Socialudvalgets høringssvar vedr. forslag til ny politik for udsatte byområder 2025-2035
Resumé
Teknik- og Miljøudvalget (TMU) har sendt forslag til ’Politik for Udsatte Byområder 2025-2035’ i intern høring. Socialforvaltningen har udarbejdet forslag til høringssvar på vegne af Socialudvalget. Overordnet vurderes det, at forslag til Politik for Udsatte Byområder imødekommer Socialforvaltningens målgruppe, herunder at socialt udsatte skal have en stærkere tilknytning til uddannelse, beskæftigelse, civilsamfund og foreningsliv, og at dette fokus kan hjælpe til at løfte de udsatte byområder. Socialforvaltningen har været inddraget i udarbejdelsen af politikken, støtter op om de udpegede strategiske målsætninger og har konkret bidraget med eksempler på forvaltningens indsatser, der bidrager positivt til opnåelsen af politikkens målsætninger.
Indstilling
Socialforvaltningen indstiller,
- at Socialudvalget godkender vedlagte forslag til høringssvar vedr. ny Politik for Udsatte Byområder 2025-2035 (bilag 1), og
- at Socialudvalget tager vedlagte Udkast til høringsnotat vedrørende Københavns Kommunes Politik for Udsatte Byområder 2025- 2035 med det samlede overblik over høringssvar fra offentlig høring og Københavns Kommunes samlede svar (bilag 3) til efterretning.
Problemstilling
Københavns Kommune har siden 2011 haft en Politik for Udsatte Byområder. Den gældende politik, som blev vedtaget i 2017, udløber i 2025. Selvom Københavns Kommune er nået langt med at løfte de udsatte byområder, er der fortsat store forskelle mellem de udsatte byområder og det øvrige København, og flere borgere i de udsatte byområder har udfordringer i hverdagen sammenlignet med den øvrige by. Senest har Københavns Kommunes børnefattigdomsrapport for 2025 vist, at Brønshøj-Husum, Nørrebro og Bispebjerg er de bydele, der har den højeste andel af børn, som er fattige. Teknik- og Miljøforvaltningen har i samarbejde med de øvrige forvaltninger udarbejdet forslag til en ny Politik for Udsatte Byområder 2025-2035 (bilag 2). Forslag til Politik for Udsatte Byområder 2025-2035 har været i ekstern høring fra den 5. februar til den 5. marts 2025. I vedlagte bilag 3 er resumé af det samlede høringssvar fra den offentlige høring og Københavns Kommunes samlede svar. I alt har 29 organisationer modtaget høringen, og der er kommet 15 svar. Der er kommet fem høringssvar på socialområdet, som forvaltningen har håndteret. Politikken er nu sendt i intern høring hos fagforvaltningerne. I bilag 4 er det samlede høringssvar fra den offentlige høring.
Løsning
Forvaltningen vurderer, at forslag til ny Politik for Udsatte Byområder favner Socialforvaltningens målgruppe bl.a. via fokus på et styrket børne- og ungeliv, bedre trivsel og sundhed for alle københavnere samt en tryg, blandet og velfungerende by. Forslag til ny Politik for Udsatte Byområder tager afsæt i to overordnet strategiske mål, som skal bidrage til at sikre, at færre byområder i 2035 er udpeget som udsatte, og at ingen områder er i risiko for at komme på statens parallelsamfundsliste.
De to mål er:
1. Alle københavnere skal have gode livschancer og muligheder, uanset hvor de bor.
2. Alle københavnere skal opleve trygge og attraktive byområder, der skaber rammerne for et godt liv.
De to strategiske målsætninger går på tværs af alle forvaltningernes arbejde i de udsatte byområder. Den første strategiske målsætning om ”Gode livschancer og muligheder for københavnere i alle aldre” konkretiseres i indsatser for at løfte københavnerne i de udsatte byområder tættere på beskæftigelse og uddannelse samt afhjælpe sundhedsudfordringer. For børn og unge handler det om at bryde negativ social arv og dermed øge livschancerne. Den anden strategiske målsætning om ”Trygge og attraktive byområder” konkretiseres i indsatser, der skal sikre rammer, der kan give københavnerne i de udsatte byområder mere livskvalitet i hverdagen – mere tryghed, mere attraktive fysiske rammer samt bedre fysisk kobling til den resterende by. De to strategiske målsætninger underbygger Socialforvaltningens arbejde med at støtte personer i udsatte positioner samt at forebygge udsathed. Socialforvaltningen har allerede flere indsatser målrettet de udsatte boligområder, som alle er med til at skabe en positiv udvikling og løfte områderne, herunder f.eks. gadeplansindsatser, aktiviteter under Idrætsprojektet, socialrådgivere tilknyttet læger i almen praksis samt helhedsorienteret familieindsats på Nørrebro/Bispebjerg.
Politikkens strategiske mål skal udmøntes gennem en samlet handleplan, der som udgangspunkt vil blive ajourført hvert andet år. Det er vigtigt, at der sikres sammenhæng til kommunens indsats i regi af Borgmesterforum for udsatte boligområder, så arbejdet med at løfte henholdsvis udsatte byområder og udsatte boligområder ikke foregår i parallelle spor, men derimod gensidigt understøtter hinanden. Socialforvaltningen og de øvrige forvaltninger vil blive involveret i udarbejdelsen af en handleplan, hvilket forventes igangsat i efteråret 2025.
Eksterne høringssvar på socialområdet
Politikken har været sendt i ekstern høring, som blev afsluttet d. 5. marts 2025. Der er i den forbindelse kommet fem høringssvar på socialområdet. Høringssvarene er fra Kgs. Enghave Lokaludvalg, Nørrebro Lokaludvalg, BL 1. kreds, Københavns Udsatteråd og Bispebjerg Lokaludvalg. De indkomne bemærkninger til politikken på socialområdet samt Socialforvaltningens bidrag til et samlet høringsnotat fremgår af bilag 3, som er oversendt til Teknik- og Miljøforvaltningen i slutningen af marts måned.
Økonomi
Indstillingen har ingen økonomiske konsekvenser
Politisk handlerum
Socialudvalget kan komme med ændringsforslag til Socialforvaltningens forslag til høringssvar vedr. Ny Politik for Udsatte Byområder.
Videre proces
Med Socialudvalget godkendelse sender Socialforvaltningen udvalgets høringssvar til Teknik- og Miljøforvaltningen. Et endeligt politikudkast forelægges til godkendelse i Teknik- og Miljøudvalget den 26. maj, i Økonomiudvalget den 17. juni og i Borgerrepræsentationen den 26. juni 2025.
Katrine Ring
/ Eva Stokbro Jensen