet afvigelse 2020 inkl. Coronaudgifter

Forventet afvigelse 2020 eks. Coronaudgifter

Servicedrift i alt

5.897,1

5.954,1

-57,0

5,0

Børnefamilier med særlige behov

1.392,4

1.401,8

-9,4

5,0

Hjemmepleje

355,7

373,8

-18,1

-15,0

Borgere med sindslidelse

1.021,6

1.024,6

-3,0

3,8

Udsatte voksne

656,8

670,9

-14,1

0,0

Borgere med Handicap

2.210,8

2.227,2

-16,4

0,0

Tværgående opgaver og administration

259,8

255,8

4,0

11,2

Overførsler mv. i alt

147,5

159,2

-11,7

-11,7

Anlæg i alt

54,3

53,7

0,7

0,7

Finansposter

47,3

47,3

0,0

0,0

Børne- og unge området forventes et merforbrug på 9,4 mio. kr. Heraf kan 14,4 mio. kr. henføres til udgifter relateret til COVID-19. Hvis der ses bort fra COVID-19 udgifter forventes et mindreforbrug på 5 mio. kr. Mindreforbruget, som kan henføres til den sikrede institution Sønderbro, skal i henhold til kommunens principper for overførsler overføres til næste regnskabsår. Det er dermed ikke et mindreforbrug, der kan anvendes til andre formål.

Prognosen på området er forbedret ift. kvartalsprognosen. Det skyldes bl.a., at der ikke længere forventes merforbrug vedr. sikrede pladser ligesom bl.a. sagsgennemgangen i årets første fem måneder har haft større effekt end forventet.

I Hjemmeplejen forventes et merforbrug på 18,1 mio. kr., hvoraf 3,1 mio. kr. kan henføres til COVID-19. De 15 mio. kr., der ikke vedrører COVID-19, foreslås finansieret fra områderne Borgere med sindslidelse og Tværgående opgaver og administration. De økonomiske udfordringer er en konsekvens af de udfordringer, som udvalget tidligere er blevet informeret om, og går særligt på driftsplanlægning og sygeplejen. Overgangen til CURA har også medført merudgifter i driften. Der er iværksat en række særskilte initiativer for at bringe merforbruget ned på 15 mio. kr. i 2020 og for at skabe balance i hjemmeplejebudgettet fra 2021. Der er fortsat usikkerhed knyttet til effekten af disse initiativer.

Der forventes et merforbrug for Borgere med sindslidelse på 3 mio. kr. Merforbruget er sammensat af et merforbrug på 6,8 mio. kr., der knytter sig til COVID-19, og et mindreforbrug på 3,8 mio. kr., som skyldes færre køb af pladser end forventet samt tilbageholdende vedr. administration. Mindreforbruget foreslås overført til Hjemmeplejen jf. indstillingens 2. at-punkt.

For Udsatte voksne forventes et merforbrug på 14,1 mio. kr. Dette merforbrug er relateret til COVID-19. Hvis COVID-19 udgifterne dækkes, forventes tilnærmelsesvis balance. Det bemærkes dog, at området fortsat er udfordret af stigende aktivitet på herberger og krisecentre og ambulant alkoholbehandling. Socialforvaltningen følger udviklingen og forventer at løfte udfordringen som need-to ved budget 2021-forhandlingerne.

For Handicapområdet forventes et merforbrug på 16,4 mio. kr., hvor merforbruget er relateres til COVID-19. Hvis COVID-19 udgifterne dækkes, forventes tilnærmelsesvis balance. Det bemærkes, at området er udfordret af, at højere enhedspriser øger omkostningerne til købte døgnpladser, højere enhedspriser på BPA-ordningen, høj aktivitet og enhedspriser på dagbehandlingstilbud, samt at bunkeafvikling af sager vedr.  handicapbiler bidrager til merforbrug på hjælpemidler. Der er ikke nye handleplaner på området siden sidste prognose, og udfordringerne er budgetmæssigt således håndteret ved de tiltag, som også fremgik af kvartalsprognosen (tiltag, der hovedsageligt går på tilbageholdenhed på egne tilbud samt mulighed for øget salg af egne pladser).

For området Tværgående opgaver og administration forventes et mindreforbrug på 4 mio. kr. Nedenunder dette ligger et forventet merforbrug på 7,2 mio. kr. vedr. COVID-19 relaterede udgifter (primært værnemidler). Samtidig disponeres med mindreforbrug på 11,2 mio. kr. på andre poster for at bidrage til at dække merforbruget i hjemmeplejen, jf.  indstillingens 2. at-punkt. Mindreforbruget er sammensat af mindreforbrug på centrale enheder, tilbageløb på tværgående poster i kommunen samt udmøntning af midler, der var udisponeret ved årets start netop som følge af forventninger til ubalance i hjemmeplejen.

På området Efterspørgselsstyrede overførsler forventes et merforbrug på 11,7 mio. kr.  som primært kan henføres til stigende aktivitet og enhedspriser til tabt arbejdsfortjeneste.

På området anlæg forventes et mindreforbrug på 0,7 mio. kr. Mindreforbruget skyldes to anlægsprojekter, der er afsluttes med et mindreforbrug.

For området Finansposter prognosticeres balance.

Økonomi

Økonomien er indeholdt i sagen.

Videre proces

Efter Socialudvalgets behandling af prognosen forelægges den Økonomiudvalget d. 19. august 2020, hvor den behandles som del af den samlede prognose for hele kommunen. Hvis Socialudvalget godkender det flyt mellem bevillinger, som forslås i 2. at-punkt, vil bevillingsflyttet indgå i sagen om bevillingsmæssige ændringer, der ligeledes forelægges ØU d. 19. august 2020.

Mikkel Boje

                                          / Anders Johannes Kristensen

Beslutning

Socialborgmesteren stillede et ændringsforslag om tilføjelse af et nyt 3. at-punkt:

”3. at Socialudvalget frafalder sin ansøgning til puljen til uforudsete udgifter, som blev afgivet ifm. kvartaltsprognosen for april på udvalgsmødet den 20. maj 2020.”

Et enigt Socialudvalg godkendte ændringsforslaget.

Den således opdaterede indstilling blev godkendt.

Vicekontorchef Mika Kobborg Smidt deltog under punktets behandling.

Til top