Mødedato: 13.08.2014, kl. 16:15
Mødested: Rådhuset, stuen, værelse 8

Forslag til anvendelse af midler fra Ældrepuljen i 2015 og status på indsatser i 2014 (fællesindstilling)

Se alle bilag
Sundheds- og Omsorgsudvalget og Socialudvalget forelægges forslag til nye indsatser under Ældrepuljen 2015, som skal udmøntes i forbindelse med budgetforhandlingerne 2015. Ældrepuljemidlerne er varigt afsat på finansloven i 2014 og frem til et løft af ældreområdet i kommunerne. Københavns Kommune skal indsende ansøgning om sin andel af puljemidlerne i september 2014. 

Indstilling og beslutning

Sundheds- og Omsorgsforvaltningen og Socialforvaltningen indstiller,

1. at Sundheds- og Omsorgsudvalget og Socialudvalget tager forslag til nye indsatser under Ældrepuljen 2015 til efterretning (bilag 1), idet kommunens andel af ældrepuljen udmøntes i forhandlingerne om Budget 2015 med forbehold for efterfølgende godkendelse af de ansøgte indsatser i Ministeriet for Børn, Ligestilling, Integration og Sociale Forhold.

2. at Sundheds- og Omsorgsudvalget og Socialudvalget tager status på igangværende indsatser i 2014 til efterretning (bilag 2).

Problemstilling

Ældrepuljemidlerne er varigt afsat på finansloven i 2014 og frem til et løft af ældreområdet i kommunerne. Der blev afsat 1 mia. kr. i 2014, som i 2015 er pris- og lønfremskrevet til 1,01 mia. kr.

Midlerne fordeles mellem kommunerne på baggrund af en objektiv fordelingsnøgle baseret på antallet af ældre over 65 år i forskellige aldersgrupper. I 2014 medførte denne fordelingsnøgle i alt 60,8 mio. kr. til Københavns Kommune. Fordelingen i 2015 er opdateret på baggrund af de seneste demografital for kommunerne.

Københavns Kommunes andel af midlerne er i 2015 59,4 mio. kr., hvoraf 46,5 mio. kr. som følge af udmøntningen af ældrepuljemidlerne i 2014 er disponeret til flerårige indsatser i 2015. Der udestår derfor 12,9 mio. kr. i 2015, som kan udmøntes til nye indsatser på ældreområdet inden for de udmeldte kriterier for ældrepuljens anvendelse.

De udisponerede midler fra ældrepuljen skal udmøntes i budgetforhandlingerne for 2015 med forbehold for efterfølgende godkendelse af de ansøgte indsatser i ministeriet. Københavns Kommune skal indsende ansøgning om ældrepuljemidler senest den 26. september 2014 til Ministeriet for Børn, Ligestilling, Integration og Sociale Forhold.

Løsning

Forslag til nye indsatser under Ældrepuljen i 2015
Sundheds- og Omsorgsforvaltningen og Socialforvaltningen har sammen udarbejdet et samlet forslag til nye indsatser under Ældrepuljen i 2015 jf. bilag 1.

De enkelte indsatser er uddybende beskrevet i de udvalgsgodkendte budgetnotater i 2015 med henblik på, at implementeringen kan påbegyndes umiddelbart efter godkendelsen af budget 2015 i Borgerrepræsentationen, såfremt Københavns Kommunes ansøgning om puljemidlerne til ministeriet bliver godkendt.

 
Status på indsatser under Ældrepuljen i 2014
Sundheds- og Omsorgsforvaltningen og Socialforvaltningen har i forbindelse med seneste regnskabsprognose udarbejdet status på implementeringen af de igangværende ældrepuljeindsatser i 2014, herunder forventet forbrug, jf. bilag 2.

Af de i alt 21 indsatser, forventes tidsplan og budget overholdt for langt de fleste af indsatserne. Der er dog 2 indsatser, som har haft en forsinkelse i implementeringen, og forslag til håndtering heraf er uddybet nedenfor.

Kom trygt hjem (Ekstra hjælp ved hjemkomst fra hospital eller døgnophold)
Opstart af indsatsen har været forsinket på grund af overvejelser omkring den mest optimale organisering af indsatsen på tværs af Sundheds- og Omsorgsforvaltningen og Socialforvaltningen.

Sundheds- og Omsorgsforvaltningen fik på udvalgsmødet den 29. marts 2014 bemyndigelse til i dialog med ministeriet at foretage eventuelle ændringer i de enkelte indsatsers periodisering samt tilpasning af indsatsens målgruppe med henblik på at sikre, at de afsatte midler til den enkelte indsats anvendes fuldt ud i 2014. Sundheds- og Omsorgsforvaltningen forventer, trods forsinket opstart, at kunne anvende de afsatte midler (3,0 mio. kr.) i 2014 ved at udvide målgruppen af modtagere af indsatsen.

Den nuværende målgruppe for indsatsen er den skrøbelige, ældre, medicinske borger og eventuelle pårørende, som på trods af tildelt hjælp efter en indlæggelse på hospital eller et ophold på midlertidig døgnplads(MTO) fortsat er utrygge i forhold til den forestående udskrivelse. Borgeren er medicinsk stabiliseret og kan selv tilkalde hjælp eller klare sig mellem planlagte besøg. Situationen i hjemmet op til indlæggelsen har været ustabil med fx faldende funktionsniveau i forbindelse med eller umiddelbart op til indlæggelsen, utilstrækkeligt ernæringsindtag, gentagne indlæggelser, nedsat overblik, initiativ eller faldepisoder.  

