Mødedato: 13.03.2024, kl. 16:30
Mødested: Rådhuset, stuen, værelse 8

Temadrøftelse om socialpsykiatrien i København forud for Socialudvalgets studietur

Se alle bilag

Resumé

Socialudvalget præsenteres for et oplæg til temadrøftelse om socialpsykiatrien i København som optakt til udvalgets forestående studietur med socialpsykiatrien som tema. Oplægget til temadrøftelse beskriver, hvordan socialpsykiatrien i København er organiseret og arbejder ud fra et fagligt udgangspunkt om recovery og rehabilitering, de væsentligste indsatser i forvaltningens tilbudsvifte samt tværsektorielle indsatser i samarbejde med sundhedssektoren. Indstillingens temaer vil blive uddybet i oplæg på mødet.

 Indstilling

Socialforvaltningen indstiller:

  1. at Socialudvalget drøfter status for socialpsykiatrien i København.

Problemstilling

Organisering, målgruppe og udfordringsbillede

Psykiatrien i Danmark er inddelt i en behandlingspsykiatri og en socialpsykiatri. Regionerne har ansvaret for behandlingspsykiatrien, mens ansvaret for socialpsykiatrien er placeret hos kommunerne. Socialpsykiatriens indsatser favner en bred gruppe af borgere med psykisk sårbarhed, der bl.a.:

  • bor i egen bolig og har brug for støtte til hverdagen
  • bor på midlertidige botilbud og ønsker at flytte i egen bolig, begynde på uddannelse eller i job
  • har komplekse psykiske problemstillinger og et samtidigt forbrug af rusmidler
  • bor på botilbud, hvor borgerne har psykiske lidelser og samtidig har særlige somatiske plejebehov
  • er ældre og har mange og lange behandlingsophold bag sig

Kommunens socialpsykiatriske tilbud dækker over bl.a. forebyggende hjælp og støtte (SEL § 82), støtte i eget hjem (SEL § 85), aktivitets- og samværstilbud (SEL § 104), støtte-kontakt-pensionsordninger (SEL § 99) samt ophold i botilbud (SEL §§ 107 og 108).

Socialpsykiatrien i København er opdelt i fire specialiserede centre; Specialiserede Botilbud, Unge og Midlertidige Botilbud, Selvstændige Boformer og Sundhed samt Forebyggende Indsatser og Støtte, som hver indeholder en række tilbud til borgere med psykisk sårbarhed afhængig af deres støttebehov (bilag 2).

Mange københavnere søger Socialforvaltningens hjælp som følge af psykiske lidelser, generel mistrivsel og misbrug. Antallet af voksne københavnere, der er i kontakt med den regionale psykiatri, er steget med 28 % siden 2010. Det er med til at skabe en stigende efterspørgsel efter Socialforvaltningens ydelser. Samtidig ses en stigende kompleksitet hos borgerne, der bl.a. ofte har flere samtidige diagnoser, misbrug og somatiske udfordringer.

Socialforvaltningen udfordres samtidig af, at behandlingspsykiatrien er presset og udskriver borgerne tidligere end før, både til eget hjem og kommunens botilbud. Det betyder, at socialpsykiatrien i højere grad skal løfte komplekse psykiatriske borgere. Der ses derfor også et stigende antal genindlæggelser.

Løsning

I det følgende afsnit præsenteres forvaltningens arbejde med socialpsykiatriområdet.

Socialpsykiatriens udgangspunkt

Det er forvaltningens ambition at arbejde med en recovery-orienteret tilgang i alle kontakter med borgeren, hvor der tages afsæt i borgeres egne håb, drømme og ressourcer for at understøtte den enkeltes vej mod et mere selvstændigt liv. Den recovery-orienterede tilgang er er et centralt element i Borgercenter Voksnes omstillingsplan (bilag 3). Recoveryprocessen omhandler den enkelte borgers oplevelser og har fokus på håb, selvbestemmelse og muligheder. Det er centralt for forståelsen af recovery, at det er borgeren, der er eksperten på eget hverdagsliv, behov og ønsker. Med en faglig tilgang, som har fokus på rehabilitering, skal forvaltningens medarbejdere understøtte borgeres personlige recoveryproces. Som led i at understøtte det fælles faglige fundament har mere end 1000 medarbejdere været på en særlig uddannelse i recovery og rehabilitering.

Tidlige og forebyggende indsatser

Forvaltningen har en række indsatser med forebyggelsesperspektiv, der bl.a. har til formål at forebygge indlæggelser, andre former for tilbagefald eller akut opståede behov for intensivering af indsatsen.

