Mødedato: 13.12.2023, kl. 16:30
Mødested: Rådhuset, stuen, værelse 8

Socialudvalgets ledelsesinformation 1. halvår 2023

Se alle bilag

Resumé

Socialudvalget orienteres om udvalgets ledelsesinformation for 1. halvår 2023. Ledelsesinformationen er opdelt i fire hovedemner: Bolig og beskæftigelse, medarbejdertrivsel, sagsbehandlingsfrister og tilsyn samt kvalitet i tilbud og sagsbehandling. Udvalget vil medio 2024 få forelagt en sag om ledelsesinformation for hele 2023.

Indstilling

Socialforvaltningen indstiller, 

  1. at Socialudvalget tager ledelsesinformationen for 1. halvår 2023 til efterretning.

Problemstilling

Socialudvalget modtager hvert halve år en samlet sag med ledelsesinformationer. Med nærværende sag forelægges data for første halvdel af 2023. Udvalget vil først medio 2024 modtage en sag med de samlede ledelsesinformationer for hele 2023. Det skyldes bl.a., at visse datakilder kræver betydelig bearbejdning, og svarer til den hidtidige kadence. Indholdet og de data, der indgår i opfølgningen, er aftalt med det siddende og tidligere udvalg.

Løsning

Forvaltningen vil i det følgende fremhæve udvalgte tendenser for 1. halvår 2023. Der er derfor en række ledelsesinformationer, som ikke er beskrevet i indstillingen. Der henvises i stedet til bilag 1, som indeholder Socialudvalgets samlede ledelsesinformationer. Bilaget indeholder også forvaltningens faglige vurdering af data samt datavisualiseringer af udviklingen.

Antal borgere på venteliste til botilbud (forsyningsforpligtelsen)

Socialforvaltningen er fortsat udfordret ift. at overholde forsyningsforpligtelsen og arbejder kontinuerligt med at nedbringe ventetiden på botilbud. De fortsatte udfordringer skyldes bl.a., at der løbende indstilles nye borgere til botilbud, hurtigere end forvaltningen kan tilbyde de allerede ventende borgere en plads på et relevant botilbud. Socialudvalget blev senest orienteret om dette arbejde på udvalgsmødet d. 21. juni 2023.

Der er i lovgivningen ikke angivet præcise rammer for, hvor lang tid der må gå fra visitation til tilvejebringelse af konkret botilbudsplads. Forvaltningen har i første omgang haft en målsætning om maksimalt 6 måneders ventetid. Det er denne målsætning, der udgør grundlaget for de data, der afrapporteres i ledelsesinformationen. Antallet af borgere med handicap, der har ventet i mere end seks måneder på et botilbud, er steget fra 10 borgere ved starten af 2023 til 25 borgere i juni 2023. På både udsatte- og psykiatriområdet har antallet af borgere, der har ventet mere end seks måneder på et egnet botilbud, ligeledes været stigende hen over første halvår af 2023 (fra 4 til 7 borgere på udsatteområdet og fra 48 til 54 borgere på psykiatriområdet). I juni 2023 var det totale antal ventende borgere: 58 borgere på handicapområdet, 112 borgere på psykiatriområdet og 23 borgere på udsatteområdet; i alt 193 borgere.

Der er løbende politisk prioriteret midler til at nedbringe ventelisten på botilbud. I budgetaftalen for 2023 indgik en hensigtserklæring om, at Socialforvaltningen i samarbejde med Økonomiforvaltningen skulle udarbejde en plan for, hvordan ventelisten relateret til forsyningsforpligtelsen kan afvikles helt. Planen blev fremlagt ifm. forhandlingerne om budget 2024 (budgetnotat SO32), og gennemførsel af planen forudsatte således politisk prioritering. Planen skulle bl.a. gøre det muligt fremover at arbejde med afvikling af ventelisten med udgangspunkt i en maksimal ventetid på 3 måneder. På ventelisten var der primo juli 2023 70 borgere med sindslidelse, 11 udsatte voksne og 31 borgere med handicap, der havde ventet mere end 3 måneder. Budgetforslaget blev ikke vedtaget. I budget 2024 blev der i stedet afsat 5,8 mio. kr. årligt i perioden 2024-2027 til køb af botilbudspladser til borgere, der har ventet i mere end seks måneder. Det årligt afsatte beløb svarer til køb af ca. fem pladser.

