Mødedato: 13.03.2024, kl. 16:30
Mødested: Rådhuset, stuen, værelse 8

Afrapportering på screening af muligheder for at etablere et eller flere stofindtagelsesrum for kvinder

Se alle bilag

Resumé

Socialudvalget får hermed en afrapportering på screening af muligheder for etablering af et eller flere permanente stofindtagelsesrum forbeholdt kvinder. I Budget 2024 blev der afsat midler til en screening af mulighederne for etablering af et eller flere permanente stofindtagelsesrum forbeholdt kvinder. Parterne afgav samtidig en hensigtserklæring om, at der til Overførselssagen 2023-2024 skulle udarbejdes et forslag om et midlertidigt stofindtagelsesrum eller anden afskærmning frem mod, at et permanent stofindtagelsesrum er etableret. Socialforvaltningen har afdækket to løsninger: Løsning 1 omhandler etablering af et stofindtagelsesrum i Reden med to kabiner, som kan anvendes til både injektion og rygning. Løsning 2 er et stofindtagelsesrum i en ombygget bus/lastvogn, der parkeres ude foran Reden. Her er det forventningen, at der kan anvendes den samme kabineløsning, som i løsning 1, og der vil derfor også være både injektions- og rygepladser. Da der ikke vurderes at være løsninger, som kan implementeres hurtigere end disse, vil forvaltningen ikke fremlægge et bud på en midlertidig løsning til Overførselssagen 2023-2024.

Indstilling

Socialforvaltningen indstiller:

  1. at Socialudvalget tager afrapporteringen af screeningen af muligheder for etablering af et eller flere permanente stofindtagelsesrum forbeholdt kvinder til efterretning
  2. at Socialudvalget tager budgetnotat til forhandlingerne om Overførselssagen 2023-2024 på en anlægsbevilling til et stofindtagelsesrum for kvinder, jf. bilag 1, til efterretning.

Problemstilling

Borgerrepræsentationen vedtog d. 1. juni 2023 et medlemsforslag fra Socialdemokratiet, SF, Radikale Venstre, Venstre, Alternativet og Dansk Folkeparti omkring etablering af et eller flere stofindtagelsesrum forbeholdt kvinder til både injektion og rygning, som skal etableres på eller så tæt ved de sociale tilbud, som kvinderne i forvejen benytter (særligt Reden) og som skal oprettes i samarbejde med aktører på Vesterbro, der har erfaring med målgruppen.

Motivationen for forslaget var, at der er behov for at skærme de socialt marginaliserede kvindelige stofbrugere i København, da de er i risiko for at blive udsat for vold, overgreb og voldtægt i forbindelse med deres stofindtag. I 2023 registrerede Reden København 26 voldtægter og 149 voldsepisoder på stofscenen blandt deres knap 300 unikke brugere. Reden vurderer, at der desuden er et betydeligt mørketal, som de ikke har kendskab til.

I aftalen om Budget 2024 blev der derfor afsat midler til en screening af mulighederne for etablering af et eller flere permanente stofindtagelsesrum forbeholdt kvinder. Parterne vedtog samtidig følgende hensigtserklæring: Parterne er enige om, at der frem mod overførelsessagen endvidere udarbejdes et forslag om etablering og drift af et midlertidigt stofindtagelsesrum eller anden afskærmning til injektion og om muligt rygning - dette med henblik på hurtigst muligt at skabe en akut skærmning af kvinderne frem til, at et permanent stofindtagelsesrum er etableret. 

Socialforvaltningen vil dog udelukkende fremlægge bud på permanente løsninger, da forvaltningen ikke har afdækket løsninger, der kan etableres hurtigere end de permanente.

Løsning

Screeningen har afdækket to mulige løsninger, som forvaltningen har vurderet som de bedst egnede. I bilag 2 er der en oversigt over de løsningsmuligheder, forvaltningen har undersøgt, men som ikke er fundet egnede.

Målgruppen er kvinder over 18 år med et længerevarende problematisk brug af stoffer både ved injektion og rygning. Stofindtagelsesrummet forventes primært benyttet af de kvinder, som benytter sig af Reden. Reden vurderer, at der samlet er behov for en kapacitet til ca. 40-60 daglige stofindtag, hvoraf 65-80 % vurderes at være ved rygning.

Løsning 1: Stofindtagelsesrum i Redens lokaler

Der etableres et stofindtagelsesrum i et lille lokale i Reden med to pladser. Rådgiver har fundet en løsning med kabiner, der kan benyttes til både røg og injektion. Med en åbningstid, der følger Redens åbningstid (22 timer pr. døgn), vil kapaciteten være omkring 60 daglige brugere, beregnet ud fra, at en bruger har pladsen i 45 minutter. Stofindtagelsesrummet forventes for nuværende at kunne stå klar til brug primo 2025. Det er rådgivers vurdering, at der ikke er behov for en byggetilladelse, men dette skal endelig afklares med Teknik- og Miljøforvaltningen. I fald der vil være behov for en byggetilladelse, vil det forlænge byggetiden med ca. 6 mdr.

