Opfølgning på projekt om styrket indsats for unge i hjemløshed
Resumé
Socialudvalget får en status på projekt om styrket indsats til unge i hjemløshed. Projektet har været i gang i et år. Projektet lever op til 9 ud af 13 aktivitets- og resultatmål.
Indstilling
Socialforvaltningen indstiller,
- at Socialudvalget tager status på projektet om intensiv støtte til unge i hjemløshed til efterretning.
Problemstilling
Socialudvalget godkendte på mødet den 13. marts 2024, at Socialudvalget modtager 8,1 mio. kr. for perioden 1. marts 2024 til 31. december 2027 fra Erhvervsstyrelsen i støtte fra Den Europæiske Socialfond Plus (ESF+) på baggrund af indstilling fra Social- og Boligstyrelsen til projekt Styrket indsats for unge i hjemløshed. Socialudvalget bad i forbindelse med godkendelse af sagen om en mundtlig status på projektet og erfaringer fra de relevante medarbejdere på et udvalgsmøde, når projektet har været i gang et års tid.
Socialforvaltningen har i samarbejde med Beskæftigelses- og Integrationsforvaltningen og WeShelter ansøgt om midler fra puljen. Formålet er at styrke og intensivere kommunens nuværende indsats for unge i hjemløshed samt at kunne tilbyde dem en mere koordineret indsats, herunder koble de unge til aktiviteter i civilsamfundet for at afhjælpe ensomhed og bygge bro til meningsfulde fællesskaber.
Projektets målgruppe er unge i alderen 18-24 år, der kommer i kontakt med Unge-gadeplansindsatsen, fordi de befinder sig i en ustabil boligsituation og derudover ofte har andre udfordringer som fx misbrug og/eller en psykisk lidelse. Forvaltningen forventer, at der på årlig basis vil deltage ca. 50 unikke unge i projektet. Der er et samlet måltal for hele projektperioden om, at 160 unge er udredt og indstillet til en bolig, 160 unge har haft et forløb ved Jobcenter København, og 120 unge har deltaget i civilsamfundsaktiviteter. De konkrete aktiviteter for de unge i projektet vil bestå af intensive og brobyggende forløb med Unge-gadeplansindsatsen, en fleksibel myndighedsindsats, fleksibel indgang i Jobcenter København og inklusion i civilsamfundsaktiviteter.
Løsning
Socialforvaltningens seneste afrapportering til Erhvervsstyrelsen for første projektår, dvs. perioden 1. marts 2024-28. februar 2025 rummer nedenstående data. Projektet lever op til næsten alle af de forventede aktivitets- og resultatmål.
Unge-gadeplansindsatsen
Da de unges liv ofte er meget kaotiske, når de kommer i kontakt med Unge-gadeplansindsatsen, har indsatsen fokuseret på at stabilisere de unges situation, bl.a. ved at støtte dem til at få en indtægt, et sted at sove og eventuelt opstarte relevant behandling. Det sker ved, at relationsmedarbejderen bygger bro til relevante tilbud, herunder Jobcenteret, WeShelter, psykiatri, rusmiddelbehandling, herberger mv. I unge-gadeplansindsatsen har der samlet været igangsat 46 brobyggende, intensive forløb med unikke unge. Dermed indfries måltallet på 45 forløb for det første projektår.
Myndighedsindsatsen
Unge-gadeplansteamet bygger bro for de unge til den fleksible myndighedsindsats, hvis de har behov for støtte til at få en stabil boligsituation. En myndighedsindsats består af afklaring og udredning, herunder udarbejdelse af VUM samt boligindstilling. Myndighedsindsatsen er en koordinerende indsats i samarbejde med Unge-gadeplansmedarbejderen ift. kommunens servicetilbud samt Jobcentret. I projektet er der en lavere caseload i myndighedsindsatsen, hvilket har muliggjort en mere fleksibel og tilpasset indsats til målgruppen, herunder en fremskudt indsats, så den unge fx kan blive hurtigere udredt og boligindstillet. Myndighedssagsbehandleren har i første projektår påbegyndt 29 forløb med henblik på udredning og/eller boligindstilling. Hermed indfries måltal om 20 forløb.