Status på personaleomsætning, sygefravær og brug af vikarer

Personaleomsætningen i Socialforvaltningen har samlet set været faldende i 2023 set ift. 2021 og 2022 og ligger for første halvår 2023 på 22,2 %, hvilket er lidt under Københavns Kommunes gennemsnitlige personaleomsætning for samme periode (22,5 %). Gennemsnittet dækker på centerniveau over et spænd fra 8 % til 42 %. Arbejdet med styrket fastholdelse og rekruttering går på tværs af Socialforvaltningen, og der arbejdes kontinuerligt på at fastholde personale og sænke personaleomsætningen yderligere.

Det samlede sygefravær i forvaltningen står ifølge den aktuelle årsprognose til at falde fra 15,5 fraværsdagsværk pr. fuldtidsansat i 2022 til 15,0 i 2023, svarende til tre arbejdsuger. Det skyldes et markant fald i korttidsfravær (fravær på 1-14 dage), mens langtidsfraværet i 2023 (fravær på mere end 14 dage) er steget på tværs af forvaltningen. Det gennemsnitlige samlede sygefravær på 15,0 fraværsdagsværk dækker på centerniveau over et spænd fra 8,7 til 21,3 dagsværk.

I første halvår af 2023 er der for den samlede forvaltning i gennemsnit sket et fald i korttidsfraværet fra 4,7 sygefraværsdagsværk pr. fuldtidsansat i 1. halvår 2022 til 3,4 i 1. halvår 2023. I samme periode er der sket en stigning i langtidsfraværet fra 3,6 til 3,9 sygefraværsdagsværk. Når korttidsfraværet er faldet i første halvår 2023 set ift. 1. halvår 2022, skyldes det primært, at der i første kvartal 2022 var meget korttidsfravær relateret til Covid19-smitte. Korttidsfraværet i forvaltningen er fortsat højt set ift. årene før 2022.

Socialforvaltningens vikarforbrug har i en årrække været stigende. I perioden 2018-2022 steg forvaltningens årlige vikarudgifter således fra knap 78 mio. kr. til knap 105 mio. kr., svarende til en stigning på over 35 %. Vikarforbruget i 1. halvår 2023 er på niveau med vikarforbruget i 1. halvår 2022, og de høje vikarudgifter er derfor indtil videre fastholdt i 2023. Den Sociale Hjemmepleje i Borgercenter Voksne tegner sig for over halvdelen af forvaltningens samlede vikarforbrug.

Socialudvalget bestilte d. 7. juni 2023 en drøftelsessag om forvaltningens vikarforbrug. Dette vil i stedet indgå i den igangværende koncernanalyse.

Tilsyn i Den Sociale Hjemmepleje

Der gennemføres årligt tilsyn med hjemmeplejen og hjemmesygeplejen i Den Sociale Hjemmepleje. Ved tilsynet i 2023 er hjemmeplejen i Hjemmeplejecenter Syd og Nord samt leverandøren Attendo vurderet til at være hhv. meget tilfredsstillende (Nord) og tilfredsstillende (Syd og Attendo), mens hjemmesygeplejen i både Syd og Nord samt leverandøren HjemmeHjælpen A/S vurderes at være mindre tilfredsstillende.

Socialforvaltningen har igangsat en række indsatser for at følge op på tilsynsrapporterne og de forhold og anbefalinger, som er fremhævet i tilsynsrapporterne. For eksempel vil der i Hjemmeplejecenter Syd blive gennemført uddannelse af medarbejdere med henblik på at forbedre sammenhængen i dokumentationen. I Hjemmeplejecenter Nord vil der være øget opmærksomhed på korrekt medicinhåndtering gennem undervisning og brug af lommekort, der instruerer medarbejderne om opmærksomhedspunkter ved medicinudlevering til borgerne.