Reden bor til leje i en andelsboligforening, som skal godkende, at der etableres stofindtagelsesrum i deres lokaler. Reden har haft en positiv dialog med bestyrelsen, som dog har haft en bekymring omkring etablering af udsugning via en skakt, der tilgår en af ejendommens skorstene ift., at luften fra kabinerne ikke skal kunne tilgå de øvrige lejemål. Forvaltningens rådgiver har undersøgt problemstillingen, og konklusionen er, at røgen ikke vil kunne trænge ind i de øvrige lejemål. Der vil blive indsat et filter i kabinerne, der renser luften ved at filtrere 99,99 % af alle luftbårne partikler fra. Filtrene kan medføre et behov for at opsætte et nyt ventilationsanlæg til den anvendte skakt. Dette er medtaget i budgettet. Der udestår på nuværende tidspunkt en endelig skriftlig godkendelse fra andelsboligforeningens bestyrelse.

Det vil være Reden, der skal drive stofindtagelsesrummet på baggrund af en driftsoverenskomst med Socialforvaltningen. For at kunne indgå en driftsoverenskomst med Københavns Kommune er det nødvendigt, at Reden opretter en særskilt selvejende institution til driften af stofindtagelsesrummet.

Ifølge Socialforvaltningens kvalitetsstandard for stofindtagelsesrum, skal der for stofindtagelsesrum med 1-7 pladser være en normering på en leder, to sygeplejersker samt en socialfaglig medarbejder, der skal være til stede i åbningstiden. Da stofindtagelsesrummet ligger inde i Reden, vil den socialfaglige medarbejder kunne dækkes af det personale, der i forvejen er på arbejde i Reden. Der kan træffes politisk beslutning om at fravige kvalitetsstandarden, så der alene er én sygeplejerske til stede i åbningstiden, dog med to i spidsbelastningsperioder. 

Løsning 2: En ombygget bus/lastvogn parkeret foran Reden

Der indkøbes en bus eller lastvogn, hvor der indrettes et lille stofindtagelsesrum med to injektionspladser. Det er for nuværende forvaltningens forventning, at pladserne også kan anvendes til rygning. Da røgen ikke ledes ud i gadeniveau, vil Socialforvaltningen arbejde på samme løsning som i Reden med opsætning af to kabiner og et særligt luftfilter, der renser luften med en effektivitet på 99,99 %. Hvorvidt dette er muligt, kan dog først endeligt afklares ifm. indhentelse af et konkret tilbud. 

Teknik- og Miljøforvaltningen har oplyst, at en permanent placering (længere end seks uger) af en lastvogn/bus vil kræve en byggetilladelse, hvilket vil forlænge etableringsprocessen med 9-12 måneder. Hvis der afsættes midler til løsning 2, skal det endeligt afklares med Teknik- og Miljøforvaltningen, om der er krav om en supplerende lokalplan. Dette må forventes at tage yderligere ét år. Den forventede etableringstid vil derfor være omkring to år og tidligst ultimo 2025. 

På trods af at stofindtagelsesrummet etableres i et køretøj, vil stofindtagelsesrummet i praksis ikke være særlig mobilt. Stofindtagelsesrummets beliggenhed skal godkendes af politiet samt af Indenrigs- og Sundhedsministeriet. Indenrigs- og Sundhedsministeriet har oplyst forvaltningen om, at dette kan opfyldes med oplysning om enten et fast skema for placeringen på nærmere bestemte steder eller om den faste placering et nærmere bestemt sted i en afgrænset periode. Derudover vil der jf. ovenfor skulle søges byggetilladelse, ligesom der skal tilladelse fra vejmyndigheden. Derfor kan stofindtagelsesrummet kun flyttes mellem forhåndsgodkendte placeringer.

Løsningen indebærer, at der indgås en driftsoverenskomst med en relevant aktør, der har aktuel erfaring med socialfagligt arbejde med målgruppen på Indre Vesterbro. Leverandøren skal ikke nødvendigvis have erfaring med drift af stofindtagelsesrum, men skal ønske at indgå i samarbejde med andre leverandører af stofindtagelsesrum på Indre Vesterbro.

Med denne løsning vil det være nødvendigt, at der træffes politisk beslutning om at afvige fra Socialforvaltningens kvalitetsstandard for stofindtagelsesrum ift. normering, da der ikke vil være plads til fire personaler samt brugere i bussen/lastvognen. Af sikkerhedsmæssige hensyn skal der være to personaler til stede hele tiden.

