Mødedato: 12.12.2018, kl. 16:00
Mødested: Rådhuset, stuen, værelse 8

Drøftelse af den fremtidige drift af krisecenter Baltic

Resumé

Det skal besluttes, om det kommunale krisecenter Baltics afdeling på Dortheavej 71 skal lukkes og istandsættes som led i  afvikling af lejemålet, eller renoveres med henblik på genindflytning og videreførsel af lejeaftalen. Krisecenter Baltic er opført efter servicelovens § 109 (krisecentre). Som beskrevet i Socialforvaltningens orientering til Socialudvalget den 20. juni 2018 fraflyttede Baltic lejemålet med udgangen af juni, da Socialtilsynet havde varslet et påbud grund af dårligt indeklima.  

Indstilling

Socialforvaltningen indstiller, at Socialudvalget godkender,  

  1. at Baltics 46 pladser på Dortheavej istandsættes mhp. afvikling  af lejemålet, der efter lejeaftalen skal afleveres i vel vedligeholdt stand, og at 2,3 mio. kr. af driftsbudgettet på 6,5 mio. kr. anvendes til opnormering af døgnbemandingen på Krisecentret Egmontgården, og de resterende 4,2 mio. kr. overføres til kontoen for køb og salg af pladser. Midlerne til istandsættelse vil blive rejst i Overførselssagen, jf. budgetaftalen, eller
  2. at Krisecentret Baltics lokaler på Dortheavej renoveres med henblik på genindflytning og fortsat drift som krisecenter. Midlerne til renoveringen af lejemålet forventes håndteret i Overførselssagen, jf. budgetaftalen

Problemstilling

Socialudvalget blev den 20. juni 2018 orienteret om, at Krisecentret Baltics afdeling på Dortheavej med udgangen af juni 2018 midlertidigt måtte lukkes ned. Lukningen var en konsekvens af et varslet påbud fra Socialtilsynet pga. alvorlige bygningsmæssige problemer. De tilbageværende beboere blev flyttet til andre ledige krisecenterpladser – herunder 11 nye midlertidige pladser i Krisecentret Egmontgården, der tidligere har været anvendt som tilbud til husvilde. Der er sikret døgndækning til disse pladser ved samtidig midlertidig flytning af personale fra Baltic til Egmontgården.

Baltic er beliggende i et privat lejemål. Lejeaftalen kan tidligst ophøre med udgangen af 2019, hvis den opsiges inden udgangen af 2018. Derfor er det nødvendigt at tage stilling til Baltics fremtid.

Socialforvaltningen har gennem Københavns Ejendomme og Indkøb (KEID) indhentet et tilbud på, hvad det vil koste at renovere ejendommen med henblik på genindflytning. Samtidig har forvaltningen set på den samlede kapacitet på hele krisecenterområdet, herunder på antallet af nye private tilbud. Der er i løbet af 2018 åbnet 62 nye private krisecenterpladser i og omkring København. Det er Socialforvaltningens vurdering, at efterspørgslen på krisecenterpladser forsat vil være dækket af den fremtidige kapacitet på området, selv med nedlukningen af de 46 pladser på Baltic. I oktober 2017 var den gennemsnitlige belægningsprocent på kommunens egne krisecentre efter servicelovens §109 på 92 pct., og i oktober 2018 var den gennemsnitlige belægning på egne krisecentre efter § 109 faldet til 83 pct. Der kan i perioder være fuld belægning på enkelte krisecenter, og det betyder, at borgeren ikke kan få en plads her, men i stedet må henvende sig til et andet krisecenter.      

Borgerne kan frit henvende sig og blive optaget i et krisecenter uden forudgående visitation (selvhenvenderprincippet). Det betyder, at Socialforvaltningen skal afholde udgifter til københavnske borgere, der tager ophold på de nyåbnede pladser. Socialforvaltningen har stigende udgifter på området og forventer i 2018 et merforbrug på 8 mio. kroner på køb af krisecenterpladser. Socialudvalget skal tage stilling til to mulige scenarier for krisecenteret Baltics afdeling på Dortheavej.

Løsning

Scenarie 1: Lejemålet opsiges, og det kommunale krisecenter Baltics 46 krisecenter pladser på Dortheavej lukkes permanent,og en del af ressourcerne overføres til Krisecentret Egmontgården til brug for etablering af døgndækning. De resterende midler anvendes til finansiering af køb, hvor der forventes merforbrug på køb/sag kontoen.

Selvhenvenderordningen har de senere år betydet, at forvaltningen betaler en stigende pladspris for københavnske borgeres ophold på krisecenter, bl.a. fordi de private tilbud ofte har en højere pladspris end de kommunale tilbud. En lukning af Baltic vil føre til, at der skal købes flere pladser, da lukningen vil forøge presset på købsbudgettet. Ved lukningen af Baltic frigøres der midler, som kan anvendes til køb af private krisecenterpladser.