Forvaltningen bemærker, at der pt. ses en betydelig økonomisk udfordring i Den Sociale Hjemmepleje. Udfordringen på området kan henføres til stigende aktivitet på hjemme- og sygepleje, primært som følge af et stigende antal visiterede borgere. Hertil ses der desuden en stigning i vikarudgifter, bl.a. som følge af, at et påbud fra Styrelsen for Patientsikkerhed er blevet skærpet. Påbuddet vedrører historiske mangler i journalisering og dokumentation i sygeplejen, hvor det har været nødvendigt at afsætte flere medarbejderressourcer end forventet for at efterleve påbuddet. Mens der er afsat yderligere medarbejderressourcer til at efterleve påbuddet, håndteres medarbejdernes øvrige opgaver af vikarer, hvilket har medført et stigende vikarforbrug. Socialforvaltningen er ved at udrede den økonomiske udfordring og afsøge håndteringsmuligheder.

Anbringelser i Borgercenter Børn og Unge

I 1. halvår 2023 er der sket en stigning i anbringelsesfrekvensen for udsatte børn og unge (antal anbringelser / antal personer i alderen 0-22 år), der er blevet anbragt uden for hjemmet. Sammenholdt med perioden 2020-2022, hvor frekvensen var stabil, er der sket en stigning fra 4,6 til 4,9 helmånedspersoner.

En fremskrivning af anbringelsesniveauet for 1. halvår 2023 viser, at det samlede antal anbragte for hele 2023 forventes at ligge på 764 børn og unge. I sammenligning blev der i 2021 og 2022 anbragt hhv. 713 og 725 børn og unge uden for hjemmet.

Det stigende antal anbringelser vurderes bl.a. at skyldes stigningen i antallet af børn med psykiatriske udfordringer og mistrivsel samt en generelt øget kompleksitet i børne- og ungesagerne, hvorfor en anbringelse oftere vurderes at være nødvendig. 

I budget 2020 blev der afsat midler i en firårig periode til en styrket forebyggende indsats, mens der i budget 2021 blev afsat midler i en fireårig periode til en styrkelse af overgangen til voksenlivet for udsatte unge samt investering i en sikring af niveauet af indsatser for udsatte børn og unge – både forebyggende foranstaltninger og anbringelser uden for hjemmet og sagsbehandling. De to bevillinger udløber med udgangen af hhv. 2023 og 2024. Med Budget 2024 er den mindre af de to bevillinger netop blevet refinansieret med varige midler, mhp. at Socialforvaltningen skal kunne opretholde det nuværende serviceniveau. Den større bevilling, investeringsplanen, blev imidlertid ikke genfinansieret. Her har forvaltningen et udløb på 74 mio. kr. (2024-pl) ved udgangen af 2024.

Med indgåelsen af Budget 2023 stillede parterne en hensigtserklæring om, der fra 2025 skulle indføres en demografimodel, som tager højde for udviklingen i målgruppens kompleksitet. Demografimodellen indgik i forhandlingerne om Budget 2024, men det lykkedes ikke at finde finansiering til den.

Økonomi

Indstillingen har ingen økonomiske konsekvenser.

Videre proces

Socialforvaltningen vil i løbet af 2024 forelægge Socialudvalget en sag med forslag til en række justeringer af udvalgets ledelsesinformation samt til en sammentænkning af ledelsesinformationen med øvrige løbende, databaserede afrapporteringer til udvalget.

Socialudvalget vil få forelagt en sag om ledelsesinformation for hele 2023 i midten af 2024.

 

Mikkel Boje

                                          / Mette Boskov Vedsmand, Anders Møller Jakobsen, Lise Kjær Vandahl, Eva Stokbro Jensen og Katja Prause

Beslutning

Beslutning

Indstillingen blev taget til efterretning.

Kontorchef Katja Prause og specialkonsulent Nanna Brostrup Hansen deltog under punktets behandling.

Til top