Mødedato: 14.05.2025, kl. 16:30
Mødested: Rådhuset, stuen, værelse 8

Indstilling til Socialudvalget vedrørende byggeprojektet Herbergvejen

Se alle bilag

Resumé

Med Overførselssagen 2023/2024 blev der givet planlægningsbevilling til en ombygning af det tidligere vandrehjem på Herbergvejen i Brønshøj til et botilbud for 35 borgere med handicap. Forundersøgelser foretaget indenfor planlægningsbevillingen har imidlertid vist, at antagelserne for ombygningsscenariet ikke holder, og det er den klare anbefaling fra den rådgivende konstruktionsingeniør, at den eksisterende bygning ikke ombygges. En ombygning vil blive både betydeligt dyrere og spare mindre CO2 end forudsat. Det skal besluttes, om planlægningsfasen skal fortsætte med et scenarie, hvor den eksisterende bygning nedrives, og botilbuddet opføres udelukkende ved nybyggeri.

 Indstilling

Socialforvaltningen indstiller, at Socialudvalget overfor Økonomiudvalget og Borgerrepræsentationen anbefaler,

  1. at ombygningsscenariet, hvor vandrehjemmet på Herbergvejen ombygges og der opføres en tilbygning ved nybyggeri, annulleres.
  2. at den resterende planlægningsbevilling i stedet anvendes på planlægning af et nybyggeri, hvor det nuværende vandrehjem nedrives.

Problemstilling

Med Overførselssagen 2023/2024 blev der givet en planlægningsbevilling til et botilbud med 35 pladser til borgere med handicap på Herbergvejen 8 i Brønshøj. Projektet er ’need-to’ af hensyn til overholdelse af forsyningsforpligtigelsen.

Budgetnotatet fremlagde to scenarier: 1) Ombygning af eksisterende bygning og tilbygning ved nybyggeri (ombygningsscenariet) og 2) Nedrivning og nybyggeri (nybyggeriscenariet). Budgetparterne valgte scenarie 1, idet det forventedes at medføre en 20% lavere CO2-udledning og 5% merøkonomi i forhold til at bygge nyt.

Forundersøgelserne i planlægningsfasen har vist, at antagelserne for den eksisterende bygnings konstruktion ikke holder. Det har vist sig nødvendigt, at hele den eksisterende betonkonstruktion i givet fald vil skulle forstærkes med en stålkonstruktion for, at ombygningens statik (beregninger af stabiliteten af en bygnings konstruktion) kan godkendes.

Med tilføjelsen af den store mængde stål vil den forventede lavere CO2-udledning komme ned under 10%, og merøkonomien vil øges til over 30% mere i forhold til at bygge nyt.

Dertil vil der være en meget stor risiko forbundet med selve den praktiske udførelse, hvor stålkonstruktionen skal indbygges på den eksisterende betonkonstruktion. Det er anbefalingen fra den rådgivende konstruktionsingeniør, at den eksisterende bygning ikke ombygges.

Udover forholdet med stålforstærkningen er der en potentiel risiko for, at loftshøjden i boligerne i ombygningsscenariet risikerer ikke at blive godkendt af byggesagsmyndigheden, fordi den bliver for lav.

Løsning

Det er Socialforvaltningens og Økonomiforvaltningens vurdering, at det oprindelige scenarie 1 ikke er en realiserbar løsning, og derfor indstiller Socialforvaltningen, at ombygningsprojektet annulleres.

Økonomiforvaltningen vurderer, at der i stedet for ombygningsprojektet kan planlægges et nybyggeriprojekt svarende til det i budgetnotatet beskrevne scenarie 2.

Fordelene ved nybyggeriscenariet er i volumenstudiet beskrevet som mulighed for maksimal udnyttelse af grunden, mulighed for en skræddersyet planløsning og mulighed for at opnå tilstrækkeligt etagemeterareal til SOFs botilbud. Det betyder, at Socialforvaltningen kan få et botilbud, der i høj grad er designet efter målgruppernes behov og Socialforvaltningens principfunktionsprogram.

Omvendt havde ombygningsscenariet den ulempe, at der på grund af de konstruktionsmæssige udfordringer var mindre mulighed for, at SOF kunne vælge, hvor mange boliger der skulle være placeret på hver etage, hvor fællesfaciliteterne skulle ligge, samt størrelsen på boligerne og hvordan de skulle være udformet. 

Hvis indstillingen godkendes, kan forvaltningerne genoptage planlægningsfasen efter sommerferien 2025. Det vil betyde, at projektet forsinkes med et halvt år, og at der kan søges anlægsmidler til Overførselssagen 2025/2026.

Herbergvejen 8 anvendes på nuværende tidspunkt til midlertidig indkvartering af fordrevne fra Ukraine i henhold til 'Særloven'. De første ukrainere flyttede ind i maj 2023, og der forligger endnu ikke en sikker tidshorisont for, hvornår de sidste ukrainere fraflytter ejendommen igen. Særloven ift. de ukrainske fordrevne er foreløbigt blevet forlænget til marts 2026. Når de sidste ukrainere er flyttet fra ejendommen, kan selve udførelsen af botilbudsbyggeriet begynde.

Økonomi

En beslutning om at annullere ombygningsscenariet og i stedet planlægge et nybyggeri har ingen økonomiske konsekvenser. Hvis Socialudvalget beslutter at ændre det valgte scenarie til nybyggeriscenariet, fortsætter planlægningsfasen. Økonomiforvaltningen vurderer, at de tilbageværende midler fra den allerede givne planlægningsbevilling er tilstrækkelige til at kunne gennemføre en ændret planlægning.

Politisk handlerum

Socialudvalget kan med denne indstilling godkende, at ombygningsprojektet annulleres, og at forvaltningerne fortsætter planlægningen af et botilbud på Herbergvejen ved nybyggeri. 

Hvis Socialudvalget ikke ønsker at godkende indstillingen, kan byggeriet af et botilbud på Herbergvejen ikke gennemføres som forudsat i Overførselssagen 2023/2024. Det skyldes, at det på grund af ny viden om bygningsstatikken ikke mere kan anses som en reel mulighed at transformere herberget til botilbud og opnå 20% CO2-besparelse som forudsat.

Socialforvaltningen og Økonomiforvaltningen vurderer, at der fortsat er behov for de planlagte botilbudspladser, for at Socialforvaltningen kan leve op til forsyningsforpligtigelsen. Derfor vil der skulle findes en ny placering til de 35 boliger til borgere med handicap, hvis projektet på Herbergvejen stoppes.

Økonomiforvaltningen kan på nuværende tidspunkt ikke angive et andet kommunalt behov, som kan løses med den eksisterende vandrehjemsbygning. Det er derfor en mulighed, at hvis Socialforvaltningen ikke kan bruge Herbergvejen 8, vil en anden forvaltning planlægge et nedrivnings- og nybyggeriprojekt på grunden.

Videre proces

Hvis det besluttes, at den resterende planlægningsbevilling kan anvendes på planlægning af nybygningsscenariet, vil denne gå i gang umiddelbart efter sommerferien. Det vurderes, at denne kan være afsluttet, så der kan søges anlægsbevilling ved Overførselssagen 2025/2026. Når planlægningsfasen opstartes, vil forvaltningerne inddrage Brønshøj Lokaludvalg i processen og nedsætte en følgegruppe til byggeprojektet bestående af repræsentanter fra Lokaludvalg, naboer og interessenter.

 

Katrine Ring                                          

                                            / Anders Johannes Kristensen

Til top