Grib København er f.eks. et tilbud, hvor deltagere gennem et forløb finder frem til meningsfulde aktiviteter, relationer og fællesskaber i København. Et andet tiltag er Din Indgang København, der åbnede i januar 2024. Formålet med indsatsen er at etablere en fremskudt indgang for borgere, der har behov for tilbud i socialpsykiatrien. Den fremskudte indgang er med til at sikre, at borgerens behov hurtigt afklares, og at der kan anvendes mindre indgribende tilbud og løsninger målrettet den enkeltes særlige behov og ønsker. Forvaltningen arbejder også strategisk med peer-støtter, der kan anvende deres egne livserfaringer med fx psykisk sårbarhed i en socialfaglig kontekst.

Akuttilbuddet er et døgndækket tilbud for borgere, som bor i egen bolig, der oplever en akut psykisk krise, og deres pårørende. Her kan borgere bl.a. modtage hjælp gennem en døgndækket rådgivningstelefon, ligesom tilbuddet har fire akutte overnatningspladser og fem korttidspladser. Akuttilbuddet modtager omkring 11.000 opkald om året.

Et godt liv i egen bolig og rehabiliterende indsatser på botilbud

En af socialpsykiatriens vigtigste opgaver er at understøtte borgere ved at hjælpe dem til at leve et godt liv i egen bolig og skabe øget livskvalitet for dem, der fortsat skal bo på botilbud. Forvaltningen arbejder ud fra målet om, at borgerne bliver i stand til at leve et mere selvstændigt liv og at så mange som muligt på sigt bliver i stand til at flytte i egen bolig eller i en bolig med mindre støtte. Et andet mål er at højne livskvaliteten for borgerne, mens de bor på botilbuddene. Socialudvalget har løbende godkendt investeringsforslag, der understøtter disse to målsætninger gennem omlægninger af botilbudspladser og investering i bl.a. forløbsprogrammer, og Socialforvaltningen arbejder med fremskudt sagsbehandling på alle botilbud, hvor et tæt samarbejde mellem myndighedssagsbehandlere og botilbuddets medarbejdere skal styrke grundlaget for borgernes recoveryproces.

For de borgere, der i dag bor i egen bolig, bidrager støtten (§ 85) til, at borgerne kan fastholde et godt liv i egen bolig, klare hverdagens gøremål og have et aktivt og socialt liv. Socialforvaltningen arbejder bl.a. med at styrke brobygning til civilsamfundet i svære overgange og styrke indsatsen for borgere, der både modtager støtte (§ 85) og kommer i aktivitets- og samværstilbud. Flere borgere er i de senere år fastholdt i egen bolig, hvor andelen steg til 96 % i 2022 mod 76 % for baseline i 2020. Det er dog ikke lykkedes at nedbringe den gennemsnitlige opholdstid på botilbud på psykiatriområdet, ligesom der er sket et fald i antallet af borgere, som er flyttet i egen bolig både 2021 og ift. baseline i 2020. Det hænger bl.a. sammen med, at forvaltningens indsatser er udfordret på at overholde forsyningsforpligtelsen ift. midlertidige og længerevarende botilbud (særligt for midlertidige botilbud til unge) og tilvejebringe betalbare almene boliger til borgere, der med støtte kan bo i egen bolig.

Tværsektorielle indsatser

Socialforvaltningen har i samarbejde med Region Hovedstadens Psykiatri en række samarbejder på tværs, der har til formål at styrke den somatiske og psykiatriske sundhedsindsats for borgerne i målgruppen. Det drejer sig bl.a. om udgående botilbudsteams, Udsatteenheden og Flexklinikken på Bispebjerg hospital. En række af forvaltningens socialpsykiatriske botilbud har også tilknyttet faste læger i samarbejde med almen praksis. De tværsektorielle indsatser styrker målgruppens adgang til sundhedsvæsnet, bidrager til en forbedret sundhedstilstand og forebygger psykiatriske indlæggelser. 

Som en del af økonomiaftalen for 2024 mellem regeringen, KL og Danske Regioner blev der aftalt en ny ansvars- og opgavefordeling for borgere med dobbeltdiagnoser. Reformen træder i kraft pr. 1. september 2024. Implementeringen sker i tre faser, og Socialforvaltningen arbejder aktuelt sammen med Region Hovedstaden om at beskrive tilbuddet. Tilbuddet finansieres gennem reduktioner i statens bloktilskud til kommunerne. For Socialforvaltningen drejer det sig om en reduktion på godt 17 mio. kr. årligt (2024 pl), når tilbuddet er fuldt indfaset i 2027.

Økonomi

Indstillingen har ingen økonomiske konsekvenser i sig selv.

Videre proces

Socialforvaltningen tager input fra drøftelsen med i det videre arbejde. 

 

Mikkel Boje

/ Anders Møller Jakobsen og Eva Stokbro Jensen 


Beslutning

Indstillingen blev drøftet. 

Vicedirektør Anders Møller Jakobsen, kontorchef Eva Stokbro Jensen og tilbudsleder Paul Buhl Jørgensen deltog under punktets behandling. 

Til top