Reden ønsker selv løsning 1 med et stofindtagelsesrum inde i Reden, fordi det vil give de bedste betingelser for at udnytte synergien mellem stofindtagelsesrummet og Redens øvrige tilbud, ligesom de vurderer, at det er den løsning, som flest kvinder vil benytte. Antidote, som drev Fixelancen, har overfor Socialforvaltningen af flere omgange – og senest i november 2023 – bekræftet, at de anser løsning 1 som den bedste. Stenbroens jurister har ligeledes tilbage i august 2023 anbefalet løsning 1.

Forvaltningen har efter ønske fra Socialudvalget kigget på de internationale erfaringer, der er med stofindtagelsesrum for kvinder. En opsamling kan ses i bilag 3. Der er identificeret tre tilbud internationalt. Fælles for de tre stofindtagelsesrum forbeholdt kvinder er, at de er integreret i sociale NGO-tilbud, der er målrettet en målgruppe, som ligner Redens – og i det store hele minder tilbuddene om Redens tilbud. Stofindtagelsesrummene i sig selv giver, ifølge brugernes udsagn, ro og øget tryghed. De generelt gode erfaringer med tilbuddet, som brugerne giver udtryk for, vurderes at blive skabt for brugerne via en kombination med det øvrige sociale tilbud og skal dermed ses i sammenhæng med det samlede tilbud.

Økonomi

Indstillingen har i sig selv ingen økonomiske konsekvenser.

Løsning 1: Forvaltningen har sammen med rådgiver estimeret etableringsomkostningerne til 3,8 mio. kr. Driftsbevillingen kan ikke indgå i Overførselssagen, da stofindtagelsesrummet ikke kan stå færdig før primo 2025, men skal i stedet indgå i forhandlingerne om Budget 2025. Forvaltningen forventer, at driftsbevillingen vil være 7,5-9 mio. kr. for to sygeplejersker i hele åbningstiden, og 5,5-7 mio. kr. for en sygeplejerske i hele åbningstiden + en ekstra i spidsbelastningsperioder. Beregningerne vil blive kvalificeret frem mod forhandlingerne om Budget 2025.

Løsning 2: Forvaltningens bedste bud er, at indkøb og ombygning af en bus/lastbil beløber sig til 3,8 mio. kr. Hvis der afsættes en anlægsbevilling til løsning 2, vil forvaltningen indhente konkret tilbud på indkøb og ombygning. Eventuelt uforbrugte midler vil tilfalde kassen. Ligesom i løsning 1 vil driftsbevillingen først kunne søges tidligst i forhandlingerne om Budget 2025. Da der skal være to personaler til stede i åbningstiden af sikkerhedsmæssige hensyn, forventer forvaltningen, at driftsbevillingen vil være 7,5-9 mio. kr.

Socialforvaltningen gør opmærksom på, at anlægsbevillingen kun skal gives i Overførselssagen 2023-24 under forudsætning af, at der afsættes driftsmidler i Budget 2025. Ellers vil Reden stå med et stofindtagelsesrum, der ikke må benyttes som stofindtagelsesrum.

I 2025 og 2026 kan kommunerne søge midler via SSA-reserven til et pilotprojekt om kønsopdelte stofindtagelsesrum. Ansøgning om deltagelse i pilotprojektet vil indgå i arbejdet med etableringen af et stofindtagelsesrum for kvinder. Hvis der afsættes anlægs- og driftsmidler til et stofindtagelsesrum for kvinder i Overførselssagen og Budget 2025, og København efterfølgende får midler via SSA-reserven, vil midlerne tilfalde kassen. 

Videre proces

Budgetnotatet om anlægsbevilling til et stofindtagelsesrum for kvinder vil indgå i forhandlingerne om Overførselssagen 2023-2024. Budgetnotatet vil blive justeret på baggrund af Socialudvalgets drøftelser.

Som Socialforvaltningen tidligere har orienteret Socialudvalget om, kan der være behov for at se på kvalitetsstandarden for stofindtagelsesrum i forbindelse med en eventuel driftsbevilling til et stofindtagelsesrum for kvinder. Socialforvaltningen påbegynder dette arbejde og vender tilbage til udvalget om det.

 

Mikkel Boje

/ Anders Møller Jakobsen og Eva Stokbro Jensen

Beslutning

Indstillingen blev taget til efterretning.

Et samlet Socialudvalg afgav følgende protokolbemærkning:

” Socialudvalget har drøftet forvaltningens forslag til etablering af stofindtagelsesrum for kvinder og er enige om, at en løsning, der indebærer etablering af et rum i Redens lokaler (løsning 1), er at foretrække, da det vil skabe størst mulig tilgængelighed for kvinderne i målgruppen og sammenhæng med Redens øvrige indsatser.”

Vicedirektør Anders Møller Jakobsen og kontorchef Eva Stokbro Jensen deltog under punktets behandling.

Til top