Der er i det første projektår godkendt og/eller afgjort 16 boligindstillinger og VUM-udredninger. Dette betyder, at måltallet om 20 godkendelse/afgjort ikke er fuldt indfriet. Der er fokus på at tilrette arbejdsgange og optimere samarbejdet med ungegadeplansteamet, så myndighedssagsbehandleren får frigjort så meget kapacitet som muligt til at foretage udredninger og udarbejde boligindstillinger. Det vurderes derfor at være realistisk at indhente måltallene for boligindstilling og/eller VUM i andet projektår. En del af udfordringen er også, at SU-ydelsen ikke altid rækker til en ungdomsbolig i Københavns Kommune, ligesom mange af de unge er på uddannelseshjælp. Det skyldes, at en stor del af ungdomsboligerne har en månedlig husleje fra 3.500 kr., og SU-ydelsen for udeboende er på 4.546 kr. og op til 7.086 kr. Satserne for uddannelseshjælp er på niveau med SU-satserne.
10 unge har opnået en stabil boligsituation ved udgangen af første projektår, heraf er ni flyttet i egen bolig, mens en er flyttet i § 107- botilbud. Herved er målet om, at 10 unge opnår en stabil boligsituation i anden projektperiode, indfriet.
Det bemærkes, at Socialforvaltningen, på baggrund af dialog med Erhvervsstyrelsen, har fået godkendt en revidering af de oprindelige to måltal om stabil bolig. Måltallet som dækker hele projektperioden er således ændret fra 160 til 80 unge, som vurderes at have en stabil boligsituation ved afslutning af projektet og fra 120 til 60 unge, som vurderes at have en stabil boligsituation seks måneder efter afslutning af projektet. I Københavns Kommune er der mangel på boliger, og der bliver stillet færre boliger til rådighed til den boligsociale anvisning, hvilket betyder, at ventetiden fra en boligindstilling til en boliganvisning stiger. Borgerne venter således længere på en bolig, end de tidligere har gjort, hvilket er en udfordring, som ikke kan løses inden for projektets rammer.
Jobcenter København
Unge-gadeplansindsatsen bygger bro for de unge til Jobcenter København, hvis de har behov for rådgivning og støtte til at opnå et stabilt forsørgelsesgrundlag samt til afklaring af uddannelses- og beskæftigelsesønsker. Projektets beskæftigelseskonsulent har gennemført forløb med 32 unge. Heraf har 22 unge opnået et stabilt forsørgelsesgrundlag, enten i form af SU, lønnet arbejde, førtidspension eller anden offentlig ydelse. Dermed indfries måltal om, at der i første projektår opstartes 30 forløb. 14 borgere har desuden haft en stabil kontakt til Jobcenter København 6 måneder efter afslutning af projektet, hvilket bl.a. indebærer, at de har fastholdt ydelsen i mindst 6 måneder. Dermed er måltal om 5 borgere med stabil kontakt til jobcentret også indfriet.
WeShelter
WeShelters projektleder har haft fokus på at udvikle målgruppetilpassede aktiviteter for de unge. Der har desuden været fokus på at udvikle informationsmateriale, rekruttere frivillige, oparbejde samarbejdet med de øvrige projektdeltagere mv. Der er udviklet to forskellige aktiviteter, hhv. en madklub og tilbuddet netværksvenner. I begge aktiviteter lægges der vægt på at matche de unge med frivillige, som kan styrke deres brobygning til civilsamfundet. Det har vist sig mere vanskeligt end forventet at få motiveret de unge til at deltage i aktiviteterne. Det betyder, at der endnu ikke har været deltagere i civilsamfundsaktiviteterne. Erfaringen er, at det typisk tager noget tid, før de unges livssituation er så stabil, at relationsmedarbejderne kan motivere dem til at deltage i aktiviteterne. Der er i projektgruppen stort fokus på at justere i arbejdsgange og aktiviteter, så de unge i større grad vil deltage.
Økonomi
Indstillingen har ingen økonomiske konsekvenser.
Videre proces
Socialforvaltningen fortsætter projektet frem til udgangen af 2027, og aflægger næste afrapportering til Erhvervsstyrelsen d. 21. september 2025 for perioden fra d. 1. marts - 31. august 2025. En evt. videreførelse af projektet efter 2027 kræver finansiering.
Katrine Ring
/ Britt Bergstedt og Eva Stokbro Jensen