Ved en lukning af Baltic bør det kommunale krisecenter Egmontgården opnormeres, så Egmontgården kan tage imod Baltics målgruppe, der er mindre selvhjulpen end Egmontgårdens nuværende målgruppe. Egmontgården er det eneste krisecenter uden natdækning indenfor kommunegrænsen, og natdækning kan være med til at forebygge køb af dyre private pladser.

Lejemålet har en opsigelsesperiode på 12 måneder fra et årsskifte, hvilket betyder, at der vil være ejendomsudgifter i hele 2019. Endvidere må der påregnes en udgift til istandsættelse, idet Socialforvaltningen i henhold til kontrakten er forpligtet til at aflevere bygningen i ”vel vedligeholdt stand”.

Baltic nuværende driftsbudget er på 6,5 mio. kr. pr. år. Hvis Baltic lukkes, og der som konsekvens heraf etableres døgndækning i Krisecentret Egmontgården med en udgift på 2,3 mio. kr. pr. år, foreslås det, at differencen på 4,2 mio. kr. anvendes til finansiering af den forvente stigning i udgifterne til køb af krisecenterpladser. 

Alle hidtidige beboere på Baltic er tidligere flyttet til andre krisecentre eller egen bolig.  Det betyder, at der ikke er konkrete beboere, der skal orienteres om en lukning af Baltic. Hvis det besluttes at afvikle Baltic, vil Socialforvaltningen iværksætte en proces i de relevante MED-udvalg med henblik på omplacering og/eller afskedigelse af medarbejdere fra Baltic.

Scenarie 2: Baltics lokaler renoveres med henblik på genindflytning og fortsat drift som krisecenter.

Socialforvaltningen har gennem KEID indhentet et tilbud på prisen for at renovere ejendommen på Dortheavej 71, så indeklimaproblemerne bliver løst. Tilbuddet omfatter udbedring af fugtskader og forebyggelse af nye skader, herunder forbedring af ventilationssystemet. Tilbuddet omfatter også etablering af et nyt legerum til børn i stueetagen, da det nuværende legerum er beliggende i et lokale uden dagslys. Der er indhentet tilbud på ombygningen. Anslået pris for istandsættelse af lokaler: 17,9 mio. kr. Renoveringen af lejemålet vurderes at ville tage 12 måneder. De løbende driftsudgifter til ejendommen i istandsættelsesperioden vil være uændrede ift. i dag - ca. 2,7 mio. kr.

Økonomi

Ad første at-punkt (scenarie 1): Lukning af Baltic og opnormering af Egmontgården.

Baltic, Dorteasvejs nuværende driftsbudget

6,5 mio. kr.

Opnormering Egmontgården

2,3 mio. kr.

Difference, netto

4,2 mio. kr.

Anvendelse af provenuet
Provenuet på 4,2 mio. kr. anvendes til køb af krisecenterpladser.

Udgifter til istandsættelse ved fraflytning af lejemålet: Anslået mellem 4,3 - 5,8 mio. kr. og maksimalt 8,1 mio. kr.

Udgifter til drift og ejendom i opsigelsesperioden: 2,7 mio. kr.

Udgiften ved fraflytningen er forudsat håndteret i Overførselssagen, jf. budgetaftalen.

Hvis der ikke findes finansiering for udgiften i Overførselssagen, vil Socialforvaltningen forelægge en ny sag for Socialudvalget med forslag til finansiering af istandsættelsesudgifterne inden for Socialforvaltningens budgetramme for 2019.

Ad andet at-punkt (scenarie 2):  Baltics lokaler på Dortheavej istandsættes og videreføres som krisecenter.

Anslået pris for istandsættelse af lokaler: 17,9 mio. kr.

Udgifter til drift og ejendom i 2019 i istandsættelsesperioden: 2,7 mio. kr.

Videre proces

Såfremt Socialudvalget vælger at lukke Baltic, vil Socialforvaltningen inden årets udgang opsige lejemålet på Dortheavej 71, og anmode KEID om at indlede forhandlinger med udlejer om fraflytning af lejemålet. Socialforvaltningen vil iværksætte en orientering af de berørte medarbejdere som led i en MEDproces, såfremt det besluttes at lukke Baltic. Driftsudgiften vil vokse, hvis der ikke findes penge ved Overførselssagen, da det ikke er muligt at frigøres forvaltningen fra lejemålet, hvis lejevilkårene ved fraflytning ikke opfyldes. 

Socialforvaltningen udarbejder budgetnotat til overførselssagen i forlængelse af den valgte løsning.

Nina Eg Hansen

                  /  Eva Stokbro Jensen

Beslutning

Kontorchef Eva Stokbro Jensen deltog under punktets behandling.

Socialborgmester Mia Nyegaard (B) orienterede uddybende om, at såfremt udvalget ønskede at gå videre med indstillingens 2. at-punkt, var der behov for at udskyde indstillingen af hensyn til sagens oplysning vedr. økonomi, hvad der bl.a. skyldes kommunens måltal for anlæg i 2019.

Et enigt udvalg godkendte indstillingens 1. at-punkt.

Til top