Mødedato: 13.08.2014, kl. 16:15
Mødested: Rådhuset, stuen, værelse 8

Analyse af borgere over 65 år med misbrugsproblematikker og demens eller demenslignende symptomer

Se alle bilag
Socialudvalget og Sundheds- og Omsorgsudvalget forelægges en analyse af borgere over 65 år med misbrugsproblematikker og demens eller demenslignende symptomer til efterretning og skal godkende, at den udarbejdede budgetpakke vedr. analysens løsninger indgår i udmøntningen af den resterende del af Ældrepuljen for 2015 i forbindelse med Københavns Kommunes budgetforhandlinger 2015.

Indstilling og beslutning

Socialforvaltningen og Sundheds- og Omsorgsforvaltningen indstiller,

  1. at Socialudvalget og Sundheds- og Omsorgsudvalget tager analyse af borgere over 65 år med misbrugsproblematikker og demens eller demenslignende symptomer til efterretning, og
  2. at Socialudvalget og Sundheds- og Omsorgsudvalget godkender, at den udarbejdede budgetpakke vedrørende analysens tre løsningsforslag indgår i forbindelse med udmøntningen af den resterende del af Ældrepuljen for 2015 i forbindelse med Københavns Kommunes budgetforhandlinger for budget 2015. 

Problemstilling

Københavns Kommune fik primo marts 2014 bevilget 60,8 mio. kr. årligt fra Ministeriet for Børn, Ligestilling, Integration og Sociale Forhold fra Ældrepuljen til et løft af ældreområdet. Heraf blev der givet 0,3 mio. kr. til analyse af borgere over 65 år med misbrugsproblematikker og demens eller demenslignende symptomer. Analysen skal indeholde en definition og omfang af målgruppen samt vurderinger af, hvordan man kan skabe bedre botilbud for denne gruppe af ældre. Herunder skal der foretages en analyse af fordelen ved at etablere særlige vurderingspladser med det formål at foretage en grundig vurdering af den enkeltes behov for hjælp. Endelig skal analysen afdække behovet for etablering af demensboliger og andre plejeboliger til målgruppen. 

Analysen er udarbejdet af Socialforvaltningen i tæt samarbejde med relevante centre i både Socialforvaltningen og Sundheds- og Omsorgsforvaltningen.  

Analysen og dens løsningsforslag er nu færdig og forelægges Socialudvalget og Sundheds- og Omsorgsudvalget til godkendelse.

Løsning

Det har omfattende konsekvenser for en person at have demens i kombination med et misbrug. Dels er det traditionelle behandlings- og plejesystem i mindre grad indrettet til at håndtere kombinationen af misbrug og demens, og dels har personen et større behov for støtte, pleje og omsorg end en person med regulær demens, på grund af manglende behovsudsættelse samt urealistisk holdning til egen formåen.  

Det er forvaltningernes vurdering, at der i løbet af de seneste år er sket en stigning i antallet af borgere med misbrug og demens eller demenslignende symptomer i København, hvilket lægger pres på kommunens nuværende tilbudsvifte, som ikke i tilstrækkelig grad har den rette kompetence til at yde støtte til målgruppen af borgere med både misbrug og demens eller demenslignende symptomer. Der har dog hidtil ikke været nogen kortlægning af målgruppen, hvorfor der ikke eksisterer nogen konkret dokumentation herfor. Med analysen af borgere over 65 år med misbrugsproblematikker og demens eller demenslignende symptomer skabes der en baseline i forhold til kortlægningen af borgere med misbrug og demens eller demenslignende symptomer for borgere over 65 år, ligesom der gives nogle konkrete forslag til imødekommelse af problematikken. 

Problemstillingen vedrørende borgere med misbrug og demens eller demenslignende symptomer eksisterer også blandt målgruppen af borgere under 65 år. Disse er ikke inkluderet i analysen henset til Ældrepuljens formål. 

Analysen
Analysen viser, at der pr. 1. januar 2014 var en målgruppe på i alt 84 borgere over 65 år i regi af Socialforvaltningen og Sundheds- og Omsorgsforvaltningen med misbrugsproblematikker og demens eller demenslignende symptomer. Af disse var 54 borgere bosat på et plejetilbud, 5 borgere var på venteliste til et plejehjem for alkoholrelateret demens og 28 borgere boede i eget hjem. 

Analysen viser, at hovedudfordringerne for denne målgruppe drejer sig om tre problematikker:  

-         
Udredningsproblematik: Der eksisterer en særlig problemstilling omkring demensudredning af borgere med misbrug, som kan medføre en forsinket demensdiagnose.
-          Misbrugsbehandling: Demens og demenslignende symptomer kan vanskeliggøre misbrugsbehandling, idet en borger fx kan glemme at have taget antabus.
-          Stort behov for en stabil dagligdag: Borgere med demens har et særligt behov for en tryg og stabil hverdag, hvorfor det er afgørende, at borgeren ikke oplever for mange flytninger mellem tilbud eller egen bolig og tilbud. 

Med henblik på at imødekomme de karakteriserede udfordringer, vil analysens løsningsforslag indgå i drøftelsen om udmøntningen af Ældrepuljen for 2015. Det vil blive gjort i forbindelse med budgetforhandlingerne omkring Budget 2015. 

Økonomi

Denne indstilling har ingen økonomiske konsekvenser.

Videre proces

Hvis indstillingen godkendes vil den uarbejdede budgetpakke vedrørende analysens løsningsforslag indgå i forslag til udmøntning af den resterende del af Ældrepuljen for 2015 i forbindelse med Københavns Kommunes budgetforhandlinger for budget 2015.
BILAG
1.    Analyse af borgere over 65 år med misbrugsproblematikker og demens eller demenslignende symptomer
2.    Budgetnotat vedr. midler til henholdsvis øget forvaltningssamarbejde og kompetenceudvikling, udrednings-/stabiliseringspladser og en ny plejeafdeling til borgere med alkoholrelateret demens.


                              Anette Laigaard                                                                                                                                              /  Gitte Bylov Larsen

Beslutning

Kontorchef Gitte Bylov Larsen deltog under punktets behandling.

Indstillingens 1. at blev taget til efterretning, og 2. at blev godkendt.
Til top