Det forventes, at indsatsen årligt bevilges til 1.010 forløb fordelt på 710 forløb fra hospital og 300 forløb fra midlertidig døgnplads. Da indsatsen først bliver taget i brug fra 1. september 2014, kan målgruppen i 2014 udvides til at gælde alle borgere, som udskrivningskoordinatorerne udskriver fra hospitalet til hjemmet, samt alle plejehjemsgodkendte borgere som lokal visitator udskriver fra midlertidig døgnplads til hjemmet i ventetiden.  

Rådgivning om at flytte i plejebolig
Opstarten af pilotprojektet omkring samarbejde med en frivillig organisation om rådgivning af borgere, der skal flytte i plejebolig, har været udskudt af hensyn til at finde den rette samarbejdspartner, som kan løfte opgaven tilfredsstillende. Forvaltningen forventer at underskrive en partnerskabsaftale i september og vil på det tidspunkt bedre kunne estimere det forventede forbrug i 2014.

Status på de to budgetmæssigt største indsatser i Ældrepuljen 2014

De to budgetmæssigt største indsatser i Ældrepuljen 2014 vedrører Klippekortsmodel med valgfri hjælp og Årlig hovedrengøring til alle der modtager praktisk hjælp. Her er status for klippekortet ultimo juli, at der i Sundheds- og Omsorgsforvaltningen aktuelt er visiteret 1.248 borgere ud af en målgruppe på ca. 1.300-1.500 borgere. Status vedr. den årlige hovedrengøring er ultimo juli, at der  i Sundheds- og Omsorgsforvaltningen aktuelt er visiteret 7.220 borgere ud af en målgruppe på ca. 7.500 borgere. Antallet af visiterede borgere er forholdsvis stabilt.

Nedenstående tabel viser de visiterede timers andel af de budgetterede timer for perioden april til juli:

 

SUF

SOF

Samlet

Klippekort

90%

83%

89%

Årlig hovedrengøring

92%

57%

83%

Det fremgår af tabellen, at 89 pct. af de budgetterede timer for klippekortet er visiteret i perioden, mens andel for den årlige hovedrengøring er 83 pct., hvilket bl.a. må tilskrives et lavere antal visiterede timer i Socialforvaltningen. Socialforvaltningen forventer en øget anvendelse i forbindelse med en gennemgang af ydelserne. Der forventes imidlertid et mindreforbrug på minimum 0,5 mio.kr. for 2014. Et tilsvarende mindreforbrug vedr. indsatserne under Sundheds- og Omsorgsudvalget er sandsynligt. Foreløbigt forventes dog, at de afsatte midler anvendes. 
 
For begge indsatser gælder, at Sundheds- og Omsorgsfovaltningen og Socialforvaltningen søger at tilpasse målgruppen, så antallet af visiterede timer i videst mulige omfang svarer til det forudsatte.

 

Økonomi

Forhandlingsoplægget til Ældrepakke 2015 vil indgå i budgetforhandlingerne for 2015.

Ældrepakke 2014
Sundheds- og Omsorgsforvaltningen har i juli modtaget rapporteringsskema fra ministeriet, hvoraf det fremgår, at det vil være muligt at overføre midler fra 2014 til 2015 for de igangværende indsatser. Ministeriet for Børn, Ligestilling, Integration og Sociale Forhold har i den forbindelse oplyst, at midlerne så vidt muligt skal anvendes i 2014, men at det vil være muligt at overføre op til 10 pct. af en budgetpost til det kommende år.

Såfremt Sundheds- og Omsorgsforvaltningen vurderer, at der opstår et mindreforbrug, som det ikke er muligt at overføre til 2015, vil midlerne efter politisk beslutning i stedet kunne anvendes til andre af de igangsatte indsatser under Ældrepakken i 2014 efter ministeriets godkendelse. Det kan eksempelvis være til køb af et yderligere antal ældrevenlige cykler på plejecentre eller velfærdsteknologi vedr. støtte til bad og toilet.

Videre proces

Ældrepakke 2015
Forslag til nye indsatser i Ældrepakke 2015 indgår i de videre budgetforhandlinger for 2015 med henblik på godkendelse af de konkrete indsatser.

Når budgetforhandlingerne er afsluttet indsender Sundheds- og Omsorgsforvaltningen et ansøgningsskema med de godkendte indsatser til Ministeriet for Børn, Ligestilling, Integration og Sociale Forhold.

Ældrepakke 2014
Sundheds- og Omsorgsforvaltningen skal ansøge ministeriet om godkendelse af eventuelle ændringer i forhold til fordelingen af midler mellem de igangværende indsatser i 2014.

Sundheds- og Omsorgsudvalget får næste status på forbruget af ældrepuljemidler i 2014 i forbindelse med 3. kvartals prognose.




                    Katja Kayser                                Anette Laigaard


                       

Beslutning

Kontorchef Gitte Bylov Larsen deltog under punktets behandling.

Indstillingen blev taget til efterretning.

Til top